Openingsweekeinde 'Fahrenheit 9/11' groot succes in VS

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

De grootst mogelijke moeite had Michael Moore om z'n nieuwste film, 'Fahrenheit 9/11', getoond te krijgen in de Verenigde Staten, maar nu deze daar dan eindelijk draait blijkt de film in het eerste weekeinde in de Amerikaanse bioscopen een absolute kaskraker. De eerste cijfers tonen aan dat de documentaire de eerste dag al 8,2 miljoen dollar (6,9 miljoen euro) aan kaartverkoop heeft opgeleverd. De verwachting is dat de totale opbrengst van het weekeinde zo'n 21,8 miljoen dollar zal bedragen, een absoluut record voor een documentaire. Daarbij draait de film in meer dan 850 Amerikaanse bioscopen.

De film, die een aanval is op president Bush, de oorlog in Irak en de vermeende banden tussen de families Bush en Bin Laden, is eerder al op het filmfestival in Cannes onderscheiden met een Gouden Palm. Al vanaf het moment dat de film werd aangekondigd, heeft deze in de Verenigde Staten tot heftige discussies geleid. Conservatieve groeperingen wilden voorkomen dat de film in de Verenigde Staten zou worden vertoond.

Ook president Bush zelf lijkt nu toch wat zenuwachtig te worden door het grote succes van 'Fahrenheit 9/11'. Toen hij in het weekeinde in Ierland was, gaf hij daar een televisie-interview, onder de voorwaarde dat hem niet naar de film van Moore zou worden gevraagd. Vanuit het Bush-kamp wordt gevreesd dat de film een nadelige invloed zal kunnen hebben op z'n verkiezingscampagne, voor de presidentsverkiezing in november dit jaar.