Publiek ziet reclamevrije omroep niet zitten

Icoon TelevisieNederlanders denken heel anders over reclame bij de publieke omroep dan de politiek. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde in opdracht van de Ster. 61 procent wil niet meebetalen aan een reclamevrije publieke omroep. In de Tweede Kamer is juist een meerderheid voor deze plannen. Ruim 60 procent van de Nederlanders vindt dat reclame op de publieke omroep al een hele tijd geaccepteerd is en dat de discussie hierover nutteloos is.

Volgens de directeur van de Ster, Arian Buurman, geeft het onderzoek nogmaals goed aan hoe reclame onderdeel is geworden van ons dagelijks leven. "Reclame heeft naast een wervende ook een informatieve functie voor het publiek. Zelfs bij een compensatie uit de algemene middelen zal dit, door de enorme marktverstoring, niet voldoende zijn om een brede en vitale publieke omroep te behouden", aldus Buurman.

Staatssecretaris Van der Laan van Media laat TNO onderzoek doen naar andere vormen van reclame: "De reclameblokken hebben hun langste tijd gehad. Nieuwe manieren zouden het zogeheten product placement en sponsoring zijn. Producenten sponsoren dan programma's of hun artikelen duiken op in televisieprogramma's."