Onafhankelijk onderzoek naar brand Schiphol-Oost

AlgemeenDe loco-burgemeester van Haarlemmermeer, M. Bezuijen, heeft aangekondigd dat er een onafhankelijk onderzoek naar de brand in het cellencomplex te Schiphol-Oost zal worden gestart. Er zal door onderzoekers worden gekeken naar wat er precies gebeurd is en of de hulpverlening goed is verlopen.

Afgelopen nacht woedde een felle brand in tien tot twaalf cellen van de betreffende vleugel van het complex. Nadat er een brandalarm afging, zijn medewerkers gaan kijken wat er aan de hand was. Alle cellen in de vleugel zijn toen handmatig ontgrendeld omdat ze niet allemaal in één keer elektronisch kunnen worden geopend.

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) wil dat er goed wordt gekeken naar hoe het zit met de brandveiligheid van het complex. Volgens een woordvoerder mogen branden niet overslaan naar andere cellen, en zeker niet als er al tweemaal eerder brand is geweest. In andere penitentiaire inrichtingen is het praktisch onmogelijk dat brand overslaat naar andere cellen.

"Verschrikkelijk"
Premier BalkenendePremier Balkenende heeft in een reactie vanuit Londen laten weten dat hij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost "verschrikkelijk" vindt. "Ik ben enorm geschrokken van een ramp van deze omvang. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden", aldus Balkenende. Hij wacht verdere gegevens over de toedracht nog af. Balkenende vindt dat elke brand dramatisch is en we op zo'n moment moeten denken aan de levens die verloren zijn gegaan. Balkenende is nu in Londen in verband met een vergadering tussen staats- en regeringsleiders van EU-landen.

Minister Donner heeft na een bezoek aan de rampplek verklaard dat hulpverleners hebben gedaan wat ze konden doen tijdens en na de bestrijding van de brand in het cellencomplex. Alle hulpdiensten waren zo snel als mogelijk ter plaatse. Donner vertelde tevens dat de recherche in totaal elf lijken heeft geborgen. Een niet nader te noemen aantal mensen is nog vermist en een aantal gedetineerden zijn weggelopen. Donner hoopt dat de mensen het drama kunnen verwerken en dat we ervan kunnen leren. We moeten snel alles doen wat nodig is om herhaling te voorkomen.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft de brand "een zeer traumatische gebeurtenis" genoemd. Ze betuigde haar medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers. VVD-Tweede-Kamerlid Weekers heeft ook gezegd dat hij alles "ronduit schokkend" vindt. Hij wil nog niet te vroeg conclusies trekken en onderzoek moet uitwijzen of aan de veiligheidseisen is voldaan. Ook kamerleden Van der Laan (D66) en Wolfsen (PvdA) zijn geschokt en juichen het onderzoek naar de brand toe. Ook moet er een antwoord komen op de vraag of de ramp had kunnen worden voorkomen.

Ook de Tweede Kamer wil snel duidelijkheid over de oorzaak van de brand en de brandveiligheid van het complex. Het aangekondigde onafhankelijk onderzoek moet zorgvuldig gebeuren, aldus de Tweede Kamer. Er moet zo snel mogelijk een spoeddebat komen over de gang van zaken vindt GroenLinks, gesteund door de PvdA, D66 en de SP.

Duidelijkheid
Ook familieleden van de betrokkenen zijn op zoek naar duidelijkheid, daarom heeft het Rode Kruis een speciaal telefoonnummer (0800-1351) geopend. Overlevenden krijgen traumahulp van het Rode Kruis.

Brandweerlieden probeerden de vuurzee onder controle te krijgen
Brandweerlieden probeerden de vuurzee onder controle te krijgen