Chili krijgt vrouwelijke president

Icoon VerkiezingenIn Chili zijn de presidentsverkiezingen gewonnen door de centrumlinkse Michelle Bachelet. Ze wist ruim 53 procent van de stemmen te krijgen waarmee ze Sebastian Pinera, haar enige tegenkandidaat, versloeg.

Na het tellen van ruim 97 procent van de stemmen zal de uitslag niet meer veranderen. Pinera erkende zijn nederlaag en feliciteerde zijn tegenstander die volgens hem een symbool is van "de strijd van miljoenen vrouwen om de plaats die hen toekomt in te nemen. Ik wens haar het grootst mogelijke succes".

De huidige president feliciteerde zijn opvolgster telefonisch en zegde haar zijn volledige steun toe. De chef van de campagne van Bachelet noemde haar overwinning "historisch, want het is de eerste keer dat in Zuid-Amerika een vrouw tot president is verkozen". Bachelet wist in iedere kiesregio te winnen, behalve in het zuidelijke Araucania.

De keus van de Chilenen voor Bachelet is opvallend te noemen. Ze is een alleenstaande moeder met kinderen die door verschillende vaders verwekt zijn. Bachelet zat tijdens het bewind van dictator Pinochet gevangen en leefde jaren in ballingschap in Australië en de voormalige DDR.