Woede bij lawaaitocht doodgestoken Almeerder

Icoon BinnenlandsGisteren is in Almere een lawaaitocht gehouden voor de zaterdag doodgestoken Henk Schuurman. Een woedende broer van het slachtoffer zei in een toespraak tot de circa 400 deelnemers de politiek verantwoordelijk te achten.

''Wij houden de politiek verantwoordelijk. Door hun tolerantie heeft de agressie op straat kunnen gedijen. Politici luister: ervaar zelf eens hoe verrot dit leven is. Maar niet alleen de politiek houden wij verantwoordelijk, ook de families van de daders. Tot aan de laatste snik zullen we deze families juridisch vervolgen'', aldus Ger Schuurman.

Onder aanvoering van de zoon van Schuurman trok de menigte van het Globeplein naar de plaats waar het slachtoffer door drie hangjongeren werd neergestoken. Onderweg werd geschreeuwd, gefloten op fluitjes en getoeterd met luchthoorns.

De lokale politiek schitterde door afwezigheid. Mede doordat de familie van Schuurman had laten weten geen prijs te stellen op de komst van het gemeentebestuur. De 'onhandige' opmerkingen van VVD-burgemeester Annemarie Jorritsma dat de steekpartij een 'lokaal incident' was en haar weigering om de landelijke media te woord te staan, speelden mee met dat besluit.

Wel vertegenwoordigd was de Partij voor de Vrijheid (PVV) in de aanwezigheid van Tweede Kamerlid Raymond de Roon, die zelf woonachtig is in Almere. ''Geert Wilders wilde hier graag zelf staan, maar hij is op vakantie. Ik ben hier om een klemmend betoog te doen. Pak terug wat van ons is. Pak de straat terug, pak ons land terug. Laat zien dat 'Opa Taxi' niet voor niets gestorven is'', aldus de parlementariër. De PVV heeft Kamervragen gesteld over het incident.

De 56-jarige Henk Schuurman werd doodgestoken na een ruzie met drie eierengooiende jongeren uit Almere van 15, 16 en 18 jaar oud. Zij bekogelden niet alleen de auto van het slachtoffer maar ook zijn vrouw. Via een open raam kreeg zij een volle lading eierstruif over haar heen. De drie verdachten van Surinaamse en Antilliaanse komaf zitten in voorarrest. De 16-jarige wordt beschouwd als hoofddader.

Met dank aan Prejudiced voor de submit.