FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 september 2004

'Ouders bestormden school Beslan als eerste'

Sessy had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsMeerdere Russische kranten schrijven over de reden waarom de school waar het gijzelingsdrama in het Russische Beslan plaatsvond, zo ongecontroleerd werd bestormd. De oorzaak zou zijn dat ouders van de gegijzelde kinderen de school hebben bestormd. Dit komt niet overeen met eerdere berichten waarin werd gesproken over een ontploffing in de school en ontsnapte gijzelaars waar op werd geschoten.

De kranten, die in tegenstelling tot de Russische televisie wel veel vrijheid genieten, beweren dat alles is begonnen toen bewapende vaders besloten dat de overheid te langzaam was om vervolgens zelf de school te bestormen. Op dat moment hadden de Russische elitetroepen nog geen plan en waren zelfs de ingangen van de school nog niet verdeeld onder de groepen. Mede hierdoor hebben de twee elitegroepen de allergrootste verliezen aan personeel geleden sinds hun oprichting, en kregen ook medewerkers van het ministerie van calamiteiten en brandweerlieden een regen van kogels over zich heen.

Overigens is er wel bewijs dat de overheid echt van plan was door te gaan met onderhandelen. Zo was er bijvoorbeeld een videotape overhandigd aan de terroristen waarop de vrouw van een van de daders hun vijf kinderen had gefilmd met de smeekbede aan hen te denken voordat hij hun leeftijdgenootjes iets zou aandoen.

Fly like an eagle

Base jumpen kennen de meeste wel, dat zijn mensen die graag van hoge gebouwen afspringen met een parachute en zo snel als de bliksem weer weg zijn zodra ze op de grond zijn.
Want zoiets is natuurlijk niet het meest legaalste wat je kan doen.
Het hoeft niet persé een gebouw zijn, het kan ook een grote elektriciteitsmast zijn (of valt dat ook al onder ene gebouw?), als het maar hoog is, dat zal de gedachtegang zijn van een base jumper.
Er zijn natuurlijk al wat ongelukken gebeurt, bij zo'n "sport" is dat niet te vermijden.
Maar toch doen velen hier nog aan mee.
Het bewijs? Hiero, wel een lang filmpje.
Voorzien van een leuk muziekje

Je kan nog een stapje verder gaan, of eerder een stapje hoger...
Skydiven of parachutespringen, het is een bekende bezigheid.
Een bezigheid dat ik ooit wil doen, het lijkt mij enorm leuk om secondenlang te genieten van vrijheid.
Soar like a bird.
En ongelukken horen hier jammer genoeg ook bij, er kan altijd een klein productiefoutje zijn, maar dan een fatale. Of een fout van de springer.

En als ik hem zo zie, dan weet ik waarom er soms ongelukken gebeuren.
Je moet wel durven.

Harde muziek kan klaplong veroorzaken

Harde muziek, en dan met name dancemuziek, is mogelijk een oorzaak voor een klaplong. Dat beweren wetenschappers in het Engelse tijdschrift Thorax. Gebruikelijke oorzaken voor een klaplong waren roken, drugs en uitputtende ziektes, maar in Engeland zijn steeds meer gevallen bekend van niet-rokende clubbers met 'pneumothorax'.

Een klaplong ontstaat als er lucht komt tussen de long en het membraam dat de long bedekt. Door blootstelling aan hoge en lage frequenties opent en sluit de long zich, waardoor lucht uit de longen onder het membraam komt. Wordt de zuurstof bijtijds afgevoerd dan is de kans op problemen klein, maar soms stokt de doorgifte naar vitale organen, met alle gevolgen van dien. Dancemuziek wordt specifiek genoemd, vanwege de constante aanwezigheid van extreem hoge en lage geluiden.

Onderzoeker John Harvey van het Southmead Hospital in Bristol verwacht niet dat mensen stoppen met uitgaan vanwege het gevaar op een klaplong. "We kunnen ze wel adviseren niet dicht bij boxen te gaan staan of een basswoofer in hun auto te bouwen... Wij kaarten het aan zodat artsen de juiste vragen kunnen stellen", aldus Harvey.

Uitgaan kan een klaplong veroorzaken
Blootstelling aan dancemuziek kan leiden tot een klaplong

Tecmo komt met screens nieuwe mechshooter GunGriffon

Tecmo heeft enkele screenshots uitgebracht van GunGriffon, een nieuwe mechshooter. Over de game is weinig bekend, behalve dat je moet strijden tegen een invasie van militaire voertuigen als tanks en heli's spelend als een enorme robot, genaamd een "High Mac" (High-Mobility Armored Combat System) en dat je zowel in First- als Third person mode kunt spelen.

GunGriffon zal eind dit jaar in de Japanse winkels verschijnen voor de Xbox, wanneer en of de game in Europa uitgebracht zal worden is nog onbekend.Agent vat fileparkeren iets te letterlijk op

In Nederland zijn agenten misschien wat overijverig met het uitschrijven van bonnen, maar ook in Noorwegen kunnen ze er wat van. De 32-jarige Renathe Opedal kreeg namelijk een bekeuring wegens fout parkeren... terwijl ze in de file stond.

Op 26 maart van dit jaar ontstond in de zuidelijke stad Kristiansand tijdens het spitsuur een flinke file en Opedal kwam er in vast te zitten. Een parkeerwacht zag de auto staan en legde de vrouw een boete van omgerekend ongeveer zestig euro op. Opedal liet het er niet bij zitten en bracht de zaak voor het gerecht. Volgens de rechtbank van Kristiansand had de parkeerwacht de situatie verkeerd begrepen en was hij ervan uitgegaan dat Opedal de file veroorzaakt had door foutief te parkeren.

De rechtbank erkende echter dat de boete niet opgelegd had mogen worden en besloot dat Opedal niets hoefde te betalen. Ook kreeg ze een vergoeding van 500 euro wegens gemaakte kosten.

Pim Fortuyn lacht zich dood

Aangezien ik gelovig ben, geloof ik ook dat je na je dood naar de hemel gaat. En daar is het altijd goed en gezellig. Het is een grote ruimte waar je alle overleden mensen tegenkomt. Ook bekende dode komieken, zoals Tommy Cooper bijvoorbeeld, en Stan Laurel en Oliver Hardy, of dichter bij huis Wim Sonneveld en Toon Hermans. En natuurlijk Pim Fortuyn, de grootste komiek die Nederland ooit rijk was. Ik vermoed dat hij nog vaak op ons kikkerlandje neerkijkt en zich steeds opnieuw weer doodlacht.

"Veel minder spellen voor next-gen consoles"

Volgens onafhankelijke developer Tameem Antoniades zullen voor de volgende generatie consoles veel minder games verschijnen dan er nu beschikbaar zijn voor de huidige generatie. Dit liet Antoniades weten op het European Developers Forum in Londen.

De oorzaak van de daling van het aantal games zal te wijten zijn aan de hogere kosten en een toename van de hoeveelheid tijd nodig om een nieuwe game te maken. Het goede nieuws is wel dat de spellen veel meer te bieden zullen hebben.

We hebben de kans om games te maken tot een ware kunstvorm
liet de mede-oprichter van Just Add Monsters weten.

Gamers kunnen een eerste glimp opvangen van de nieuwe generatie op de E3 beurs van volgend jaar in Los Angeles. De apparaten zullen echter pas eind 2005 tot begin 2006 in de winkels verschijnen is de verwachting.

Antoniades leidt zelf een team dat sinds 2003 bezig is aan een game voor de next-gen consoles en ervaart dat alles gewoon veel langer duurt. Games voor de Xbox en PS2 kosten ongeveer 400 tot 500 manmaanden om te ontwikkelen, dit zal toenemen tot minstens 1500 bij games voor de volgende generatie.

Hij verwacht eveneens dat de komende jaren veel onafhankelijke ontwikkelaars op de fles gaan of fuseren met andere bedrijven om zo de hogere kosten het hoofd te kunnen bieden. Dit omdat alleen grote publishers tegenslagen kunnen verwerken wanneer een game niet de benodigde miljoenen exemplaren afzet die benodigd zijn voor een succes tegenwoordig.

Conflict moskee en SGP Zeist escaleert

Icoon Binnenlands nieuws Het conflict tussen de SGP in Zeist en het bestuur van de Marokkaanse Almoslimen-Almottakin-moskee in Zeist-West dreigt steeds verder uit de hand te lopen. Middels een gerechtelijke procedure is het moskeebestuur nu van plan 'de beledigingen' van SGP-voorzitter Piet Oskam de kop in te drukken.

Ongeveer twee weken geleden verzocht de Zeister SGP-afdeling het moskeebestuur met klem af te zien van het doen van openbare gebedsoproepen. De gebedsoproepen zouden volgens de SGP godslasterlijk zijn. Voorzitter Piet Oskam meende dat de minaretoproep "een Arabische kreet is waarmee de islam zijn strijdbaarheid toont."

Mustafa Ajabroune, imam in opleiding en medewerker bij de moskee, kan zich totaal niet vinden in de beweringen van Oskam. Zo zegt hij: "de oproep tot gebed luidt in het Nederlands namelijk: ’Allah is de grootste (4x); ik getuig dat er geen andere God is dan Allah (2x); ik getuig dat Mohammed de boodschapper is van Allah (2x); haast je naar het gebed (2x); haast je naar de voorspoed (2x); Allah is de grootste (2x); er is geen andere God dan Allah". Volgens hem geloven christenen in dezelfde god als de moslims.

Een poging om nader tot elkaar te komen vorige week komen zorgde voor het tegengestelde effect. Er ontstond tussen moskeevoorzitter Tafronti en Ajabroune en Oskam zelfs een dreigende sfeer. Oskam vertelt: "Ik zou, werd me te verstaan gegeven, mijzelf nog wel tegenkomen, zoals Salmon Rushdi. Ook zou ik geen goede hersenen hebben. En hij maakte een afsnijdend gebaar met daarbij de opmerking: jij moet anders gaan denken."

Tafronti en de imam betreuren het dat Oskam naar buiten is getreden. " We dachten dat het gesprek besloten was en er niets over naar buiten zou worden gebracht." Voor hen is nu de maat vol qua beledigingen. Imam Ajabroune: "Met zijn opmerkingen verscheurt hij onze harten. Hij beschuldigt ons van discriminatie van christenen, maar moslims discrimineren niet; de islam heeft bijvoorbeeld de slavernij 1400 jaar geleden, vlak nadat zij was ontstaan, al afgeschaft. Oskam moet het niet veel gekker maken."

Om de beledigingen de kop in te drukken wil de moskeevoorzitter nu de gang naar de rechter te maken. Hoe het verder zal gaan is nog niet bekend: hij gaat daarover overleggen met de rest van het bestuur.

Ontvoerders journalisten stellen nieuwe eisen

Lt_BaseLine had ons via de nieuws-submit te melden:

De vermoedelijke ontvoerders van de Franse journalisten Georges Malbrunot en Christian Chesnot hebben nieuwe voorwaarden gesteld voor de vrijlating van de twee. De verklaring is te lezen op een Arabische website, maar de betrouwbaarheid is niet duidelijk.

De kidnappers van het 'Islamitisch Leger in Irak' eisten eerst dat het hoofddoekjesverbod in Frankrijk, dat op 1 september van kracht werd, ingetrokken zou worden. Nu eisen ze echter vijf miljoen dollar losgeld, de belofte dat de Franse regering geen zaken zal doen in Irak en dat het land akkoord gaat met het vredesaanbod van Osama bin Laden aan Europa. Dit bestand werd op 15 april aangeboden, maar door alle Europese landen verworpen. Frankrijk krijgt 48 uur de tijd om de nieuwe eisen in te willigen.

Een week geleden werd bekend gemaakt dat de journalisten zouden zijn overgedragen aan een andere islamitische groepering, die niet van plan is de twee te doden.

Again priceless

De meesten onder ons kennen de priceless grapjes wel, gebaseerd op mastercard.
Je hebt vele voorbeelden die je kan vinden op het internet, een simpele foto kan hierdoor in een grap omgezet worden.
Een van het weblog
Voorbeeld 1
Voorbeeld 2
En een heleboel andere voorbeelden

Het volgende dat ik post is een originele van Mastercard, een filmpje, dus veel leuker dan een "simpele" foto.

Klikken

Het kan zijn dat die al eerdre is gepost onder deze, maar ik kan het niet zeker weten omdat link kapot is.
Dus een dubbel is mogelijk.

FIA laat teams kiezen

DE FIA heeft aan de teams een aantal pakketten met reglementswijzigingen voorgesteld. De teams kunnen een pakket kiezen of onderdelen van de pakketten samenvoegen tot een nieuw pakket.

Het nieuwe seizoen komt steeds dichterbij en nog steeds vergaderen de FIA en de teams over wijzigingen van de reglementen. Om constructief verder te kunnen praten heeft de FIA drie pakketten samengesteld. Daarnaast zijn er twee veiligheidsmaatregelen voorgesteld.

Ter verbetering van de veiligheid wil de FIA een verbod op materialen die na beschadiging scherpe deeltjes op het circuit kunnen achterlaten. Daarnaast wil de FIA de hoeveelheid ballast beperken, om daarmee de impact van een crash te verkleinen. Aangezien deze maatregelen geen algehele overeenstemming vragen zijn deze los gezet van de andere wijzigingen in de pakketten.

Het eerste pakket stelt wijzigingen voor aan de eisen aan bodywork en de cylinders van de motoren. De verschillende vleugels en barge boards die onderdeel van een bepaald deel van het bodywork uitmaken worden in afmetingen beperkt. Voor de afmetingen en de plaats van de motorcylinders worden per 2006 dan regels ingesteld.

Het tweede pakket heeft opnieuw een aantal beperkingen van barge boards en vleugels van het bodywork. In dit pakket worden echter ook aanzienlijke beperkingen voor de achtervleugels voorgesteld.

Het derde pakket is het pakket waarvan verschillende teams hebben gezegd nooit mee akkoord te gaan. Per 2006 zouden bij dit pakket verrregaande beperkingen aan de motoren worden opgelegd. De gevreesde 2,4 liter V8-motoren zouden per 2006 worden voorgeschreven. Daarnaast is in dit pakket een algeheel verbod op barge boards en zijvleugels voorgesteld.

De FIA heeft deze pakketten bij de teams neergelegd. Onderling zullen de teams moeten beslissen of ze voor een bepaald pakket kiezen of met een nieuw pakket van maatregelen komen. Mogelijk een nieuw pakket bestaande uit een combinatie van maatregelen uit de drie pakketten.

De voorgestelde pakketten kunnen op de website van de FIA worden gedownload.

Benen Heidi Klum bijna 2 miljoen waard

De benen van topmodel Heidi Klum zijn goud waard. Een veilinghuis in Londen heeft in opdracht van elektronicafabrikant Braun een taxatie gedaan en kwam uit op 1,96 miljoen euro. Braun wil de benen van het Duitse model verzekeren zo lang ze worden gebruikt in reclameboodschappen voor elektrische scheerapparaten.

Het veilinghuis Philips De Pury and Company uit Londen is eigenlijk gespecialiseerd in sieraden. Taxateur John Souglides beschouwde de klus echter als een welkome afwisseling. "Het object is levend en bovendien erg mooi gevormd", meende Souglides. De benen van Klum, onder andere te zien in het blad Sports Illustrated en catalogi van het lingeriemerk Victoria's Secret, werden beoordeeld op lengte, vorm, uitzonderlijkheid en commerciële waarde.

De benen van 2 miljoen
De benen van 2 miljoen euro

Button wijst BAR nogmaals af

Jenson Button heeft BAR nogmaals afgewezen. De verbeterde aanbieding van het team kon de Brit niet overtuigen om zijn plannen te wijzigen.

De grootste aandeelhouder in het team, British American Tobacco, waren rechtstreeks met Button gaan praten. De onderhandelingen liepen echter tussen teambaas David Richards en Button's manager. Dat die besprekingen onmiddellijk weer in de pers kwamen, bevalt Button niet. Hij vraagt zich af wat voor spelletje Richards speelt.

Button bevestigde dat het aanbod financieel erg aantrekkelijk is, maar dat hij zijn keuze heeft gemaakt en die niet meer wil wijzigingen. Hij voelde echter wel de verplichting om met British American Tobacco en Honda alles van de afgelopen weken te bespreken.

Voor Button is het boek BAR gesloten. Met name de contractuele moeilijkheden die eerder plaatsvonden deden hem besluiten te vertrekken. Hij vertelde: "De contractuele perikelen spelen al vanaf eind 2003, er zijn toen wat problemen ontstaan die niet meer oplosbaar bleken. Eén van de redenen dat ik me niet helemaal happy voel bij het team zijn inderdaad deze problemen. Er is geprobeerd om alles nog op te lossen, maar het mocht niet meer baten."

Valverde wint derde rit Vuelta

Alejandro Valverde heeft nogmaals laten blijken voor iedere ploeg een aanwinst te zijn. Met een krachttoer wist hij de derde etappe van de Vuelta te winnen.

Er werd vandaag over 157 kilometer van Burgos naar het centraler gelegen Soria gereden. Hoewel kort, was de etappe toch vrij lastig. Regen, wind en heuvels maakten de etappe zwaar. Op voorhand werden de sprinters verwacht, maar die kwamen er niet aan te pas.

Kevin Hulsmans (Quick-Step), Flickinger (AG2R), Joachim (US Postal) en Veneberg (Rabobank) zorgden voor de serieuze ontsnapping van de dag. De koplopers kregen een voorsprong van tien minuten en leken voor de overwiinig te mogen gaan. Echter in de laatste twintig kilometer zette het peloton dit recht en leek het een massasprint te gaan worden. De koplopers werden nog redelijk gemakkelijk ingelopen.

Op het laatste klimmetje, in de laatste tien kilometer, viel Valverde echter aan. Een groep kon wel mee, maar in de sprint bleek Valverde het sterkst. Door de bonificatiesecondes die Joachim in de vlucht had gepakt, neemt hij de leiderstrui over van teamgenoot Max van Heeswijk.

Uitslag:
1. Alejandro Valverde (Spa) 3.43.17
2. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
3. Denis Mentsjov (Rus) z.t.
4. Oscar Freire (Spa) z.t.
5. Roberto Heras (Spa) z.t.
6. Stefano Garzelli (Ita) z.t.
7. Francisco Mancebo (Spa) z.t.
8. Aitor Gonzalez (Spa) z.t.
9. Damiano Cunego (Ita) z.t.
10. Cadel Evans (Au8) z.t.
11. Aleksandr Vinokoerov (Kaz) z.t.
12. Isidro Nozal (Spa) + 0.04
13. Carlos Garcia Quesada (Spa) z.t.
14. Ruben Plaza (Spa) z.t.
15. Tyler Hamilton (VS) z.t.

Klassement:
1. Benoit Joachim (Lux) 9.16.00
2. Max van Heeswijk + 0.16
3. Floyd Landis (VS) + 0.22
4. Michael Barry (VS) z.t.
5. Manuel Beltran (Spa) z.t.
6. Victor Hugo Peña (Col) z.t.
7. David Zabriskie (VS) z.t.
8. Alexandr Vinokoerov (Kaz) 0.38
9. Cadel Evans (Aus) z.t.
10. Alejandro Valverde (Spa) 0.45
11. Santiago Botero (Col) 0.53
12. Tomas Konecny (Tsj) z.t.
13. Denis Mentsjov (Spa) 0.55
14. Francisco Mancebo (Spa) 1.01
15. Carlos Garcia Quesada 1.10

16-jarige opgepakt voor poging tot moord op ex

Freeflyer had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 16-jarige jongen uit Enschede is gisteren aangehouden voor poging tot moord op zijn 15-jarige ex-vriendin. Het meisje had de relatie tussen hen beëindigd, wat haar ex-vriend niet kon verkroppen. Hij probeerde haar de keel dicht te drukken en bedreigde haar met een mes.

Het voorval gebeurde in het huis van de stiefouders van het slachtoffer. Zij viel daarna door een raam bij de buren, waarbij ze niet gewond raakte. De jongen kon worden aangehouden nadat hij zich enkele uren later in de buurt van de woning ophield. Hij had zich in een auto verstopt. De jongen is ingesloten. Een vergelijkbaar incident, waarbij de eveneens 16-jarige 'Awa' zijn vriendin tweemaal in brand stak en zijn naam in haar borst kraste, zorgde half augustus voor veel verontwaardiging.

's Nachts geen traumapersoneel in 3 regio's

Icoon Binnenlands nieuws De traumacentra in drie van de tien regio's in Nederland zeggen geen gespecialiseerd personeel meer te kunnen leveren dat kan worden ingezet bij rampen 's nachts of met slecht weer. Dit blijkt maandag uit een brief van minister Hoogervorst van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Het gaat om de regio's Noordwest Nederland, Oost-Nederland en Brabant.

De traumacentra in deze regio's stellen dat ze te weinig geld krijgen van het ministerie om voor gespecialiseerd personeel te kunnen zorgen. Het gaat om het VU medisch centrum in Amsterdam, het Tilburg medisch centrum en het Universitair medisch centrum St. Radboud in Nijmegen. De minister is het niet met de centra eens en zal nog deze maand met ze in gesprek gaan.

Spaanse premier nodigt slachtoffers Beslan uit

ZapateroIn een vraaggesprek met de Spaanse radio heeft de socialistische premier Zapatero toegezegd een aantal overlevenden en nabestaanden van omgekomen gijzelaars van het bloedbad in het Zuid-Russische Beslan uit te nodigen voor een vakantie in Spanje. Hij hoopt dat de slachtoffers door deze vakantie geholpen worden bij het verwerken van de tragedie.

Het aanbod zal binnenkort aan de Russische regering worden overgebracht, zei de minister-president. Bij het gijzeldrama kwamen volgens officiële cijfers 335 mensen om het leven. Verwacht wordt dat het echte aantal doden echter dicht bij de 400 zal liggen.

Groep Wilders op 4 zetels in peiling

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden zou de Groep Wilders vier zetels krijgen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De helft van de kiezers zou afkomstig zijn van de VVD, en de andere helft van de LPF. Vooral kiezers die de afgelopen maanden niet wisten op wie ze moesten stemmen kozen voor de nieuwe partij van Wilders.

Wilders stapte vorige week op uit de Tweede Kamerfractie van de VVD vanwege zijn scherpe uitspraken. Enkele dagen later liet hij weten zelf met een 'betrouwbare rechts-conservatieve' partij te komen. Maurice de Hond gaf de nieuwe partij toen al meteen een kans op maximaal 10 zetels.

Voor de regeringspartijen pakte de peiling wederom niet gunstig uit. De VVD zou bij verkiezingen 4 zetels verliezen en op 23 uitkomen terwijl het CDA zelfs 11 zetels verliest en op 33 uitkomt. Oppositiepartij de PvdA zou met 48 zetels de grootste partij worden met 6 zetels winst ten opzichte van de huidige situatie.

In een andere opiniepeiling eerder week kwamen de VVD, het CDA en de PvdA op respectievelijk 28, 37 en 48 zetels uit. Deze peiling werd echter wel voor de definitieve breuk tussen Wilders en de VVD gehouden.

Atari en Playlogic sluiten distibutieovereenkomst

Atari Benelux en Playlogic International kondigden vandaag aan dat zij een distributieovereenkomst hebben gesloten. Atari zal voor Playlogic de spellen Alpha Black Zero - Intrepid Protocol (PC) en Airborne Troops (PS2 & PC) verspreiden in de Benelux. De spellen zullen in oktober te vinden zijn in de winkels.

Menno van der Bil, Managing Director van Atari Benelux:

"[...]
De producten van Playlogic vormen een perfecte aanvulling op de huidige line-up van Atari Benelux. Daarnaast vinden wij het een eer om de eerste producten van Playlogic in haar thuismarkt in de markt te zetten!"
[...]"


Russell Beadle, Sales Manager Playlogic:
"[...]
Atari is bijzonder professioneel en beschikt over een zeer sterk distributienetwerk, waardoor onze games bij alle bekende verkooppunten verkrijgbaar zijn. Met deze overeenkomst zetten we naar verwacht de eerste stap richting een langdurige en nauwe samenwerking.
[...]"


Eerder was bekend gemaakt dat GMX Media het spel 'Alpha Black Zero' zou distribueren, maar Playlogic heeft in overleg met GMX besloten om samen te gaan werken met Atari omdat zij zich meer op de Benelux richten en dat is Playlogics thuismarkt. GMX richt zich meer op grotere landen zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Playlogic bekijkt momenteel de mogelijkheid om in heel Europa direct met distributeurs samen te gaan werken. Dit is mogelijk doordat Playlogic in mei de officiële licentie van Sony Europa heeft verkregen zodat ze zelf PS2-games uit mogen geven.

Opnames van de 5 jaar meet in FOK!radio

FOK!RadioCroupouque, PrivateRyan, Jogy, Cynix, Yvonne, ChrisJX, Maanvis, Nikky en vele anderen. Ze waren niet alleen aanwezig op de 5 jaar meet, ze hebben ook de microfoon van FOK!radio van dichtbij gezien. Vanavond blikken we dan ook uitgebreid terug op deze meet van afgelopen zaterdag. Dus was je er niet bij en wil je het terug horen, of was je er juist wel bij en ben je best wel benieuwd wat je nou eigenlijk gezegd hebt? Luister dan vanavond vanaf 20:00 uur.

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort nu non-stop muziek met verzoekjes die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Admin Breuls komt vanavond in de studio om samen met ons na te praten over de meet. Verder hoor je dus opnames die wij maakten op de camping. We nemen verder weer een kijkje in het nieuws van de afgelopen weekend, samengesteld door eSSe. Daarnaast neemt Cynix zijn week op het forum met ons door en roddelen we met Yvonne. Via de webcam kun je uiteraard weer mee kijken.

Meer (technische) informatie op Radio.fok.nl

Veel luisterplezier!


Yvonne voor de FOK!radio microfoon

[Upd] Bondscoach Rusland stapt op

Georgi Jartsev is opgestapt als bondscoach van Rusland. De trainer nam zijn besluit na afloop van het WK-kwalificatieduel tegen Slowakije die in 1-1 eindigde.

De positie van de bondscoach stond al langere tijd onder druk. Onder zijn leiding werd Rusland al in de poule uitgeschakeld op het EK in Portugal. De assistent van Jartsev, Aleksandr Borodjoek, neemt voorlopig de taken over.

Update 6 September

De voorzitter van de Russische voetbalbond, Vjatsjeslav Koloskov, spreekt het bericht tegen dat Jartsev is ontslagen.

Volgens hem zou een radiostation in Moskou het vertrek van de coach gemeld hebben. "Het is provocatie en klinklare onzin. Jartsev is nog altijd de Russische bondscoach," aldus Koloskov.

Bill Clinton doorstaat hartoperatie

Televisiestation SKY News meldt dat Bill Clinton, oud-president van de Verenigde Staten, een vijf uur durende hartoperatie goed heeft doorstaan. Hij zou kort geleden van de operatietafel zijn gekomen. Dit nieuws is door een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigd. Volgens zijn vrouw Hillary Clinton is hij 'okay'.

De 58-jarige Clinton werd afgelopen vrijdag plotseling in het ziekenhuis opgenomen. Hij klaagde al langer over over pijn op de borst en zware vermoeidheid. Daarop meldden CNN en CBS dat de oud-president een viervoudige bypass-operatie zou ondergaan.

Nieuwe technologie in MultiTheftAuto

MultiTheftAuto, de multiplayermod voor Grand Theft Auto: Vice City en GTA3, heeft afgelopen weekend nieuwe informatie vrijgegeven over de technologie die gebruikt zal gaan worden in de komende versie.

De nieuwe technologie, met de codenaam "blue", bevat veel features die de afgelopen anderhalf jaar zijn aangevraagd door de gebruikers van MTA. Dit zijn onder andere:

- Ondersteuning voor boten
- Ondersteuning voor schieten vanuit auto's
- Ondersteuning voor drive-bys
- Ondersteuning voor vliegtuigen

Naast deze features zal het ook mogelijk zijn om eigen mods te schrijven door het combineren van de bestaande methodes en een volledig geïntegreerd C++ addon systeem. Dit geeft iedereen die het wil de mogelijkheid om ingewikkelde en spannende mods te maken met veel meer mogelijkheden dan de traditionele mods. Tevens zal de nieuwe versie direct geïmplementeerd worden in GTA en dus niet meer een apart programma zijn. Je hoeft het spel dus niet meer te verlaten om naar een andere server te gaan.
MTA: blue is volledig zelf geprogrammeerd en maakt geen gebruik meer van de scenariofiles van GTA. Dit zorgt ervoor dat de crashes die in de vorige versie nogal eens voorkwamen volledig zijn verdwenen. Daarbij zal er ook geen lag meer optreden bij het schieten en is de gameplay sterk verbetert.

Voor meer info over MTA en over "blue" kun je terecht op deze site.

Microsoft verkrijgt patent op TAB-gebruik

Microsoft heeft patent verkregen op het gebruik van de TAB-toets tijdens het surfen op internet. Het Redmond patent nummer 6.785.865 werd in 1997 al aangevraagd.

Het patent omvat het volgende: Door op de TAB-toets te drukken wordt de focus, dat wil zeggen de hyperlink die reageert, veranderd naar de volgende hyperlink op de pagina. Door herhaaldelijk te drukken kan zo naar de gewenste hyperlink geswitched worden, zonder de muis te hoeven gebruiken. Bij een druk op Enter kan de hyperlink geopend worden.

De methode wordt al geruime tijd door browsers, waaronder de tekst-browser Lynx gebruikt. Microsoft heeft nu het patent verkregen op dit systeem.

'Turkije bij EU goed voor economie'

Volgens een groep van vooraanstaande Europese politici, onder wie oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-eurocommissaris Van den Broek, moet Turkije bij de Europese Unie komen omdat dit grote politieke als economische voordelen heeft. De groep doet een beroep op de Europese regeringsleiders, wanneer de Europese Commissie in oktober ook stelt dat Turkije klaar is voor gesprekken, een besluit over onderhandelingen met Turkije over het EU-lidmaatschap niet langer uit te stellen.

Op 6 oktober komt de EU met een rapportage over de voortgang in Turkije. Eurocommissaris Verheugen (uitbreiding) liet vandaag al weten tevreden te zijn over de ontwikkelingen in het grotendeels in Azië gelegen land. Historisch gezien heeft Turkije altijd al nauwe banden met Europa en het westen onderhouden. Ook maakt het al jaren deel uit van de NAVO.

Turkije vroeg al in 1963 het EU-lidmaatschap aan. Het land zit echter nog steeds in de wachtkamer, vooral omdat veel politici geen overwegend islamitisch land bij de EU willen. De groep van vooraanstaande politici meent echter dat Turkije een seculiere staat is, die geloof en staatszaken voldoende scheidt. Door de onderhandelingen met de EU aan te gaan, wordt dat seculiere karakter alleen maar meer versterkt, zo stelt zij in een verklaring.

De voorzitter van de groep vooraanstaande politici, de Finse ex-president Ahtisaari, stelt verder dat onderhandelingen met Turkije zullen leiden tot nog meer hervormingen op democratisch en humanitair vlak. Hij gaf wel toe dat de gesprekken met Turkije nog zeker 10 jaar in beslag kunnen nemen.

12-jarige gehuldigd na redden baby

De politie van het Limburgse Tegelen heeft vanmiddag de 12-jarige Femke Pijls gehuldigd. Het meisje redde afgelopen maand een baby uit een oververhitte auto.

De brugklasser was op 11 augustus met haar vader boodschappen aan het doen toen ze te horen kreeg dat er een baby in een warme wagen opgesloten zat. Na een voorstel van Femkes vader stemden de aanwezige agenten er mee in dat het meisje door het half geopende dakraam, een opening van ongeveer twintig centimeter, in de auto zou klimmen. Femke kon op deze manier het kindje uit de autostoel bevrijden en via het dakraam aan de agenten overhandigen.

Het meisje kreeg naast de officiële dankbetuiging ook enkele cd-bonnen. Ze had het niet verwacht, maar vond het wel "heel leuk". De geschrokken moeder van de baby kwam er na het incident vanaf met een waarschuwing.

'De Mol gaat kanaal delen met Nickelodeon'

Icoon Media nieuwsMedia-tycoon John de Mol wil op het kanaal van kinderzender Nickelodeon een eigen zender beginnen. Nu zendt dat station in de avonduren tekenfilms en afleveringen van Bassie en Adriaan uit. Tussen 18.00 en 02.00 uur wil John de Mol gaan uitzenden.

NickelodeonHet bedrijf van De Mol, Talpa, heeft op dit moment gesprekken met MTV Networks, de eigenaar van Nickelodeon. Vooralsnog zijn het nog maar 'inleidende gesprekken', aldus een Talpa-woordvoerder vandaag. Talpa kijkt ook nog naar andere partijen. Een naam en een datum waarop het station zou moeten beginnen is nog niet bekend.

Souness nieuwe trainer Newcastle

Graeme Souness wordt per 13 september de nieuwe trainer van Newcastle United.

De 51-jarige Souness maakte maandag bekend dat hij opstapt bij zijn huidige club, Blackburn Rovers. Souness volgt Bobby Robson op als trainer die vorige week werd ontslagen.

Hij wacht nog een week met zijn overgang naar Newcastle omdat beide clubs elkaar komend weekend nog treffen in de Premier League, een wedstrijd die voor beide clubs belangrijk is, omdat ze allebei nog maar twee punten uit vier wedstrijden hebben.

Sms met 'prijs' blijkt spam te zijn

Sinds enkele maanden worden verschillende Nederlanders verrast per voicemail of per sms dat zij bedrag van 500 euro hebben gewonnen. Om de prijs te ontvangen moeten zij naar de zogenaamde TET-hotline bellen, een betaald nummer.

De personen in kwestie ontvingen een sms’je op hun vaste telefoon met daarin de tekst dat zij een waardecheque hadden gewonnen ter waarde van 500 euro. Om de prijs te incasseren, moesten zij binnen 48 uur naar een 0900-nummer bellen en een aantal vragen beantwoorden. Aan het einde van het gesprek moest men een sms-bericht naar een Duits nummer sturen. Op het FOK!forum vertellen verschillende FOK!-ers dat zij zo'n smsje hebben gehad. Ook op het Tros Radar forum klagen mensen over de nepprijs.

Uit navraag bij de OPTA blijkt dat het bedrijf 'Vocalis Telecom Licences GmbH' achter de sms’jes zit. Het bedrijf zou volgens de Kamer van Koophandel in Broek op Langedijk gevestigd zijn. Hoelang het bedrijf nog sms’jes gaat versturen is onbekend.

Savoldelli naar Discovery

Oud-Giro winnaar Paolo Savoldelli rijdt vanaf aankomend seizoen voor Discovery Channel, de nieuwe ploeg van Lance Armstrong.

Savoldelli, wiens afgelopen twee seizoenen bij het T-Mobile Team mislukten, voor een groot deel veroorzaakt door blessureleed, zegt dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging welke hij hoopt te vinden bij de Discovery-ploeg.

Discovery legde naast Savoldelli ook de Nieuwe Zeelander Hayden Roulston vast voor twee jaar.

Teletekst trekt veel bekijks

Teletekst is nog altijd mateloos populair. De gemiddelde Nederlander keek vorig jaar ruim 1041 minuten (ongeveer 16 uur) naar NOS teletekst. Dagelijks wordt teletekst ongeveer drie minuten bekeken. Dat blijkt uit onderzoek van de Publieke Omroep.

Jongeren tot 20 jaar maken bijna geen gebruik van teletekst. Naar mate de leeftijd oploopt, neemt het teletekst-gebruik steeds verder toe. De groep 35-49 gebruikt de dienst het vaakst.

De populairste pagina is 101. Hierop is het laatste nieuws te vinden. Ook 601 (laatste sportnieuws), 702 (weerbericht) en 551 (beurskoersen) zijn erg in trek.

Real Madrid wil Gerrard

Volgens de Spaanse sportkrant AS heeft Real Madrid interesse in Steven Gerrard.

De aanvoerder van Liverpool heeft echter nog een contract bij de Engelse club tot medio 2007. Bovendien is de transferdeadline voor dit seizoen verstreken op 31 augustus.

Real, die ook al de Engelsen David Beckham, Michael Owen en Jonathan Woodgate onder contract heeeft, heeft de gehele zomer geprobeerd om Patrick Viera over te nemen van Arsenal, iets wat uiteindelijk niet lukte. De Spaanse club heeft behoefte aan een motor op het middenveld, een rol die Gerrard zowel bij Liverpool als bij het Engelese nationale team vervult.

Shenmue Online voor de PC?

Sega blijkt van plan te zijn om de nieuwe massive online game, Shenmue Online, ook voor de PC uit te brengen. In augustus was al bekend dat Sega tesamen met de Koreaanse ontwikkelaar JC Entertainment druk bezig is het spel te ontwikkelen voor de Chinese markt. Of het spel ook buiten China verkocht zal worden is nog niet bekend.

Yu Suzuki, de bedenker van de Shenmue series, heeft al wat informatie over het spel gegeven :

"[...]
"I've been interested in massively multiplayer Online gaming since the time of the Dreamcast version of Shenmue," "If asked why Shenmue, it's because with the plan that the original game would have a world larger than any other game and have more characters appear than in any other game, the series was meant for massively multiplayer Online."

"Touching on the content we can expect to find in Shenmue Online. The game will have the community and level-raising elements of a standard massively multiplayer Online title, and will progress centering on the battle system cultivated in Virtua Fighter and Shenmue. To that, we're adding fighting based on spirit power and weapons, and plan on making it something that anyone can play."

"The game takes place throughout all of China, and has a story set in the beautiful rivers and mountains and in the historic cities of this country. Events, some from the Dreamcast version and others original and meant for this title, will number over three hundred. Of course, we'll have updates, which will make the world gradually grow. Enemies who don't appear in the conventional Shenmue will appear, so please look forward to this world."

"Conventional Shenmue characters like Ryo Hazuki and Xiuying Hong will appear as Game Masters -- that is, NPC (non playable characters) controlled by the computer. The relationship between those characters and the players themselves is a focus of this title."
[...]"


Arrestant blijkt niet al-Duri

Bard_Yttap had ons via de nieuws-submit te melden:

De gisteren gearresteerde man blijkt iemand anders te zijn dan Izzat Ibrahim al-Duri. De belangrijkste man uit het regime van Saddam Hussein die nog niet opgepakt of gedood is, is dus nog steeds op vrije voeten. Dit is gebleken uit medisch onderzoek en vandaag bevestigd door het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zou gaan om familie van al-Duri.

Het Iraakse ministerie van Defensie meldde gisteren een man te hebben gearresteerd die zo goed als zeker al-Duri, de klaverheer uit het Amerikaanse kaartspel van meestgezochte Irakezen, was. Door het Amerikaanse leger werd het bericht echter niet bevestigd. Een commandant van de Iraakse Nationale Garde sprak het bericht eveneens tegen, maar het hoofd van de politie van het district waar de man werd gepakt zei weer dat het wel al-Duri betrof. Al deze meldingen over en weer veroorzaakten veel verwarring.

Het bericht dat bij de arrestatie gisteren tientallen aanhangers van al-Duri zijn gedood zou wel waar zijn. Ze zouden zich hebben verzet tegen de aanhouding.

Afscheidskus wordt man bijna fataal

Een Chinese man die zijn vriendin nog snel een afscheidskus wilde geven zal zich voortaan wel twee keer bedenken voordat hij dat nog eens doet. De man bleef namelijk aan de trein waar zijn vriendin mee reisde hangen en kon ternauwernood door een agent gered worden.

De vriendin vertrok vanaf het station van Qingdao in het oosten van China. Vlak voor de trein wegreed wilde de jongeman zijn geliefde nog snel een kus geven en hield zich vast aan het raampje van de coupé. Toen de trein vertrok wist hij zich echter niet op tijd los te maken, waardoor hij aan het raam bleef bengelen. Een politieagent kon de man nog net aan zijn benen vastgrijpen en de machinist laten stoppen.

Het treinverkeer liep door het incident slechts vijf minuten vertraging op.

Nieuwe Tomb Raider op komst op E3 in 2005?

Publisher Eidos zal de volgende Tomb Raider op de E3 van 2005 laten zien. Helaas is er nog geen release datum, maar de geruchten gaan dat men voor de zomer van 2005 het spel op de markt wil hebben.

De nieuwe Tomb Raider telg heeft nog geen subtitlel en wordt op dit moment ontwikkeld door Crystal Dynamics in plaats van het vertrouwde Core Design. Crystal Dynamics bracht ons al onder andere Soul Reaver 2, Blood Omen 2 en Legacy of Kain: Defiance.

'Osama wordt vlak voor verkiezingen gepakt'

Osama Bin Laden zal vlak voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, op 2 november van dit jaar, worden gepakt. Dit schrijft de Franse journalist Mohamed Sifaoui in zijn boek Het web rond Bin Laden, het dubieuze spel van Amerika. Volgens Sifaoui weten de Amerikanen al geruime tijd waar Bin Laden zich bevindt, maar weigeren ze in te grijpen.

Als Bin Laden eerder zou zijn gepakt, voor Saddam Hussein bijvoorbeeld, zou Bush de publieke opinie niet meer meekrijgen voor een oorlog tegen Irak, omdat dat als een beslissende slag tegen het terrorisme zou worden gezien, aldus Sifaoui. Dus lieten ze Bin Laden rondlopen, maar werden in de tussentijd wel verschillende andere kopstukken van al-Qaeda opgepakt of gedood, "om het terrorisme binnen te perken te houden". Het moest Bin Laden onmogelijk worden gemaakt om, na de val van Saddam Hussein, nog schade toe te brengen aan wat dan ook.

De journalist baseert zijn theorie op de uitspraken van vele 'ingewijden', waar hij mee sprak tijdens zijn reis door Afghanistan en Pakistan. De Amerikanen zouden op cruciale momenten hebben geweten waar Bin Laden zich bevond, maar grepen niet in. "Inlichtingen die mij ter plaatse werden verstrekt hebben bevestigd dat alle Pakistaanse functionarissen - en dus zeker ook de Amerikanen - wisten dat Bin Laden zich in de tribale zones bevond. Om precies te zijn in de sector van Parasjinar en Khuram. De Pakistanen en Amerikanen weigerden echter in te grijpen, ze vonden het wel best zo", zo beschrijft Sifaoui een voorbeeld. Hij meent dat de Amerikanen 'als een geolied Hollywood-script' een strategie hebben uitgedokterd, en dus precies kunnen bepalen wanneer ze de al-Qaeda leider oppakken.

"Als Osama Bin Laden zal worden geëlimineerd voor november 2004, zal Bush de allures van een Hollywood-ster aannemen. Het goede heeft het kwade dan overwonnen. De president droomt al over deze rol sinds hij zijn ambt heeft aanvaard", aldus Sifaoui. Het wordt afwachten dus.

Blank paar krijgt gekleurde tweeling

Een blank paar uit Italië heeft twee gekleurde baby's gekregen, doordat artsen een blunder hebben begaan. zij verwisselden namelijk de eicellen van twee stellen die moeite hebben met het krijgen van kinderen. Dit meldde de Italiaanse krant Corriera della Sera zondag.

De Noord-Italiaanse kliniek waar beide paren een IVF-behandeling hebben ondergaan kan aansprakelijk worden gesteld voor het gebeuren, zo is uit onderzoek gebleken.

[upd] Van Hooijdonk stopt niet

Pierre van Hooijdonk heeft op de website van zijn club Fenerbahce aangekondigt na dit seizoen te stoppen met voetballen.

De reden voor zijn vertrek is dat hij naar eigen zeggen niet meer de juiste spirit en kracht kan opbrengen, tevens wil hij meer tijd in z'n gezin stoppen.
Van Hooijdonk heeft beloofd zich dit seizoen nog keihard in te zetten voor zijn club en het Nederlands Elftal.

In de toekomst zou van Hooijdonk graag een club in Nederland trainen of het Turkse Fenerbahce. Ook houdt hij een woning aan in Turkije, hij heeft het daar erg naar z'n zin.

Van Hooijdonk speelde in zijn 21 jaar tellende carriere voor NAC Breda, Celtic, Nottingham Forest, Vitesse, Benfica, Feyenoord en nu dus Fenerbahce. Tot nu toe trof de aanvaller 319 keer doel in 480 wedstrijden.

Update 13:42

In een verklaring geeft van Hooijdonk aan dat hij er nog helemaal niet aan denkt te stoppen met voetballen. "Ik weet niet waar ze het vandaan hebben, ik ga door zolang ik me fit voel! Ik ben fit en geniet van elke dag!"

Het nieuws verscheen op de website Fenerbahce.com, dit blijkt niet de officiële website van de Turkse club te zijn, dat is Fenerbahce.org.

'Schietende Duitser pleegde zelfmoord'

De Duitse jongeman die vorige week omkwam nadat hij met een gestolen auto tegen een boom reed, heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd. Dat vermoedt de Arnhemse politie nadat er door familie van de jongen een afscheidsbrief is gevonden. De 18-jarige jongen veroorzaakte kort voor zijn dood opschudding door schietend over straat te lopen.

Uit onderzoek is gebleken dat de jongen uit Baden-Württemberg in Arnhem een taxi had genomen. Halverwege de Posbank bij Rheden is hij uitgestapt, naar eigen zeggen om tijdens een wandeling tot rust te komen. Nadat hij eerst in het rond schoot bedreigde hij een stelletje en dwong hen uit hun auto te stappen. Daarmee kwam hij niet ver, vierhonderd meter verderop reed hij met hoge snelheid tegen een boom en was hij op slag dood.

Ongeveer een maand geleden was er in Amsterdam een soortgelijk incident. Een 20-jarige Duitser die op het Frederiksplein met een neppistool rondliep werd door de politie neergeschoten en overleed. Ook deze man liet een brief achter, waarvan de inhoud overigens niet openbaar is gemaakt.

CD: The Thrills - Let's Bottle Bohemia

The Thrills

Het is voor iedere band die met hun debuutplaat succes heeft gehad de moeilijkste opgave: een tweede album dat aan de torenhoge verwachtingen voldoet. Ook The Thrills hebben last gehad van deze druk; hun debuutplaat 'So Much For The City' kreeg aardig wat positieve kritieken en de pers zat smachtend te wachten op de tweede plaat. Die is er nu in de vorm van 'Let's Bottle Bohemia'. Zullen The Thrills de verwachtingen waar kunnen maken?

Wielrenner rijdt kleuter in coma

Een vierjarig meisje uit Apeldoorn is dit weekend in coma geraakt nadat ze in Gulpen (Limburg) werd aangereden door een wielrenner. De oorzaak van het ongeval was een rood licht dat de sporter over het hoofd had gezien.

Het meisje liep zaterdag met haar ouders op een met verkeerslichten beveiligde voetgangersoversteekplaats op de Rijksweg. Toen de voetgangers groen licht hadden stak de familie over, het kind liep enkele meters vooruit. Op dat moment kwam een wielrenner over de fietsstrook met volle snelheid een berg afgefietst en reed tegen de kleuter op die hierdoor tegen de grond smakte. Het meisje liep een schedelbasisfractuur op en raakte in coma.

De wielrenner liep enkele schaafwonden op en had last van duizeligheid. Hij verklaarde het rode licht niet te hebben gezien.

Roddick makkelijk naar vierde ronde

Andy Roddick heeft zich zondag voor de vierde ronde van de US Open geplaatst.

De Amerikaan, vorig jaar winnaar van het toernooi, won gemakkelijk in drie sets van de Argentijn Guillermo Canas, 6-1,6-3 en 6-3.

Roddick, die in de eerste drie wedstrijden maar 18 games afstond, was mede dankzij de 22 aces die hij sloeg, al na anderhalf uur klaar. Zijn volgende tegenstander is de Spanjaard Tommy Robredo.

Sudeki

We hebben er lang op moeten wachten maar uiteindelijk kan de Xbox zich een nieuwe RPG rijker noemen. Er zijn maar een handvol RPG\'s op de Xbox verkrijgbaar, met als grootste naam \'Star Wars: Knights of the old Republic\', dus Sudeki is een game die het RPG genre zal versterken. Of het Climax Studios ook daadwerkelijk gelukt is een goede RPG te maken lees je in de volgende review.

XGamestation HomeBrew GDK gereleased

Als je altijd al zelf een spel hebt willen maken volgt hier je kans: de XGameStation Micro Edition Home-Brew Game Development Kit (XGS ME) voor hobbyisten en studenten is vrijgegeven. Nurve Networks LLC Heeft vandaag een nieuw en onverwacht computerspelsysteem onthuld: eentje waarvoor de spelers zelf zullen moeten leren ontwerpen, programmeren en bouwen.

In de videogame-industrie gaan jaarlijks miljarden euro's om. Er zijn boekenplanken vol boeken over het programmeren van games. Er zijn zelfs cursussen en opleidingen die zich richten op het ontwikkelen van games. Maar de hardware waarop de games runnen is voor de meeste mensen een volslagen onbekend terrein.

Andre LaMothe schrijft al jaren boeken voor gamedevelopers. Nu heeft hij zijn aandacht verlegd naar de hardware kant met de XGameStation Micro Edition. Waar andere systemen elkaar bestrijden met polygon counts en shader passes, richt de XGS ME zich niet zo zeer op de beste technische specificaties maar op het upgraden van de hersencellen van de gebruiker.

De XGS ME is een complete game development kit, geïnspireerd door klassieke systemen als de Atari 2600, 800, Apple II, C64 en Nintendo Entertainment System. De kit bevat een volledig geassembleerde XGS unit met alle benodigde kabels en accessoires, een door Andre LaMothe geschreven eBook over het ontwikkelen en programmeren van de XGS en alle software die je nodig hebt om je eigen games, demos en probeersels te schrijven. Het boek begint met een introductie in analoge/digitale technieken en gaat dan steeds dieper in op de hardware en software van de XGS.

Gewapend met deze kennis moet de gebruiker dan zelf zijn eigen spelletjes ontwerpen of spelletjes die vrienden gemaakt hebben spelen. Er is een online community waar gebruikers ideeën en software kunnen uitwisselen en modificaties kunnen bespreken.

Het systeem kan op iedere NTSC/PAL TV gebruikt worden en er kan zowel een oude Atari 2600 controller als een PS/2 toetsenbord op aangesloten worden.


Meer informatie is te vinden op http://www.xgamestation.com

Nederlanders drinken minder bier

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders steeds minder bier drinken. Zo dronk men in 2003 78,7 liter bier per hoofd van de bevolking, terwijl dat in 2002 nog 79,9 liter was.

Het biergebruik neemt al sinds het begin van de jaren negentig geleidelijk af. Ter vergelijking: in 1990 werd nog 91 liter per hoofd van de bevolking gedronken. Ondanks de dalende trend is bier nog steeds de meest populaire alcoholhoudende drank.

De consumptie van wijn neemt in tegenstelling tot bier gestaag toe. In 1990 dronken Nederlanders per hoofd van de bevolking 14,5 liter wijn. Vorig jaar was dat 19,6 liter.

Russische tv toont gijzelnemer Beslan

De Russische staatstelevisie heeft een interview uitgezonden met één van de vermoedelijke gijzelnemers van de school in Noord-Ossetië. Hij zou één van drie daders zijn die in Beslan is gearresteerd. De man, die met de handen op de rug gebonden een kamer binnengeleid werd door twee gemaskerde commando's, zou zijn baard hebben afgeschoren omdat hij onopgemerkt wilde proberen te blijven om zo tussen de vluchtende gijzelaars te ontsnappen.

Aan het accent van de man zou te horen zijn dat het een man uit de regio betrof en geen buitenlander. Een Russische verslaggever vroeg hem of hij geen medelijden met de kinderen had. ''Ik zweer bij Allah dat ik medelijden met hen had. Ik heb ook kinderen'', antwoordde de man. Ook verklaarde hij dat hij zijn wapen niet had gebruikt en dat hij niet wilde sterven. ''Ik zweer bij Allah dat ik niet heb geschoten, ik zweer dat ik niet schoot''. De toon van de uitzending werd door de BBC als triomfantelijk omschreven. De slotbeelden waren die van krioelende vliegen op lijken van gedode gijzelnemers.

Inmiddels doen geruchten de ronde dat de gijzelnemers onderling ruzie hebben gekregen, omdat sommigen weigerden op de kinderen te schieten. Daarop zou de leider van de actie op de 'dissidenten' zijn gaan schieten.

Het officiële dodental staat op 335, maar verwacht wordt dat het echte aantal doden dicht bij de 400 zal liggen.

Capriati en Mauresmo makkelijk door

Jennifer Capriati en Amelie Mauresmo hebben zich beide geplaatst voor de kwarttfinales van de US Open.

Capriati was in twee sets te sterk voor de Japanse Sugiyama, setstanden waren 7-5 en 6-2. In de kwartfinales treft ze nu Serena Williams.

Mauresmo had absoluut geen moeite met de Italiaanse Schiavone, 6-4 en 6-2. In de kwartfinales moet de Française, die zilver won op de Olympische spelen, het gaan opnemen tegen de Russische Elena Dementieva, die te sterk was voor haar landgenote Zvonareva.

Radio 538 blijft grootste, Radio 1 wint flink

Uit de jongste luistercijfers, over de periode juni-juli, blijkt dat Radio 1 de grootste sprong heeft gemaakt. Mede door de sportevenementen (onder andere EK-voetbal) wist het station 0.8% te stijgen. Ook Radio 538, dat al marktleider was, steeg weer. Dat zou mede toe te schrijven zijn aan de overstap van Ruud de Wild van 3FM naar 538 en de grote reclamecampagne die daar bij hoorde. De zender steeg overigens slechts 0,1%.

Voor de publieke popzender 3FM blijft het een sombere aangelegenheid. Wederom werd fors ingeleverd: 0,5%. Ook Sky Radio leverde in: 0,4%.

De top 10 juni/juli (tussen haakjes de vorige periode):

01. Radio 538 --> 12,4% (12,3)
02. Sky Radio --> 11,0% (11,4)
03. Radio 2 --> 9,9% (10,1)
04. Radio 1 --> 9,0% (8,2)
05. Radio 3FM --> 6,5% (7,0)
06. Radio 10 Gold --> 4,8% (4,7)
07. Noordzee FM --> 4,6% (4,6)
08. Radio Veronica --> 3,9% (4,1)
09. Yorin FM --> 3,1% (3,2)
10. RTL FM --> 2,5% (2,4)

Alle regionale radiostations scoren bijelkaar overigens 15,5%, maar zijn hier niet als eenheid meegenomen.

Een volledig overzicht kun je hier vinden.

Een nog uitgebreidere versie is ingescand door Rick van Velthuysen. Daarop is ook te zien dan het marktaandeel van leider 538 (12,4%) overeenkomt met een luisterdichtheid van 2,2 op een schaal van 100. Met andere woorden: Op iedere honderd Nederlanders luisteren er ruim 2 naar 538. De totale radioluisterdichtheid bedraagt 17,5%.

Ook Poborsky meldt zich af

Nadat eerder Nedved, Galásek en Smicer zich al hadden afgemeld voor de WK kwalificatie wedstrijd tegen Nederland, is nu ook Karel Poborsky afgehaakt door een rugblessure.

Karel Pitaka is opgeroepen als vervanger, dit is tevens zijn debuut.

Op de plaats van Poborsky stond op de training Marek Heinz. Als we naar de training kijken zal de opstelling tegen Nederland er aanstaande woensdag alsvolgt uitzien:

Cech; Jiránek, Bolf, Ujfalusi, Jankulovski; Heinz, Rosicky, Hübschman, Tyce; Koller en Baros.

Hewitt op koers naar volgende ronde

Anderhalf uur had de Australier Lleyton Hewitt nodig om zich te plaatsen bij de laatste 16 van de US Open.

Hewitt was te sterk voor de Spanjaard Feliciano Lopez in drie sets, de setstanden waren 6-1,6-4 en 6-2. In de eerste set gunde Hewitt zijn opponent slechts 8 punten, en ook in de rest van de partij was hij veel te sterk voor de Spanjaard.

In de volgende ronde moet de Australier het op gaan nemen tegen de Slowaak Karol Beck.

Nederlandse versie SP 2 voor XP klaar

Icoon Digital nieuwsVanaf vandaag kan de Nederlandstalige versie van Service Pack 2 voor Windows XP worden binnengehaald. Deze update van 100 MB kan gratis worden gedownload en verbetert de veiligheid van XP, aldus ontwikkelaar Microsoft. SP2 was na enige vertraging sinds vorige maand al beschikbaar in een Engelstalige editie, nu volgt de Nederlandse versie.

De reputatie van Microsoft kreeg vorig jaar een behoorlijke deuk toen bleek dat computervandalen op grote schaal beveiligingslekken in Windows gebruikten om virussen te verspreiden en om in te breken bij andermans computers. Microsoft probeert met SP2 het vertrouwen terug te winnen van de computergebruiker. Experts menen dat Microsoft nu aan achterstallig onderhoud doet van het drie jaar oude XP.

SP2 is dus vooral ontwikkeld om de veiligheid van XP beter te garanderen. Dit geldt ook bij het gebruik van Internet Explorer en het e-mailprogramma Outlook. Bij een gebrekkige beveiliging geeft Windows voortaan een waarschuwing af. Ook zitten er nog wat kleine verbeteringen in het pakket zoals een pop-up blocker voor Internet Explorer

Logo Windows XPWindows XP is in Nederland op 2 tot 2,5 miljoen computers geïnstalleerd. Microsoft wil 60 tot 70 procent daarvan met SP2 kunnen bereiken. Ongeveer 600.000 cd's met SP2 vinden hun weg naar de klant via computerbladen. De wereldwijde verspreidingsoperatie kost het bedrijf honderden miljoenen dollars.

SP 2 voor Windows XP is vandaag in de loop van de dag te downloaden vanaf de update site van Microsoft. Voor meer informatie zie hier.

Kermisattractie blijft hangen op 40 meter

Tijdens de kermis in Volendam hebben vrijdagavond twee bezoekers van de splinternieuwe kermisattractie 'High Speed Ropers' flinke tijd in doodsangst op 40 meter ondersteboven in de lucht gehangen. De attractie is een Booster die bestaat uit een hoge paal waaraan een ronddraaiende wiek is bevestigd. Aan weerszijde van die wiek bevindt zich een bakje waarin twee personen kunnen plaatsnemen. Het hoogste punt dat bereikt wordt is 40 meter.

Om onduidelijke reden stopte de wiek met draaien toen één van de cabines op het hoogste punt was aanbeland. Onderin konden op dat moment nieuwe passagiers instappen. Met geen mogelijkheid kreeg men echter de attractie weer op gang.

De brandweer heeft uiteindelijk de twee uit hun benarde positie moeten bevrijden. De attractie heeft in totaal een paar uur stilgelegen en mocht na een aantal tests door deskundigen weer verder draaien.


Eerdere foto. In Volendam stond het stil toen de wiek gelijk hing met de paal.

PES 4 op Xbox Live - video van menu's

Er waren de laatste tijd al sterke geruchten dat PES4 voor de Xbox een Xbox-live optie zou bevatten. Nu hebben onze collega's van Xboxworld een vroege build van de game gespeeld op een game-show in London. En in die build zat ook een Live-optie in het menu, Konami was zo aardig geweest om die build op de game-show te zetten. Helaas crashte het spel gelijk, maar daarvoor is nog genoeg tijd om het te verbeteren aangezien het spel in december dit jaar uitkomt Klik hieronder voor een video van het menu met Xbox-live.

Filmpje

Van Heeswijk op kop in Vuelta

Nederlander Max van Heeswijk heeft zondag de leiderstrui veroverd in de Ronde van Spanje.

Nadat de eerste etappe, een ploegentijdrit, in een overwinning voor US Postal, de ploeg van Van Heeswijk, was geëindigd, verzamelde de wielrenner in de tweede etappe voldoende bonificatieseconden om ploeggenoot Landis af te lossen op de eerste plaats in de rangschikking.

De ritzege in de tweede etappe ging naar de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi, die de Duitser Erik Zabel en de Spanjaard Oscar Freire van de Rabobankploeg voorbleef.

Van Heeswijk is de eerste Nederlander in twaalf jaar die het 'Amarillo', de leiderstrui van de Vuelta, mag dragen. Zijn voorganger was Jelle Nijdam, die in 1992 één dag het klassement aanvoerde. Jeroen Blijlevens was de laatste Nederlander die in één van de drie grote rondes leider was. Hij droeg in 1999 twee dagen het roze leiderstricot van de Giro d'Italia. Voor een gelijksoortige prestatie in de Tour de France moet een stuk verder worden teruggegaan. In 1989 droeg Erik Breukink daar als laatste Nederlander het geel van de nummer één.

Rebellin voortaan Argentijn

Davide Rebellin zal op het WK zeer waarschijnlijk uitkomen onder de Argentijnse vlag.

De Italiaan heeft het Argentijnse staatsburgerschap aangevraagd en dit gekregen vanwege "sportieve verdiensten". De renner zag voor het WK de bui al hangen en vroeg daarom het staatsburgerschap aan, ook om de wielersport in het land verder te ontwikkelen volgens de Argentijnse minister van sport.
Rebellin, kopman bij Gerolsteiner heeft zijn paspoort nog niet mogen ontvangen maar heeft er vertrouwen in dat dat op tijd goed komt.

Malaria mogelijk in 3 dagen te genezen

DiRadical had ons via de nieuws-submit te melden:

Een groep Australische wetenschappers denkt dat ze één van de 'heilige gralen' van de medische wetenschap te hebben gevonden: een werkend medicijn tegen malaria.

In een artikel in 'Nature' stellen zij dat ze een manier gevonden hebben om mensen in een tijdsbestek van drie dagen te genezen, met een medicijn dat voor minder dan één Australische dollar(ca. 60 eurocent) per dagdosis is te produceren. Ook zou bij het nu gevonden medicijn, dat gewonnen wordt uit Chinese kruiden, geen resistentie optreden bij de malaria-parasiet, wat voorheen vaak wel het geval was.

Het nu gevonden medicijn is in laboratoriumtesten en bij dierproeven al succesvol gebleken. Het medicijn wordt nu verder getest in het Verenigd Koninkrijk en zou in 3 jaar op de markt kunnen komen.

Malaria is een ziekte die één van de voornaamste doodsoorzaken is de derde wereld. Malaria wordt overgebracht op mensen en dieren door beten van de malariamug, ook wel muskiet genoemd, en treft naar schatting 300 tot 400 miljoen mensen per jaar. Zo'n 1,5 tot 3,5 miljoen mensen (ook daarover lopen de schattingen uiteen) overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een malariabesmetting. Lees hier meer over deze ziekte.

Vivendi onthult Scarface

Vivendi Universal Games maakte een klein weekje geleden bekend aan Scarface bezig te zijn voor PC, Xbox en PS2. Inmiddels zijn er ook enkele screenshots vrijgekomen. Scarface is een third person shooter waarin jij de hoofdpersoon van de film, Tony Montana, speelt.

Zoals de meesten wel weten is Scarface een film uit de jaren tachtig over een Cubaanse ex-gevangene die dankzij het aderlaten van de gevangenissen door Castro in Florida terecht komt. Hier begint hij zich snel op te werken in het criminele circuit.

Bill Kispert, onderdirecteur van Interactive bij de Universal Studios Consumer Products Group liet het volgende weten:

Scarface was een enorm belangrijke film en heeft talloze films en games geïnspireerd. De kans hebben om de spelers een authentieke ervaring te bieden is een kans en uitdaging waar we naar uitkijken.

Het spel moet in de herfst van 2005 uitkomen en de officiële site kun je hier vinden.De Laatste Band Verbroken

Deze avond na wat Fok!en trok ik mijn skates aan. Het was al laat, negen uur. Eigenlijk best onverantwoordelijk om in het donker zonder verlichting, je te begeven, op de weg. Als voetganger rolde ik, sneller door het donker, goed oppassen op de stoep. Toen ik de tegels niet meer kon zien verschoof ik, naar rechts, het fietspad op. De politie auto die langs mij suisde reed voor me de rotonde op, terwijl ik weer verschoof naar de stoep.

Totdat ik een passant tegen kwam, bleef ik, daar rijden, gekleed in mijn donkerblauwe pyjama trui met een pastel gele broek en een zwarte rug tas. Ik stopte voor een Mercedes, hij stopte voor mij, ik liet hem voorgaan en stak achter hem over totdat ik de stoep weer bereikte.
Ik was er bijna. Het was even zoeken naar de straat, maar ik vond hem ontkoppelde mijn skates en liep verder. Nadat ik gedaan had wat ik moest doen, bedankte ik en liep naar een paal met een straatnaam-bord.

Deze avond na wat lopen trok ik mijn skates aan. Het was al laat tegen tienen. Eigenlijk best onverantwoordelijk om in het donker met een zware tas, je te begeven, op een asfalt-weggetje. Als zeepkist op wielen hobbelde ik, stap voor stap, goed oppassen op de stoep. Toen er geen ruimte meer was op de stoep verschoof ik, naar rechts, de weg op. De auto's waar ik langs suisde bleven zwijgzaam staan terwijl ik weer de volgende straat inreed.

Totdat ik een t-splitsing tegen kwam, bleef ik, daar rijden, met een angstige blik in mijn ogen en een hart dat in mijn keel bonsde. Ik stopte reed terug en keek nogmaals naar het straatnaam-bord waarbij ik dit keer wel doorreed in deze o, zo bekende straat.
Ik was er bijna. Het zoeken naar haar raam, waar het licht brandde, maar zij, zij woonde er niet meer. Nadat ik verbijsterd mijn weg vervolgde, bedankte ik haar voor de inspiratie en vroeg mij af waar ze nu toch zou zijn.

Hollands succes in Engels gametoernooi

Afgelopen weekend vond in Londen de EOGC (European Online Gaming Championship) plaats. De EOGC is een groots opgezet gametoernooi, met een totale prijzenpot van 30.000 euro.

Twee Nederlandse gamers wisten hier in de prijzen te vallen, en sleepten beiden de eerste prijs voor 1 tegen 1 games in de wacht met de games Unreal Tournament en Warcraft III - The Frozen Throne.

Lauke won de eerste prijs voor UT, Grubby werd eerste met Warcraft III.
Beide spelers kunnen een prijzengeld van 2000 euro tegemoet zien.

Gefeliciteerd !

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #4
special
AI Picture Gallery #3
special
Random Pics van de Dag #741
review
NBA 2K23
review
Potion Permit
special
AI Picture Gallery #2
©FOK.nl e.a.