G8-rellen aan rand Heiligendamm

Icoon BuitenlandsDuizenden betogers zijn vanmiddag bij de omheining rond het Noord-Duitse badplaatsje Heiligendamm aangekomen. Het kwam vrijwel onmiddellijk tot botsingen met de politie, die onder meer een waterkanon en traangas inzette om de demonstranten te verdrijven.

In de plaats begint aan het einde van de middag de topconferentie van de zeven meest vooraanstaande, rijke industrielanden en Rusland (G8). Ongeveer 6000 demonstranten tegen vooral de globalisering naderden aanvankelijk zonder incidenten de omheining.

Heiligendamm is op tien kilometer afstand van het centrum afgeschermd met een omheining die de top moet vrijwaren van onder anderen betogers en andere onverlaten.

Minder gewonden
Overigens ligt het aantal gewonden bij anti-G8-rellen van†zaterdag in†Rostock†veel lager dan aangenomen. Van vijftig personen die als zwaargewond werden bestempeld, werden er twee in een ziekenhuis opgenomen.

Dat deelden de ziekenhuizen mee, meldden Duitse media vandaag. Zowel de politie als de organisatie van de protesten bestempelde huidwonden en verrekkingen als zware verwondingen.

Ook werden mensen met oogirritaties als gewond geteld. Op die manier kwam het tot bijna duizend gewonden. Volgens gebruikelijke criteria zou dat aantal veel lager moeten liggen, aldus de ziekenhuizen.Anti-G8-actievoerders