Expositie op Ibiza dicht na katholieke kritiek

Icoon Kunst''Ibiza heeft nooit enige vorm van censuur op artistieke uitingen toegepast en zal dat ook nooit doen.'' Dit citaat van de wethouder van Cultuur van het Spaanse eiland stond vorige week op FOK! in een bericht over de ophef rond een Nederlands kunstwerk op een expositie. Toch heeft de wethouder bakzeil gehaald en de tentoonstelling gisteren gesloten.

Dat gebeurde na aanhoudende kritiek van de bisschop van Ibiza. Hij vond het werk van de Nederlander Ivo Hendriks - een fotocollage van een serie waarop onder meer de overleden paus Johannes Paulus II seks heeft met een man - beledigend voor de gevoelens van katholieken.

De tentoonstelling werd gehouden in een kerk die al dertig jaar niet meer als zodanig dienst doet. De spanning onder de gelovigen liep echter zo hoog op dat de wethouder zich gisteren alsnog gedwongen zag de expositie te sluiten. Als straf voor de onverzettelijkheid van de kerk heeft ze aangekondigd alle steun aan het bisdom van Ibiza per direct te beŽindigen. Diverse galeries op het Spaanse eiland hebben inmiddels aangeboden een gedeelte van de expositie over te nemen.

De expositie Vamos A Ibiza! was samengesteld rond 50 jaar Nederlandse kunstenaars op Ibiza en toonde werken van 15 kunstenaars, onder wie Jan Creemer en Micha Klein.


De gewraakte fotocollage

-
Link: Nog eentje uit de serie van Hendriks (licht NSFW).