Abortus vanwege hazenlip komt voor

Icoon MedischIn Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren zeker drie abortussen uitgevoerd op foetussen die een kleine en behandelbare afwijking hadden. De ouders vonden de komst van zo'n baby onverdraaglijk. Zo voerde het AMC in Amsterdam twee keer een abortus uit vanwege een hazenlip. De andere abortus vanwege een kleine afwijking vond plaats in het Academisch Medisch Centrum Maastricht.

De Evangelische Omroep doet vandaag in het Radio 1-programma 'De Ochtenden' om 10.05 uur verslag van dergelijke abortuspraktijken. Daarin vertelt Katia Bilardo, gynaecoloog in het AMC, dat de ouders niet konden accepteren dat het kind ter wereld zou komen met een hazenlip. Ook na gesprekken met maatschappelijk werksters, psychologen, een kinderchirurg en een plastisch chirurg bleven de ouders bij hun besluit. Daarop is besloten tot een abortus.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht zegt jaarlijks twee tot drie abortusverzoeken te krijgen vanwege kleine afwijkingen. Het ziekenhuis weigert die uit te voeren. Volgens het ziekenhuis zijn de foetussen toch geaborteerd omdat de ouders zich wendden tot normale abortusklinieken, waar tot 24 weken een zwangerschap sowieso mag worden afgebroken (omdat een kind ongewenst is).

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid laat weten dat de noodsituatie van de vrouw, niet de lichte of behandelbare afwijking op zich, reden kan zijn een zwangerschap af te breken. Ze gaat onderzoeken of de toegenomen mogelijkheden voor prenatale diagnostiek leiden tot een groter aantal abortussen.

Met dank aan Tarak voor de submit.