Nederlandse commando's doden Afghaan

mstx had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenHet afgelopen weekeinde zijn Nederlandse commando's in het zuiden van Afghanistan betrokken geraakt bij een vuurgevecht, zo maakte een woordvoerder van het ministerie van Defensie vandaag bekend. Eťn Afghaan is bij het gevecht om het leven gekomen, twee anderen raakten gewond. Onder de Nederlanders vielen geen slachtoffers.

De twee Afghaanse gewonden zijn opgenomen in een ziekenhuis in Kandahar. Na het vuurgevecht werd door de commando's een grote hoeveelheid wapens, munitie en drugs aangetroffen. Het wapentuig en de verdovende middelen worden aan de Afghaanse autoriteiten overgedragen.

Het vuurgevecht ontstond tijdens het invallen van de duisternis toen een verdacht voertuig inreed op een patrouille van het Special Forces detachement. Het verdachte voertuig werd gewaarschuwd met lichtsignalen en lichtkogels. De bestuurder reageerde hier echter niet op, waarop er waarschuwingsschoten werden gelost door de patrouille. Hierop veranderde het voertuig van baan en werd er gericht op de commando's geschoten, waardoor het vuurgevecht ontstond. De auto werd tot stoppen gedwongen.

Het ministerie van Defensie wilde vandaag nog niet reageren op de vraag wat er met de twee gewonde Afghanen zal gebeuren. De Tweede Kamer wordt wel op korte termijn ingelicht over het incident.

De Nederlandse missie in Afghanistan
De aangevallen patrouille behoort tot een eenheid van ongeveer 260 militairen die de vrede moet bewaren in een gebied ten zuiden van de stad Kandahar. De commando's en mariniers krijgen ondersteuning van Chinooks en zijn sinds medio vorig jaar actief in het gebied. De hoofdtaak van de manschappen is het verkennen en vergaren van inlichtingen. Het bleef de afgelopen tijd bijzonder rustig in het gebied, terwijl de missie voor bijzonder gevaarlijk doorging. Dankzij die rust konden de militairen zich bezighouden met het slaan van waterputten en het bouwen van een school.