'Anti-USA-film' trekt volle zalen in Turkije

Icoon FilmEen film waarin Amerikaanse soldaten in Irak worden bestreden door een Turkse Rambo-figuur is een groot succes in Turkije. Kaarten voor de voorstellingen van Kurtlar Vadisi - Irak waren al weken voor de premiŤre van afgelopen vrijdag uitverkocht. De premiŤre werd bijgewoond door bewindslieden en de echtgenote en dochters van premier Erdoğan.

De film toont Amerikaanse militairen die in Irak een bruiloft overvallen, en de gasten met machinegeweren neerschieten. De overlevenden worden als terroristen overgebracht naar een gevangenis, waar hun organen worden verwijderd door een joods-Amerikaanse dokter met het doel deze door te verkopen aan rijke westerlingen. De bevelvoerder verantwoordelijk voor het bloedbad op de bruiloft wordt vervolgens achternagezeten door de held van het verhaal, een Turkse geheim agent, en de bruid die voor haar ogen haar aanstaande zag sterven.

Opmerkelijk detail is dat Amerikaanse acteurs hun medewerking gaven aan de film; Billy Zane speelt de schurk en militaire bevelvoerder Sam W. Marshall, en Gary Busey speelt de joodse arts. De twee zijn al op verschillende Amerikaanse websites beschuldigd van verraad, door mee te spelen in een productie die hun landgenoten in een kwaad daglicht stelt. In discussies stellen anderen echter dat Hollywood de laatste twee decennia steeds weer moslims als de 'bad guys' opvoerde, en dat de Turkse film niets meer of minder is dan een koekje van eigen deeg.

Overigens zal Kurtlar Vadisi binnenkort ook wereldwijd in de cinemas te bewonderen zijn. Op 9 februari is de premiŤre in Nederland, daarnaast zal de film ook worden uitgebracht in de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Rusland, AustraliŽ en, pikant genoeg, Denemarken.