'Eetstoornissen niet alleen bij vrouwen'

GezondheidErnstige eetstoornissen zoals anorexia en boulimie zijn geen typische vrouwenziektes. Dat blijkt uit het eerste nationale Amerikaanse onderzoek naar dergelijke aandoeningen. Een kwart van de volwassenen in de VS die een eetstoornis hebben, is man.

Dat meldde de krant Los Angeles Times donderdag. ''Het imago van het lichaam is belangrijker geworden onder mannen. Er is een grote stille populatie van mannen die behoorlijk ziek is'', zegt professor Harrison Pope van Harvard, die meewerkte aan het onderzoek. In totaal gaat het in de VS om naar schatting 850.000 mannen met een eetstoornis, die ondanks twintig jaar onderzoek naar de stoornissen vrijwel onopgemerkt zijn gebleven.

De ontdekking wordt door experts als zeer belangrijk omschreven. ''Het geeft aan dat we af moeten van de seksegerelateerde verklaringen'', aldus eetstoornisspecialist Ruth Streigel-Moor, die niet betrokken was bij het onderzoek. De uitkomsten van de studie werden donderdag gepubliceerd in het vakblad Biological Psychiatry.