FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Oorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 februari 2005

Jongere met drugs in capuchon gearresteerd

Een anonieme fokker had ons via de nieuws-submit te melden:

BinnenlandsIn Buitenpost (provincie Friesland) is dinsdagmiddag een 19-jarige man uit Kootstertille gearresteerd. Toen hij werd gefouilleerd werden in zijn capuchon 2 wikkels aangetroffen. Eťn van deze wikkels bevatte 42 gram cocaÔne. Een 17-jarige jongen uit Kollum werd ook opgepakt.

In eerste instantie werden ook een 18-jarige man uit Buitenpost, een 17-jarige jongen uit Buitenpost, een 15-jarige jongen uit Buitenpost en een 17-jarige jongen uit Tiemen meegenomen naar het politiebureau. De vijf hielden zich op in een parkje. Na een eerste onderzoek zijn alleen de man uit Kootstertille en de 17-jarige jongen uit Kollum in verzekering gesteld.

[Upd]IJshockeybondscoach stapt op

IJshockey bondscoach Theo van Gerwen is met onmiddelijke ingang opgestapt bij het nationale team. Hij is het niet eens met het beleid van de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB).

Van Gerwen vertrok afgelopen week in alle stilte; het nieuws werd nu na spelen van de laatste competitiespeelronde naar buiten gebracht. Van Gerwen had al enige tijd niet het vertrouwen van het Amsterdamse deel van zijn selectie. Daar hij tevens coach is van Tilburg Trappers, leverde het werken met de nationale selectie bij herhaling conflict op. Nu na zijn ontslag zal hij zich kunnen focussen op zijn werk voor de Trappers.

Van Gerwen nam de laatste jaren de nationale ijshockeyploeg op sleeptouw, nadat die dreigde af te zakken naar de onderste regionen in Europa. Aansprekend resultaat was de derde plaats op het WK I in april 2004 in Noorwegen. Vervolgens had Olympische kwalificatie voor Turijn moeten worden behaald. Gastland Polen was in de sleutelwedstrijd van het kwalificatietoernooi echter te sterk voor Oranje. Doorgaan tot het komend WK in Eindhoven had volgens Van Gerwen geen zin.

De NIJB was reeds op zoek naar een opvolger en hoopt over niet al te lange tijd naar buiten te komen met zijn opvolger.

Update 23:41 uur
De NIJB heeft Doug Mason bereid gevonden om de vacante vacature in te vullen. Mason was tussen 1993 en 2000 al zeven jaar bondscoach van Oranje. Hij zal in ieder geval tot en met het WK in april de nationale selectie gaan leiden.

Mededeling betreffende het FOK! serverpark

Binnenkort is het zo ver. FOK! gaat nieuwe servers krijgen.
Wanneer ze precies geplaatst worden is nog niet 100% zeker, maar ze komen in ieder geval op korte termijn binnen.
De betaling is inmiddels gedaan en dus komen ze er echt aan.

We hebben lang gespaard en - gelukkig - een goede decembermaand achter de rug, waardoor het - voornamelijk vanwege de excellente onderhandelingsskills van Iteejer - voor ons mogelijk werd het complete serverpark van FOK! meer dan te verdubbelen met nieuwe servers.

Hoeveel servers komen er dan ?
In totaal komen er 6 spiksplinternieuwe servers bij. Eťn daarvan zal de nieuwe databaseserver gaan worden, de andere vijf zijn webservers.

Zeker pentium 1 bakken ?
Niet echt. Wel hebben we gekozen voor Intel processoren. Xeon's om precies te zijn.

En de specs ?
We krijgen 5 webservers, die identiek zijn aan elkaar. Deze 5 servers hebben als belangrijkste specs:
- 1U
- Dual Xeon 2.8Ghz / 1Mb, 800Mhz FSB
- 1Gb DDR2 (2x 512Mb)
- 160Gb 7200rpm S-ATA
- DVD-Rom
- RedHat Linux 3ES

Verder dus 1 databaseserver met de volgende specs:
- 2U
- Dual Xeon 3.06Ghz / 1Mb, 800Mhz FSB
- 6Gb DDR2 (6x 1Gb)
- 2x 73Gb 10.000 rpm UW320 SCSI (RAID 1) voor het OS
- 3x 73Gb 15.000 rpm UW320 SCSI (RAID 5) voor de database
- DVD-Rom
- redundant power supply (2 voedingen dus)
- RedHat Linux 3ES

De webservers hebben 3 jaar lang een next business day response onderhoudscontract, de databaseserver heeft een 4 uurs onderhoudscontract voor 3 jaar (als in; als er iets stukgaat zijn ze binnen 4 uur ter plaatse om de boel te fixen).

Zelfbouwbakken ?
Nope, het nieuwe serverpark bestaat uit Dell servers.

En hoeveel invloed op de inhoud wil Dell daarvoor ?
Helemaal geen. Dell is gťťn sponsor van FOK!
De servers zijn NIET gesponsord, maar gewoon gekocht door ons.

En verder ?
Verder hopen we dat dit laat zien dat we echt niet niets zitten te doen, maar dat ALS we iets doen we liever even wachten en het meteen GOED doen.
We hopen ook dat de traagheid van de afgelopen maanden/jaar verdwenen zal zijn als we de nieuwe servers geplaatst hebben. Om daar nog iets zekerder van te zijn wordt er al druk gewerkt aan een herscripting van de frontpage e.d., maar met deze serverconfiguratie zouden we toch weer een flinke tijd vooruit moeten kunnen.

En de oude servers ?
Die houden we gewoon. In eerste instantie zullen er 1 of 2 uit het rek moeten verhuizen omdat het rek te klein is, maar we houden ze in ieder geval als backup voor het geval het nodig mocht zijn.

Mensen, we hebben heel lang gewacht op verbetering van het serverpark en nu komt het er dan echt aan. Wanneer ze precies binnenkomen weten we nog niet, maar Breuls had helemaal gelijk toen hij zei dat we voor pasen nieuwe servers zouden krijgen

Wij hopen dat jullie er blij mee zijn, want het is voor jullie dat wij ons best doen FOK! niet alleen zo leuk, maar ook zo SNEL mogelijk te houden.
Namens de admins ťn alle andere crewleden; bedankt voor jullie geduld en we houden jullie op de hoogte !

[Upd]Uitslag MacedoniŽ-Andorra

Er is wederom gespeeld voor kwalificatie van het WK 2006. In groep 1, waar ook Nederland in uitkomt, speelden MacedoniŽ en Andorra gelijk.

Groep 1:
Het duel in Skopje leverde Andorra ditmaal geen drie punten op. Het dwergstaatje, dat in eigen huis de Macedoniers nog had verrast, sleepte er echter wel een punt uit. Op de ranglijst verandert er daarmee niet veel. De kansen van beide teams op kwalificatie lijken reeds verkeken.

MacedoniŽ - Andorra (0-0)

1Nederland43101010-3
2RoemeniŽ53111010-5
3TsjechiŽ430196-2
4Finland5302910-6
5MacedoniŽ612356-7
6Andorra511342-11
7ArmeniŽ501412-12

Groep 2
In groep 2 kwamen vanavond vier teams in actie. OekraÔne haalde de punten op in AlbaniŽ. Waar de Grieken eerder faalden, kenden de Oost-Europeanen er geen problemen. Griekenland wist zijn blazoen weer iets op te poetsen door in eigen huis Denemarken te kloppen. Een doelpunt van Rommedahl was niet voldoende voor de Denen, die de hoop op groepswinst daarmee moeten laten varen.

AlbaniŽ - OekraÔne (0-2)
40' Roesol 0-1
59' Hoesin 0-2

Griekenland - Denemarken (2-1)
25' Zagorakis 1-0
32' Basinas 2-0 (pen)
45'+1 Rommedahl 2-1

1OekraÔne64201411-3
2Griekenland522187-5
3Denemarken513167-6
4Turkije513166-5
5AlbaniŽ520363-7
6GeorgiŽ412155-5
7Kazachstan400402-10


Groep 7
Spanje walste in groep 7 over San Marino heen. De teller bleef bij vijf steken. San Marino scoorde in deze kwalificatiereeks nog niet eenmaal.

Spanje - San Marino (5-0)
15' Joaquin 1-0
33' Torres 2-0
43' Raķl 3-0
65' Guti 4-0
79' Del Horno 5-0

1ServiŽ&Mont.43101010-0
2Spanje422088-1
3Litouwen422086-1
4BosniŽ-Herz.202021-1
5BelgiŽ301211-5
6San Marino500500-18

Middellandse Zee: Voigt wint eerste etappe

De Duitser Jens Voigt (CSC) heeft de openingsrit van de Ronde van de Middellandse Zee gewonnen. Hij kwam na een rit van 130 kilometer tussen SanRemo en Menton met een kleine voorsprong als eerste over de meet. Jean-Patrick Nazon (AG2R Prťvoyance) en Erik Dekker (Rabobank) werden respectievelijk tweede en derde.

Voigt legde de basis van zijn overwinning op de Poggio. Op de berg die het peloton ook in Milaan-SanRemo aan zal doen, glipte hij er tussenuit. Hij kreeg de Fransman Thomas Voeckler (Bouyges Telecom), de Italiaan Mirko Celestino (Domina Vacanze) en de Belg Sťbastien Rosseler Quick-Step met zich mee.

Uiteindelijk kwam de Duitser alleen aan, en behield hij een voorsprong van 17 seconden op het peloton. Met deze overwinning is Voigt tevens de eerste leider van de de ronde.

Uitslag eerste etappe:

1 Jens Voigt (Dui/CSC) 3.18.11
2 Jean-Patrick Nazon (Fra/AG2R) + 0.17
3 Erik Dekker (Ned/Rabobank) z.t
4 Staf Scheilinckx (Bel/Cofidis) z.t
5 Luca Paolini (Ita/Quick-Step) z.t

Algemeen Klassement na de eerste etappe:

1 Jens Voigt (Dui/CSC) 3.18.01
2 Jean-Patrick Nazon (Fra/AG2R) + 0.21
3 Erik Dekker (Ned/Rabobank) + 0.23
4 Staf Scheilinckx (Bel/Cofidis) + 0.27
5 Luca Paolini (Ita/Quick-Step) z.t

Verdonk: 'Geen discriminatie bij moslims'

Volgens minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken is er geen sprake van discriminatie van moslims op de werkvloer. Althans, bij de overheid komen daar geen signalen van binnen. Dit zei ze tijdens het terrorismedebat deze avond in de Tweede Kamer.

De uitspraak van Verdonk volgde op een vraag uit de Tweede Kamer van de PvdA. Een Kamerlid vroeg welke concrete maatregelen het kabinet gaat nemen om het wij-zij-gevoel weg te nemen. Dit zou zich onder meer uiten in discriminatie op het werk.

Het Landelijk Bureau van Rassendiscriminatie gaf vorige maand nog aan bij Verdonk dat er sprake is van een hoge mate van discriminatie op de werkvloer. Desondanks zegt de minister hier geen concrete informatie over te hebben. Ook via de website van haar, of via haar e-mail.

"Ik hoor vaak genoeg mensen in debatten zeggen dat er gediscrimineerd wordt, maar als ik vraag om voorbeelden dan hoor ik niks meer. Op mijn emailadres, dat duidelijk op mijn site vermeld staat, komen geen berichten binnen." Verdonk zei dat ze graag concrete voorbeelden zou ontvangen zodat ze 'dan kan ingrijpen'. Iedereen zou daarbij mee moeten doen aan het debat.

Tevens is er volgens Verdonk geen sprake 'vervreemding van de moslims'. Desondanks waren met name de linkse partijen ontevreden over de inspanningen van het kabinet om de dialoog te realiseren. "Ik vind dat u denigrerend doet over mijn integratiedebat", aldus een verwijtende Verdonk.

Speciale gsm voor bejaarden

darkmania had ons via de nieuws-submit te melden:

AlgemeenNa de mobiele telefoon voor kleine kinderen komt er nu ook een gsm voor oudere mensen op de markt. Ouderen klagen vaak dat ze het schermpje niet kunnen lezen of dat de toetsen te klein zijn. De Tsjechische fabrikant Jablonec heeft daarom een mobiele telefoon ontworpen die vooral te omschrijven is als groot.

De telefoon heeft namelijk het formaat van een kantoortelefoon, met een groot display dat ook dienst doet als toetsenbord. Dit om het versturen van tekstberichten makkelijk te maken. De grootste mobiele telefoon ter wereld is hierdoor niet heel handig om mee te nemen, maar volgens de fabrikant is er veel vraag naar. Telecomaanbieder Orange heeft alvast 150.000 exemplaren besteld.

Voetbal: Uitslag Engeland - Nederland

Icoon Sport nieuwsHet Nederlands elftal oefende vanavond in Birmingham tegen Engeland. In een onderhoudend duel werd het 0-0.

Oranje speelde een uitstekende openingsfase in Villa Park. De Engelse ploeg moest daarin toezien hoe de 'jonkies' van Oranje de bal soepel rond lieten gaan. Bij Nederland stond achterin een relatief onervaren lijn opgesteld met Jan Kromkamp, Khalid Boulahrouz, Joris Mathijsen en Giovanni van Bronckhorst. Naarmate de helft vorderde kwamen de Engelsen meer en meer in de buurt. Een schot van Dirk Kuijt vormde echter het gevaarlijkste moment in de eerste helft. De Engelse keeper, Paul Robinson, zag de bal via de binnenkant van de paal van het doel stuiteren. In de daaropvolgende aanval kende ook Engeland een goede kans. Het zou nog twee goede mogelijkheden krijgen. Met name Shaun Wright-Phillips had zijn vizier niet op scherp staan. Bij rust was het derhalve 0-0.

In de tweede helft kwam aan Engelse kant Owen Hargreaves in de ploeg voor Frank Lampard. Nederland bleef niettemin goed combinerend de Engelsen de baas. Uitstekend verdedigend werk van Boulahrouz voorkwam erger. Met Mark van Bommel voor John Heitinga schoof Van Basten ietwat ervaring erbij. Ugur Yildirim mocht even later zijn debuut maken. Engeland had in de slotfase het betere van het spel, maar zag geen kans het evenwicht te verstoren. Schoten van Van Bommel en Kuijt troffen eveneens geen doel.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Uitslag Engeland-Nederland

Het Nederlands elftal oefende vanavond in Birmingham tegen Engeland. In een onderhoudend duel werd het 0-0.

Het in zwart-wit tenue gestoken Oranje speelde een uitstekende openingsfase. De Engelse ploeg moest daarin toezien hoe de 'jonkies' van Oranje de bal soepel rond lieten gaan. Bij Nederland stond achterin een relatief onervaren lijn opgesteld met Jan Kromkamp, Khalid Boulahrouz, Joris Mathijsen en Giovanni van Bronckhorst. Naarmate de helft vorderde kwamen de Engelsen meer en meer in de buurt. Een schot van Dirk Kuijt vormde echter het gevaarlijkste moment in de eerste helft. De Engelse keeper, Ward Robinson, zag de bal via de binnenkant van de paal van het doel stuiteren. In de daaropvolgende aanval kende ook Engeland een goede kans. Het zou nog twee goede mogelijkheden krijgen. Met name Wright-Phillips had zijn vizier niet op scherp staan. Bij rust was het derhalve 0-0.

In de tweede helft kwam aan Engelse kant Owen Hargreaves in de ploeg voor Frank Lampard. Nederland bleef niettemin goed combinerend de Engelsen de baas. Uitstekend verdedigend werk van Boulahrouz voorkwam erger. Met Mark van Bommel voor John Heitinga schoof Van Basten ietwat ervaring erbij. Ugur Yildirim mocht even later zijn debuut maken. Engeland had in de slotfase het betere van het spel, maar zag geen kans het evenwicht te verstoren. Schoten van Van Bommel en Kuijt troffen eveneens geen doel.


Engeland - Nederland (0-0)

Engeland: Robinson, G.Neville, Carragher, Brown, Cole, Beckham (Dyer/82), Gerrard (Jenas/82), Lampard (Hargreaves/46), Wright-Phillips (Downing/61), Owen, Rooney (Johnson/61)

Nederland: Van der Sar, Kromkamp, Boulahrouz, Mathijsen, Van Bronckhorst, Landzaat, Heitinga (Van Bommel/61), Van der Vaart, Castelen (Yildirim/64), Kuijt, Makaay

Autofabrikanten houden GT4-race

Gran Turismo 4 is misschien maar een game, maar verschillende autofabrikanten nemen het heel wat serieuzer. Op twee maart wordt in Japan namelijk de "Jidousha Gyoukai Shijou Kessen GT4 Maji Battle" (Car Industry Ultimate Showdown GT4 Real Battle) gehouden.
In het toernooi zullen negen verschillende autofabrikanten een afgevaardigde naar het toernooi sturen om daar uit te vinden wiens auto het snelst is (in de game dus). De deelnemende fabrikanten zijn Ford, Daihatsu, DaimlerChrysler, Mazda, Nissan, Subaru, Suzuki, Toyota en Volkswagen. Op de offciŽle site is meer te vinden over de deelnemers en hun auto's (uiteraard in het Japans).
Sony gaat de race flink promoten met tv-commercials, om zo de verkopen van GT4 in Japan te doen stijgen.

Hier in Europa komt Gran Turismo 4 op 9 maart naar de PS2.

Brede concurrentie CL rechten

De NOS krijgt waarschijnlijk forse concurrentie voor de uitzendrechten van de wedstrijden uit de Champions League. Tijdens de inschrijvingen voor de biedingprocedure, die vandaag begonnen, gaven namelijk ook Talpa, SBS en RTL Nederland aan geÔnteresseerd te zijn.

De NOS raakte eind vorig jaar al de uitzendrechten voor de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden kwijt aan Talpa, het mediabedrijf van John de Mol.

De uitzendrechten voor de Champions League werden tot dit jaar altijd verkocht aan de European Broadcast Union, wat een samenwerkingsverband is tussen Europese publieke omroepen. De rechten kwamen daardoor automatisch bij de NOS terecht. Dit jaar worden de rechten apart per land verkocht, waardoor het nog lang niet zeker is waar ze terecht zullen komen.

Een woordvoerder van Talpa heeft al laten weten "zeer geÔnteresseerd te zijn" in de rechten. "Wij zullen zorgen dat we voldoen aan alle voorwaarden om een volwaardige partner te zijn in de biedingsprocedure."

SBS heeft via een woordvoerder ook aangegeven geÔnteresseerd te zijn. Het bedrijf heeft echter nog geen definitief besluit genomen of het wel of niet meebiedt. RTL heeft ook 'uiteraard' interesse, maar nog geen concrete plannen voor de bieding.

Zweden geeft namen tsunami-vermisten vrij

De Zweedse politie heeft op last van de rechter een lijst van 565 namen van tsunami-doden en vermisten moeten vrijgeven. De politie wilde met een verbod op vrijgave de huizen van vermisten beschermen tegen inbraak. Complete gezinnen zijn niet uit Thailand en andere getroffen landen teruggekeerd.

Een gerechtshof bepaalde echter dat de politie niet het recht heeft de namen geheim te houden. Het persbureau TT had de vrijgave geŽist. Verschillende kranten publiceerden direct na de uitspraak de lijst met namen. Ze betoogden dat in andere landen door het bekend maken van de namen vermisten konden worden opgespoord.

PvdA-commissie: schaf provincies af

De twaalf provincies moeten plaatsmaken voor vier landsdelen met dertig regio's om Nederland beter bestuurbaar te maken. Dat staat in een rapport van een PvdA-commissie.

De commissie onder leiding van de Leidse hoogleraar Andeweg presenteert het rapport 'De leidende burger' morgen, maar delen ervan zijn al uitgelekt. Volgens de commissie is de verandering van indeling van Nederland nodig omdat de afstand tussen burger en provinciebestuur te groot is.

De commissie stelt ook voor om de Eerste Kamer samen te voegen met de Raad van State. De Eerste Kamer moet nu de besluiten van de Tweede Kamer controleren, maar stelt zich vaak ook politiek op. Ze kan daarom beter samengaan met de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering, oordeelt de commissie.

[Gerucht] Kameo naar de Xbox 2

Sinds Rare voor de Xbox ontwikkelt is er tot op heden maar ťťn game uitgebracht, Grabbed by the Ghoulies. Andere games van deze studio staan al tijden op de planning en worden steeds maar uitgesteld. Kameo: Elements of Power is ťťn van deze spellen die in november tot nader bericht werd uitgesteld.

Prima Games, een uitgever van guides, heeft aangekondigd dat hun guide voor dit spel in 2006 moet uitkomen. Aangezien er geruchten gaan dat de Xbox 2 eind 2005 in de winkel moet komen te liggen, lijkt het erop dat Kameo voor de Xbox 2 zal verschijnen. Zodra er meer duidelijkheid is over de release van Kameo zullen wij dat jullie melden.

Reuzenhaai in Franse supermarkt

Visliefhebbers in de Franse stad Bordeaux hadden vandaag een bijzondere keuze op de visafdeling van hun lokale supermarkt. Een reuzenhaai met een lengte van maar liefst zes meter wordt daar te koop aangeboden. De haai is gevangen in de baai van Arcachon, ten zuidwesten van Bordeaux.

De bedrijfsleider van de supermarkt verwacht dat de stukken haai als warme broodjes over de toonbank zullen gaan. "We hebben al eerder haaien gehad, maar nog nooit ťťn van dit formaat. Klanten vragen ons nu al om stukken. Maar pas morgen zullen we haar opsnijden." De bedrijfsleider gaf tussen neus en lippen door ook nog een kooktip. "Haai smaakt erg goed op de grill", zo zei hij.

© AFP - Derrick Ceyrac
De haai van zes meter weegt zo'n zevenhonderd kilo

Naspelen Finding Nemo wordt goudvis fataal

Tatjana had ons via de nieuws-submit te melden:

OpmerkelijkOp een basisschool in het Friese Haskerhorne hebben twee kinderen de film Finding Nemo in de praktijk gebracht. De tweeling Jan en Jouke zat naar hun lievelingsfilm te kijken toen hun moeder ze meenam naar de plaatselijke oud-papierdag op basisschool De Lytse Mienskip.

Gelukkig voor de jongens was op de basisschool ook een 'Nemo' aanwezig. Jan had de film goed in zijn hoofd zitten, want na een tijdje liep hij de koffieruimte in, gevolgd door zijn broer Jouke. Met een grote grijns op zijn gezicht zei hij tegen zijn moeder: "Ikke Nemo pakke, nei wc gien en him trochspiele! No is hy nei heitie ta". Bij controle in het lokaal waar de vissenkom stond bleek de vis inderdaad verdwenen. De groepen 1 en 2 moeten het dus voorlopig zonder vis stellen. De ouders van Jan en Jouke hebben hun tweeling uitgelegd dat dingen die in films gebeuren in het echt niet altijd kunnen.

Nemo
"Ikke Nemo pakke, nei wc gien en him trochspiele!"


Ook McLaren nieuwe aŽrodynamica

Naar aanleiding van de verandering in de reglementen hebben veel teams nieuwe aŽrodynamica op de auto aangebracht. Het team van McLaren kan sinds gisteren ook bij dit rijtje worden toegevoegd toen het team ging rijden met twee nieuwe vleugeltjes net onder de luchthapper.

Tot nu toe hebben de teams van Ferrari, Sauber, Jordan en nu dus McLaren nieuwe vormen van vleugels laten zien. Ferrari plaatste er ťťn onder de voorvleugel, Sauber heeft een voorvleugel met twee lagen en Jordan plaatste een vleugel net voor de bovenkant van elke sidepod.

Juan Pablo Montoya reed gisteren op het circuit van Jerez met de nieuwe aŽrodynamica slechts enkele rondjes. Vandaag reed hij meer rondes en zette meteen met afstand de snelste tijd van de dag neer met een 1.16.816. Met deze tijd was de Colombiaan meer als een halve seconde sneller dan de nummer twee van vandaag, Nick Heidfeld die met de Williams een tijd van 1.17.387 klokte.

'Meer dan elf Friese steden'

Er zijn niet elf, maar twaalf of dertien Friese steden. Dat beweert Joost Cox, gemeentesecretaris in Alkmaar. Hij doet onderzoek naar de verkrijging van stadsrechten om te kunnen promoveren aan de Universiteit van Amsterdam.

Volgens Cox heeft het dorpje Berlikum, ten westen van Leeuwarden, stadsrechten. "Berlikum heeft gedurende een kleine twee eeuwen stedelijke kenmerken gehad. In 1355 wordt Berlikum door de belangrijke Duitse Hanzestad LŁbeck zelfs stad genoemd. Maar door verplaatsing van de handelsactiviteiten en dus een teruggang van de economie is het nooit tot een echte stad uitgegroeid" zo zei hij vandaag.

Ook het Groningse Appingedam is volgens de Alkmaarder eigenlijk een Friese stad. Toen Appingedam in 1327 stadsrechten kreeg, behoorde het namelijk nog tot Friesland. Of de 'nieuwe' Friese steden ooit zullen worden opgenomen in de route van de Elfstedentocht is nog niet duidelijk.

Ook concurrentie voor rechten Champions League

Icoon Media nieuws De NOS krijgt waarschijnlijk forse concurrentie voor de uitzendrechten van de wedstrijden uit de Champions League. Tijdens de inschrijvingen voor de biedingprocedure, die vandaag begonnen, gaven namelijk ook Talpa, SBS en RTL Nederland aan geÔnteresseerd te zijn. De NOS raakte eind vorig jaar al de uitzendrechten voor de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden kwijt aan Talpa, het mediabedrijf van John de Mol.

De uitzendrechten voor de Champions League werden tot dit jaar altijd verkocht aan de European Broadcast Union, wat een samenwerkingsverband is tussen Europese publieke omroepen. De rechten kwamen daardoor automatisch bij de NOS terecht. Dit jaar worden de rechten apart per land verkocht, waardoor het nog lang niet zeker is waar ze terecht zullen komen.

Een woordvoerder van Talpa heeft al laten weten "zeer geÔnteresseerd te zijn" in de rechten. "Wij zullen zorgen dat we voldoen aan alle voorwaarden om een volwaardige partner te zijn in de biedingsprocedure."

SBS heeft via een woordvoerder ook aangegeven geÔnteresseerd te zijn. Het bedrijf heeft echter nog geen definitief besluit genomen of het wel of niet meebiedt. RTL heeft ook 'uiteraard' interesse, maar nog geen concrete plannen voor de bieding.

Radicalisering beweegt zich uit moskee

Nog altijd worden er in Nederland ongeveer tien moskeeŽn in de gaten gehouden, terwijl ze niet strafrechterlijk vervolgd kunnen worden. Dat bleek vandaag uit de woorden van minister van Binnenlandse Zaken Remkes tijdens het debat over anti-terreurmaatregelen in de Tweede Kamer.

Mede daarom ziet minister Donner van Justitie er niets in om radicale moskeeŽn te sluiten, omdat het nergens toe zal leiden. "Het doel van het kabinet is niet het sluiten van moskeeŽn, maar het voorkomen van radicalisering. Op dit moment zijn er geen moskeeŽn waar effectief tegen kan worden opgetreden."

In december berichtte Remkes de Tweede Kamer dat er in Nederland zeker tien tot 25 radicale moskeeŽn zijn. Onafhankelijk Kamerlid Wilders pleitte vandaag dan ook voor de sluiting van deze islamitische gebedshuizen. "Het zijn haatpaleizen, geen gebedshuizen en die moeten dicht", zo zei hij. Volgens Donner heeft dit geen zin, omdat de radicale 'processen' zich 'uit de moskee bewegen' en dat sluiting dus geen zin heeft.

Het debat rondom het terrorisme is nog niet afgerond. Zo zullen na Donner ook de ministers Remkes en Verdonk van Vreemdelingenzaken nog Kamervragen beantwoorden. Het debat zal woensdagavond na een pauze worden voortgezet met een tweede termijn van de Kamer.

Hamas-lid blaast zichzelf per ongeluk op

Icoon Israel / Palestina Een lid van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft zichzelf woensdag per ongeluk opgeblazen. Hij was bezig met het plaatsen van een bom langs de kant van de weg, toen die te vroeg afging. Dat hebben Palestijnse bronnen gemeld. De bom was waarschijnlijk bedoeld voor een IsraŽlische legerpatrouille.

Het Hamas-lid is de eerste dode in het Palestijns-IsraŽlisch conflict sinds president Abbas en premier Sharon dinsdag een bestand afkondigden. Meteen na het sluiten van het bestand lieten diverse Palestijnse terreurorganisaties, waaronder Hamas, al weten zich er niet aan te zullen houden.

Drie spellen van UbiSoft voor de DS

Op de Europese Nintendo DS persconferentie heeft Yves Guillemot van UbiSoft drie spellen aangekondigd. Het spel Star Wars: Revenge of the Sith was al bekend, maar nu is officieel bevestigd dat het spel in de lente uitkomt. Naast het Star Wars spel komt er ook een spel uit van een andere film-licentie, namelijk King Kong (van regisseur Peter Jackson) en dit spel moet in de zomer van dit jaar uitkomen.

Een andere titel van UbiSoft wordt de DS-versie van Splinter Cell: Chaos Theory. Hoe het spel zal spelen en hoe het zal verschillen van de GBA-versie Splinter Cell is nog niet bekend gemaakt.

"[...]
"Our full support of the Nintendo DS is clearly visible by the number of titles coming out with the launch," said Yves Guillemot, Chairman and CEO of Ubisoft. "We are proud to offer one of the most diverse line-ups of any major editor. Racing, platform, stealth, or action- there is truly something for all tastes."
[...]"


No strings attached

Het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Virginia heeft een wet aangenomen waarin het mogelijk is geworden om iemand die met een string boven zijn of haar jeans loopt te kunnen beboeten. En nou hoor ik velen van jullie denken: “Ah, Xebrozius is vast dť voorvechter van dit kleine kunststukje, beschermheilige van de SBS6-erotiek en koning van de wansmaak”. Laat ik het zo zeggen, als ik de mogelijkheid had om er tegen op te treden zonder in de cel te belanden dan wist ik het wel…

Zwartrijder belt politie om spijt te betuigen

Icoon opmerkelijk nieuws Een 32-jarige man uit Leeuwarden had zo veel spijt van het opgeven van een valse naam bij een kaartcontrole, dat hij de politie belde om zichzelf aan te geven. De politie heeft zijn eerlijkheid beloond door hem geen boete voor valsheid in geschrifte te geven. Het treinkaartje, inclusief de verhogingen, moest de man echter wel betalen.

De man werd dinsdag zonder kaartje gepakt. Om een boete te ontlopen gaf hij een valse naam op, die door de controleurs werd geaccepteerd. Bij thuiskomst kreeg de man daar zo veel spijt van, dat hij niet meer kon slapen. Hij is daarom opgestaan, en heeft direct de spoorwegpolitie in Leeuwarden gebeld om zichzelf aan te geven.

Ook andere racistische carnavalswagen reed mee

darkmania had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Nadat FOK! vanmorgen al melding maakte van een racistische carnavalswagen in de gemeente Zundert, blijkt er minimaal nog een carnavalswagen voorzien van White-Power-tekens te hebben meegereden in de optocht van Wernhout. Bronnen meldden dit aan Omroep Brabant. Foto's op internet bevestigen dit.

Ook de wagen van 'de Zuipkiekes' was speciaal beschilderd met onder meer White-Power-tekens, die wereldwijd staan als symbool voor racisten. Naast de optocht in Wernhout reed de wagen van deze vereniging mee in de optocht van Schijf. Bronnen hebben FOK! gemeld dat er ook nog tumult geweest is rondom een derde wagen.

Deze wagen reed weliswaar keurig mee in de optocht zonder van racistische leuzen voorzien te zijn. Echter de website van betreffende carnavalsvereniging schijnt vol Hitler-propaganda te hebben gestaan. De site is overigens van het internet gehaald.

De politie heeft de hele zaak inmiddels in onderzoek. Onduidelijk is hoe de tekens op de wagens zijn terechtgekomen. De politie is dan ook voorzichtig met informatie omdat de leuzen niet zelf door haar zijn gezien. Wel meldt de politie dat ze alle dertien personen van de eerste carnavalswagen in kaart gebracht heeft.

Carnavalsvoorzitter Oostvogels van Achtmaal vindt de ophef overdreven. Hij denkt meer aan een kwajongenstreek, dan dat de personen kwade bedoelingen hadden met de opschriften.




De wagens waar de ophef om is ontstaan.
_
Zie voor meer info de berichtgeving van eerder vandaag.

Ghaly enkele weken uitgeschakeld

Feyenoord-trainer Ruud Gullit kan enkele weken geen beroep doen op Hossam Ghaly.

Ghaly liep een blessure aan zijn knie op tijdens de training van het Egyptische nationale team, dat woensdagavond een vriendschappelijke wedstrijd speelt tegen BelgiŽ. Later deze week zal de blessure van Ghaly in Rotterdam worden onderzocht.

De Egyptenaar was een van de spelers die na de winterstop kon rekenen op een basisplaats in het team van trainer Gullit. Aan het begin van dit seizoen uitte Ghaly nog kritiek op Gullit wegens diens vele defensieve aanwijzingen.

All-star reserves bekend

Gisteren zijn de reserves bekend gemaakt voor de All-star game op 20 februari in Denver. Bij de 14 aangewezen reserves zijn zes spelers die hun eerste opwachting maken in een All-star game.

Gilbert Arenas, Dwyane Wade en Antawn Jamison spelen voor het eerst in hun carriŤre een All-star wedstrijd voor de Eastern Conference. Ben Wallace, Jermaine O'Neal, Paul Pierce en Zydrunas Ilgauskas maken de lijst compleet.

Drie Western Conference spelers maken ook hun eerste opwachting in de personen van Manu Ginobli, Amarť Stoudamire en Rashard Lewis. Ook benoemd tot het Western All-star team zijn Ray Allen, Shawn Marion, Steve Nash en Dirk Nowitzki.

Brein: snel rechtszaken tegen p2p-gebruikers

Icoon Digital nieuws Auteursrechtenorganisatie Brein is van plan de aanbieders van illegale muziek via p2p-uitwisselprogramma's op korte termijn harder te gaan aanpakken. De waarschuwingen die naar de gebruikers worden verstuurd zijn al verscherpt, en 'binnenkort' zal Brein schadevergoedingen gaan eisen.

De campagne waarbij waarschuwingen naar p2p-gebruikers worden verstuurd begon in augustus, maar bleek weinig effect te hebben. Het aanbod van illegale muziek nam namelijk niet af. Van de 300.000 verstuurde waarschuwingen zijn er waarschijnlijk ook maar 100.000 aangekomen, omdat veel gebruikers de berichten blokkeren.

De waarschuwingen zullen nu harder van toon worden. "U bent aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door uw inbreuk. Stichting Brein sommeert u uw illegale aanbod van auteursrechtelijk en nabuurrechtelijk beschermde content onmiddellijk te staken en gestaakt te houden", zo valt er onder andere te lezen in de nieuwe waarschuwingen.

Als het aan Brein ligt, worden die waarschuwingen binnenkort gevolgd door juridische stappen. "We hebben het niet meer over maanden. We zijn nu bezig bewijs te verzamelen tegen de volhardende veelaanbieders", aldus Tim Kuik van stichting Brein.

Brein kan alleen de ip-adressen van de overtreders achterhalen. De persoonsgegevens zal de stichting van de providers moeten halen. Die hebben in het verleden echter al meerdere malen aangegeven daar niet aan mee te willen werken in verband met de privacy van hun abonnees. Het lijkt daarom onvermijdelijk dat er een rechtszaak zal volgen tussen een aantal providers en Brein. "Geweldig. Dan krijgt die provider extra aandacht", aldus Kuik.

1700 arrestaties door cameratoezicht Den Haag

Icoon Binnenlands nieuws De politie in Den Haag en Zoetermeer heeft vorig jaar 1721 verdachten kunnen oppakken dankzij het cameratoezicht in de risicogebieden. Dat heeft de politie Haaglanden woensdag gemeld. Met het cameratoezicht werd twee jaar geleden begonnen. Er hangen nu zo'n 270 camera's verspreid door de twee plaatsen.

De meeste camera's hangen in risicogebieden met veel criminaliteit. De 1721 verdachten konden allen opgepakt worden omdat ze met behulp van de camera's op heterdaad betrapt werden.

De politie denkt niet aan uitbreiding van het cameratoezicht, omdat er niet voldoende personeel voor beschikbaar is.

Anti-terreurmaatregelen krijgen fiat Kamer

Het kabinet heeft vandaag dankzij een kamermeerderheid het groene licht gekregen voor de uitvoering van diverse maatregelen tegen het terrorisme. De diverse politieke partijen vrezen de opkomst van met name radicaliserende jonge moslims. De linkse partijen vinden aantal van de plannen te ver gaan.

De plannen om de opsporingsdiensten uit te breiden worden door alle partijen unaniem ondersteund. Bij enkele van de maatregelen twijfelen de PvdA, SP, GroenLinks en D66 aan de effectiviteit. Andere partijen, zoals de LPF en de Groep Wilders eisen meer actie.

Coalitiepartij D66 gaf in het debat aan dat de vergaande bevoegdheden tegen het terrorisme voor maximaal vijf jaar moeten gaan gelden. De politiek moet daarna over verlenging beslissen. Ook de SP wil een beperkte periode.

Commentaren tijdens het debat
VVD-fractieleider Van Aartsen hekelde de kritiek uit linkse hoek dat het kabinet met enkele van haar maatregelen de rechtsstaat zal ondermijnen. "Geen gewone burger hoeft er bang voor te zijn dat de politie zijn huis binnenstormt. We moeten de zaken niet omdraaien. De democratie is in gevaar door lieden die een kleine minderheid vormen, zoals Mohammed B. en de zijnen."

De LPF de Groep Wilders pleiten voor verdergaande maatregelen. Wilders: "Ik wil zeker optreden tegen al die jongeren, vaak Marokkanen, die terrorisme plegen op straat." Daarbij denkt hij onder andere aan het denaturaliseren van criminelen met een dubbel paspoort. Ook op internet staan nog tal van extremistische oproepen en documenten. Verder willen de LPF en Wilders dat de al in de gaten gehouden 150 radicale moslim-extremisten preventief worden opgepakt.

Indonesische agenten gewond bij rel om hostie

Icoon Buitenlands nieuws Bij een rel in de Indonesische stad Atambua in West-Timor zijn woensdag tien agenten gewond geraakt. Drie van de gewonden moesten naar het ziekenhuis vervoerd worden. De rel ontstond omdat iemand tijdens een kerkdienst weigerde een hostie aan te nemen. Dat heeft de plaatselijke politie laten weten.

De protestantse man die de rel ontketende was vrijwillig naar de mis gegaan. Hij weigerde echter de traditionele hostie aan te nemen, waarna een aantal kerkgangers de man aanviel. Hij wist zich net op tijd in veiligheid te brengen door te schuilen in de vertrekken van de priester. Daar wachtte hij af totdat de politie arriveerde.

Toen de politieagenten probeerden de man uit de kerk te loodsen, werden ze aangevallen door een woedende menigte. Hierbij raakten onder andere tien agenten gewond, waarvan drie in het ziekenhuis opgenomen moesten worden.

Webber: "FIA gaat te ver"

Mark Webber heeft verklaard dat hij er mee ophoudt als de FIA doorgaat met de bolides langzamer te maken. Hij vindt dat Formule 1 vooral als doel heeft "de snelste te zijn".

Mark Webber vertelde in het tijdschrift Auto Action dat Max Mosley en de FIA te ver gaan in het veiliger maken van de sport. Hij bekritiseerde de nieuwe restircties van de motors en de banden.

"Het geluid van een V10 is fantastisch, maar een V8? Je kan normale auto's kopen met een V8. Eťn set banden voor de hele race? Dat is belachelijk. Als je een echte racer bent, is dan niet ideaal."

Politiek bemoeit zich met veiligheid schaatssport

De politiek begint zich te mengen in de discussie over de veiligheid in de schaatssport.

Gerdi Verbeet, Kamerlid van de PVDA, heeft kamervragen gesteld naar aanleiding van de zware val van sprinter Gerard van Velde op de WK sprint in Salt Lake City, ruim twee weken geleden. De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clťmence Ross, heeft al laten weten samen met de nationale schaatsbond rond de tafel te gaan zitten om over de kwestie te praten.

Volgens de staatssecretaris heeft de Nederlandse schaatsbond zelf al de nodige maatregelen getroffen om de kans op ernstig letsel te minimaliseren. Diverse Kamerleden zeggen dat het dragen van een helm bij het langebaanschaatsen verplicht moet worden, maar de internationale schaatsunie, ISU, heeft dit verboden. Ross zal daarom gaan praten over ‘aanvullende blessurepreventie’, zoals bijvoorbeeld de boarding rond de baan.

SpongeBob film trekt veel bezoekers

Spongebob'SpongeBob Squarepants Movie' heeft in een week tijd 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken. De film over de populaire gele, vierkante spons is te zien in de Amerikaanse en Nederlandse versie. Vooral de laatste trekt veel bezoekers.

Nederlandse films krijgen bij 100.000 bezoekers de Gouden Film van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film. Aangezien dit een Amerikaanse film is zal dat nu niet gebeuren.

In de familiefilm probeert SpongeBob samen met zeester Patrick de gestolen kroon van koning Neptunes te heroveren. De twee inwoners van Bikinibroek reizen samen af naar Schelpstad, waar ze zeemonsters en schurken trotseren om het leven van hun opdrachtgever meneer Krabs te redden. De koning heeft Krabs er namelijk van beschuldigd de kroon te hebben gestolen.

Jimmy White verandert naam in Jimmy Brown

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Snookerster Jimmy White gaat vanaf nu door het leven als Jimmy Brown. White heeft zijn naam officieel laten veranderen. Hiermee maakt White reclame voor het bekende Britse sausje HP brown sauce.

Gepaard met zijn naamsverandering zal White, bijgenaamd ' The Whirlwind', ook zijn outfit veranderen tijdens het Masterstoernooi. Hij zal dan verschijnen in een driedelig bruin pak in plaats van de traditionele smoking.

Hoeveel de naamsverandering de sausfabrikant, die het toernooi sponsort, gekost heeft, is niet bekend. Na het toernooi zal 'Jimmy Brown' zijn naam weer officieel terug moeten veranderen naar White, mits hij niet de rest van zijn leven als Brown door het leven wil gaan.


Jimmy White staat nu bekend als Jimmy Brown

Drie kandidaten voor Afrikaans Voetballer 2004

Er zijn nog drie Afrikaanse voetballers in de race om de titel Afrikaans Voetballer van het Jaar 2004.

De Afrikaanse voetbalbond CAF schrapte Sheyi Adebayor (Togo, AS Monaco) en Benni McCarthy (Zuid-Afrika, FC Porto) dinsdag van de kandidatenlijst van vijf. De drie overgebleven voetballers zijn Samuel Eto'o, Didier Drogba en Jay Jay Okocha. De winnaar zal op 15 februari, tijdens een gala in Zuid-Afrika worden bekendgemaakt.

Eto'o (FC Barcelona, Kameroen) won de titel eerder in 2003. Drogba (Chelsea, Ivoorkust) en Jay Jay Okocha (Bolton Wanderers, Nigeria) werden toen respectievelijk tweede en derde.

Nederlander vindt zichzelf fit

Icoon Medisch nieuws Het grootste deel van de Nederlanders van 12 jaar en ouder vindt zichzelf fit. 90 procent van de vijfhonderd ondervraagden gaf aan zelf fit te zijn. Dat blijkt woensdag uit een peiling die het tijdschrift Body+Mind heeft gepubliceerd. Bijna iedereen vindt dat hij een redelijk tot goede conditie heeft. De uitslag is opmerkelijk, aangezien 40 procent van de volwassenen in ons land volgens de overheid te zwaar zou zijn.

Van de ondervraagden gaf meer dan de helft aan regelmatig aan beweging te doen. Ruim 20 procent gaat regelmatig naar een fitnessclub. 10 procent van de ondervraagden gaf aan dit jaar toch echt te beginnen met naar de sportschool gaan. 15 procent van de ondervraagden sport helemaal niet.

De overheid kondigde vorige maand nog aan om samen met het bedrijfsleven, de horeca, de zorgverzekeraars, de sportverenigingen en de levensmiddelenindustrie een plan te gaan maken om het overgewicht in Nederland terug te dringen. Er zou namelijk sprake zijn van een snel stijgend aantal mensen met overgewicht, wat volgens de overheid vooral veroorzaakt wordt door ongezond eten en te weinig beweging.

Piil en Madsen winnen zesdaagse van Kopenhagen

Het Deense koppel Jakob Piil en Jimmi Madsen heeft de zesdaagse van Kopenhagen gewonnnen. De Nederlanders Robert Slippens en Danny Stam eindigden op een knappe tweede plaats.

Het was voor Piil en Madsen hun eerste zege van het seizoen. En tevens de laatste, want de zesdaagse van Kopenhagen was de afsluitende koers van het zesdaagseseizoen.

Eindstand
1 Jakob Piil/Jimmi Madsen (Den) 292 pnt.
2 Robert Slippens/Danny Stam (Ned) 276 pnt.
3 Marco Villa (Ita)/Matthew Gilmore (Bel) 265 pnt.
Op 1 ronde
4 Franco Marvulli/Alexander Aeschbach (Zwi) 215 pnt.
5 Bruno Risi/Kurt Betschart (Zwi) 193 pnt.
Op 8 ronden
6 Michael SanstÝd (Den)/Andreas Beikirch (Dui) 184 pnt.
7 Iljo Keisse (Bel)/Peter Schep (Ned) 121 pnt.
Op 14 ronden
8 Martin Liska/Jozef Zabka (Slo) 54 pnt.
Op 18 ronden
9 Jacob Moe Rasmussen/Jimmy Hansen (Den) 166 pnt.
10 Lars H Thomsen (Den)/Gerd DŲrich (Dui) 85 pnt.

Masters of Darts: Taylor verdedigt eer PDC

Op de tweede dag van Masters of Darts ging de aandacht vooral uit naar de kopman van de PDC, Phil Taylor. Hij won in zijn eerste partij van Andy Fordham.

De avond opende met een duel tussen Tony David en Wayne Mardle. Voor David bracht dit geen zorgen daar Mardle net als in zijn eerste partij weer veel controle op de dubbels mistte. Uiteindelijk won de Aussie met 4-2.

Taylor kende een vliegende start tegen Andy "The Viking" Fordham. Hij kwam met twee sets voor. Fordham vocht zich echter weer langszij. Taylor liet daarna zien waarom met hem gerekend moet worden. Hij behaalde over de hele partij een gemiddelde van 104 punten. De 4-2 zege op Fordham betekent tevens dat 'zijn PDC' een zege kon noteren. Tot nochtoe hadden alleen bij de BDO aangesloten darters zeges behaald.

Het afsluitend treffen ging tussen Roland Scholten en Co Stompť. In een niet al te beste partij greep Scholten zijn eerste zege. Stompť mistte kansen om de eerste en vierde set te grijpen. Scholten was net wat sterker, maar won toch nog afgetekend (4-1)

Programma dag 3
David - Taylor
Fordham - Scholten
van Barneveld - Lloyd
Stompť - Mardle

Nanobreaker officiële website gelanceerd

Met de game niet al te ver in het vooruitzicht heeft Konami de officiŽle website van de PlayStation 2 titel Nanobreaker gelanceerd. Deze webste bevat details van het spel, details over het verhaal en screenshots.

Nanobreaker speelt in de nabije toekomst, waar nanomachines bezig zijn met het oogsten van mensenbloed voor de bouw van een leger van machines. De speler neemt de rol aan van een cyborg en krijgt de taak om de mensheid te verdedigen tegen de machines. Hierbij maak je gebruik van een zogenaamd Plasma Blade waarmee je een variŽteit aan aanvallen kan uitvoeren. Het spel staat gepland voor 18 februari.

Je kunt de website hier vinden.

Kylie Minogue is de meest sexy dertiger

Icoon Showbiz nieuws De 36-jarige Kylie Minogue is door het Britse tijdschrift Good Housekeeping uitgeroepen tot meest sexy dertiger. Ze bleef daarmee onder andere Kate Beckinsale, Catherine Zeta Jones en Rachel Weisz voor. De winnaars werden gekozen door een deskundige jury. In de categorie 'meest sexy veertiger' won supermodel Elle Macpherson de titel.

In de categorie met vijftigers won de Britse Joanna Lumley. De meest sexy zestiger werd de Franse actrice Catherine Deneuve.

De volledige top 10 van meest sexy dertigers:
1. Kylie Minogue
2. Kate Beckinsale
3. Catherine Zeta Jones
4. Rachel Weisz
5. Davina McCall
6. Saffron Burrows
7. Liz Hurley
8. Ruthie Henshall
9. Kate Moss
10. Naomi Campbell


Kylie Minogue werd verkozen tot meest sexy dertiger

Beau en Reinout produceren samen

Beau van Erven Dorens gaat de programma's die hij gaat doen in de toekomst zelf ontwikkelen en produceren. Hij gaat daarvoor samenwerken met tv-producent Eyeworks van Reinout Oerlemans. Samen hebben ze hiervoor het productiebedrijf Beauworks opgericht.

Het nieuwe bedrijf is gevestigd in het pand van Eyeworks in Amsterdam. Van Erven Dorens werkt sinds 1998 voor RTL en presenteerde programma's als Big Brother 2, Popstars en RTL Boulevard. Met dat laatste programma stopt hij binnenkort. "Ik ben de afgelopen jaren bijna onafgebroken op televisie geweest en ben nu op een punt gekomen dat ik het interessanter voor mezelf wil maken. Zelf produceren is dan een logische stap", zo zei de nieuwe tv-producent vandaag.

Van Erven Dorens vindt Eyeworks een logische keuze en heeft zelfs al ideeŽn voor programma's. "Als lamsproef vertelde ik hun dat ik een programma wil maken waarin ik onder meer de Mount Everest op moet en het Kanaal over. Die test doorstonden ze glansrijk. We zijn al vol aan de slag."


Twintigtal screens voor TrackMania Sunrise

Bij Nadeo, de developers van TrackMania Sunrise, krijgen ze er maar geen genoeg van om nieuwe screens te releasen. Slechts vier dagen geleden zagen deze screens al het daglicht en nu zijn weer twintig nieuwe screens verschenen.
In dit nieuwe deel zullen veel nieuwe auto's verschijnen en bovendien zal er een erg complete track-editor bij de game geleverd worden. Het spel zal twee compleet nieuwe modi bevatten, genaamd "Crazy" en "Platform". Wat deze inhouden is nog niet bekend. In april komt TrackMania Sunrise naar de PC. Alle screens zijn hier te vinden.



Hersi wacht op EthiopiŽ

Youssouf Hersi hoopt binnenkort een uitnodiging voor het Ethiopisch elftal te krijgen.

De 22-jarige middenvelder, die speelt voor Vitesse, is geboren in EthiopiŽ, maar vluchtte op vijfjarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. In Nederland kwam de voormalig speler van Ajax, NAC Breda, NEC en SC Heerenveen, die een dubbele nationaliteit bezit, voor vrijwel alle Nederlandse jeugdelftallen uit. Bij het wereldkampioenschap voor spelers onder de 20 jaar in 2001 kwam Hersi voor Nederland uit tegen zijn vaderland.

"Als ik de kans krijg om voor EthiopiŽ te spelen, dan pak ik die", aldus Hersi tegenover BBC Sport. "Nederland heeft grote sterren en het wordt moeilijk om een plek in Oranje te verwerven."

Asielzoeker eist geld na overlijden vrouw

Icoon Binnenlands nieuws J. Mousavi, voormalig asielzoeker met inmiddels een verblijfsvergunning, eist geld van vier huisartsen en de stichting Medische Opvang Asielzoekers (MOA). Hij houdt ze verantwoordelijk voor het overlijden van zijn vrouw door gebrekkige medische zorg. Dat heeft zijn advocaat woensdag laten weten.

De vrouw van Mousavi stierf in 2002 aan borstkanker, terwijl het paar in het asielzoekerscentrum van Appelscha verbleef. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de medische zorg in het asielzoekerscentrum ver onder de maat was. Mousavi besloot daarop naar het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Groningen te stappen.

Volgens de advocaat van Mousavi eist deze ook een schadeloosstelling van de huisartsen en de MOA. "Meneer Mousavi heeft inmiddels een verblijfsvergunning. Mevrouw Mousavi had dus ook een vergunning gekregen. Ze is opgeleid als lerares. Als ze nog had geleefd, kon ze dus aan het werk", aldus de advocaat. De eis omvat het inkomen van een lerares, de misgelopen pensioengelden en de begrafeniskosten.

De zaak zal waarschijnlijk voor de rechtbank van Leeuwarden voorkomen. Een datum is nog niet bekend.

[Gerucht] Xbox 2 zal normale DVD speler gebruiken?

The Inquirer meldt dat Microsoft voor een standaard DVD speler zal kiezen in de opvolger van de Xbox. Omdat Sony voor Blu-Ray heeft gekozen ging men er vanuit dat Microsoft zou gaan voor HD-DVD, maar omdat de softwaregigant de nieuwe Xbox graag voor de feestdagen van dit jaar nog op de markt wil brengen zou dat feestje weleens niet door kunnen gaan.

NEC bijvoorbeeld is nu bezig een drive te maken die het HD-DVD formaat en het 'oude' DVD en CD formaat kan afspelen, maar deze is niet eerder klaar dan het einde van 2005. Daarom zou het weleens kunnen dat Microsoft de nieuwe technologie moet laten voor wat het is en verder moet gaan met 'ouderwetse' DVD's.

Microsoft heeft nog niet officieel bekend gemaakt wat voor formaat ze zullen hanteren.

Brandstofprijzen opnieuw omlaag

Marktleider Shell heeft de prijzen van zijn benzines en die van diesel met 1,6 cent verlaagd. De adviesprijs van euro ongelood komt daardoor op 1,249 euro per liter. Super plus kost voortaan 1,303 euro en diesel 0,899 cent.

De prijs van olie op de wereldmarkt daalde vorige week weer na een periode van stijgingen. Toen werden de brandstofprijzen ook meteen verlaagd. Hoe Shell de prijzen bepaalt is hier te vinden.

[Update] PSP gaat online bij Amerikaanse launch

In drie van de aangekondigde launch spellen van de PSP zal het mogelijk zijn om online te kunnen spelen. De spellen zullen ieder geval een 1 tegen 1 spelmodus bevatten via de Wi-Fi mogelijkheden van de PSP.

De drie spellen komen van Sony's 989 Sports en de spellen zijn: NBA, MLB en Gretzky NHL.

De Gretzky en NBA spellen zijn nieuwe franchises van 989 Sports en komen voort uit de oude FaceOff en ShootOut series.

Update

Naast de bovengenoemde drie spellen zijn ook ATV Offroad Fury: Blazin' Trails en Twisted Metal: Head-On toegevoegd aan het lijstje met online speelbare launchgames. ATV Offroad Fury zal met maximaal vier spelers tegelijkertijd gespeeld kunnen worden en Twisted Metal met maximaal zes spelers.

Schalken bereikt kwartfinale Marseille

Sjeng Schalken heeft de kwartfinales bereikt van het ATP toernooi in Marseille.

Schalken die in de eerste ronde verrassend won van Nikolay Davydenko moest in de tweede ronde aantreden tegen de thuisspelende Jerome Haehnel. Op papier een stuk makkelijker dan zijn eerste ronde partij. Schalken won dan ook met 6-4 en 6-2.

Op het challengertoernooi in Dalles hebben Dennis van Scheppingen en Paul Logtens de tweede ronde bereikt. Van Scheppingen - als 1e geplaatst - won zeer gemakkelijk met 6-1 en 6-4 van de Kroaat Zovko. Logtens won met 6-7, 6-0 en 7-6 van Ramon Delgado.

In het Australische Burnie verloor Melvin op der Heijde met 6-3 en 6-2 van de Amerikaan Fruttero in het challengertoernooi. Fred Hemmes speelt daar vandaag nog zijn eerste ronde partij tegen Junaid.

Meer kernwapens VS in Europa dan geschat

BigPimpin had ons via de nieuws-submit te melden:

In de New York Times van woensdag is te lezen dat de Verenigde Staten in totaal 480 kernkoppen in Europa hebben opgeslagen. Dit aantal is veel hoger dan aanvankelijk werd aangenomen. Deze kernwapens zijn opgeslagen op acht streng beveiligde militaire bases in Europa waarvan een in Nederland. Deskundigen gingen altijd uit van een aantal rond de tweehonderd kernwapens. De New York Times baseert zich op een rapport van de Natural Resources Defense Council, een particuliere instelling die nucleaire ontwikkelingen in de gaten houdt.

Amerikaanse legerfunctionarissen spreken het rapport ondertussen tegen. Volgens hen gaat het slechts om zo'n tweehonderd atoomwapens. De afgelopen jaren is het aantal juist aanzienlijk teruggebracht.

Hans Kristensen, de leider van het onderzoek, stelt dat hij zijn rapport heeft gebaseerd op geheime documenten, satellietfoto's en andere documenten. In een uit 1998 daterend onderzoek van dezelfde instelling werd het aantal Amerikaanse kernwapens in Europa nog geschat op zo'n 150 ŗ 200.

Het ministerie van Defensie wil woensdag niet reageren op de berichten.

-
Het rapport is hier te lezen.

MDI in de clinch met Jaggle

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) ligt met het weblog van Jaggle in de clinch vanwege enkele discriminerende reacties op de site. Het MDI heeft meermaals de beheerders van de weblog verzocht deze te verwijderen, terwijl zij dat geenszins van plan zijn. "Wij zijn van mening dat onze lezers verantwoordelijk zijn voor hun eigen uitlatingen," zo is te lezen op de site.

"Ook denken wij dat Jaggle de mening weergeeft van de gewone burger op straat. Dit soort racistische opmerkingen worden op straat gemaakt. We hoeven het er niet mee eens te zijn, maar ze horen nu eenmaal wel in de discussie thuis. Als het goed is worden dit soort meningen vanzelf - door onze lezers - gecorrigeerd cq genuanceerd." Aldus het weblog.

Volgens het MDI worden doorgaans discriminerende uitlatingen verwijderd na hun verzoek. "Over het algemeen verwijderen weblogs discriminerende bijdragen als wij hen daar om vragen," aldus directeur Marco Hughes van het MDI tegen Webwereld.

De verzoeken van het MDI kwamen kort na de plaatsing van een item over doodstraffen in de islamitische sharia, door middel van steniging. Het weblog linkte naar een voor menigeen bekend filmpje, waarop te zien is hoe bij twee vrouwen op gruwelijke wijze de doodstraf wordt voltrokken. Op FOK! berichtten wij eveneens enkele malen over deze vorm van rechtsvervolging, hetgeen ook hier tot verhitte discussies leidde.

'Kindermishandeling komt vaker voor'

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Kindermishandeling gebeurt in Nederland op veel grotere schaal dan eerder werd aangenomen. Dit geeft Operatie Jong aan, een samenwerkingsverband van vijf ministeries op het gebied van jeugdzorg. Tot nu toe werd altijd uitgegaan 80.000 gevallen van kindermishandeling per jaar. Nieuwe cijfers geven honderduizenden gevallen aan. Jaarlijks overlijden in Nederland 50 ŗ 80 kinderen door mishandeling.

De nieuwe cijfers zijn volgens een woordvoerder het resultaat van een inventarisatie, waarbij de gegevens van onder meer de ministeries van Justitie, Onderwijs en VWS bij elkaar zijn gebracht. Operatie Jong is opgericht om de versnippering op het gebied van jeugdzorg en beleid daarvoor tegen te gaan.

'Gemodificeerde mug tegen malaria inzetten'

Icoon Medisch nieuws Genetisch gemodificeerde muggen kunnen mogelijk helpen malaria uit te roeien. Door de gemodificeerde muggen de malariamug te laten verdringen, kan er voor een 'doorbraak' in de strijd tegen de dodelijke ziekte gezorgd worden. Dat betoogt de Commissie Genetische Modificatie (Cogem). Malaria eist nu wereldwijd nog miljoenen levens per jaar.

Door muggen zo te modificeren dat ze geen drager meer kunnen zijn van malaria denkt de commissie de ziekte uit te kunnen roeien. De gemodificeerde muggen moeten dan de natuurlijke malariamug verdringen, en zo dus de ziekte uitroeien.

Het vrijlaten van genetisch gemodificeerde organismen (zoals de muggen) is een controversieel standpunt. Alle geldende afspraken en normen op dit moment zijn er namelijk op gericht genetisch gemodificeerd materiaal uit de natuur te houden. "Het vrijlaten van transgene insecten vraagt daarom om een nieuwe aanpak", aldus Cogem in een rapport dat woensdag is verschenen.

Anopheles gambiae
Anopheles gambiae, de overbrenger van de dodelijke malaria-parasiet

Aldi oprichters weer miljarden rijker

De oprichters van supermarktconcern Aldi, Karl en Theo Albrecht, hebben hun gezamenlijke vermogen in 2003 met 2,3 miljard verhoogd tot 30,3 miljard euro. Daarmee zijn de broers verreweg de rijkste mensen in Duitsland.

Karl Albrecht is met een geschat vermogen van 15,2 miljard euro de eerste plaats op de ranglijst heeft overgenomen van zijn jongere broer Theo, die wordt geschat op 15,1 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarlijks gepubliceerde ranglijst van rijkste Duitsers in het blad Manager magazin. Theo Albrecht (82 jaar) is verantwoordelijk voor Aldi Nord terrwijl Karl Albrecht (84 jaar) de scepter zwaait over Aldi SŁd.

Verbod op string boven jeans

Het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat Virginia ging deze week akkoord met een wet om mensen te beboeten bij wie de slip, boxer of string "op obscene wijze" boven de afzakkende broek uitsteekt. De Senaat moet zich er nog over uitspreken.

De Democratische tegenstander van de wet Lionell Spruill, vroeg de afgevaardigden zich te herinneren hoe zij er zelf in hun tienerjaren bij liepen. Hij noemde de wet een ongrondwettelijke aanval op jongeren en zei dat talloze ouders gedwongen zullen worden vrij te nemen om met hun kinderen naar de rechtbank te gaan, alleen maar omdat die er modieus uit willen zien. Maar de indiener van de wet Algie Howell, die met een ruime meerderheid werd aangenomen, zei dat zijn achterban aanstoot nam aan de aanblik van het ondergoed.

Tandenpoetsen ook goed tegen hartkwalen

Regelmatig je tandenpoetsen blijkt niet alleen goed te zijn voor een frisse adem en je tanden, maar helpt ook tegen hart- en vaatziekten.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat onder 650 mensen werd gehouden. Volgens het onderzoek zouden bacteriŽn verantwoordelijk voor paradontologische aandoeningen ook mogelijkerwijs verantwoordelijk zijn voor aderaandoeningen.

"Dit is het meest directe bewijs dat aandoeningen aan het tandvlees kunnen leiden tot hersenbloedingen of vaatziekten", aldus wetenschapper Moise Desvarieux. "Omdat tandvleesinfecties zijn te voorkomen en te behandelen, kan het zeer wel zijn dat tandverzorging een significante invloed kan hebben op de cardiovasculaire (hart- en vaatziekten) gezondheid", menen de wetenschappers.

Vrachtwagen rijdt in op carnavalstoet in Angola

Icoon Buitenlands nieuws Bij een tragisch ongeluk in de Angolese stad Lubango zijn dinsdag zeker 20 doden gevallen. Nog eens zeker 70 mensen raakten gewond toen een vrachtwagen op een carnavalsstoet inreed. De remmen van de vrachtwagen weigerden dienst waardoor de chauffeur heuvelafwaarts dwars door twee politieafzettingen heen stormde, en de stoet niet meer kon ontwijken. De chauffeur zou het ongeval zelf wel hebben overleefd.

Volgens het onafhankelijke radiostation Radio Ecclesia zou het dodental zelfs zijn opgelopen tot 38, waaronder veel kinderen. Het station meldt ook dat er relletjes ontstonden toen overlevenden zich bij het mortuarium verzamelden om de doden te identificeren. Ze werden daar tegengehouden door de politie, waarop de menigte met stenen begon te gooien. Volgens het radiostation moest de politie waarschuwingsschoten in de lucht afvuren om de massa uit elkaar te drijven.

Van den Eede naar NEC


Bart van den Eede verhuist per direct naar NEC. De Belgische spits, die amper aan spelen toekomt bij NAC Breda, wordt verhuurd aan de Nijmeegse club.

NEC was op zoek naar een spits omdat het herstel van Frank Demouge niet vlekkeloos verloopt. Van der Eede heeft woensdagochtend zonder problemen de medische keuring ondergaan.

Van Eede kwam van 1994 tot 2000 uit voor de Belgische club SK Beveren, daarna werd hij door FC Den Bosch naar Nederland gehaald. In 2002 ging hij naar NAC , maar daar kwam hij weinig aan spelen toe. In het seizoen 2002/2003 werd hij daarom verhuurd aan Willem II.

Amsterdamse cafťs mogelijk langer open

Icoon Binnenlands nieuws Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt mogen de Amsterdamse horeca voortaan langer openblijven. Doordeweeks zouden kroegen voortaan tot 03.00 uur open mogen blijven, en in het weekend zelfs tot 04.00 uur. Nu moeten kroegen al om 01.00 uur 's nachts hun deuren sluiten.

Als de plannen doorgang vinden mogen nachtzaken nog langer geopend blijven. Doordeweeks zouden die om 04.00 uur dicht moeten, en in het weekend pas om 05.00 uur.

Nu ook polsbandjes tegen racisme

Menigeen heeft inmiddels een waar kleurenpallet aan zijn arm hangen of heeft er wel een enorme pesthekel aan gekregen: polsbandjes. In allerlei kleuren en maten. Vanavond tijdens de voetbalinterland tussen Engeland en Nederland zullen weer nieuwe worden geÔntroduceerd: polsbandjes tegen racisme.

De zwart-witte polsbandjes, gemaakt door de Roosendaler Hans Poulis, zullen vanavond door alle spelers worden gedragen. Poulis heeft er maar liefst 2,5 miljoen stuks van laten maken. Hij wil hiermee de start van een grootse campagne tegen racisme inluiden.

In Engeland is de campagne tegen racisme al van start gegaan. Grote voetbalsterren roepen supporters op zich te keren tegen racisme en ander supportersgeweld. Nike is daar de motor achter de campagne en ook de bandjes voor Nederland zijn door het bedrijf vervaardigd. Verwacht wordt dat het record van de gele Livestrong bandjes (twintig miljoen stuks) zal gaan sneuvelen.


Hans Poulis maakt met de bandjes een vuist tegen racisme


Meer sportnieuws, uiteraard op Sport.FOK!!

"Ferrari wilde F1 verlaten"

Ferrari heeft er serieus over gedacht om de hoogste autosportklasse te verlaten. De kosten voor het runnen van het Formule 1-team zouden te hoog zijn opgelopen voor het team. Bernie Ecclestone heeft uiteindelijk de helpende hand toegestoken.

Jean Todt verklaarde tegenover de Engelse krant The Times dat het budget van het Ferrariteam, zo'n 370 miljoen euro, voor een kwart van de divisie komt dat auto's voor de "normale" klant bouwt. Todt was bang dat de hoge kosten van het raceteam de rest van het bedrijf zou schaden. "We zijn een klein bedrijf en uiteindelijk moesten we in het belang van Ferrari handelen."

Bernie Ecclestone stak uiteindelijk de helpende hand toe door alle Formule 1-teams een aanzienlijk geldbedrag toe te zeggen als zij de plannen voor de nieuwe GPWC-serie naast zich neer zouden leggen. Uiteindelijk heeft alleen Ferrari toegehapt door zich tot 2012 aan de huidige Formule 1 te binden. Het team heeft hier zo'n 80 miljoen euro voor gekregen.

De negen teams die niet op Ecclestone's aanbod zijn ingegaan, beschuldigen Ferrari van verraad voor het verlaten van de GPWC. Jean Todt noemt de actie van Ferrari echter reŽel en logisch. "Sommigen (teams, red) zien de logica hier niet van, maar dat komt nog wel. We konden niet blind afdwalen, we moesten de toekomst van Ferrari in de Formule 1 veiligstellen."

Lokale verkiezingen in Saudi-ArabiŽ

Reya herschreef en submitte het volgende bericht, waarvoor dank!

Een historische dag: tot dat is morgen, wanneer er lokale verkiezingen in Saudi-ArabiŽ zullen worden gehouden, al bestempeld. Over drie dagen, gedurende het voorjaar verspreid, zullen door heel het land gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Ondanks tegenwind vanuit de conservatieve hoek heeft de dagelijks leider van de Arabische oliestaat, prins Abdullah, de verkiezingen georganiseerd als een onderdeel van een hervormingsprogramma.

Twijfelachtige democratie
Niettemin wordt aan het democratische gehalte van de verkiezingen getwijfeld. Slechts de helft van de zetels kan worden gekozen - de andere helft wordt nog steeds toegewezen aan kandidaten door het Saudische koningshuis. Ook mogen vrouwen niet stemmen; en ondanks dat de Saudische overheid als reden opgeeft dat weinig vrouwen een identiteitskaart hebben, lijkt het vrij duidelijk dat deze maatregel is genomen onder druk van orthodoxe religieuze leiders. Vanwege deze twee beperkingen noemt de woordvoerder van een hervormingsgezinde Saudische organisatie de aanstaande kiesgang ook als "kwartverkiezingen", aangezien de helft van de inwoners mag stemmen voor de helft van de zetels.

Weinig interesse voor verkiezingen
In de praktijk zal echter nog lang niet de helft van de kiezers de gang naar de stembus maken. Meer dan de helft van de inwoners van het streng islamitische Saudi-ArabiŽ ziet democratie als iets dat niet bij de islam past. In het miljoenendistrict rond de hoofdstad Riyadh lieten slechts 150.000 kiezers zich registreren, en waarschijnlijk zal slechts een gedeelte van hen ook werkelijk stemmen. In andere districten zijn de verkiezingen wat populairder, maar ook daar wordt de vijftig procent van de mannelijke bevolking bij registraties niet gehaald.

Veel kandidaten
Kiezers mogen dan wel niet massaal warmlopen voor de verkiezingen, de kandidaten doen dan wel. In het disrict Ryadh strijden 1800 kandidaten voor slechts 127 zetels. Ook worden flinke bedragen besteed aan campagnes. Eťn kandidaat had zelfs er vier miljoen Riyal, meer dan 800.000 euro, voor over om een grotere kans te krijgen een plek in zijn lokale gemeenteraad te verwerfen. Als regel geldt wel dat kandidaten alleen eigen kapitaal gebruiken voor hun campagne. Politieke partijen zijn verboden in Saudi-ArabiŽ.

Cynisme over verkiezingen
Ondanks dat de verkiezingen een unicum zijn in Saudi-ArabiŽ, worden ze onder deskundigen niet als volwaardig beschouwd. Een onderzoeker van het Chatham House betitelt de verkiezingen als cosmetisch. Ze wees op de nog steeds aanwezige overheidscensuur in Saudi-ArabiŽ, en op het feit dat veel hervormingsgezinde Saudi's nog steeds opgesloten zitten. Ook heeft de gemeenteraad slechts beperkte invloed; haar budget wordt bepaald door de Saudische monarchie en ze gaat voornamelijk over zaken als straatverlichting en de riolering. De verkiezingen worden dan ook aangemerkt als in de eerste plaats een prestigestrijd; de gewichtige beslissingen blijven uiteindelijk toch wel in de handen van het koningshuis.

"Islamitische studenten radicaliseren"

Icoon Binnenlands nieuws Volgens een professor aan de universiteit van Leiden is er al jaren een tendens aan de gang van radicaliserende islamitische studenten. De docent, die tegenover BN de Stem anoniem wenst te blijven, zegt het gevoel te hebben dat er iets vreemds leeft, hetgeen door collegae bevestigd wordt.

Volgens de hoogleraar leeft in Leiden de radicalisering sterker dan op andere universiteiten. Daarover zegt hij: "Het is tijdens colleges wel eens moeilijk de grens te trekken tussen vragenstellen en doorzaniken. Deze mensen hebben religieus een enorm hoge bloeddruk. Het gaat te ver om te zeggen dat ze colleges traineren, maar ik merk dat ze eindeloos doorvragen als bijvoorbeeld de Wahabieten ter sprake komen. Op een gegeven moment zeg ik dan: leest u de literatuur maar, dan ga ik nu weer verder met het college."

Ook Jason W., ťťn van de verdachten van de Hofstadgroep, zou actief geweest zijn op de universiteit om de radicale leer van de islam te verspreiden. Onder studenten deelde hij het boekje 'Imaan en Kufr' (geloof en ongelovigheid) uit. In betreffend boekje worden moslims opgeroepen het gezag van een ongelovige leider te verwerpen.

Ook is ongehoorzaamheid geboden tegen parlementariŽrs en rechters. Moslims moeten niet-moslims 'afstandelijkheid, vijandschap en haat' laten zien. 'Het onderdrukken en vernederen van kufaar (ongelovigen) is geliefd bij Allah.'Daarnaast zouden afvalligen 'geen recht op veiligheid'.
_
Eerder berichtten we al over de website die moslims opriep om Theo van Gogh te doen stoppen. Dat initiatief kwam van Imaam.nl, een site die door de Leidse student Abdelaziz Al Hadaui onderhouden wordt.

Wat is dit - seizoen 3 - Deel 12

En weer een nieuwe ronde van Wat is dit Deeltje 12 alweer.... Suc6 allemaal

Scores: http://weblog.fok.nl/widdps

Eerste plaatje (maandag)

Tweede plaatje (dinsdag)

Derde plaatje (woensdag)

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

Dalende immigratie: afname bevolkingsgroei

Icoon Binnenlands nieuws De bevolkingsgroei in Nederland was in 2004 veel lager dan in 2003. Vorig jaar groeide de bevolking nog met 34 duizend mensen, terwijl dat aantal in 2003 nog twee keer zo groot was. Hiermee was de bevolkingsgroei het laagste sinds 1920. De belangrijkste oorzaak van de daling was het lage aantal immigranten en het hoge aantal emigranten.

De natuurlijke bevolkingsgroei, oftewel het verschil tussen het aantal geboortes en het aantal sterfgevallen, nam de afgelopen jaren geleidelijk af. Dit was echter niet de belangrijkste oorzaak van de groeidaling; in 2004 kende Nederland voor het eerst in twintig jaar meer emigranten dan immigranten. Er emigreerden 23 duizend mensen meer dan dat er immigreerden.

Er vertrokken in 2004 ruim 112 duizend mensen uit Nederland, wat 7 procent meer is dan het jaar daarvoor. Een dergelijk hoog vertrekcijfer is nooit eerder voorgekomen. De immigratie daalde met maarliefst 14 procent tot 90 duizend, en behaalde daarmee het laagste niveau sinds 1986.

Vooral het aantal Turkse en Marokkaanse immigranten nam sterk af, terwijl de immigratie uit Polen juist sterk toenam sinds dat land bij de EU zit. De algemene daling kan volgens het CBS veroorzaakt zijn door de slechtere economische situatie en door de aangescherpte immigratiewetgeving.

Ophef om racistische carnavalswagen

irule25 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In de Brabantse gemeente Zundert is grote ophef onstaan vanwege de deelname van een vermeend racistische carnavalswagen. De wagen nam zaterdag in de plaats Achtmaal aan de optocht deel en maandag in Wernhout. De politie heeft de zaak inmiddels in onderzoek.

Op de wagen (zie foto) waren teksten als 'vol=vol', 'een elektronische stoel voor negers', de cijfers '88' (de achtste letter van het alfabet, de h, verwijst naar Heil Hitler) te lezen. In beide optochten kon de wagen geheel ongehinderd uitrijden. Zowel de organisatie als de plaatselijke wijkagent hebben de wagen niet gezien.

Intussen wil Burgemeester Iz Keijzer dat de bouwers van de wagen zich gaan verantwoorden. Daarvoor heeft hij de politie ingeschakeld. Ook de voorzitter van de carnavalsstichting, Patrick Verhaard, sluit zich hier bij aan.


De wagen waar de ophef om is ontstaan.


Vorig jaar waren er in Wernhout al problemen met een aantal van de carnavalswagens, die toen keltische kruizen droegen. De carnavalsstichting denkt dat het verbieden van dit soort uitingen alleen maar meer problemen in de hand werkt. Hoewel de stichting duidelijk aangaf er niet van gediend te zijn, zagen ze het toen door de vingers.

Batman preview

Yes, well... er zijn al een aantal trailers van de nieuwe batman film te vinden op "L'internet", n'est-ce pas? Maar aangezien de nieuwe Batmobiel extreem geil is, heb ik alvast wat plaatjes gepost...

Of deze batman film slechter is dan de afgelopen sequels laat ik ff in het midden; het origineel vond ik in ieder geval altijd al cool; en dit schijnt een "prequel" te worden...

Mr. freeze... gimme a break!

Rel rond clubarts bij Chelsea

Binnen de Engelse club Chelsea is er een rel ontstaan naar aanleiding van het opstappen van clubarts Neil Frazer.

Volgens de koploper in de Engelse Premier League stopt de arts na vier jaar trouwe dienst wegens een slechte gezondheid.

Maar in de Engelse media wordt gezegd dat coach Josť Mourinho en Frazer een conflict hebben gehad over de rentree van Arjen Robben. De coach van Chelsea wil de Nederlander weer zo snel mogelijk op het veld zien, maar de clubarts weigert daaraan mee te werken. Volgens Frazer moet de aanvaller langzaam revalideren, zodat zijn dubbele voetbreuk volledig kan herstellen.

Gewonden bij bomaanslag in Madrid

pjelmg en drag0nsden hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Bij een bomaanslag vlakbij het grootste conventiecentrum in Madrid zijn woensdagochtend zeker tien mensen gewond geraakt. De explosie, die vermoedelijk werd veroorzaakt door een autobom, lijkt het werk te zijn van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De Spaanse koning en koningin zouden enkele uren later een kunsttentoonstelling openen bij het centrum.

"Het lijkt erop, hoewel dat nog niet bevestigd is, dat er een auto ontploft is", aldus een woordvoerder van de lokale brandweer. Dit idee wordt bevestigd door een rapport van de krant El Pais, die meldt dat er een verwoeste auto in het centrum van de explosie staat.

De politie verdenkt de ETA van de aanslag, omdat er vlak voor de explosie een telefoontje binnenkwam bij de Baskische krant Gara. Daarin waarschuwde iemand die zei van de ETA te zijn voor de aanslag.



De explosie lijkt veroorzaakt te zijn door een autobom

Cursus 'tasjesdief aanrijden' valt slecht

Beasjtie had ons via de nieuws-submit te melden:

Klas B03 van de Amsterdamse Politie Academie is in opspraak gekomen doordat ze op de website van hun klas een 'onsmakelijke' cursus 'tasjesdief aanrijden' aanboden.

De agenten in opleiding hebben de leiding van het Amsterdamse politiekorps onplezierig verrast met de 'cursus', die bestaat uit een fotocollage. Te zien was een auto met een gemonteerd detectiesysteem op de hoedenplank. ''Extragratis! Handtas-module. Wanneer de handtas zonder autorisatie buiten de auto geraakt, schakelt het systeem zichzelf automatisch in'', zo stond te lezen. ''De bediening is eenvoudig: Kies uw doel en de rest gaat vanzelf…'' Vervolgens was de afbeelding van de Marokkaanse rapper Ali B. op een beeldscherm zichtbaar.

Een woordvoerder van het Amsterdamse politiekorps zegt dat ''duidelijk mag'' zijn dat tot op de bodem zal worden uitgezocht wie er verantwoordelijk is voor het plaatsten van de fotocollage.


De 'cursus'

Ondanks het feit dat de collage geclaimd wordt door de politieklas (www.klasb03.tk), site is overigens uit de lucht, blijken zij niet de makers te zijn. Het plaatje komt namelijk uit de Ali B FeauteauF*ck die weblog GeenStijl afgelopen week hield. Een user van GeenStijl stuurde de fotocollage in. Zie hier de oorspronkelijke versie.

DVD: The Whole Ten Yards

The Whole Ten YardsHeel stilletjes is het vervolg op de succesvolle komedie The Whole Nine Yards uitgebracht: vanaf deze maand is namelijk The Whole Ten Yards in de winkel te vinden. Alle sterren uit het eerste deel (denk aan Bruce Willis en Matthew Perry) komen ook in dit deel weer in actie. Leuk? Zou je denken, ware het niet dat er een reden is waarom deze film met zo weinig tamtam aangekondigd is.

"Niets is wat het lijkt in dit dolkomische vervolg" is er bemoedigend op de achterkant van de dvd gezet. Ik ben bang dat deze review wel is wat het lijkt: een beetje aan de negatieve kant. The Whole Ten Yards is duidelijk een yard te ver...

Drank even slecht als roken

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek valt te concluderen dat alcohol net zo schadelijk voor de gezondheid is als roken. Wereldwijd sterven er net zoveel mensen door alcohol als door roken. Volgens wetenschappers, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet, is alcohol veel schadelijker dan tot nu toe werd gedacht.

Alcohol speelt vooral een rol bij mond-, lever en borstkanker, hart- en vaatziekten en levercirrose. Zo is voor vrouwen het drinken van slechts ťťn alcoholische versnapering per dag al goed voor een 9% hogere kans op het krijgen van borstkanker. Het drinken van drie tot zes glazen per dag verhoogt dit risico met 41%.


'Risico'

De onderzoekers zien in prijsverhoging van alcohol een middel om de ziektelast door drankgebruik te verminderen. De wetenschappers verwachten dat een prijsstijging van 10% al leidt tot een daling van het aantal doden door levercirrose van meer dan 7%.

Voorlichtingscampagnes over de risico's van alcohol hebben volgens de onderzoekers nergens ter wereld veel effect. De Stichting Alcoholpreventie (STAP) is het daar mee eens, maar zo stelt ze: ''Voorlichting is van belang om mensen bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik. Het is geen effectieve methode om overmatig gebruik terug te dringen''

Davitamon-Lotto presenteert team

In Oostende heeft gisteren Davitamon-Lotto de nieuwe ploeg aan publiek en pers voorgesteld. De ploeg hoopt op het brede vlak in de ProTour de kunnen meestrijden.

Uit de fundamenten die door de Belgische Lotto waren gelegd, verschijnt nu de nieuwe Davitamon-Lotto-ploeg. Grote namen in de ploeg zijn Robbie McEwen, Belgisch kampioen Tom Steels, Axel Merckx en Peter Van Petegem. Met Nico Mattan, Mario Aerts, Cadel Evans en Fred Rodriguez heeft de ploeg zich goed versterkt, al zijn ze met Leif Hoste en Rik Verbrugghe ook twee goede renners kwijtgeraakt.

Met sprinters McEwen en Steels heeft de ploeg twee goede troeven om ritzeges binnen te halen. Waar McEwen zich in eerste instantie zich op de Tour de France richt, richt Steels zich op de Giro. McEwen sluit echter niet uit dat hij meer grote rondes rijdt: "Het seizoen is lang, maar het doet deugd om al gewonnen te hebben. Ik voel dat de ploeg heel sterk is. Misschien rijd ik wel de drie grote rondes dit jaar."

De ploeg lijkt ook klaar voor de voorjaarsklassiekers. Met Peter van Petegem, Axel Merckx en Nico Mattan heeft de ploeg renners die vooraan mee kunnen doen. Voor Van Petegem is zijn doelstelling duidelijk, een klassieker winnen. Om zich vooral op zijn wedstrijden te kunnen richten zal hij de grote rondes links laten liggen.

Geen geldproblemen voor Karthikeyan

Dat er vanuit Jordan is gekozen voor Narain Karthikeyan schept veel verbazing. Langzaam worden de redenen achter de deal duidelijker.

In de eerste plaats heeft hij een paar sponsors achter zich die de prijs die ze moeten betalen geen probleem vinden, zo lang hun coureur maar populair wordt in India. Eťn van de grotere sponsors, JK Tyres, zegt dat aan de eisen van Jordan snel was voldaan. In totaal zouden de sponsors 30 miljoen dollar opbrengen voor Karthikeyan.

De sponsors willen hiermee de Formule 1 nog populairder maken. Verwacht wordt dat met de Grand Prix van AustraliŽ er meer mensen in India op de televisie zullen kijken naar de Formule 1, dan naar de oefenwedstrijd cricket tussen rivalen India en Pakistan. Dit terwijl cricket sport nummer ťťn is in India.

Naast het vele geld dat Karthikeyan met zich mee brengt heeft de Midland-groep, tegenwoordig eigenaar van Jordan, nog een belangrijk doel. De investeringsgroep wil in de komende jaren veel gaan investeren in zware industrie in India. Waarschijnlijk wordt gehoopt dat met de Formule 1 en Karthikeyan een goede naam kan worden opgebouwd, die tegenstand tegen investeringen weg neemt.

IJsblokjes per taxi naar cafťs vervoerd

nakedghost had ons via de nieuws-submit te melden:

Peter Swinkels is eigenaar van het bedrijf Aqua 2000. En met dat bedrijf is hij gespecialiseerd in het leveren van ijs, in de vorm van ijsblokjes, om de drankjes koel te houden. Zo rond de carnavalsdagen is het zo druk, dat het bedrijf twee speciale 'ijstaxi's' heeft rondrijden, die vanuit Eindhoven de cafťs tot in Breda, Tilburg, Roermond en Maastricht voorzien van ijs. Dat lijkt absurd, maar is het volgens Swinkels niet: "In ’n BaCo-tje ijs zijn drie ijsklonten tenslotte aanmerkelijk goedkoper dan de Bacardi en de cola." De taxi's brengen in deze dagen zo 1500 kilo ijs per dag rond bij hun afnemers.

Een kuub water (1000 liter) kost nog geen anderhalve euro. Bij de productie van het ijs wordt rond 40 procent gebruikt om de machines te spoelen. Uit de overige 600 liter komt ongeveer 600 kilo ijs. Voor de rekenaaars: vijf kilo ijsblokjes kosten drie euro. Swinkels ("in de verte familie van Bavaria, maar daar moeten ze veel meer met water doen dan ik om er evenveel aan te kunnen verdienen") maakt 80- tot 100 duizend kilo ijsblokjes per jaar.

'Duitsers grotere kaaskoppen dan Nederlanders'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Nederland mag dan internationaal bekend staan als het land van 'kaaskoppen', als het gaat om de hoeveelheid geproduceerde kaas, dan blijkt Duitsland de grootste kaasmaker van Europa te zijn. Het afgelopen jaar produceerde het land 1,85 miljoen ton, waar Frankrijk als nummer twee op de lijst 1,67 miljoen ton kaas op de markt bracht.

Nederland komt met 674.000 ton op de lijst van kaasproducenten pas voor op een vierde plek, achter ItaliŽ (bijna 1 miljoen ton). Belangrijkste concurrent binnen de EU: nieuwkomer Polen, dat goed is voor een half miljoen ton kaas per jaar.

Wildcard Krajicek voor Memphis

MichaŽlla Krajicek heeft een wildcard gekregen voor het WTA-toernooi dat volgende week in het Amerikaanse Memphis van start gaat. De toernooidirecteur heeft dit maandag bevestigd.

De 16-jarige Nederlandse deed dit jaar al op het hoogste niveau mee aan het WTA-toernooi in Canberra en de Australian Open. Afgelopen zondag wist ze het ITF-toernooi in het Italiaanse Ortisei te winnen. Door die overwinning steeg ze op de wereldranglijst van de 163e naar de 126e plaats.

Knappe zege Jong Oranje

Jong Oranje heeft dinsdagavond de oefenwedstrijd tegen hun Engelse leeftijdgenoten gewonnen. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan won de wedstrijd in Pride Park met 2-1.

Bij de rust stond Nederland al net 2-0 voor. De Nederlandse spits van Fulham, Collins John, opende de score in de 19e minuut. Eldridge Rojer van Vitesse verdubbelde die voorsprong. Nicky Hofs maakte erg veel indruk op het middenveld bij Oranje. In blessuretijd scoorde de Engelse debutant Leroy Lita nog de 2-1.

Een verhaal goed vertellen is een kunst

Games worden steeds vaker vergeleken met films. Terecht, aangezien realistische graphics, een levendige wereld die ongekende vrijheid biedt, epische soundtracks en prachtige cutscenes ervoor zorgen dat de grens tussen film en game vervaagt. Ook de budgetten van films en games komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Dat deze investeringen zichzelf terug kunnen verdienen blijkt wel uit de opbrengsten van games als Halo 2 en GTA: San Andreas. Hierbij zijn openingsweekenden tegenwoordig net zo belangrijk als bij de laatste Hollywood blockbusters. Op ťťn gebied liggen games en film echter nog steeds mijlenver uit elkaar; namelijk bij het vertellen van het verhaal.

'Liefst blanke christelijke werknemer'

useroid had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens Frank van Tubergen, die vrijdag aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar de achterstanden van allochtonen in 18 westerse landen, hebben ondernemers een voorkeur voor blanke, christelijke werknemers. Dat is volgens hem dan ook ťťn van de oorzaken dat de werkloosheid onder allochtonen veel hoger is dan onder autochtonen.

In Nederland ligt het werkloosheidscijfer bij allochtonen vijfmaal hoger dan bij autochtonen. Opleidingsniveau is de meeste bepalende factor voor succes op de arbeidsmarkt, maar het lage opleidingsniveau van immigranten verklaart niet alle verschillen, zegt Van Tubergen. Ook discriminatie op de arbeidsmarkt speelt hen parten, zo stelt hij.

Uit zijn vergelijking van 18 westerse landen blijkt dat allochtonen in Nederland zich nauwelijks roeren op de arbeidsmarkt: ''Allochtonen nemen vaak niet eens meer de moeite sollicitatiebrieven te schrijven.''

Vorige week stelde VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie dat zij geen harde bewijzen kende van de discriminatie op de arbeidsmarkt. Maar die discriminatie is al vele malen aangetoond, zegt Van Tubergen.

Marihuana slecht voor vaten in hersenen

Vince_Taylor had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een onderzoek aan het National Institute on Drug Abuse in het Amerikaanse Baltimore blijkt dat marihuana de bloedvaten in de hersenen aantast. ''Het bloed van mensen die marihuana gebruiken, blijkt sneller door hun hersenbloedvaten te stromen. Ook de 'weerstand' die het bloed in de vaten ondervindt, blijkt hoger'', zo melden de onderzoekers. Een en ander wijst op vernauwing van de bloedvaten, waardoor de gebruikers mogelijk een grotere kans hebben op een beroerte of geheugenverlies.

De wetenschappers maten de snelheid van de bloedstroom in de hersenen van 54 marihuanagebruikers en 18 mensen die de softdrug niet rookten. De gebruikers rookten tussen twee en 350 joints per week.

Volgens de onderzoekers blijkt ook dat het gebruik van marihuana een langdurig effect op de bloedstroom heeft. Want bij mensen die een maand lang geen joint hadden gerookt, bleek de bloedstroom nog steeds versneld. Bij hen die minder dan zeventig joints rookten, werd de conditie van de bloedvaten na een maand niet roken wel iets beter.


Invloed op bloedsnelheid in hersenen

Veel Duitse Turken raken pas kwijt

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is van plan om van tienduizenden Duitse Turken hun onlangs verkregen Duitse paspoort weer in te trekken omdat ze stiekem ook weer een Turks paspoort hebben aangevraagd. Een dubbele nationaliteit is sinds 2000 niet meer toegestaan bij onze oosterburen, en wordt alleen in hťťl bijzondere gevallen nog verleend. Turkse verenigingen in Duitsland zeggen dat circa 50.000 Duitse Turken ook weer een nieuwe Turkse pas hebben gekregen.

De Duitse Turken die nu hun paspoort moeten gaan inleveren, kunnen wťl weer een verblijfsvergunning aanvragen. Na vijf jaar mogen ze dan wederom een Duits paspoort aanvragen.
Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #151
special
Weekend gifdump #112
special
VrijMiBabes #151 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #899
preview
Exoprimal
special
Random Pics van de Dag #898
©FOK.nl e.a.