Kabinet steekt extra geld in ja-campagne

Botje96 had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonHet kabinet is niet gerust op een gunstig resultaat bij het referendum over de Europese grondwet dat op 1 juni wordt gehouden. Of, om met vice-premier Zalm te spreken, "het wordt spannend" . Volgens peilingen neemt het aantal tegenstanders van de wet alleen maar toe. Om de tegenstanders en de twijfelaars te overtuigen om vˇˇr de grondwet te stemmen heeft het kabinet haar "oorlogskas" aangesproken, een extra potje van 3,5 miljoen euro om de campagne voor de grondwet financieel te ondersteunen.

"Het enige dat je kunt doen is uitleggen waar de grondwet over gaat", zo zei Zalm na afloop van de ministerraad. Uit peilingen blijkt dat goed ge´nformeerde mensen eerder ja zullen stemmen op 1 juni. Zalm wil dan ook alles uit de kast trekken om Nederland alsnog warm te maken voor de grondwet. Een huis-aan-huis verspreide folder (kosten: 1,5 miljoen euro), advertenties in kranten en tijdschriften en radiospotjes (tezamen twee miljoen euro) moeten daarbij helpen.

De Socialistische Partij (SP), dat tegen de grondwet is, en het 'ComitÚ Grondwet Nee' zijn kwaad over het gebruik van het potje. Afgesproken was met de Tweede Kamer dat de oorlogskas alleen aangesproken mocht worden mits het kamp der nee-stemmers ook geld van buitenaf kreeg. Ook moest de regering instemming van de Kamer hebben. De organisaties zijn van mening dat er geen sprake is van een dusdanige financiering van het nee-kamp dat aanspraak van de oorlogskas gerechtvaardigd is.

Harry van Bommel, Tweede Kamerlid namens de SP, vindt het niet te verteren dat het kabinet belastinggeld gebruikt om de bevolking over te halen om voor de grondwet te stemmen. Hij wil volgende week Kamervragen over de kwestie stellen.

Wilders per bus door het land
Om mensen aan te sporen om op 1 juni tegen de Europese grondwet te stemmen zal Geert Wilders de komende twee weken per bus door het land trekken en campagne voeren. Daarbij neemt hij de veiligheidsrisico's voor lief omdat hij contact met de kiezer wil. "Als parlementariŰr wil ik met burgers in debat kunnen gaan en folderen", aldus Wilders.

-
Voor achtergrondinformatie over het referendum inzake de Europese grondwet kun je terecht op het forum, en wel in dit topic: Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005.