Britse regering gaat stand-by verbieden

Icoon EconomieDe Britse overheid gaat de stand-by-functionaliteit in apparaten verbieden. Dit meldt het Britse dagblad The Times. De maatregel zou moeten leiden tot een vermindering van het energieverbruik bij particulieren en bedrijven. Directe aanleiding van het verbod is een onderzoek onder Britse consumenten, waaruit blijkt dat 8% van het energieverbruik in Britse huishoudens wordt veroorzaakt door in stand-by-staande apparaten. Het percentage stand-by-energieverbruik bij bedrijven is niet bekend.

Volgens de Britse overheid zouden onder meer kopieerapparaten, televisies, dvd-spelers en computers herontworpen moeten worden om energie te besparen. Het is nog niet bekend wanneer de regel, die een importverbod van apparatuur met stand-by-functionaliteit impliceert, van kracht wordt.

Fujitsu-Siemens meldde vorige week, in het kader van de Britse Energy Savings Week, dat een computer die een jaar in stand-by staat, ongeveer zeventig euro aan energie kost. De slaapstand ('hibernate'), die op moderne computers te vinden is, schakelt het apparaat overigens wťl helemaal uit, waarmee deze apparaten nu al voldoen aan de door de regering gestelde herontwerpeis.


Stand-by verleden tijd voor Britse computers