Buren dode peuter (3) woest op politie

Buurtbewoners van de 3-jarige peuter uit Alphen aan den Rijn, die twee dagen geleden dood in de achterbak van een auto werd gevonden, zijn boos op de politie en hulpverlening. De buren zeggen beiden instanties meermalen te hebben gewaarschuwd dat de situatie in het gezin, waar ook nog een baby in verbleef, niet normaal was.

Volgens buurtbewoners probeerden zij al anderhalf jaar om tot de politie en de Raad voor de Kinderbescherming door te dringen. Diverse mensen in de flat waar het gedode meisje woonde, waaronder de naaste buren Abdellaoui, zeggen gemeld te hebben dat de peuter mishandeld werd en het gedrag van de moeder abnormaliteiten vertoonde. Buurjongen Nordin: ''Over die baby deed die vrouw ook zo raar. Ze verborg steeds onder haar kleren dat ze zwanger was. Toen haar dikke buik op een dag weg was en mijn zus ge´nteresseerd vroeg naar de bevalling, kreeg ze een snauw. ‘Ik ben helemaal nooit zwanger geweest!' zei ze toen. Later zagen we haar lopen met een baby in haar armen, diep verborgen onder haar jas.''

Buren hoorden de gedode peuter, een blond meisje dat Savannah heette, en de baby, Rowena genaamd, regelmatig huilen. Vaak zette haar moeder of haar vriend dan de muziek heel hard aan zodat het gehuil overstemd werd. Volgens de buurtbewoners had de moeder al twee oudere kinderen, van 8 en 11 jaar, die haar zijn afgenomen en elders wonen.

Bureau Jeugdzorg had het gezin, dat wordt omschreven als een probleemgezin, onder zijn hoede. Maar tegen het RTL-Nieuws zei het bureau gisteren al dat ze er van uitgaan dat hen niets te verwijten valt. De politie doet geen mededelingen, maar heeft buurtbewoners wel gesommeerd verklaringen af te leggen op het bureau. ''Daar zijn ze lekker laat mee'', aldus buurtbewoner Jeffrey Kriele.