Misdragende mariniers ontslagen

Icoon Binnenlands De mariniers die betrokken waren bij de massale vechtpartij in het noorden van Noorwegen worden allemaal ontslagen. Dat heeft het ministerie van Defensie besloten. Als het onderzoek van de Koninklijke Marechausse naar de vechtpartij en diefstal is afgerond wordt bekend wie er precies ontslagen worden. Het zal gaan om ongeveer dertig mariniers met losse handjes. Vrijdag keerden de 340 mariniers terug in Nederland. In totaal vielen er vijf slachtoffers in het Noorse dorpje Karasjok.

Enkele mariniers die bij hetzelfde bataljon betrokken waren doen in de Stentor hun verhaal. Ze willen niet naam genoemd worden, omdat ze niet hun baan willen riskeren. Ze veroordelen de vechtpartijen en de ordinaire diefstal van pornoblaadjes en flessen drank waaraan de Nederlandse mariniers zich schuldig hebben gemaakt.

Mariniers in Noorwegen betalen nog geen euro voor een biertje. De lokale Noorse bevolking drinkt zich goedkoop in met zelfgestookte wodka. Als beide groepen elkaar dan treffen in de disco is het volgens de mariniers vanzelfsprekend dat het mis zal gaan. "Veel drank, lang van huis en een knappe meid in de kroeg. Dan is één en één twee". Het incident verbaasd de mariniers allerminst. Sterker nog: het is zeker niet het eerste incident in het gebied. "De langste oefening duurde drie maanden. Wintertraining. Dan kijk je dag en nacht tegen dezelfde koppen aan. En dan wil je in het weekend héél graag op stap", gaan de mariniers verder.

"Onmiddellijk het leger uittrappen die gasten. Wat zeker gaat gebeuren. Het zijn misschien jongens van achttien, negentien jaar, maar ze verdienen tijdens zo’n buitenlandse trip wel 2500 euro in de maand. Netto". Wel gaat er altijd marechaussee mee als de mariniers uitgaan in de lokale discotheken. "Van hogerhand wordt er eindeloos op gehamerd dat je te gast bent. Dat je het visitekaartje van Nederland bent. Maar altijd lopen er jongens bij met de intelligentie van een loempia, die snappen niks. Hooligans in uniform", aldus de mariniers.

Vrijdag waren er voor de derde keer in een week tijd militairen betrokken bij een vechtpartij. Ditkeer in een discotheek in het Gelderse 't Harde. De marechaussee stelt een onderzoek in naar de vechtpartij. De militairen hadden geen toestemming om de oefenlocatie bij 't Harde te verlaten, maar deden dit toch.

Met dank aan calvobbes voor de submit.