Olieplatform maanden zoek

Icoon Opmerkelijk Iedereen verliest weleens wat: sleutels, tassen en wat al niet meer. Begin april werd het olieplatform Petrobas XXI van Singapore naar BraziliŽ vervoerd door de sleper Mighty Deliverer. Tijdens een storm op het zuiden van de Atlantische Oceaan raakte het boorplatform op drift, en sindsdien is het maandenlang onvindbaar geweest. Hoe is het mogelijk een olieplatform van 103 bij 104 meter kwijt te raken?

Je zou verwachten dat een olieplatform van een dergelijk formaat met de huidige technologie van GPS zo gevonden wordt. Toch bleef het platform maandenlang in de oceaan dobberen, terwijl niemand een idee had waar het was gebleven. Er werd naar gezocht met alle mogelijke technologie, maar deskundigen gingen er al vanuit dat het gigantische platform naar de bodem van de oceaan was gezakt.

Totdat enkele veehoeders het olieplatform aan zagen spoelen op het eiland Tristan da Cunha. Tristan da Cunha is een eiland dat half zo groot is als Texel, 272 inwoners heeft en precies tussen Afrika en Zuid-Amerika ligt. Viermaal per jaar vertrekt een schip uit Kaapstad om het eiland van voedsel en andere benodigdheden te voorzien.

Het Rotterdamse bedrijf Smit Salvage is ingehuurd om het olieplatform terug bij de rechtmatige eigenaar te krijgen. Geert Koffeman, directeur van Smit, heeft geen idee hoe een olieplatform zomaar kan verdwijnen. Met een radar is het mogelijk om veertig mijl rondom het schip in de oceaan te kijken. Het lijkt erop dat de bemanning van het schip zo druk met de golven bezig was, dat ze vergeten zijn het olieplatform in de gaten te houden.

Eerst moet Smit het platform weer drijvend maken: daarvoor zijn bergers, machinisten en duikers ingehuurd. Ook wordt water uit het olieplatform weggepompt. Maar er zijn geen sleepboten beschikbaar die een olieplatform van dat formaat kunnen meeslepen. De Griekse Zouros Hellas is ingehuurd, maar deze is niet sterk genoeg. Smit heeft zelf de grootste zeesleper ter wereld, de Smit Amandla, maar deze mag niet vertrekken uit Zuid-Afrika. In het winterseizoen is het daar hard nodig om schepen in nood te helpen. Daarom zal het olieplatform nog tot oktober in Tristan da Cunha blijven liggen. Dan is het zomer op het zuidelijk halfrond en is de Smit Amandla beschikbaar om het olieplatform alsnog naar BraziliŽ te slepen.Dit olieplatform is maanden zoek geweest


Met dank aan calvobbes voor de submit.