[update] Nieuwe browser wist sporen automatisch

Icoon InternetBrowzar, dat is de naam van een nieuwe webbrowser die automatisch de history, internetcache, autocomplete-formulieren en cookies verwijdert. De nieuwe browser is een idee van Ajaz Ahmed, die in de jaren negentig Freeserve opzette, de eerste gratis internetprovider van Groot-BrittanniŽ. Reden om de browser te ontwikkelen is volgens Ahmed het feit dat mensen zich steeds meer zorgen maken over hun privacy.

Ahmed verwijst daarvoor onder meer naar het recente lek bij AOL, waardoor 20 miljoen zoekopdrachten van gebruikers op straat kwamen te liggen. Op de site van Browzar zijn verhalen te vinden van mensen die dingen over het surfgedrag van bekenden te weten kwamen die ze liever niet hadden willen weten. Daarnaast worden er voorbeelden genoemd van mensen die tegen de lamp liepen door hun surfgedrag. Ahmed noemt als voorbeeld het statistische gegeven dat 35 procent van alle datingsite-abonnees getrouwd is.

Browzar is gratis te downloaden. Het programma is slechts 264 kilobytes groot en vooralsnog alleen beschikbaar voor Windows. Versies voor de Mac en Linux zijn onderweg. Ahmed benadrukt overigens dat gebruikers van het programma niet onzichtbaar surfen. "Gerechtelijke instanties kunnen altijd naar isp's stappen, wij maskeren niets."

Update 00.31 uur
Een opmerkzame FOK!ker wees ons op het vermoeden dat het hier gaat om adware. Zo zou het na installatie niet meer mogelijk zijn om Google te gebruiken, maar alleen Browzars vol met spyware zittende eigen zoekmachine. Je doet er derhalve verstandig aan dit door de makers op een opvallende manier aan de man gebrachte stukje software, niet te installeren.

Met dank aan kamstra (herschreven!) voor de submit.