SP: Kamervragen over Irak-trip Adam Curry

Van BommelHet socialistische Tweede-Kamerlid Harry van Bommel heeft aan minister Kamp van Defensie gevraagd welke afspraken er zijn gemaakt met discjockey Adam Curry, die voor Radio Veronica programma's vanuit Irak gaat presenteren. De SP'er wil meer weten over de redactionele onafhankelijkheid, de kosten en de veiligheidsgaranties. "Wordt Curry ingehuurd als propagandist voor de krijgsmacht en de bezetting van Irak, of krijgt hij de vrijheid om te doen en te laten wat hij wil?", zo vraagt Van Bommel zich af.

Het Kamerlid wil ook weten op welke wijze de veiligheid van Curry en aanhang wordt geregeld, hoe de kosten verdeeld worden en wie eventueel opdraait voor schade door oorlogsgeweld, terreur of ongevallen. Curry en zijn team zouden onder begeleiding staan van Nederlandse mariniers.

Vandaag werd overigens bekend dat Curry uit 'algehele veiligheidsoverwegingen' heeft besloten om later met zijn crew naar Irak te vliegen. Curry zei vandaag dat hij niet te veel mensen en pers aanwezig wilde hebben bij zijn vertrek naar Camp Smitty, het hoofdkamp van de Nederlandse troepen bij As Samawah. De dj zou vanochtend vanaf Schiphol naar Irak vertrekken, maar volgens Curry liep het 'mediacircus' rond die reis uit de hand.