Martine van den O.: Ik keur terreur af

De tot de islam bekeerde Martine van den O. uit Den Haag ontkent iets met terrorisme en de Hofstadgroep van doen te hebben. Dat zei ze gisteren in het tv-programma Netwerk, waar ze herkenbaar voor de camera verscheen. Terreur gaat op alle mogelijke manieren tegen mijn principes in, zei ze. "Ik wil geen mensen kwetsen, maar juist helpen."

De 26-jarige Van den O. werd in juni in Amsterdam gearresteerd. Ze had toen net terreurverdachte Nourredine El F. en diens vrouw Soumaya S. afgezet bij station Lelylaan. In Netwerk zei Martine dat El F. en S., die een vriendin van haar was, een paar dagen bij haar gelogeerd hadden. Volgen Martine had ze geen idee wie El F. was en wist ze niet eens diens naam. Ze noemde hem 'laptop' omdat hij van een laptop dingen oplas als hij een islamitische preek gaf aan mensen.

Over de afscheidsbrief van haar die werd aangetroffen had ze ook een verklaring. Dat betrof geen brief die er op duidde dat ze een aanslag ging plegen, maar een oude brief die ze schreef mocht er wat met haar gebeuren toen ze op een humanitaire missie ging naar Palestijns gebied. In de brief stond ook een telefoonnummer dat al twee jaar was afgesloten, zo zei ze.

In Netwerk zei Martine ook dat ze zich op haar 18e tot de islam bekeerde. Daarvoor bezocht ze gewoon als iedere tiener disco's, maar ineens had ze daar genoeg van. Pas een paar jaar geleden, na een bezoek aan SyriŽ waar ze de islam ging bestuderen, trok ze sluiers aan. Volgens haar hadden opvallend meer moslims dan niet-moslims daar kritiek op toen ze terugkwam in Nederland.

Martine van den O. kan volgens het Openbaar Ministerie een grote rol spelen in het proces tegen de Hofstadgroep. Haar voorlopige hechtenis werd vorige maand geschorst.

-
Uitzending van Netwerk vind je hier.