Zeldzame leeuw verdrinkt in Blijdorp

Icoon BinnenlandsIn diergaarde Blijdorp is zaterdag een zeldzame leeuw verdronken. Het gaat om de zeven maanden oude Aziatische leeuw Mikka.

Het tachtig kilo wegende dier kreeg een toeval en belandde toen in het water van het leeuwenverblijf met fatale gevolgen. Zijn moeder Shanté en zus Bente worden voor de zekerheid binnengehouden en medisch onderzocht. De Aziatische leeuw is zeldzaam. In het wild leven nog maar enkele honderden dieren.

De dood van Mikka betekent een enorme klap voor het fokprogramma van de Rotterdamse dierentuin. Directeur van Blijdorp, Ton Dorresteyn, vertelt dat zaterdagochtend al werd geconstateerd dat moeder, dochter en zoon zich niet goed voelden. Dat Mikka niet uit het water kon komen duidt er ook op dat er iets goed mis is. Normaal kunnen leeuwen probleemloos uit het water komen.

Dorresteyn vreest voor een erfelijke ziekte. Moeder Shanté komt uit een dierentuin in Frankrijk waar het haar nooit lukte haar welpen groot te brengen. Daar gingen haar jongen steeds na een paar dagen dood. De dood van Mikka is de derde klap voor Blijdorp dit jaar. Eerder ontsnapte gorilla Bokito en brak er brand uit in het Oceanium.


De leeuw in betere tijden, op een boomstronk boven de gracht.