13 mensen doodgedrukt bij feest in Togo

Icoon Buitenlands nieuws Bij een groot feest in het West-Afrikaanse Togo zijn zaterdag tenminste dertien mensen om het leven gekomen. De feestgangers werden doodgedrukt toen de menigte massaal door de poorten van het paleiscomplex van de president probeerde te komen. De enorme menigte vierde zaterdag voor het presidentieel paleis dat de Europese Unie na elf jaar de sancties tegen Togo heeft verlicht.

Toen de poorten van het paleis van president Gnasingbe Eyadema werden geopend om de feestgangers binnen te laten ontstond er een stormloop. Hierbij werden tientallen mensen verdrukt, en vielen tenminste dertien dodelijke slachtoffers.

De EU stuurt sinds 1993 geen hulpgoederen meer naar het straatarme Togo omdat er destijds honderden demonstranten door regeringstroepen vermoord zouden zijn in de aanloop naar de verkiezingen. De EU beloofde maandag weer langzaam te beginnen met het sturen van hulpgoederen, wat voor de inwoners van Togo reden was voor een groot feest.

Eyadema zit al sinds 1967 op zijn post, en is daarmee de langstzittende president van Afrika. Fidel Castro is de enige wereldleider die langer aan de macht is.