Taliban: meer zelfmoordaanvallen op NAVO

Icoon OorlogDe Taliban zullen in de toekomst meer zelfmoordaanvallen uitvoeren op de NAVO-troepen in Afghanistan, waarbij meerdere daders zijn betrokken. Dat heeft een Taliban-strijder woensdag gezegd tegenover de BBC.

''Tot dusver hebben jullie individuele aanvallen gezien. Maar in de toekomst zullen jullie zien dat we met zes mensen aanvallen uitvoeren'', aldus Hajimullah Wahidullah.

De officiële woordvoerder van de Taliban, Mohammed Anif, ontkende eerder beschuldigingen dat de Taliban scholen afbrandden. Volgens hem was dat het werk van het Afghaanse leger die de Taliban in diskrediet wil brengen. Maar Wahidullah zei dat zijn mannen wel scholen aanvallen waar secularisme wordt onderwezen en ''waar meisjes een uniform moeten dragen die hun lichamen laat zien''.

Eerder deze week zei de leider van de Taliban, Mohammed Omar, dat de aanslagen op buitenlandse troepen worden opgevoerd. Waarnemers menen dat de Taliban zich voorbereiden op een winteroffensief. Naar verwachting zijn deze operaties ook gericht op de Nederlandse militairen die in de provincie Uruzgan verblijven.