PvdA-Kamerlid adviseur koning Marokko

PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib is adviseur van de koning van Marokko. Dat meldt de Wereldomroep in een artikel op haar site. Ze zit in een commissie die de Marokkaanse identiteit van Marokkanen in het buitenland moet bewaken en verstevigen. Ook moet de commissie hooggeplaatste Marokkanen in onder meer Nederland rekruteren voor een nog op te richten Hoge Raad.

Koning Mohammed VI probeert op verschillende manieren meer grip te krijgen op de geëmigreerde Marokkanen. Zo kwamen vorig weekend in Amsterdam hooggeplaatste Nederlanders van Marokkaanse origine bijeen, op uitnodiging van de koning. Onder de fine fleur van de Nederlandse Marokkanen bevonden zich zo'n tweehonderd ondernemers, politici en vertegenwoordigers van moskeeën. Doel van de bijeenkomst was het aanhalen van de banden tussen moederland Marokko en zijn emigranten in Nederland.

CCDH
Arib is niet van plan om uit de adviesraad te stappen. Ze vindt haar Kamerlidschap prima te verenigen met haar werk voor Marokko. Ze ziet ook geen conflicterende loyaliteiten: ''Ik ben niet loyaal aan Nederland, ik ben niet loyaal aan Marokko, maar ik ben loyaal aan mijn principes. En dat zijn respect voor mensen- en vrouwenrechten.'' Het Tweede Kamerlid zegt zich bovendien ''ontzettend vereerd te voelen'' dat ze in de raad mag zitten. Een raad die volgens haar is opgericht door een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie CCDH (Conseil Consultatif des droits de l'Homme)

Bij de onafhankelijkheid van de CCDH is overigens wel een kanttekening te maken. Deze adviesraad voor de mensenrechten is namelijk ingesteld door de koning van Marokko en adviseert ook rechtstreeks aan het Marokkaanse staatshoofd.

Hoge Raad
De adviesraad waarin Arib zit, moet uiteindelijk resulteren in een 'Hoge Raad voor de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland'. Nog onbekend is wat het exacte takenpakket zal zijn van deze raad, wel is gesuggereerd dat een aantal van hen zal mogen toetreden tot de Eerste Kamer in Marokko. Vast staat dat de leden van de raad door de Marokkaanse koning zullen worden beëdigd. Bij een beëdiging worden de Marokkaanse onderdanen doorgaans geacht de hand van de koning te kussen en trouw aan hem te zweren. Arib zegt dat ze nog niet weet of ze zal toetreden tot de Hoge Raad en de hele ophef over de zaak maar vreemd vindt. Ze zit overigens al vanaf 1998 in de Kamer namens de PvdA.

Geëmigreerde Marokkanen vormen voor het Noord-Afrikaanse land een belangrijke economische factor. Marokko heeft daarom al een minister, Nouzha Chekrouni, die speciaal verantwoordelijk is voor Marokkanen in het buitenland. Vorig jaar pleitte ze voor de terugkeer van succesvolle Europese Marokkanen naar Marokko. In Europa leven naar schatting zo'n 2,6 miljoen mensen met Marokkaanse roots. In België zijn dat er 500.000 en in Nederland ruim 300.000. De meeste Marokkaanse migranten wonen in Spanje.