Leeuwin gevonden in schuilplaats

Icoon OpmerkelijkDe Hamas-politie die in de Gazastrook de schuilplaats van een drugsbende binnenvielen, vonden daar niet alleen maar wapens en verdovende middelen, maar ook een leeuwin. De leeuwin was twee jaar geleden als jonge welp gejat uit de dierentuin van Gaza. De leeuwin, die de naam Sabrina draagt, was ondervoed en mist vier tanden, enkele klauwen en ook een gedeelte van haar staart.

De leeuwin werd weer naar haar oude vertrouwde plekje teruggebracht, namelijk de dierentuin waar ook haar broer Sakher aanwezig is. Sakher voorkwam dat hij twee jaar geleden werd meegenomen door zich tegen zijn belagers te verzetten. De dieren leken elkaar nog te kennen en speelden met elkaar. Terwijl een verzorger Sabrina probeerde een aai te geven, nam Sakher een dreigende houding aan, alsof hij hem wilde aanvallen.

In 2005 kwamen Sabrina en Sakhar als jonge dieren uit Egypte naar de dierentuin. De dierentuin is in 2005 heropend nadat IsraŽl zijn troepen uit de Gazastrook had teruggetrokken. De dieren zijn achteraf beter af dan velen van hun soortgenoten, die de afgelopen jaren zijn omgekomen door het geweld tussen de Palestijnen en IsraŽliŽrs.

In 2004 werden in de dierentuin van Rafah, de vorige dierentuin van de Gazastrook, een aantal dieren gedood door het IsraŽlische leger dat de dierentuin wilde vernietigen. Op de Westoever in Oalgilya vonden drie zebra’s een aantal jaar geleden de dood doordat ze gas inhaleerden. Het gas werd gebruikt tijdens een oproer tegen IsraŽlische troepen. Ook een giraffe vond toen de dood.