Aangifte tegen Wilders wegens aanzetten tot haat

Icoon BinnenlandsEen advocaat uit Lelystad heeft vandaag bij de politie aangifte gedaan tegen Geert Wilders. Volgens advocaat Els Lucas zet de politicus in een ingezonden brief in de Volkskrant aan tot haat tussen bevolkingsgroepen.

In de brief vergelijkt Wilders de Koran met Mein Kampf en bepleit hij een verbod op het heilige boek. ''Dat vind ik heel erg ver gaan. Het geeft ook geen pas dat een parlementariŽr zich op deze manier uitlaat'', zei Lucas.

De fractieleider van de PVV noemde de aangifte in een reactie ''heel triest''. ''Ik wil niet aanzetten tot haat; ik wil dat de Koran wordt verboden. Dat is een politieke mening. Ik zit in de Tweede Kamer om die te uiten'', aldus Wilders.

Lucas heeft bezwaar tegen de strekking van het hele artikel. Daarom is zij met een kopie van het verhaal en ''een stapel wetsteksten'' naar het politiebureau gegaan. Een van haar bezwaren is dat de oproep in het artikel om geen moslimimmigranten meer toe te laten tot Nederland indruist tegen de Vreemdelingenwet. De advocaat deed de aangifte op persoonlijke titel.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad bevestigde vandaag dat de aangifte is binnengekomen. De officier van justitie zal daar meteen naar kijken, zei ze.


'Aangifte heel triest'