Herdenking Auschwitz in Amsterdam

BinnenlandsBelangstellenden en nabestaanden hebben zondag in het Wertheimpark in Amsterdam de gruweldaden van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ze stonden stil bij de volkerenmoord op de joden, Roma en Sinti en alle andere groepen die door de nazi's als ongewenst en minderwaardig werden beschouwd.

De jaarlijkse Auschwitz-herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' van Jan Wolkers vond plaats in aanwezigheid van onder anderen burgemeester Job Cohen van Amsterdam, staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) en ambassadeurs en officiŽle vertegenwoordigers van Duitsland, Frankrijk, IsraŽl, Oostenrijk, Polen en Rusland.

Cohen zei in zijn toespraak dat de mensen bij het monument bijeengekomen zijn omdat ''we niet willen dat de herinnering vervaagt aan de gruweldaden waar mensen toe in staat waren''. Hij riep de mensen op waakzaam, weerbaar en solidair te zijn. ''Waakzaam voor signalen van uitsluiting en discriminatie. Weerbaar tegen fascisme, racisme en antisemitisme. En solidair met verdrukten en vervolgden.''

Holocaust Memorial Day
Voor het eerst werd in het kader van Holocaust Memorial Day een krans gelegd namens alle scholieren en studenten. De Verenigde Naties besloten twee jaar geleden 27 januari voortaan als Holocaust Memorial Day aan te merken. In Nederland herdenkt het Auschwitz Comitť al tientallen jaren op de zondag die het dichtst bij de 27e januari ligt.

De bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz vond plaats op 27 januari 1945. Tussen juli 1942 en september 1944 werden meer dan 107.000 joden gedeporteerd uit Nederland. Slechts 5200 overleefden de nazi-concentratiekampen en keerden terug.