Legale wietteelt 'juridisch onhaalbaar'

Het lijkt erop dat een proef met legale wietteelt nog een tijdje op zich zal laten wachten. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over een voorstel om in Maastricht zo'n proef te starten. PvdA, VVD, D66, SP en GroenLinks waren voorstander van die hennepteeltproef.

Uit een gisteren aan de Kamer gepresenteerd onderzoek van het T.M.C. Asser Instituut voor internationaal en Europees recht, blijkt echter dat Nederland op grond van internationaal recht géén experimenten mag toelaten met het gedogen van wietteelt om coffeeshops te bevoorraden. Wietteelt is alleen toegestaan voor geneeskundige en wetenschappelijke doeleinden. De teelt van cannabis voor coffeeshops valt daarbuiten. De VVD en D66 lieten na de presentatie weten dat ze naar aanleiding van dit rapport een hoorzitting met deskundigen willen houden. Ook zullen ze samen met de PvdA gezamenlijk een nota over het experiment met gereguleerde wietteelt indienen.

Minister Hoogervorst hield de Kamer voor dat legale wietteelt ook echt geen einde zal maken aan de overlast van illegale teelt. Alleen al door het simpele feit dat iedere Jan Doedel op zijn zolderkamer stukken goedkoper wiet kan kweken dan een teler die aan allerlei regels moet voldoen. Legale wiet zal twee keer zo duur worden als illegale, aldus Hoogervorst: ''Als u het idee heeft dat het met de illegale teelt is afgelopen als we dit gaan reguleren, dan komt u van een koude kermis thuis.''

Minister Donner wees er al eerder op dat legale wietteelt in strijd is met internationale afspraken. Een experiment is volgens hem pas denkbaar, als alle illegale coffeeshops zijn gesloten en er geen illegale wietteelt meer is.