Den Haag wil af van ambtelijke taal

Icoon PolitiekWouter de Koning van de gemeente Den Haag was het ambtelijke taalgebruik zat en heeft nu 'Het Helder Haags Woordenboek' samengesteld. Het woordenboek bevat meer dan 500 termen, waarvoor moderne alternatieven worden aangedragen.

Het woordenboek zou ambtelijke woorden zoals indien, derhalve, deswege en andere ouderwetse termen moeten uitbannen in de ambtelijke organisatie. In navolging van het woordenboek zal gemeentebreed ook een aanpassing in het tekstverwerkingsprogramma Microsoft Word worden uitgevoerd. De aanpassing zou de meest erge woorden al tijdens het typen aan moeten pakken. Indien het woord indien wordt ingevoerd in het programma, zal Word automatisch een synoniem voorstellen, dat beter te begrijpen is.

Het eerste exemplaar van het woordenboek is gisteren in ontvangst genomen door wethouder Frits Huffnagel (verantwoordelijk voor onder andere Personeel en Organisatie). Iedere ambtenaar van de gemeente Den Haag heeft recht op één gratis exemplaar van het woordenboek. Het Helder Haags Woordenboek staat ook op de site van de gemeente Den Haag.
Het Haagse woordenboek
Het bewuste woordenboek