FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 juni 2004

Hogere vergoeding bij verlies koffer

Vanaf maandag krijgen passagiers van luchtvaartmaatschappij KLM een hogere vergoeding als hun koffer voorgoed verdwenen is. De vergoeding kan oplopen tot 1230 euro per koffer, voorheen was deze maximaal 20 euro per kilo.

De maatregel is onderdeel van nieuwe Europese regelgeving, aldus een KLM-woordvoerder. "De passagier moet er beter van worden", zei de zegsman. Tegenwoordig zal er meer naar de inhoud worden gekeken dan naar het gewicht van de koffer. Wel moeten de passagiers kunnen aantonen dat er waardevolle goederen in de koffer zaten. Soms is dat moeilijk te bewijzen, stelt KLM. Maar er wordt altijd een oplossing gezocht."

De luchtvaartmaatschappij verwacht nu jaarlijks driemaal zoveel geld kwijt te zijn aan compensatie voor zoekgeraakte bagage. Vorig jaar kon KLM 2500 koffers niet terugvinden op een totaal van 17 miljoen. Er wordt maximaal 45 dagen naar een verloren koffer gezocht.

Zelfdovende sigaret verplicht in New York

ArjenRobben en tongytongylickylicky hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Sinds maandag is de zelfdovende sigaret verplicht in de Amerikaanse staat New York. Uit het oogpunt van brandveiligheid heeft de wetgeving bepaald dat een smeulende peuk uit zichzelf moet uitgaan. Het is de eerste staat waar dergelijke sigaretten verplicht zijn gesteld.

De invoering van de wet is lange tijd tegengehouden door de Amerikaanse tabaksindustrie. Ze pleitte voor landelijke wetgeving gezien de hoge kosten om speciale sigaretten te maken alleen voor verkoop in New York. De zelfdovende sigaret heeft een ultradun papieren omhulsel dat minder goed brandt en dooft als er niet geregeld aan de sigaret wordt getrokken.

Of de nieuwe wet ook het gewenste doel zal bereiken is nog de vraag. Gezien de hoge prijzen roken de inwoners van New York massaal, veelal illegale, sigaretten uit 'goedkopere' staten.

Speciaal condoom voor aboriginals Australië

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

In Australië heeft een liefdadigheidsorganisatie speciale condooms ontwikkeld die het gebruik van het voorbehoedsmiddel onder de aboriginals, de oorspronkelijke inwoners, moet bevorderen.

De zogeheten 'slangencondooms' hebben speciale verpakkingen met traditionele kleuren en met de tekst "broekslangen zijn het dodelijkst." Uit proeven van de Australische zender ABC is gebleken dat deze slogan de aboriginals aanspreekt. Elk pakje bevat een rode, een gele en een zwart condoom, de kleuren van de vlag van de aboriginals.

Bepaalde groepen aboriginals beschouwen condooms als een product voor blanken. Bovendien is er binnen de groepen vaak sprake van een relatief groot aantal personen dat een seksueel overdraagbare aandoening onder de leden heeft.

Khat-plant maakt sperma sterker

Mannen die hun vruchtbaarheid proberen op te krikken krijgen binnenkort hulp van een ongebruikelijke bron namelijk die van een plant die al eeuwen voorkomt in Oost-Afrika en het Midden-Oosten.

Als je op de bladeren van de Khat-plant kauwt, dan kom je in hogere sferen. Onlangs hebben wetenschappers van King's College London ontdekt dat de plant ook een chemische stof bevat genaamd catghinone, waardoor sperma sterker wordt om zo makkelijker een eitje te bevruchten.

"We overwegen om producten te ontwikkelen voor mensen alleen, danwel voor stellen die problemen hebben om zwanger te raken of die dat graag zouden willen worden.", zei Professor Lynn Fraser op een vruchtbaarheidscongres in Berlijn. Volgens haar zou de stof ook gebruikt kunnen worden voor het sperma bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Tennis: Uitslagen Wimbledon (28/06)

WimbledonHet was Ladies Day vandaag op het gras van Wimbledon, waarbij de hooggeplaatste speelsters met relatief gemak hun tegenstandsters naar huis stuurden. Op het centre court versloeg de als eerste geplaatste Serene Williams in de vierde ronde met groot gemak de Française Tatiana Golovin: 6-2 en 6-1.

De daaropvolgende partij op dezelfde baan tussen de Russische Maria Sharapova en de Japanse Ai Sugiyama was een stuk spannender. Beide geplaatste spelers maakten er een spannende kwartfinale van. Sharapova verloor de eerste set met 7-5, maar won de tweede met de zelfde setstand. In de derde en beslissende set kreeg Sharapova in de openingsgame drie breakpunten tegen. Ze wist ze echter allemaal weg te werken, waarna het verzet van de Japanse was gebroken. Sharapova won de set uiteindelijk met 6-1.

Ook op Court 1 werden er zowel een kwartfinale als een vierde ronde partij gespeeld. Jennifer Capriati, dit jaar als zevende geplaatst, stuurde redelijk eenvoudig de als tiende geplaatste Russische Nadia Petrova naar huis in twee sets: 6-4 6-4. Capriati speelt nu in de kwartfinale tegen Serena Williams.

De kwartfinale partij ging tussen Lindsey Davenport en een van de verassingen van het toernooi, de ongeplaatste Kroatische Karolina Sprem. Sprem, die eerder al drie geplaatste spelers uit het toernooi sloeg waaronder Venus Williams, was echter een maatje te klein voor Davenport. Ze werd met twee keer 6-2 simpel van de baan geveegd. Davenport zal nu in de halve finale uitkomen tegen Sharapova.

Op Court 2, ook wel de 'graveyard' genoemd, werd de laatste vierde rondepartij in het vrouwentournooi gespeeld. De partij ging tussen de Française Ameli Mauresmo en de Italiaanse Silvia Farina Elia. Mauresmo bewees haar hoge postie op de plaatsingslijst door in twee sets af te rekenen met haar tegenstandster: 7-5 en 6-3. De Française moet nu in de kwatfinale uitkomen tegen de Argentijnse Suarez.

Voor morgen staat de partij tussen Sjeng Schalken en Andy Roddick op het programma. Zij zullen volgens de planning na de kwartfinale tussen Mauresmo en Suarez op Court 1 hun opwachting maken.


Huidige kwalificatiesysteem blijft

Na een bijeenkomst van de FIA vandaag, is besloten om het huidige kwalificatiesysteem te behouden voor de rest van het seizoen. De format die eerder werd goedgekeurd door de teams, is door de FIA echter naar de prullenbak verwezen.

"De FIA wilde het voorgestelde kwalificatie-format niet invoeren. Het blijft zoals het nu is. Geen enkele verandering - net zo saai als dat het voorheen was", aldus een teleurgestelde Bernie Ecclestone.

De voornaamste reden tot afkeuring van de FIA is de bezorgdheid die ontstond bij de diverse teamsponsoren. In de huidige format komen deze duidelijk in beeld en krijgen ze dus genoeg 'airtime'. Met het nieuwe systeem ligt dit in handen van de regisseur, aangezien alle teams weer tegelijk op de baan zullen zijn.

"Ook was er het gevoel dat het voorstel niet veel verschilde van wat we in 2002 deden en misschien moest het wel iets radicaler", aldus Max Mosley. De FIA-preses gaf ook aan dat er een onderzoek zal komen dat aan moet geven wat het publiek exact wil: "Mogelijk door de televisiestations, maar dat is iets voor Bernie (Ecclestone, red.). Ik denk dat hij het graag zou veranderen, maar volgens mij denkt hij er wat makkelijk over."

Tony Purnell, teambaas van Jaguar, is de weg een beetje kwijt door deze afkeuring: "We maakten een verandering bekend, iedereen was het er over eens en nu gaat het opeens niet door. Ik ben verbijsterd. Ik denk dat het slecht is voor de Formule 1, dit is slecht nieuws"

Paul Stoddart kan zich echter wel vinden in de beslissing van de FIA, de teambaas van Minardi was voornamelijk bezorgd dat de hernieuwde intrede van de 107% regel nadelig zou zijn voor zijn team. "Paul beweerde dat er tenminste drie of vier races zouden zijn waar de veranderingen het erg lastig zouden maken om daaraan te voldoen, en daarom steunde hij het voorstel dat hij eerder had ondertekend niet meer", aldus Eddie Jordan.

Guantanamo-gevangenen mogen naar rechtbank

Icoon Buitenlands nieuwsHet Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vandaag bepaald dat Amerikaanse en buitenlandse gedetineerden die worden vastgehouden op verdenking van terrorisme het recht hebben naar een Amerikaanse rechtbank te stappen. De uitspraak betekent dat ongeveer zeshonderd buitenlanders die op de Amerikaanse marinebasis van Guantanamo Bay in Cuba worden vastgehouden, voor de Amerikaanse rechter een proces kunnen aanspannen.

Tot nu toe achtten rechtbanken zich niet bevoegd om te oordelen over mensen in Guantanamo Bay, omdat de basis niet tot het Amerikaanse grondgebied behoort, maar al sinds 1903 wordt gehuurd van Cuba. De uitspraak is volgens Amerikaanse media een klap voor het antiterrorismebeleid van president Bush, alhoewel het hof de langdurige gevangenhouding in militaire cellen zonder aanklacht of inhoudelijk proces niet veroordeelt.

''Het Hooggerechtshof heeft duidelijk gemaakt dat er grenzen zijn aan de wijze waarop de federale overheid denkt te kunnen optreden tegen mensen die worden verdacht van terroristische activiteiten'', aldus de burgerrechtenorganisatie ACLU in een eerste reactie.

Subheader
Gevangenen op Guantanamo Bay in Cuba

Zussen eten 'bezeten' vader op

In India hebben twee dochters hun vader vermoord en gedeeltelijk opgegeten, omdat zij dachten dat hij door de duivel bezeten was, aldus de Indiase krant The Telegraph. Door dit te doen dachten zij dat ze de kwade geest in hem konden doden.

Voor de moord hadden de 22-jarige Yasmin en haar 25-jarige zus Taslima hun vader vastgebonden. Nadat de man was overleden, dronken ze zijn bloed en aten enkele organen op. De rest van het gezin was op de hoogte van de gruwelijke moord en leek er mee ingestemd te hebben, aldus de Indiase politie. Yasmin en Taslima hadden het gezin overtuigd dat hun vader bezeten was door Iblis, een kwade geest uit de islamitische mythologie. Momenteel staan de twee onder psychiatrische behandeling.

Nigel Mansell weer in een Jordan

Nigel Mansell zal voor het eerst sinds 1996 weer achter het stuur kruipen van een Formule 1 bolide. De Brit zal dit doen in een Jordan.

De Formule 1 demonstratie die gehouden wordt in Londen, is aangegrepen door teambaas Eddie Jordan om de oud-wereldkampioen weer te herenigen met de sport. Er is al een sessie geweest om een stoel te passen en de eerste kilometers zijn ook alweer gemaakt in de EJ14.

"Het is fantastisch om terug in een F1-wagen te kruipen. Ik werd opnieuw verenigd met de liefde van lijn leven. Ik denk dat wat Londen nu doet heel mooi is voor de Britse GP. Toen ik het telefoontje van Eddie Jordan kreeg leek het me meteen de juiste beslissing om ja te zeggen."

"Ik zat goed in de wagen en ik genoot van mijn rondjes deze namiddag. Ik heb starts ingeoefend, reed ook een paar rondjes en soms iets sneller dan het team eigenlijk wou! Ik kan echt niet wachten om deel te nemen aan de demonstratie in Londen. Dit wordt echt iets fantastisch voor de fans," aldus een zeer enthousiaste Nigel Mansell.

CD: Radio Bergeijk, Complete Dieptepunten

Ga zitten en laat Radio Bergeijk u gidsen, interesseren en kietelen, maar toch vooral objectief informeren. Radio Bergeijk wordt gepresenteerd door Peer van Eersel en Toon Spoorenberg. Zij gaan *LIVE* vanuit Grand-Café Beeks in gesprek met lokale danwel interlokale persoonlijkheden. Daarnaast biedt R.B. iedere week *opgenomen* reportages

zo luidt de aankondiging van het wekelijkse radio programma Radio Bergeijk. Voor degenen die deze vorm van cabaret niet kennen zal het een schokkende ervaring worden. De complete dieptepunten zijn zonder toestemming van sterpresentatoren Peer Van Eersel en Toon Spoorenberg uitgegeven en FOK! wist de hand te leggen op een deluxe uitgave met vier cd’s en een speciaal voor deze uitgave gemaakt stripboek van Jeroen de Leijer.

Subheader

Doelman Wevers naar RKC

Jurgen Wevers vertrekt bij De Graafschap. De doelman tekende een contract van één jaar met een optie voor nog twee jaar bij RKC Waalwijk.

Wevers moet de concurrentiestrijd aangaan bij RKC met eerste doelman Khalid Sinouh. De 25-jarige Wevers speelde tot dus ver 36 duels op het hoogste niveau.

Met de Doetinchemse club had Wevers een conflict. Volgens de goalie was er een mondelinge overeenkomst over een nieuwe verbintenis. De clubleiding, bij monde van inmiddels oud-voorzitter Derk Haank, sprak dit tegen.

Zes jaar cel voor verspreiding aidsvirus

Icoon Buitenlands nieuwsEen 30-jarige Fransman is door een rechtbank tot zes jaar cel veroordeeld omdat hij bewust twee voormalige vriendinnen heeft besmet met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. De man wist dat hij seropositief was en lichtte zijn sekspartners daar niet over in.

In beide gevallen was er sprake van onbeschermde seks. Eén van de vrouwen wilde geen condoom gebruiken omdat ze allergisch is voor latex en in het andere geval loog de veroordeelde dat hij allergisch was.

Uitslag Schalken - Spadea

Sjeng Schalken heeft voor de derde keer op rij de kwartfinale bereikt op het toernooi van Wimbledon. De Limburger won in de vierde ronde van de Amerikaan Vince Spadea.

Schalken speelde vooral de eerste twee sets ijzersterk tennis. Met zijn gebruikelijke sterke spel vanaf de baseline dreef Schalken zijn opponent Spadea tot wanhoop. Bij 5-4 in de tweede set kon Schalken serveren voor een grote voorsprong maar concentratieverlies betekende verlies van zijn eigen servicegame. Maar Schalken kwam weer sterk terug en brak de Amerikaan meteen om zelf de set uit te serveren.

In de derde set werd Schalken vroeg gebroken, Spadea leek beter grip te krijgen op het spel van de Limburger en won zo ook de set met 3-6. Maar in de vierde set stelde de 27-jarige Nederlander orde op zaken en won met 6-2.

In 2002 en 2003 haalde Schalken eveneens de laatste acht op Wimbledon. Hij verloor beide keren van de latere winnaar: de Australiër Lleyton Hewitt en Roger Federer. Nu komt hij uit tegen de Amerikaan Andy Roddick.

Urs Meier bedreigd door Engelse fans

Engelse Tabloids publiceerden na de dramatische nederlaag van Engeland tegen Portugal het telefoonnummer en e-mail adres van Urs Meier. De Zwitserse scheids keurde een doelpunt van de Engelsen af en wordt nu voortdurend lastiggevallen door woeste Engelse fans.

"De telefoon rinkelt dag en nacht, en onze mailbox kan het aantal berichten niet meer aan," aldus de ongelukkige Meier, "Dit moet stoppen. Zo reageer je toch niet op de beslissingen van een mens." Hij vindt dat de scheidsrechters beschermd moeten worden tegen dergelijke wantoestanden van de pers, die onderandere informatie over zijn vrouw breed in hun kranten uitsmeerde.

Urs Meier krijgt alvast alle steun van de voorzitter van de EK-scheidsrechters-organisatie: "De hele wereld ziet dat er een fout aan de treffer voorafging. De beslissing is correct, alleen de pers ziet het niet." Dat de pers dan daarom het privé-leven van Meier moet overhoop halen vindt hij al helemaal onaanvaardbaar.

Medewerker vrijwillige politie aangehouden

Icoon Binnenlands nieuwsVandaag is bekend geworden dat de politie vorige week dinsdag een 48-jarige medewerker van de vrijwillige politie uit de regio Gelderland-Zuid heeft aangehouden. De man wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en heeft inmiddels bekend.

Donderdag hield de politie een 31-jarige inwoner uit Zaltbommel in deze zaak aan. Deze man wordt verdacht van omkoping. De twee mannen zijn afgelopen vrijdag op vrije voeten gesteld in afwachting van de vervolgbeslissing van de officier van justitie.

Laffer en Static live in FOK!Radio

FOK!RadioDe plannen zijn weer gemaakt en vele users hebben zich al aangemeld: de Laffer en Static meeting. Wat is er nu toch zo bijzonder aan deze meeting en waarom mag niet iedereen zomaar komen? Laffer en Static zijn zelf vanaf 20:00 uur in de FOK!Radio-studio en vertellen meer. Verder zal laffer zijn ongezouten mening geven over Fokkers in het algemeen en crew in het bijzonder.

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort non-stop muziek met verzoekjes van luisteraars die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

BNN zoekt deze zomer via een soort Idols-achtig televisieprogramma HEY DJ! het grootste radiotalent dat bij BNN past voor op 3FM. Vanavond komt kandidaat Jan Willen van Zoest naar de studio. Hij gaat zijn best doen jou te overtuigen waarom hij 3FM DJ moet worden.

Yvonne heeft deze week heet nieuws en roddelt daarnaast ook nog, SunChaser gaat proberen zijn column in een keer uit zijn smoel te krijgen en we draaien veel muziek. Via de webcam kun je uiteraard weer mee kijken.

Reacties of opmerkingen over de uitzending of over FOK! kun je nu ook kwijt via de telefoon. Bel nu naar 06 - 458 66646 (normaal tarief) en spui je gal! De leukste reacties hoor je terug in de uitzending!

Meer (technische) informatie op Radio.fok.nl

Veel luisterplezier!

"Lolstickers gevaar op de weg"

Lolstickers zijn een nieuwe rage op de weg. Deze stickers die onder kentekens geplakt worden zijn verkeersorganisaties in het verkeerde keelgat geschoten. Van de smalle plakkers zijn al zo'n tienduizend stuks verkocht. De stickers met teksten als 'lach even naar me als je geen ondergoed draagt' en 'zullen we de vluchtstrook nemen' zijn volgens hen een gevaar in het verkeer.

"Ze zijn een ongewenste afleiding van het verkeer", aldus woordvoerder Markus van Tol van de ANWB. "Om de teksten te kunnen lezen, gaan mensen misschien dichter op hun voorganger rijden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. De verkeersveiligheid gaat altijd voor dit soort grollen op de weg", zo stelt van Tol.

Ook de verkeerspolitie van de KLPD is niet blij met de stickers. "Dit soort prikkelende teksten zijn ongewenst op de weg, want het leidt af van het verkeer", vindt woordvoerder John Bennink. "Maar zolang de stickers niet over het kenteken zijn geplakt, kunnen we er niets tegen doen." Trendwatcher Desirée Anthonijsz denkt dat de zogeheten 'funliners' geen gevaar opleveren: "De lettertjes zijn zo klein dat automobilisten ze pas lezen als ze stilstaan voor het verkeerslicht of in de file."

Lijk ligt acht maanden op Duits balkon

ArjenRobben had ons via de nieuws-submit te melden:

Op een balkon van een appartement in het Duitse Halle heeft acht maanden lang het lichaam van een doodgestoken vrouw gelegen. De 39-jarige vrouw is volgens de politie al in november 2003 vermoord. Recentelijk begonnen de buren klagen over stankoverlast.

De huurder van de betrokken woning, een 42-jarige man, is aangeklaagd wegens doodslag. De man ontkent enige betrokkenheid bij de moord. De huurder zat al achter de tralies wegens een ander vergrijp. De vermoorde vrouw was een bekende van de huurder.

Lijk hangt wekenlang in boom

lightningthunder en MREn hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Wekenlang heeft in Enschede een lijk in een boom gehangen. Door de politie wordt niet uitgesloten dat het lijk er zelfs drie maanden hing.

Passanten zagen zondagavond in een bosschage iets in een boom hangen wat op een mens leek. De politie werd gewaarschuwd en die heeft het lichaam uit de boom gehaald. Het lichaam verkeert in verregaande staat van ontbinding hierdoor is het nog niet duidelijk of het om een man of vrouw gaat.

Eerste onderzoeken wijzen uit dat het waarschijnlijk niet om een misdrijf gaat. De politie is op zoek naar mensen die iemand uit hun omgeving missen.

Jongeren eerder uit huis

In de jaren tachtig en negentig bleven jongeren steeds langer in hun ouderlijk huis. Deze trend lijkt in de nieuwe eeuw te zijn doorbroken, zo is gebleken uit gegevens van het CBS.

Meisjes gingen in het begin van de jaren tachtig gemiddeld op 20,3-jarige leeftijd het huis uit, jongens gemiddeld twee jaar later. Eind jaren negentig was dit gemiddeld voor beiden een jaar hoger. Nu zijn er weer enkele maanden vanaf. De trendbreuk zou mogelijk veroorzaakt zijn door de lage jeugdwerkloosheid aan het begin van deze eeuw. De cijfers gaan over de periode tot en met 2002.

Jongeren die een hogere opleiding volgen, gaan gemiddeld eerder uit huis, omdat Hbo-instellingen en universiteiten veelal niet nabij het ouderlijk huis liggen. Jongeren met een lage opleiding bleven gemiddeld het langst thuis wonen. De financiële mogelijkheden om jong alleen te wonen, waren voor deze groep vaak niet ideaal, waardoor zij wellicht langer bij hun ouders verbleven.

Advocaat twijfelt over doorgaan na EK

Dick Advocaat zal waarschijnlijk zijn contract bij de KNVB, dat loopt tot en met het WK van 2006, niet uitdienen. Dat liet Advocaat vandaag doorschemeren.

"Ik wil dit toernooi zo goed mogelijk afmaken. Daarna horen jullie wel wat ik verder ga doen. Of ik zelf al weet wat ik na het EK ga doen? Nee. Dat is een doordenkertje hè?."

"Ik ben erg teleurgesteld", zo zei Advocaat. "Niet in de spelers. Daar ben ik heel tevreden over. Ik ben heel trots op de spelersgroep die eigenlijk twee jaar geleden al was afgeschreven. Maar er zijn dingen gebeurd waardoor ik niet meer echt kan genieten. Iedereen mag kritiek hebben, maar er zijn grenzen overschreden."

Daarmee doelde Advocaat op de nasleep van de wissel van Arjen Robben tegen Tsjechië. "Ik moet ook nog terug naar Nederland", aldus Advocaat. "Dat realiseert zich kennelijk niet iedereen. Wat dat betreft ben ik blij dat we de halve finale nog hebben gehaald."

Toen Frits Barend hem vroeg naar zijn gemoedstoestand, had Advocaat moeite om zijn emoties in bedwang te houden. Beelden daarvan zijn hier (RTL Nieuws) te vinden.

Voetbal: Advocaat twijfelt over doorgaan na EK

Dick Advocaat zal waarschijnlijk zijn contract bij de KNVB, dat loopt tot en met het WK van 2006, niet uitdienen. Dat liet Advocaat vandaag doorschemeren. "Ik wil dit toernooi zo goed mogelijk afmaken. Daarna horen jullie wel wat ik verder ga doen. Of ik zelf al weet wat ik na het EK ga doen? Nee. Dat is een doordenkertje hè?."

"Ik ben erg teleurgesteld", zo zei Advocaat. "Niet in de spelers. Daar ben ik heel tevreden over. Ik ben heel trots op de spelersgroep die eigenlijk twee jaar geleden al was afgeschreven. Maar er zijn dingen gebeurd waardoor ik niet meer echt kan genieten. Iedereen mag kritiek hebben, maar er zijn grenzen overschreden."

Daarmee doelde Advocaat op de nasleep van de wissel van Arjen Robben tegen Tsjechië. "Ik moet ook nog terug naar Nederland", aldus Advocaat. "Dat realiseert zich kennelijk niet iedereen. Wat dat betreft ben ik blij dat we de halve finale nog hebben gehaald."

Toen Frits Barend Advocaat vroeg naar zijn gemoedstoestand, had Advocaat moeite om zijn emoties in bedwang te houden. Beelden daarvan zijn hier (RTL Nieuws) te vinden.

Zie voor meer nieuws over Euro 2004 sport.fok.nl!

Allesio-Bianchi voor de Tour

Het officiële deelnemende Team van Alessio - Bianchi voor de Tour de France werd vandaag door sportdirecteurs Bruno Cenghialta en Fabrizio Fabbri bekend gemaakt.

Allesio komt voor de dag met een heel ervaren selectie, met een hoop dertigers en bijna dertigers ze hopen dan ook op het vlakke met bijvoorbeeld Bäckstedt en Hvastija, en in het gebergte met Noe en Caucchioli een ritzege te kunnen meesnoepen.

De selectie:
Pietro Caucchioli (Ita), Magnus Bäckstedt (Zwe), Fabio Baldato (Ita), Andrea Noé (Ita), Scott Sunderland (Aus), Alessandro Bertolini (Ita), Martin Hvastija (Slo), Marcus Ljungqvist(Zwe) en Claus Møller (Den).

Illes Balears' Tourteam bekend

De verschillende tourselecties lopen vlot binnen. Ook het Spaanse Illes Balears - Banesto heeft zijn definitieve ploeg voor de Ronde Van Frankrijk officieel gemaakt.

Met de Spaanse Kampioen Francisco Mancebo en Jose Guittierez in de rangen denkt de Spaanse ploeg op een goed klassement te kunnen mikken. Ook de Rus Menchov die zich vorig jaar tot beste jongere kroonde in de Tour de France hoopt hoog te eindigen in de algemene rangschikking, na het goede voorjaar dat hij al gereden heeft.

De selectie
Francisco Mancebo (Spa), Denis Menchov (Rus), Jose Iván Gutiérrez (Spa), Vladimir Karpets (Rus), Daniel Becke (Dui), Aitor Osa (Spa), Chente García (Spa), Mikel Pradera (Spa) and Xabier Zandio (Spa)

Ralf niet van start in Frankrijk

Zoals verwacht zal Williams-coureur Ralf Schumacher komende zondag niet aan de start verschijnen tijdens de Grand Prix van Frankrijk op het circuit van Magny Cours

Willi Weber, de manager van Ralf, verklaarde gisteren dat het zeer onwaarschijnlijk is dat zijn coureur in Magny Cours van start zal gaan.

Reden van de pauze van Ralf Schumacher is natuurlijk het zware ongeluk dat de Duitser mee maakte tijdens de Grand Prix van Amerika vorige week in Indianapolis. Aan deze crash hield Schumi II een lichte hersenschudding over. Dit is dan ook de hoofdreden voor zijn ontbreken tijdens de komende Grand Prix. Wie Ralf zal gaan vervangen tijdens de GP van Frankrijk is nog onbekend.

"Ruud niet naar Madrid"

De Nederlandse bondscoach Dick Advocaat ontkracht de speculaties over een transfer van Ruud van Nistelrooy naar Real Madrid. Van Nistelrooy zou aan de Koninklijke worden verkocht om een bod op Wayne Rooney mogelijk te kunnen maken.

Opnieuw speculeerde de Engelse pers over een overgang van de Nederlandse spits naar Real Madrid. Volgens de pers zou de club uit Madrid ruim dertig miljoen euro over hebben voor de spits die tot nu toe vier goals scoorde op het EK.

"Ruud heeft net een nieuw contract getekend voor vier jaar, waarom zou hij dan weggaan? Iedereen is tevreden met hem: de manager, de club en de supporters. Ik zie geen reden waarom hij zou vertrekken", aldus Dick Advocaat.

Half-Life 2 'gold' in augustus

Gabe Newell, directeur van Valve Software, heeft op een populair forum zijn uitspraak in een interview met Homelan toegelicht. In dat interview vertelde hij dat Half-Life 2 waarschijnlijk in augustus klaar zal zijn en bij publisher Sierra (in handen van Vivendi Universal Games) zal liggen.

Newell bevestigde ook dat Half-Life 2 op dit moment ongeveer 2 GB aan ruimte inneemt. Niet gecomprimeerd komt dit neer op een geïnstalleerde grootte van 3,5 GB. Waarschijnlijk zal Half-Life 2 dus op DVD verschijnen, hoewel een CD-versie ook wordt verwacht.

Wat betreft nieuws over internationale versies, kon Newell melden dat er een speciale Duitse versie van het spel zal verschijnen, met minder geweld, en dat lokale versies beschikbaar zullen zijn in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Russisch, Koreaans, Chinees, Japans en Thais.

Meer over Half-Life 2 vind je uiteraard ook in het HL2 topic in ons eigen Games & Consoles forum!

Singaporese vestigt sms-wereldrecord

Rolandtt had ons via de nieuws-submit te melden:

De 23-jarige Kimberley Yeo heeft een nieuw sms-wereldrecord neergezet. De Singaporese studente tikte in 43,24 seconden een berichtje van 160 tekens in op haar mobiele telefoon.

Het oude record stond met 67 seconden op naam van de Brit James Trusler. Het record werd neergezet tijdens een sms-wedstrijd waaraan ruim vijfhonderd personen deelnamen.

De verplichte Engelstalige tekst van 160 tekens gaat over twee soorten piranha's die zelden mensen aanvallen: "The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human".

Nederlands Elftal maakt ziek

Het Nederlands Elftal heeft er voor gezorgd dat het ziekteverzuim flink is opgelopen. Afgelopen woensdag, toen Oranje tegen Letland moest voetballen op het EK, steeg het verzuim met twintig procent. De dag na het duel lag het ziektepercentage vijftien procent hoger dan normaal. Dat blijkt uit gegevens van ArboNed, de grootste arbodiensten van Nederland.

Toch is het ziekteverzuim in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statestiek (CBS) blijkt dat het verzuim gemiddeld 0,3 procent daalde. Het ziekteverzuim bij particuliere bedrijven was in het eerste kwartaal 2004 gemiddeld 5,1 procent. Dit betekent dat per dag gemiddeld een op de twintig werknemers ziek was.

In de zorg daalde het ziekteverzuim het hardst van 6,5 procent naar 6,0 procent.

Euro 2004: Frisk fluit Nederland - Portugal

Icon EK 2004 PortugalDe halve finale wedstrijd Portugal - Nederland zal gefloten worden door de Zweed Anders Frisk. De UEFA maakte vanochtend de scheidsrechters bekend voor de laatste duels van Euro 2004.

Naast Frisk komen ook Pierluigi Collina en Markus Merk nog in actie. De Italiaan Collina neemt de halve finale tussen Griekenland en Tsjechië in Estadio Dragão te Porto voor zijn rekening. De Duitser Markus Merk fluit op zondag 4 juli de finale in Estadio da Luz in Lissabon.

De keuze voor Frisk doet vreemd aan daar Nederland in de vorige ronde de Zweden uit het toernooi stootte. Frisk floot Oranje eerder in de wedstrijd tegen Duitsland (1-1). Oranje mocht zich in dat duel niet bijzonder beklagen over de arbitrage. Frisk floot verder de beladen wedstrijd Portugal-Spanje (1-0) en de kwartfinale tussen Frankrijk en Griekenland (0-1).

Merk zet met zijn 'finaleplaats' een kroon op z'n werk. Op Euro 2000 floot hij de halve finale tussen Nederland en Italië in de Amsterdam ArenA, die Oranje na tal van gemiste strafschoppen verloor. In 2003 floot hij de Champions League finale tussen AC Milaan en Juventus in Manchester.

Kijk voor meer EK-nieuws op sport.fok.nl!

Nederlands elftal maakt ziek

Het Nederlands Elftal heeft er voor gezorgd dat het ziekteverzuim flink is opgelopen. Afgelopen woensdag, toen Oranje tegen Letland moest voetballen op het EK, steeg het verzuim met twintig procent. De dag na het duel lag het ziektepercentage vijftien procent hoger dan normaal. Dat blijkt uit gegevens van ArboNed, de grootste arbodienst van Nederland.

Toch is het ziekteverzuim in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het verzuim gemiddeld 0,3 procent daalde. Het ziekteverzuim bij particuliere bedrijven was in het eerste kwartaal 2004 gemiddeld 5,1 procent. Dit betekent dat per dag gemiddeld een op de twintig werknemers ziek was.

In de zorg daalde het ziekteverzuim het hardst van 6,5 procent naar 6,0 procent.

Euro2004: Arbiters eindfase bekend

De wedstrijd Portugal - Nederland zal gefloten worden door de Zweed Anders Frisk. De UEFA maakte vanochtend de scheidsrechters bekend voor de laatste duels van Euro 2004.

Naast Frisk komen ook Pierluigi Collina en Markus Merk nog in actie. De Italiaan Collina neemt de halve finale tussen Griekenland en Tsjechië in Estadio Dragão te Porto voor zijn rekening. De Duitser Markus Merk fluit op zondag 4 juli de finale in Estadio da Luz in Lissabon.

De keuze voor Frisk doet vreemd aan daar Nederland in de vorige ronde de Zweden uit het toernooi stootte. Frisk floot Oranje eerder in de wedstrijd tegen Duitsland. Oranje mocht zich in dat duel niet bijzonder beklagen over de arbitrage. Frisk floot verder de beladen wedstrijd Portugal-Spanje (1-0) en de kwartfinale tussen Frankrijk en Griekenland (0-1).

Merk zet met zijn 'finaleplaats' een kroon op z'n werk. Op Euro 2000 floot hij de halve finale tussen Nederland en Italië in de Amsterdam ArenA, die Oranje na tal van gemiste strafschoppen verloor. In 2003 floot hij de Champions League finale tussen AC Milan en Juventus in Manchester.

Zesde zintuig bestaat echt

Uit een Duits onderzoek kan geconcludeerd worden dat het zesde zintuig echt bestaat. Het zesde zintuig geeft mensen het gevoel dat ze worden gadegeslagen door iemand die je niet kunt zien. Dit meldt the Sunday Times die inzage heeft gehad in het rapport.

Dr. Stefan Schmidt en zijn medewerkers hebben wetenschappelijk aangetoond dat het niet altijd onze fantasie hoeft te zijn, wanneer we het gevoel hebben dat iemand naar ons kijkt zonder die persoon te zien.

Er werd een proefpersoon in een klein, vensterloos, met lood bekleed kamertje gezet en in een andere kamer zat een man die via een beeldscherm naar de proefpersoon kon kijken. De proefpersoon had elektroden op het lichaam aangesloten waarmee geregistreerd kon worden of hij het gevoel had of men naar hem keek.

Bij een tweede dubbel-blind test moest een man de proefpersoon ontspannen of gespannen maken, wat eveneens geregistreerd werd via de elektrodes.

De resultaten van beide experimenten waren positief. De proefpersoon reageerde inderdaad als er naar hem of haar gestaard werd, en reageerde ook op de gedachten van de ander, ook al bevond die zich in een andere ruimte.

Bild ontdekt Oranje "schandaal"

De Duitse boulevardkrant Bild ontdekte een 'schandaal' rond het Nederlands Elftal. Makaay ging namelijk tijdens de reguliere speeltijd tegen Zweden, zonder toestemming, naar het toilet in de catacomben. Hiervoor had hij volgens het reglement een gele kaart moeten krijgen.

In de verlenging ontving Makaay een gele kaart en wanneer hij voor de 'toilet-actie' ook een gele kaart had, gehad dan had hij het veld moeten verlaten. In dat geval had de spits van Bayern München onmogelijk de vijfde penalty van Oranje kunnen binnen schieten.

Zweden is uiteraard in rep en roer, omdat Makaay door het scoren van zijn penalty er mede voor zorgde dat de Zweden niet doorgingen. 'Pipi-Skandal um Bayern-Star. Hollands Makaay spoelt na verboden plaspauze de Zweden door', kopt Bild bij het artikel, dat door Zweedse media uitgebreid is overgenomen.

Apk-keuring voor woonwijken

Het ministerie van VROM wil een soort ‘apk-keuring’ voor woonwijken om vroegtijdig verpaupering te kunnen signaleren. Zo zouden woonwijken die dreigen te verloederen sneller via stedelijke vernieuwingsprojecten geholpen worden tegen verder verval.

Met dit plan reageert het ministerie op de aangedragen adviezen van het Burgerplatform VROM 'Leefbaarheid en stedelijke vernieuwing'. Het platform gaf aan dat burgers meer betrokken willen en moeten worden bij veranderingen en vernieuwingen in hun wijk. "Het blijkt dat mensen het gevoel hebben dat over hun hoofden heen besloten wordt, zonder met hun wensen rekening te houden'', zo stelde het Burgerplatform.

Volgens het ministerie is voor een geslaagde vernieuwing van een woonwijk samenspel nodig tussen gemeenten, woningcorporaties en bewoners. Minister Dekker van VROM wil adviezen en ideeën van burgers nadrukkelijker in het beleid voor leefbare woonwijken opnemen.

Vreemde 'badgast' in Haarlem

Zaterdagnacht stond een 26-jarige man uit Haarlem wel erg vreemd te kijken toen hij in zijn badkamer oog in oog stond met een inbreker.

De man zat in bad toen hij wat gestommel hoorde. Terwijl de man uit het bad stapte ging de badkamerdeur open. De bewoner probeerde meteen de inbreker het huis uit te jagen, met succes. De dief had veel spijt van zijn daad, bood zijn excuses aan en vertrok zonder buit. De inbreker zou zijn binnengedrongen omdat hij licht zag branden, van hem ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

[update] Zarqawi niet gearresteerd

Na eerdere meldingen van de Arabische nieuwszender al-Arabiya dat de gezochte meesterterrorist Abu Musab Al-Zarqawi is in Irak zou zijn opgepakt, blijkt dat dat toch niet het geval is. De Amerikaanse generaal Kimmitt spreekt de berichten tegen. Volgens Kimmitt zijn de berichten nagetrokken en onjuist gebleken.

In de tegengesproken berichten werd gemeld dat al-Zarqawi in Hilla, ten zuiden van Bagdad in de Poolse zone, zou zijn opgepakt. Ook werd er melding gemaakt van de bevestiging van dit bericht door de Amerikaanse generaal Mark Kimmitt die dit echter heeft tegengesproken.

Al-Zarqawi wordt door Washington beschouwd als de topman van al Qa'ida in Irak. Op zijn hoofd is een beloning van 10 miljoen dollar gezet voor inlichtingen die leiden tot de arrestatie of dood van de terrorist. Al-Zarqawi wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks zelfmoordaanslagen en het onthoofden van zeker twee buitenlandse gijzelaars.

Giuly naar Barcelona

Ludovic Giuly zal vanmiddag een contract tekenen bij Barcelona. De 27-jarige middenvelder van AS Monaco moet vanmiddag nog wel gekeurd worden door de Spanjaarden. De transfersom bedraagt ongeveer zeven miljoen euro. Giuly maakte vooral veel indruk in de Champions League dit jaar.

In mei was Belleti van Villareal CF de eerste aankoop voor het aankomende seizoen. Waarschijnlijk zullen naast Giuly deze week ook nog Deco en Larsson worden gepresenteerd als nieuwe aankopen. Deco komt van Porto dat ongeveer tien miljoen euro ontvangt. Daarbij krijgen de Portugezen ook nog aanvaller Ricardo Quaresma. Eerder nog leek Deco naar Chelsea te gaan. Henrik Larsson is transfervrij en wil graag naar het zonnige zuiden vertrekken.

Man probeert echtgenote in oven te stoppen

In het zuiden van Spanje heeft een man na een echtelijke ruzie geprobeerd zijn vrouw levend te verbranden in een oven van een bakkerij. Dat hebben media in Alicante maandag gemeld.

De vrouw slaagde erin zich tijdig te bevrijden en schakelde de politie in. Ze hield slechts lichte brandwonden over. Haar man is ondertussen gearresteerd. Na eerdere misdragingen had de man al eens een straatverbod van de rechter opgelegd gekregen. Het straatverbod was net afgelopen.

River landskampioen Argentinië

Voor de 32ste keer heeft River Plate de Argentijnse landstitel weten te veroveren. Op de negentiende en tevens laatste speeldag van de competitie speelden "Los Millonarios" 1-1 tegen Atlético de Rafaela.

Door het gelijke spel eindigde de ploeg van trainer Leonardo Astrada op een totaal van veertig punten. Boca Juniors verloor op de laatste speeldag met 1-0 van San Lorenzo. Boca Juniors speelde echter met een B-team, omdat het A-team zich voorbereidt op het tweede treffen met Once Caldas in de finale van de Copa Libertadores. De eerste wedstrijd eindigde nog in een gelijkspel (0-0). Boca Juniors versloeg River Plate in de halve finales na strafschoppen.

Sneller in puberteit door straling tv

Wanneer kinderen worden blootgesteld aan de straling uit de televisie belanden zij sneller in de puberteit. Dit is gebleken uit een onderzoek van de universiteit van Florence, zo meldde de Britse krant The Guardian maandag.

Straling van televisies en kunstmatig licht verhindert volgens het onderzoek de productie van de stof melatonine. Deze stof heeft invloed op slaappatronen, maar de Italiaanse wetenschappers menen dat de stof er ook voor zorgt dat kinderen later seksueel volwassen worden. Daardoor hebben kinderen steeds vaker slaapproblemen en zet hun puberteit steeds eerder in.

Het experiment werd uitgevoerd in Cavriglia een dorp in Toscane. Een week lang mochten de kinderen geen televisie kijken of computerspelletjes spelen. Bovendien werden zij zo min mogelijk blootgesteld aan kunstmatig licht. Na een week werd hun melatonine-productie onderzocht. Deze bleek met gemiddeld 30 procent gestegen te zijn.

Sand verlaat Deense ploeg

De Deense spits Ebbe Sand heeft laten weten in de toekomst niet meer te zullen uitkomen voor zijn Nationale ploeg. Denemarken werd gisteren uitgeschakeld in het EK in Portugal.

Ebbe Sand kwam gisteren in de laatste wedstrijd van de Denen tegen Tsjechië al niet meer in actie wegens blessure, dus Denemarken-Zweden was Sands laatste wedstrijd voor de Nationale ploeg. De Schalke-spits heeft 66 caps erop zitten bij Denemarken, waarin hij 22 keer scoorde en in 2001 werd hij zelfs verkozen tot Deens voetballer van het jaar. Maar nu is de fysieke belasting te zwaar geworden, vindt de 31-jarige aanvaller.

Vietnamees vermoordt vrouw na verlies weddenschap

Een 64-jarige Vietnamees heeft zijn vrouw doodgestoken na het verlies van een weddenschap. Ze kregen ruzie over het verlies van bijna 10.000 dollar bij weddenschappen over het Europees kampioenschap voetbal. Dat meldden de staatsmedia in het communistische Vietnam maandag.

De man uit Vinh, ongeveer driehonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Hanoi, werd gearresteerd door de politie. Vietnam is momenteel in de ban van het voetbal. De media waarschuwen voetbalfans niet de hele nacht op te blijven om de wedstrijden op de televisie te kunnen volgen.

[update] Man doodgestoken in Rotterdam

Een nog onbekende man is vanavond laat in Rotterdam neergestoken en aan zijn verwondingen overleden. Een ander persoon raakte bij de steekpartij gewond.

De steekpartij vond even na elf uur 's avonds plaats. Over de toedracht van het incident is nog niets bekend. Ook een eventuele dader is nog niet aangehouden.

Update 10.12
Naar verluidt gaat het om een 53-jarige Rotterdamse kroegbaas. Een 51-jarige stadgenoot raakte gewond. De politie arresteerde drie verdachten.

Aanleiding voor de steekpartij was een ruzie in een café. De onenigheid ging buiten verder, waarbij de café-eigenaar werd doodgestoken. Waar de ruzie over ging is tot op het moment nog onduidelijk. Na getuigenverklaringen heeft de politie drie verdachten aanhouden; twee mannen van 30 en 52 jaar en een 45-jarige vrouw.

Moslims schrikken van slecht imago

De resultaten van het TNS NIPO-onderzoek naar het autochtone gevoel over moslims hebben tot schrikreacties geleid bij Nederlandse moslimorganisaties. De Volkskrant meldde zaterdag dat zo'n 33% van de autochtone Nederlanders negatief staat ten opzichte van moslims en de islam. Tweederde van de autochtone Nederlanders onderhoudt overigens geen enkel contact met moslims.

Naarmate mensen meer afweten van de islam staat men wel positiever tegenover moslims, 28%, maar toch zegt 36% van die groep negatief te oordelen; 38% is neutraal. Jongeren oordelen vaker negatief dan gemiddeld.

Khalid Kasem, van de stichting Ben je bang voor mij, zegt dat de cijfers duiden op een enorme kloof tussen moslims en autochtone Nederlanders. ''Ik vrees dat we naar een heel groot probleem toegroeien. Het debat is zo gepolariseerd. De nuance heeft geen kans meer. Wat blijft hangen is het beeld van moslims die homo's van hoge torens willen gooien''. Kasem vindt dat er een andere weg in moet worden geslagen. ''Preken voor eigen parochie heeft geen zin. Misschien moeten we de blanke wijken in, het platteland op. Zo van: de islam komt naar u toe deze zomer''.

De directeur van de Turkse organisatie Milli Görüs, Haci Karacaer, vindt dat het debat over de islam te eenzijdigheid wordt gevoerd. ''Moslims laten zich veel te weinig horen. Ze zouden moeten laten zien dat ze niet allemaal hetzelfde denken''.

De directeur van het multicultureel instituut Forum noemt de enquête-uitslag ''choquerend''. Volgens Sadik Harchaoui wijst de enquête uit dat autochtonen géén toenadering willen. En omgekeerd moslims ook niet.

Voorzitter Ayhan Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt dat er de laatste jaren een verharding te bespeuren valt in het oordeel van Nederlanders over moslims. ''Terwijl de overgrote meerderheid van de moslims een tolerante en seculiere vorm van islam aanhangt. Alleen een handjevol verdedigt de extremisten.'' Volgens hem moeten moslims nog meer de dialoog zoeken met de autochtone Nederlanders. De media en politici moeten volgens Tonca ook hun verantwoordelijkheid nemen. ''Ze moeten niet alle moslims en allochtonen over één kam scheren.''

VS heeft macht in Irak al overgedragen

De macht in Irak is door de Amerikanen al overgedragen aan de Iraakse interim-regering. Dit is twee dagen eerder dan vooraf was aangekondigd. De machtsoverdracht was eigenlijk gepland voor woensdag 30 juni. De overdracht zou naar voren zijn gehaald vanwege de vele aanslagen die Irak de laatste dagen teisteren.

Het officieel overdragen van de macht gebeurde door het uitwisselen van documenten door de Amerikaanse gouverneur in Irak, Paul Bremer, en de Iraakse premier Allawi. Allawi sprak van een "historische" dag. Bremer zal vandaag nog uit Irak vertrekken.

Trio grijpt verkrachter in Doetinchem

In Doetinchem hebben drie passanten een 23-jarige verkrachter weten te overmeesteren. Hij probeerde een vrouw van 19 jaar te verkrachten.

De vrouw was van haar fiets gesleurd en werd door de man onzedelijk betast. Drie op de fiets passerende mensen hoorden het slachtoffer om hulp schreeuwen, en grepen kordaat in. Ze hielden de verkrachter in bedwang tot de politie ter plaatse kwam om hem over te nemen.

Onthoofding dreigt voor VS-militair

Raspoetin had ons via de nieuws-submit te melden:

De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft een band getoond waarop terroristen een man dreigen te onthoofden als de VS niet binnen 72 uur alle gevangenen in Irak vrijlaat. De identiteit van de ontvoerde man zou Wassef Ali Hassoun zijn, een Amerikaanse marinier in actieve dienst van Pakistaanse komaf. Het Amerikaanse leger meldde zelf alleen dat een korporaal van Libanese afkomst met dezelfde naam vermist wordt.

Het televisiestation Al-Arabiya zond een video uit van een andere, eveneens ontvoerde man. Het zou gaan om een Pakistaan die in dienst is als chauffeur bij een Amerikaans bedrijf. Op de band waren vier gemaskerde mannen te zien die dreigden de Pakistaan te onthoofden als de Amerikanen niet binnen drie dagen alle gevangenen vrijlaten uit onder meer de Abu Ghraib-gevangenis.

Afgelopen zaterdag verklaarden leden van de aan Al-Qaeda verbonden groepering 'Jamaat al-Tawhid wa al-Jihad' van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi drie Turken te hebben ontvoerd. Ze eisen dat Turkije binnen 72 uur bedrijven die in Irak voor de VS werken, sluit, anders worden de drie onthoofd.

Fransen willen Blanc als bondscoach

Ex-international Laurent Blanc is een belangrijke kandidaat om Jacques Santini op te volgen als bondscoach van Frankrijk.

Blanc, die met Frankrijk zowel Europees- als wereldkampioen werd, heeft alleen geen enkele trainerservaring, maar is wel de favouriet van bondsvoorzitter Claude Simonet.
"Ik ben niet de enige die denkt dat Blanc een goede coach zal zijn. En Michel Platini was ook meteen een goede coach zonder dat hij ervaring had," aldus Simonet.

Blanc zette vorig jaar een punt achter zijn voetballoopbaan, hij speelde onder meer voor Internazionale, FC Barcelona en Manchester United.

Openingsweekeinde 'Fahrenheit 9/11' groot succes in VS

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

De grootst mogelijke moeite had Michael Moore om z'n nieuwste film, 'Fahrenheit 9/11', getoond te krijgen in de Verenigde Staten, maar nu deze daar dan eindelijk draait blijkt de film in het eerste weekeinde in de Amerikaanse bioscopen een absolute kaskraker. De eerste cijfers tonen aan dat de documentaire de eerste dag al 8,2 miljoen dollar (6,9 miljoen euro) aan kaartverkoop heeft opgeleverd. De verwachting is dat de totale opbrengst van het weekeinde zo'n 21,8 miljoen dollar zal bedragen, een absoluut record voor een documentaire. Daarbij draait de film in meer dan 850 Amerikaanse bioscopen.

De film, die een aanval is op president Bush, de oorlog in Irak en de vermeende banden tussen de families Bush en Bin Laden, is eerder al op het filmfestival in Cannes onderscheiden met een Gouden Palm. Al vanaf het moment dat de film werd aangekondigd, heeft deze in de Verenigde Staten tot heftige discussies geleid. Conservatieve groeperingen wilden voorkomen dat de film in de Verenigde Staten zou worden vertoond.

Ook president Bush zelf lijkt nu toch wat zenuwachtig te worden door het grote succes van 'Fahrenheit 9/11'. Toen hij in het weekeinde in Ierland was, gaf hij daar een televisie-interview, onder de voorwaarde dat hem niet naar de film van Moore zou worden gevraagd. Vanuit het Bush-kamp wordt gevreesd dat de film een nadelige invloed zal kunnen hebben op z'n verkiezingscampagne, voor de presidentsverkiezing in november dit jaar.

Estland, Litouwen en Slovenië gaan over op euro

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Drie van de nieuwe EU-lidstaten, te weten Estland, Litouwen en Slovenië, hebben te kennen gegeven in 2007 over te gaan op de euro. Een eerste stap daartoe hebben zij al gezet: de koers van hun nationale munt is nu gekoppeld aan die van de euro. Deze stap werd bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Brussel, waar de ministers van Financiën van de twaalf euro-landen en de president van de Europese Centrale Bank bijeen kwamen.

De maatregel houdt in dat de valuta van de drie landen vanaf nu niet meer dan 15 procent mag schommelen ten opzichte van de koers die is afgesproken. Met de afgesproken koers geldt dat één euro respectievelijk 15,6466 Estische kroon, 3,4538 Litouwse lita's en 239,64 Sloveense tolar waard is.

Iraanse vrouw ''baart een kikker''

In Iran heeft een vrouw naar eigen zeggen de geboorte gegeven aan een kikker. Het dier is van larve tot een volwassen kikker in haar lichaam gegroeid.

De larve is vermoedelijk in het lichaam van de vrouw gekomen toen ze in een smerige poel zwom. Medische experts zeggen dat de kikker menselijke karakteristieken heeft. Klinisch biologie-expert Dr. Aminifard zegt: "Er zijn overeenkomsten in aanblik, de vorm van de vingers en de grootte en vorm van de tong".

De kikker zal nog onderworpen worden aan genetisch en anatomisch onderzoek. De vrouw is nu moeder van twee kinderen en een kikker.

Een greep uit de reclamewereld (deel3)

Degene die nog wel eens van een leuke muziekclipje houden kijken wel eens naar de muziekzenders. Je hebt keuze genoeg, MTV, TMF, The box en op fox kids komen er ook af en toe "leuke" clips langs. En de Belgen kunnen genieten van MTV, TMF (Belgische), JimTV voor hun dagelijkse portie muziekclips.

En degene die vaker naar MTV kijken hebben wel eens een leuke MTV spot gezien over iemand die Gunther heet.

Sport is gezond wordt er vaak gezegd, na dit te hebben gezien...
Ik twijfel er sterk aan, het is gewoon om mensen te motiveren om sport te doen, zie hier de gevaren van joggen.

Stroomstoot voor rellende mensenmassa's

Vanaf volgend jaar krijgen Amerikaanse mariniers een nieuw wapen; een draadloze taser waarmee een aantal mensen tegelijkertijd een stroomstoot kan worden toegediend. Het wapen moet een nieuwe versie worden van de huidige stun gun waarmee slechts één persoon tegelijkertijd kan worden uitgeschakeld. Deze wordt momenteel in zo’n vierduizend politiedistricten in de Verenigde Staten gebruikt. Nu blijkt dat waterkanonnen steeds minder effectief zijn om woedende mensenmassa’s in bedwang te houden, is behoefte ontstaan aan een taser met een groter bereik.

Twee bedrijven hebben zich toegelegd op het ontwikkelen van de nieuwe versie van de stun gun. Het Amerikaanse Xtreme Alternative Defense Systems is bezig een wapen te ontwikkelen waarbij een geïoniseerd gas voor de geleiding van stroom moet zorgen. Bij het Duitse Rheimetall zijn kleine geleidende vezels verantwoordelijk voor het geleidend pad. Beide bedrijven worstelen nu nog met het probleem van een te klein bereik.

Amnesty International maakt zich zorgen over het gebruik van tasers. In The Pain Merchants, een rapport dat in 2003 verscheen, geven onderzoekers van het Britse ministerie van defensie aan dat een tasershot voor bepaalde categorieën mensen medische gevolgen kan hebben. Bij drugsgebruikers en mensen met psychische problemen zou een taserschot hartklachten kunnen veroorzaken. Amnesty wil een uitgebreider onderzoek: “Er is onafhankelijk onderzoek nodig naar de wettelijke en medische aspecten. Gebruik van tasers mag nooit ingaan tegen de internationale rechten van de mens”.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.