NAVO: Taliban slag toegebracht

Icoon BuitenlandsDe NAVO beweert de Taliban een flinke slag te hebben toegebracht. De activiteiten van de opstandelingen zijn flink verminderd. ''Zo vlak voor de winter is dat een strategisch succes'', zei de hoogste NAVO-generaal James Jones woensdag op zijn hoofdkwartier in Bergen.

De Taliban hadden enkele weken geleden een offensief ingezet. ''We hebben de test doorstaan'', zei Jones. ''De Taliban beseffen nu dat ze weinig kans maken de NAVO te verslaan''.

Zuiden
Het zuiden van Afghanistan, waar Nederlandse militairen present zijn, is wat onrustiger dan andere delen. ''Het zuiden heeft een specifiek probleem: het is voor het eerst dat daar een grote troepenmacht aanwezig is om de orde te bewaken. De bevolking moet daar aan wennen.''

De NAVO is met 16.272 manschappen uit 35 landen in heel Afghanistan aanwezig om de regering te helpen democratie en orde in te voeren.

Blij
De generaal zei blij te zijn met de manier waarop alle troepen bezig zijn: een mengeling van gevechten en wederopbouw. ''We hoeven niet altijd met geweld op te treden. Maar we vechten als het moet, dat hebben we getoond'', zei Jones. Hij reageerde daarmee op een recent dispuut waarbij enkele landen de Nederlandse troepen verweten te weinig te vechten.

De NAVO helpt momenteel slachtoffers van overstromingen. Dat gebeurt onder meer in de provincie Uruzgan, waar Nederlandse soldaten actief zijn.

Jones, die over enkele weken met pensioen gaat, zei verder goede hoop te hebben op betere grenscontroles door buurland Pakistan: ''De afspraken zijn gemaakt. Over drie à vier maanden zouden we dat in de praktijk moeten merken''.

Een deel van de Afghaanse opstandelingen houdt zich schuil in het onherbergzame grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.Controle vanuit de lucht