Dode mus houdt gemoederen bezig

Heel veel users hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenDe mus die gisteren in het Frisian Expo Centre (FEC) werd doodgeschoten omdat hij een deel van de daar opgestelde dominostenen omgooide, houdt de gemoederen goed bezig. Zeker zeven organisaties zijn inmiddels bij het voorval betrokken geraakt.

De Dierenbescherming in Leeuwarden meldde het incident bij de politie, die op haar beurt de afdeling Milieu van de provincie inschakelde. Beide partijen onderzoeken momenteel de dood van de mus.

De Dierenbescherming heeft laten weten aangifte te willen doen van overtreding van de Flora- en Faunawet. Zij stelt dat de mus een beschermde diersoort is en de provincie daarom een vergunning had moeten afgeven voor het doodschieten van de mus. Omdat dit niet gebeurde, meent de zegsman van de Dierenbescherming dat de mus illegaal is afgeschoten. Ook vindt hij het een immorele daad. "Wij vinden het doel, een spelletje, niet voldoende om dieren dood te maken. Het gaat namelijk niet om landbouwgewassen of bijvoorbeeld de volksgezondheid. Een medewerker van Domino Day die struikelt en steentjes omgooit, wordt toch ook niet meteen doodgeschoten?".

De Burgemeester van Leeuwarden heeft laten weten dat er geen tijd is voor een dode mus. "Ik begrijp de gevoelens van medeleven met de mus. Ik houd ook van vogels, maar het zou absurd zijn om hier politie-inzet voor vrij te maken. We hebben in Leeuwarden wel andere prioriteiten."

De weblog Geenstijl is een actie tegen de organisatie van Domino Day begonnen en heeft duizend euro uitgeloofd voor het omgooien van de dominostenen alvorens de recordpoging officieel plaatsvindt. Diskjockey en presentator Ruud de Wild deed hetzelfde en is bereid hiervoor drieduizend euro uit te betalen. Endemol, producent van de televisie-uitzending, heeft daarom rond het FEC extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Ook de Dierenbescherming in Duitsland heeft bij de televisiezender RTL zijn beklag gedaan over het doodschieten van de mus. Domino Day wordt vrijdag in Duitsland op deze zender uitgezonden.

Update 15.08 uur
Inmiddels is bekend geworden dat de man die de mus dood heeft geschoten, met de dood is bedreigd. Het bedrijf Duke Faunabeheer, dat door Ware Care was ingehuurd, stapt daarom vandaag naar de politie. "We doen geen aangifte, want dat heeft toch geen zin. Maar als zo'n idioot hier bij ons komt willen we een directe lijn met de politie zodat er snel hulp kan komen", aldus directeur D. den Hartog van Duke Faunabeheer.