Cruijff beste profvoetballer ooit

Johan Cruijff is gisteren in het Olympisch Stadion in Amsterdam onderscheiden als de beste speler van de afgelopen 50 jaar betaald voetbal. Via de site goudenvoetbaljaren.nl brachten zo'n 45.000 mensen hun voorkeurstem uit. Naast Cruijff waren onder meer Marco Van Basten, Dennis Bergkamp, Ruud Krol, Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Willem Van Hanegem genomineerd

Cruijff kreeg namens de UEFA en de FIFA eveneens een onderscheiding. De oud-Amsterdammer kreeg van de Europese voetbalunie de gouden herinneringsspeld. De wereldvoetbalbond benoemde hem tot lid van verdienste.

Tot beste trainer van de afgelopen 50 jaar werd Rinus Michels verkozen. De oud-succestrainer van onder meer het Nederlands elftal, Ajax en Barcelona versloeg daarmee onder meer Cruijff, Lous Van Gaal, Guus Hiddink en Dick Advocaat.

Ajax won de prijs in de categorie beste clubs. Afscheid nemend PSV-voorzitter Harry van Raaij werd uitgeroepen tot succesvolste bestuurder. Mario van der Ende tenslotte kreeg de prijs voor de beste scheidsrechter.

De eerste profwedstrijd in Nederland werd op 14 augustus 1954 gespeeld in Alkmaar en ging tussen Alkmaar’54 en Venlo.


Crijff in zijn gouden Ajax-jaren


Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager