Marokkaans blad: Hirsi Ali moet aftreden

IcoonVolgens een onderzoek onder lezers van het Nederlands-Marokkaans tijdschrift Mzine vindt de meerderheid van de lezers dat VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali haar biezen moet pakken. Ze zou na de moord op Theo van Gogh haar conclusies moeten trekken en haar taak moeten neerleggen. Haar koers eist alleen slachtoffers, zo laat Mzine in een persbericht weten.

Mzine, het enige Marokkaans/Nederlande tijdschrift dat bestaat, wijst op een column van Hirsi Ali in het NRC Handelsblad waarin ze aangeeft een schuldgevoel te hebben over de dood van Van Gogh. ''Daarom moet ze haar conclusies trekken en per direct aftreden''', menen de Mzine-lezers.


Volgens Mzine ''bewijst'' de VVD-politica keer op keer dat ze ''de zaak op de verkeerde manier dient'' en ''haar doel voorbij schiet''. ''Op deze manier doorgaan heeft geen enkele zin en de mensen met wie ze in dialoog wil, bezorgt ze keer op keer de schrik van hun leven. Er hoeft maar ťťn gek te zijn die haar woorden serieus neemt en het resultaat is duidelijk.'' Op dit moment worden grote groepen mensen stelselmatig beledigd en pijn gedaan, door Hirsi Ali, zo stelt Mzine. ''Respect voor vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar de vraag is of dit moet gaan op de manier die mevrouw Hirsi Ali samen met Theo van Gogh heeft gekozen.''

Het blad vindt verder dat de moslimjongeren in Nederland maar eens goed moeten nadenken over het geweld dat in Nederland plaatsvindt. Dat er binnen de moslimgemeenschap een discussie over bepaalde onderwerpen moet ontstaan, daar is iedereen uit de gemeenschap het mee eens. De boodschap van de lezers van Mzine is echter duidelijk: ''Hirsi Ali moet ophouden in plaats van de boel continu op scherp te zetten. De strijd die zij aan het voeren is, kent geen winnaars, maar slechts verliezers aan beide kanten.''

Het Marokkaanse-magazine zegt in de komende edities ruim aandacht te zullen schenken aan onder andere vrijheid van meningsuiting, solidariteit en democratie in de Nederlandse samenleving. Op 19 november organiseert Mzine in de Meervaart in Amsterdam een grootschalig debat over dit onderwerp.