Taylor mogelijk in Den Haag berecht

Icoon MisdaadCharles Taylor, voormalig president van Liberia, zal mogelijk in Nederland berecht worden. Het door de VN ondersteunde Sierra Leone-tribunaal (SCSL) heeft een verzoek daartoe ingediend bij de Nederlandse regering.

De 59-jarige Taylor, van 1997 tot 2003 de leider van Liberia, werd afgelopen woensdag aangehouden terwijl hij zijn huis in Nigeria probeerde te ontvluchten. Taylor leefde daar sinds zijn gedwongen aftreden in ballingschap. Hij zal zich voor het SCSL onder meer moeten verantwoorden voor het terroriseren van de burgerbevolking, seksueel geweld op grote schaal, het verminken van mensen, het rekruteren en inzetten van kindsoldaten, ontvoeringen, dwangarbeid, plunderingen, brandstichting en aanvallen op VN-blauwhelmen. Deze misdaden zijn allen begaan tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone.

Berechting in Sierra Leone zelf zou voor problemen kunnen zorgen. "Zijn fysieke aanwezigheid kan een bedreiging vormen voor de stabiliteit in de regio", aldus het SCSL. Ook Taylor zelf wordt liever berecht in Den Haag, maar dan wel door het Internationaal Strafhof (ICC). Die kans lijkt echter klein, omdat het hof alleen jurisdictie heeft over misdaden gepleegd na 1 juli 2002.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat positief tegenover het voorstel en vindt het geen probleem als een tijdelijk Sierra Leone-tribunaal zich in Den Haag vestigt. Wel zijn er drie voorwaarden gesteld: de VN Veiligheidsraad moet een resolutie over de zaak aannemen, Taylor moet Nederland na de rechtszaak verlaten en het SCSL moet zelf afspraken maken met het ICC.


Charles Taylor