Nieuwe impuls herdenking Kerwin Duinmeijer

Op 20 augustus vindt in Amsterdam weer de jaarlijkse herdenking plaats voor de in 1983 door een racist vermoorde Kerwin Duinmeijer, waaraan dit keer een nieuwe impuls wordt gegeven. Er wordt vooral gefocust op moslims omdat die volgens de organisatie de laatste tijd voornamelijk slachtoffer van racisme zijn. Zo zal een lid van de Marokkaanse gemeenschap uit Venray een toespraak houden bij de herdenking. Hij is door de organisatie uitgenodigd omdat er in Venray veel problemen zijn met 'Lonsdale jongeren' die buitenlanders belagen. Bovendien vinden de organisatoren dat allochtonen en autochtonen in de politiek en in de media tegen elkaar worden opgezet met racistische uitspraken.

Dit jaar bestaat de organisatie van de herdenking buiten de stichting vrienden van Kerwin ook uit Samen Tegen Racisme en Anti Fascistische Actie (AFA).

De uit de Antillen afkomstige Kerwin Duinmeijer werd in 1983 neergestoken door neo-nazi Nico B. vanwege zijn huidskleur. Duinmeijer wist nog De Dam te bereiken en vroeg een taxichauffeur hem naar het ziekenhuis te brengen. Die weigerde dat want hij wilde ''geen bloed op de achterbank''. Toen na 20 minuten een ambulance arriveerde had Kerwin als zoveel bloed verloren dat hij korte tijd later overleed. Zowel de moordenaar als Duinmeijer waren 15 jaar oud.

--
De Kerwin Duinmeijerherdenking start op 20 augustus om 19:00 uur op de Dam met sprekers en muziek. Om 20:00 uur vindt er een optocht tegen racisme plaats die eindigt met een bloemlegging bij standbeeld Mama Baranka in het Vondelpark waarna er ruimte is voor discussie.