Harde muziek kan klaplong veroorzaken

Harde muziek, en dan met name dancemuziek, is mogelijk een oorzaak voor een klaplong. Dat beweren wetenschappers in het Engelse tijdschrift Thorax. Gebruikelijke oorzaken voor een klaplong waren roken, drugs en uitputtende ziektes, maar in Engeland zijn steeds meer gevallen bekend van niet-rokende clubbers met 'pneumothorax'.

Een klaplong ontstaat als er lucht komt tussen de long en het membraam dat de long bedekt. Door blootstelling aan hoge en lage frequenties opent en sluit de long zich, waardoor lucht uit de longen onder het membraam komt. Wordt de zuurstof bijtijds afgevoerd dan is de kans op problemen klein, maar soms stokt de doorgifte naar vitale organen, met alle gevolgen van dien. Dancemuziek wordt specifiek genoemd, vanwege de constante aanwezigheid van extreem hoge en lage geluiden.

Onderzoeker John Harvey van het Southmead Hospital in Bristol verwacht niet dat mensen stoppen met uitgaan vanwege het gevaar op een klaplong. "We kunnen ze wel adviseren niet dicht bij boxen te gaan staan of een basswoofer in hun auto te bouwen... Wij kaarten het aan zodat artsen de juiste vragen kunnen stellen", aldus Harvey.

Uitgaan kan een klaplong veroorzaken
Blootstelling aan dancemuziek kan leiden tot een klaplong