Taliban: Osama bin Laden leeft

Volgens een hooggeplaatst Taliban-lid leeft Osama bin Laden en gaat het goed met hem. Mullah Usmani meldde in een interview met de Pakistaanse tv-zender Geo dat hij in contact staat met zowel Bin Laden als de voormalige Afghaanse Taliban-leider Mullah Omar. Usmani was senior commandant voor de val van de Taliban in 2001, en wordt nu gezien als het hoofd van het Taliban-verzet in Afghanistan. De VS hebben respectievelijk $25 miljoen en $10 miljoen op de hoofden van Bin Laden en Mullah Omar staan.

"De Taliban zit in heel Afghanistan. Misschien wat meer in de ene dan in de andere provincie, maar onze aanhang groeit", aldus Mullah Usmani, die tevens meldde dat Mullah Omar nog altijd Taliban-commandant is.

Als Usmani's beweringen kloppen, verstopt Osama bin Laden zich waarschijnlijk ergens aan de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Dit is een zeer onherbergzaam gebied, door militairen als ťťn van de moeilijkste gebieden ter wereld getypeerd.

De Pakistaanse president Musharraf zei gisteren dat hij geloofde dat Bin Laden nog in leven was, naar aanleiding van informatie die leden van al-Qaida gaven na hun arrestatie door Pakistaanse strijdkrachten. Pakistaanse waarnemers reageerden verrast op het tv-interview met Usmani dat kort op de uitspraken van de president volgde, aangezien zowel Pakistan als de VS een klopjacht op Talibanleden uitvoeren. Ondanks dat is er de laatste maanden weer een stijging in het aantal aanvallen in Afghanistan te zien, waardoor gevreesd wordt dat de Taliban zich aan het hergroeperen is.

Eind april ging er nog een bericht de wereld rond dat Osama bin Laden dood zou zijn.


Mullah Usmani tijdens het tv-interview