Geen Top Of The Pops meer op BBC

Icoon TelevisieHet legendarische muziekprogramma Top Of The Pops, waarin popsterren hun hits ten gehore brengen, dan wel playbacken, zal na 42 jaar verdwijnen van de Britse buis. De BBC trekt de stekker eruit omdat het programma volgens de Britse publieke omroep niet meer zou kunnen opboksen tegen de 24-uurs muziekzenders zoals MTV. Op 30 juli zal de allerlaatste aflevering worden uitgezonden.

De aftrap van het programma vond plaats in 1964 in een kerk in Manchester. De Rolling Stones hadden de eer als eerste in het programma te mogen optreden. Zij brachten hun hit van dat moment ten gehore, het door Paul McCartney geschreven I Wanna Be Your Man.

Top Of The Pops groeide al snel uit tot één van de best bekeken programma's op de Britse buis. Vooral in de jaren 1970 scoorde het programma goed: gemiddeld hield het wekelijks ruim vijftien miljoen Britten aan de buis gekluisterd. In 2002 waren er al tweeduizend afleveringen uitgezonden.

Door het succes van Top Of The Pops verschenen in het buitenland soortgelijke programma's. In Nederland kreeg het programma in 1970 een evenknie in het door de Avro uitgezonden en door Ad Visser gepresenteerde Toppop. Tegenwoordig zendt BNN een Nederlandse versie van Top Of The Pops uit.

Ook Queen trad ooit op voor de camera\'s van Top Of The Pops
Queen tijdens een optreden in Top Of The Pops

Met dank aan Cybart voor de submit.