[update] Twentse megapiraat uit de lucht

Vier Twentse piratenteams hebben een zeer zware illegale zender opgezet die tot zondagavond moet uitzenden. De zender is ruim 10 kilowatt zwaar en de acht zendantennes staan op een mast van zo'n 100 meter hoog. De piraten hebben de mast opgezet in een maïsveld net over de Duitse grens in Gildehaus. Vlak bij de zendmast bevindt zich een feesttent van waaruit de uitzendingen worden verzorgd. Er wordt alleen vanaf ouderwets vinyl gedraaid

De gelegenheidszender, 'Koning Keizer Admiraal', is al sinds donderdagmiddag in de lucht. Het signaal is dermate sterk dat er zelfs vanuit luisterposten in Italië en Frankrijk ontvangstrapporten binnenkomen. De zender, die op de 97.0 mhz in de FM-band staat afgesteld, drukt in Groningen de regionale omroep bijna geheel uit de ether.

Of de piraat het tot morgenavond vol kan maken is hoogst onzeker. Het Agentschap Telecom heeft haar Duitse collega's namelijk gevraagd om in te grijpen. De vier piratenteams die de zender als ludieke actie hebben opgezet zijn: St. Twentekanaal, Stadsjong Vrij Twente, Club Vrijheid Blijheid en piratenteam De Lutte.


De enorme mast, opgetrokken tussen de Duitse en Nederlandse grens


Een aantal foto's van de zender en de antennemast kun je vinden op deze site (klikken op Meer foto's KKA).

Update 17:51
De site Etherpiraten.com meldt dat radio Koning Keizer Admiraal rond 15:00 uur uit de lucht is gehaald door de Duitse politie. Het Nederlandse Agentschap Telecom was daarbij met haar Duitse collega's aanwezig.

De radiozender is in beslaggenomen en de mensen achter de zender hebben een dwangsom opgelegd gekregen van 40.000 euro. Hierdoor zal het station niet terugkeren in de ether, wat klaarblijkelijk wel de bedoeling was.