'Mohammed B. is product maatschappij'

IcoonDe van de moord op Theo van Gogh verdachte Mohammed B. is een 'product van de Nederlandse samenleving'. De gehele maatschappij moet zich afvragen hoe het zover heeft kunnen komen dat een 26-jarige jonge man zo verstrikt is geraakt in eenzaamheid en verwarring, meent de vooraanstaande Marokkaanse sociologe Fatema Mernissi. Ze sprak vandaag in Amsterdam, na de uitreiking van de Erasmusprijs. Mernissi kreeg die prijs samen met twee andere liberale moslimdenkers, Sadik Al-Azm uit SyriŰ en Abdulkarim Soroush uit Iran.

Nu duidelijk is dat Mohammed B. in Nederland is geboren en getogen is in feite de Nederlandse samenleving medeverantwoordelijk voor de moord op Van Gogh, vindt Mernissi: ''Wij zijn ook criminelen, omdat we zulke jonge mensen niet hebben geholpen om op een normale manier te communiceren.''

---
Fatema Mernissi Fatema Mernissi is een in 1940 in Marokko geboren voorvechtster van de rechten voor vrouwen. Zij studeerde politieke wetenschappen aan de universiteit van Rabat, de Sorbonne en aan de Brandeis University (Massachusetts). Doordat zij zelf deel uitmaakte van de harem van een rijke Marokkaanse zakenman, heeft zij de mogelijkheid gehad dit instituut van binnenuit te beschrijven. Haar eerste boeken, waarin zij nadrukkelijk pleitte voor emancipatie van de vrouw, werden in Marokko verboden. Sindsdien zijn haar werken in vele andere talen verschenen en, met name ook in islamitische landen, op grote schaal verspreid. In mei 2003 ontving zij de PrÝncipe de Asturias Prijs voor Letteren.