VVD wil geen kilometerheffing meer

Lord Dreamer had ons via de nieuws-submit te melden:

Van AartsenAls het aan de VVD ligt dan komt er mogelijk geen kilometerheffing. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Van Aartsen in het kamerdebat over de begroting van volgend jaar gezegd.

Deze uitspraak staat lijnrecht tegenover de mening van de coalitiegenoten CDA en D66 die de kilometerheffing op termijn wel willen gebruiken om files terug te dringen. Als argument gaf Van Aartsen dat het handenvol geld kost om de kilometerheffing in te voeren en dat het pas rond 2013 zou kunnen werken. Volgens hem is de auto er en blijft hij nodig.

Ook MKB-Nederland dat deel uitmaakt van de commissie-Nouwen die de kilometerheffing toejuicht vraagt zich af hoe de VVD de toenenemende mobiliteitsproblemen wil oplossen aangezien het kabinet, erg weinig geld uit de extra inkomsten van de aardgasverkoop uittrekt voor de infrastructuur.

PVDA-leider Wouter Bos wees Van Aartsen erop dat er een breed draagvlak is voor de killometerheffing. Het kabinet zelf hoopt op toekomstige nieuwe technologieën die toch een invoering van de heffing vanaf 2012 mogelijk maken.

Update 12.33 uur
VVD-Tweede-Kamerlid Hofstra heeft vanochtend voor Radio 1 gezegd dat hij nog steeds "fiducie" heeft in de kilometerheffing. Volgens hem hebben de liberalen "niet zo nadrukkelijk afstand willen nemen" van de heffing als VVD-fractieleider Van Aartsen deed. De VVD is volgens Hofstra geen principieel tegenstander.

Van Aarsten liet daarop weten dat hij geen woord terugneemt van wat hij gisteren gezegd heeft. "Het is aan mij als fractieleider om de lijn uit te zetten", zei Van Aartsen.