NOS krijgt definitief geen voetbalrechten

De NOS krijgt definitief geen rechten voor het uitzenden van Eredivisie-voetbal. Het Commissariaat voor de Media heeft vandaag bepaald dat het Talpa, de nieuwe zender van John de Mol die de rechten onlangs kocht, niet kan dwingen een sublicentie te geven aan de NOS voor het uitzenden van beknopte beelden van voetbalwedstrijden van de belangrijkste voetbalcompetitie van Nederland. De NOS had om een uitspraak van het Commissariaat gevraagd op basis van het voorkeursrecht in de Mediawet.

Het Commissariaat heeft het voorkeursrecht en de wetgeving die over de verslaglegging van belangrijke evenementen gaat, uitvoerig bestudeerd en komt tot de conclusie dat in de loop der tijd een bredere interpretatie aan het begrip voorkeursrecht is gegeven door de wetgever.

Volgens commissaris Inge Brakman is het artikel (71t Mediawet) waarop de NOS zich beroept, oorspronkelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat belangrijke evenementen, waaronder voetbalwedstrijden, niet achter de decoder verdwijnen. "Daar wordt nu door de uitzendingen van Talpa en RTL 4 aan voldaan. Het Commissariaat vindt het daarom niet evenredig om in deze situatie sanctiemiddelen in te zetten."

Het Commissariaat is het met de NOS eens dat de Stichting een extra opdracht in de Mediawet heeft gekregen om de verslaggeving van belangrijke competitiewedstrijden te verzorgen. "De NOS zou met een verwijzing naar haar journalistieke verantwoordelijkheid een beroep kunnen doen op het recht op vrije nieuwsgaring en daarmee bij Talpa en ook bij de Eredivisie aankloppen. Het Commissariaat kan Talpa daartoe niet dwingen", aldus Brakman.