Radicalisering beweegt zich uit moskee

Nog altijd worden er in Nederland ongeveer tien moskeeŰn in de gaten gehouden, terwijl ze niet strafrechterlijk vervolgd kunnen worden. Dat bleek vandaag uit de woorden van minister van Binnenlandse Zaken Remkes tijdens het debat over anti-terreurmaatregelen in de Tweede Kamer.

Mede daarom ziet minister Donner van Justitie er niets in om radicale moskeeŰn te sluiten, omdat het nergens toe zal leiden. "Het doel van het kabinet is niet het sluiten van moskeeŰn, maar het voorkomen van radicalisering. Op dit moment zijn er geen moskeeŰn waar effectief tegen kan worden opgetreden."

In december berichtte Remkes de Tweede Kamer dat er in Nederland zeker tien tot 25 radicale moskeeŰn zijn. Onafhankelijk Kamerlid Wilders pleitte vandaag dan ook voor de sluiting van deze islamitische gebedshuizen. "Het zijn haatpaleizen, geen gebedshuizen en die moeten dicht", zo zei hij. Volgens Donner heeft dit geen zin, omdat de radicale 'processen' zich 'uit de moskee bewegen' en dat sluiting dus geen zin heeft.

Het debat rondom het terrorisme is nog niet afgerond. Zo zullen na Donner ook de ministers Remkes en Verdonk van Vreemdelingenzaken nog Kamervragen beantwoorden. Het debat zal woensdagavond na een pauze worden voortgezet met een tweede termijn van de Kamer.