Belspelschandaal in Groot-Brittannië

Endemol UK is verwikkeld geraakt in een schandaal met fraude bij sms- en bel-tv. Bij het programma Brainteaser, een productie van Endemol-dochter Cheetah Television, is vergaande fraude vastgesteld. Het belspelprogramma werd dagelijks rond het middaguur uitgezonden op het Britse televisiekanaal Channel Five.

Tijdens het programma werden op het scherm namen vertoond van winnaars die de makers zelf verzonnen hadden. Door fictieve namen van winnaars van geldprijzen te tonen, hoopte de zender meer kijkers aan te zetten tot bellen. Anderen beweren dat het doel was om zo geen of minder prijzen te hoeven uitkeren. Bij één gelegenheid kwam een medewerker van het programma zelf in de uitzending en deed zich voor als winnaar.

Het programma is inmiddels van de buis gehaald. Ook de zenders ITV en Channel 4 hebben besloten hun belprogramma's tot nader order op te schorten. Bij die commerciële Britse stations waren ook dubieuze praktijken bij inbelprogramma's aan het licht gekomen.

Er is een groot onderzoek naar de fraude gestart. De chefs van betrokken tv-stations moeten zich komen verantwoorden in een zitting van het mediacomité van het Britse parlement. Ook justitie zou zich al met de zaak bezighouden.

België
Belspelfraude IS-SIEind februari was er ook in België een heuse belspelrel. Kijkers van een belspelletje op VijfTV werd gevraagd een woord te vormen van de letters 'I' en 'S'. Eén van onze zuiderburen belde met het antwoord 'si', wat fout werd gerekend.

Het antwoord moest volgens de presentatrice 'is' zijn en als bewijs toonde ze een vel papier met daarop dat antwoord. Een oplettende kijker had echter door dat 'SI' op zijn kop als 'IS' geschreven wordt en toonde aan dat er geknoeid was. Volgens hem zou het antwoord wel degelijk 'si' zijn geweest. Zie onderstaand fragment: