FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 februari 2004

Overeenstemming Gullit en KNVB

Ruud Gullit en de KNVB zijn tot overeenstemming gekomen over het vertrek van Gullit bij de voetbalbond.

De oud-international betaalt een afkoopsom om komende zomer aan de slag te kunnen als trainer van Feyenoord. Voorzitter Jorien van den Herik heeft in een langdurig gesprek met KNVB-directeur Henk Kesler over de kwestie bemiddeld. Welk bedrag Gullit precies aan de bond betaalt is niet openbaar gemaakt, maar Feyenoord manager Jan Swart omschrijft het als "schappelijk".

Ruud Gullit werd in januari al voorgesteld als de nieuwe trainer van Feyenoord, maar de KNVB liet in reactie direct weten geld te eisen voor zijn voortijdige vertrek. Nu is overeengekomen dat Gullit per 1 juni aftreedt bij de bond en dus de kwalificatiereeks voor het EK voor spelers onder de 19 jaar zal afmaken.

Voorlichting plasseks geweerd uit lesmateriaal

DickTator had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regering in Denemarken heeft besloten om 60.000 cd-roms met daarop seksuele voorlichting niet te verspreiden over de scholen. De reden is dat er op de cd-roms ook informatie stond over seks met dieren en poep- en plasseks.

De minister van Volksgezondheid, Lars Loekke Rasmussen, zag het nut van deze informatie niet in. "Het heeft op geen enkele manier te maken met geboortebeperking", aldus de minister. De cd is samengesteld door twee organisaties. De overheid draait op voor de kosten.

Veruit de meeste lessen op de cd waren geschikt voor de lessen seksuele voorlichting. Een paar uitzonderingen daargelaten, deze zorgden voor een verbod. Eťn van de makers, Christian Graugaard van de Vereniging voor Gezinsplanning, is het niet eens met het verbod. Graugaard: "Als 12-jarigen op termen stuiten als seks met dieren, heb ik liever dat ze een cd hebben met nuchtere informatie dan dat ze het internet opgaan en 300.000 dubieuze pornosites vinden."

IsraŽlische tank schiet op kinderen

In de plaats Rafah op de Gazastrook heeft een IsraŽlische tank op Palestijnse kinderen geschoten. Een woordvoerder van het IsraŽlische leger meldt dat de kinderen bezig waren de soldaten "in een hinderlaag te lokken." Bij het incident raakte een elfjarig jongetje gewond en kwam een twaalfjarige jongen om het leven.

Namens de Verenigde Naties zei Kofi Annan, de secretaris-generaal, dat het geweld in deze "dichtbevolkte gebieden buitensporig is." Hij verzocht zowel de IsraŽliŽrs als de Palestijnen nogmaals om het internationaal recht na te leven. Gisteren kwamen bij diverse schermutselingen alleen al vijftien Palestijnen om het leven en raakten er vijftig gewond.

Eerder vandaag werd bekend dat in heel IsraŽl de staat van paraatheid is verhoogd, na dreigementen van de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Volgens Hamas moet IsraŽl rekening houden met talrijke aanslagen, om zo de dood van de vijftien Palestijnen in de Gazastrook te doen vergelden.

Varkensvet moet terroristen afschrikken

DickTator, jojo en Dribbeltjuh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De IsraŽlische Rabbijn Eliezer Fischer heeft in een brief aan de politie voorgesteld zakjes varkensvet in bussen op te hangen om zo islamitische zelfmoordterroristen te weren.

Zowel de Joden als de Islamieten beschouwen het varken als een onrein dier. Volgens de rabbijn is een ontheffing voor het ophangen van varkensvet echter mogelijk om terreurdaden te voorkomen. De politie heeft nog geen reactie op het voorstel gegeven. Behalve in bussen zouden de zakjes ook op andere openbare plekken opgehangen moeten worden.

De staatssecretaris voor Veiligheidszaken in IsraŽl zegt het idee van de Rabbijn goed te vinden. Volgens hem is het geen probleem dat er hiervoor religieuze wetten worden geschonden. "Al zou hierdoor maar ťťn zelfmoordaanslag worden voorkomen, prima toch," aldus de secretaris.

Koreanen klonen mensenembryo

Teng herschreef voor ons het volgende bericht:

Een Zuid-Koreaanse onderzoeksgroep is erin geslaagd om een gekloond mensenembryo te kweken en daar stamcellen uit te oogsten. Tot nu toe was het wel enkele keren gelukt om menselijke cellen te klonen, maar de gekloonde cellen gingen steeds na een paar weken dood en leverden geen stamcellen op.

Stamcellen zijn "niet gespecialiseerde" cellen. Uit deze cellen kunnen alle celtypen van het menselijk lichaam nog groeien. De Koreanen willen deze stamcellen gebuiken voor onderzoek naar nieuwe behandelingen. Bij muizen is al aangetoond dat met stamcellen dwarslaesies te verhelpen zijn en beschadigd hersenweefsel gerepareerd kan worden.

Er zijn natuurlijk ook nadelen. Het is bijvoorbeeld nog maar de vraag of een gekloonde cel naar behoren werkt. Er zijn aanwijzingen dat een kloon genetisch gezien even 'oud' is als het origineel. Zo werd acht jaar geleden Dolly, het eerste gekloonde zoogdier, geboren. Het schaap stierf echter veel te vroeg. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog ethische bezwaren.

Bij het klonen wordt erfelijk materiaal uit een gewone cel gehaald en in een eicel geplaatst. Deze eicel wordt opgekweekt tot een embryo. Terwijl het mensen wel lukte dieren te klonen, bleek het klonen van mensen onverwacht moeilijk te zijn. Vorig jaar werd zelfs nog gesteld dat het klonen van mensen met de toenmalige techniek onmogelijk was.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het de Koreanen nu wel gelukt is. Zelf denken ze dat het komt doordat ze een andere, subtielere methode gebruiken om het erfelijk materiaal naar de eicel over te brengen. Misschien is het ook wel gelukt omdat de Koreanen zoveel menseneitjes tot hun beschikking hadden: 242 stuks afkomstig van zestien vrijwilligers. Opvallend is er slechts ťťn embryo overbleef dat groot genoeg was om er stamcellen uit te halen.

Red Bull niet schadelijk bevonden

Uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit is gebleken dat het energiedrankje Red Bull niet schadelijk is voor de gezondheid. De autoriteit had, na het recente Franse verbod, een onderzoek ingesteld naar het drankje.

Red Bull bevat volgens de autoriteit weliswaar relatief veel cafeÔne, maar niet zoveel dat het schadelijk is voor de gezondheid. Hiermee voldoet het drankje aan de Warenwet en ziet de autoriteit geen reden om Red Bull voor de Nederlandse markt te verbieden. Red Bull was in ons land overigens al in 1995 veilig verklaard.

Barbie en Ken zijn uit elkaar

De vice-marketingchef van speelgoedfabrikant Mattel, Russell Arons, heeft laten weten dat de relatie tussen Barbie en Ken voorbij is. Na een samenzijn van 43 jaar hebben beide poppen tijd voor zichzelf nodig. Barbie en Ken blijven echter wel vrienden.

Barbie leerde Ken in 1961 tijdens de opnames voor een commercial kennen. Sindsdien hebben de twee een relatie met elkaar. Volgens Arons heeft de scheiding te maken met het feit dat Ken niet wilde trouwen, terwijl Barbie al jaren niets anders wil. Ook de drukke werkzaamheden van Barbie hebben bijgedragen aan de breuk. Barbie was de afgelopen jaren onder andere dierenarts, astronaut, balletdanseres en rockster.

Het verhaal is de wereld ingebracht omdat Mattel de Cali Girl Barbie wil promoten. Dit is een stoere beachbabe-pop met gebruinde huid. Bij deze nieuwe Barbie hoort ook een nieuw vriendje: Blaine.

Parkeerplaatsje hebben?

In Amsterdam kan je parkeervergunningen aanvragen en aangezien Amsterdammers ongeduldige mensen zijn hebben ze een systeempje gemaakt waarmee je kan zien hoeveelste je op de lijst staat. Helaas zijn ze er niet in geslaagd een mooie beveiliging te verzinnen en is alles open en bloot te vinden (flink bestand overigens, ze mogen wel eens doorwerken daar...). Dan wordt het ineens toch een stuk aantrekkelijker om die invalide parkeerkaarten ergens vandaan te halen...

Premier opent normen-en-waarden-website

Minister-president Jan Peter Balkenende heeft vandaag de website www.zestienmiljoenmensen.nl geopend. De geel/oranje gekleurde site is een overheidsinitiatief en staat onder verantwoordelijkheid van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

De site moet een platform worden waarop discussies worden gevoerd over zaken die in de samenleving spelen. Er komt ook een databank voor maatschappelijke initiatieven op het gebied van onder meer leefbaarheid, grof taalgebruik, geweld op school, zwerfafval, vereenzaming en vrijwilligerswerk.

Website Stichting Brein uit de lucht

CRW, KcK, Djiezus, Brommerhandel en yozd hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De actie van Stichting Brein om de website Ondertitels.nl uit de lucht te halen is bij een hoop mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

Een aantal mensen begon na de actie aan een script te werken waarmee een grote aanval op de website van Brein uitgevoerd werd. De aanval is op het moment bezig en diverse sites van de Stichting zijn gedeeltelijk of helemaal uit de lucht.

SP: Kamervragen over Irak-trip Adam Curry

Van BommelHet socialistische Tweede-Kamerlid Harry van Bommel heeft aan minister Kamp van Defensie gevraagd welke afspraken er zijn gemaakt met discjockey Adam Curry, die voor Radio Veronica programma's vanuit Irak gaat presenteren. De SP'er wil meer weten over de redactionele onafhankelijkheid, de kosten en de veiligheidsgaranties. "Wordt Curry ingehuurd als propagandist voor de krijgsmacht en de bezetting van Irak, of krijgt hij de vrijheid om te doen en te laten wat hij wil?", zo vraagt Van Bommel zich af.

Het Kamerlid wil ook weten op welke wijze de veiligheid van Curry en aanhang wordt geregeld, hoe de kosten verdeeld worden en wie eventueel opdraait voor schade door oorlogsgeweld, terreur of ongevallen. Curry en zijn team zouden onder begeleiding staan van Nederlandse mariniers.

Vandaag werd overigens bekend dat Curry uit 'algehele veiligheidsoverwegingen' heeft besloten om later met zijn crew naar Irak te vliegen. Curry zei vandaag dat hij niet te veel mensen en pers aanwezig wilde hebben bij zijn vertrek naar Camp Smitty, het hoofdkamp van de Nederlandse troepen bij As Samawah. De dj zou vanochtend vanaf Schiphol naar Irak vertrekken, maar volgens Curry liep het 'mediacircus' rond die reis uit de hand.

Festivalnieuws: Motel MozaÔque, Pinkpop, Graspop

Motel MozaÔque
Het breed opgezette culturele festival Motel MozaÔque heeft weer een aantal acts bevestigd die op 16 en/of 17 juni in Rotterdam ten tonele zullen verschijnen. Het gaat om: Zero 7, The Shins, Phoenix, Tali, Explosions in the Sky, Automato en Dozer. Eerder waren onder meer Lambchop en I Am Kloot al bevestigd.

Pinkpop
Het gonst weer van de geruchten over welke bands dit jaar Pinkpop zullen bezoeken. Bevestigd zijn al After Forever, Less Than Jake, Muse, The Rasmus, T. Raumschmiere, Moloko, Kaizers Orchestra, Ojos de Brujo, Starsailor en The Thrills. Volgens Graz maken daarnaast Lenny Kravitz, Linkin Park, Avril Lavigne, Basement Jaxx, Black Eyed Peas, Extince, Placebo, F33l3r en Admiral Freebee een goede kans om op het affiche van Pinkpop 2004 te verschijnen.

Graspop Metal Meeting
De organisatie van Graspop heeft vijf hardcore bands van 'I Scream Records' vastgelegd, om 25, 26 of 27 juni in Dessel (BelgiŽ) op te treden, te weten: Agnostic Front, Blood For Blood, Backfire, Discipline en Slapshot. Eerder waren onder anderen MotŲrhead, Anthrax, Judas Priest, Life Of Agony, Alice Cooper en Queensryche al vastgelegd.

Jongen (16) in cel voor bedreigen docenten

Naar nu bekend is geworden zit sinds dinsdag een 16-jarige jongen uit Zaandam in de cel wegens het per internet bedreigen van drie leraren van een school in zijn woonplaats. De jongen, die inmiddels heeft bekend, wordt morgen voorgeleid aan de rechtercommissaris.

De knaap is een ex-leerling van de school waar de bedreigde leraren lesgeven. Zij waren vorig jaar betrokken bij de beslissing de jongen van school te sturen. De bedreigingen uitte de tiener op 24 januari op de website van de school.

'Michael Jackson in financiele problemen'

De New York Times meldt dat Michael Jackson aan de rand staat van de financiŽle afgrond. De popster leeft van zijn laatste financiŽle reserves en lijkt niet in staat een lening van zeventig miljoen dollar bij de Bank of America te kunnen terugbetalen.

Onderhandelaars van Jackson proberen nu de lening te verlengen. Die is gebaseerd op de liedjescatalogus van Michael Jackson die tussen de 75 en 90 miljoen dollar waard zou zijn. Tevens probeert men kredietverleners ertoe te bewegen schuldverlichting toe te staan.

De kritische houding van de banken ten opzichte van Jackson zou niet enkel te maken hebben met de komende rechtszaak voor kindermisbruik die Jackson te wachten staat, maar ook met berichten dat hij onder de invloed zou staan van de radicale zwarte moslimbeweging, Nation of Islam.

De zanger lijkt zichzelf niet druk te maken. Maandelijks zou hij nog twee miljoen dollar uitgeven aan shoppen, auto's, huizen en het onderhouden van leden van de Nation of Islam.

Geen GP van San Marino?

De teambazen overwegen om de eerste Grand Prix in Europa, te weten de Grand Prix van San Marino, te boycotten.

In het blad Autosport is te lezen dat de teambazen dit serieus overwegen. Dit met betrekking tot de nieuwe Europese regelgeving met betrekking tot ongevallen. Bij een ongeval wordt het makkelijker om betrokkenen te vervolgen. De teambazen vrezen dat zij of andere teamleden bij een ongeluk zullen worden vervolgd.

Om druk uit te oefenen op Europese regeringen en de Europese Commissie zou de eerste race kunnen worden geboycot. Eddie Jordan vertelde het blad: "Als sportman en racer, wil ik mijn auto's wel naar Imola sturen, maar als zakenman met de verantwoordelijkheden die ik heb, zet ik er mijn vraagtekens bij. Ik heb verantwoordelijkheid naar mijn medewerkers en mijn familie en dat deel van me zegt dat ik niet moet gaan."

De FIA is al langer in overleg met verschillende overheden hierover, maar tot nu is de regelgeving blijven staan. Ook voor de Formule 1.

Oudkerk gevraagd als wethouder in Haarlem

jeehaa en Wackyduck hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rob Oudkerk kan uitkijken naar een nieuwe baan in de politiek. De CDA-fractie in de gemeenteraad van Haarlem wil graag dat hij wethouder Ton de Lange, die woensdag om persoonlijke redenen aftrad, op gaat volgen. Oudkerk zelf heeft nog niet gereageerd, maar zei bij zijn aftreden als wethouder in Amsterdam een terugkeer in de politiek niet uit te sluiten.

"We zijn bloedserieus," aldus CDA-raadslid J. Verhagen op de vraag of het een grap is. "Natuurlijk weten we waarom Oudkerk in Amsterdam is opgestapt. Dat is zielig voor hem en zijn vrouw, maar daar moeten ze samen maar uitkomen. Politiek begrijpen we er echter helemaal niets van. Zo'n politiek zwaargewicht zouden we in Haarlem goed kunnen gebruiken."

Fractievoorzitter M. Divendal van de PvdA is niet enthousiast over het voorstel. Hij ziet Oudkerk als Amsterdammer niet snel naar Haarlem komen. "Laten we het er maar op houden dat het een verrassend en leuk voorstel is van het CDA."

Oudkerk met echtgenote
Rob Oudkerk met echtgenote

Man bedreigt hulpverleningsdiensten

In Zaandam is een 52-jarige man aangehouden die in zijn huis de brandweer en politie met een mes bedreigd heeft. De hulpverleningsdiensten waren aanwezig omdat er een brandmelding binnen was gekomen. Op het fornuis stond namelijk een pan aan te branden.

Toen de brandweer bij het pand arriveerde stond het huis van de verdachte vol rook, maar de man wilde niemand binnen laten. Toen een brandweerman via een openstaand raam naar binnen wilde gaan, werd hij bedreigd met een mes. Agenten sloegen hierop een ruit in, maar de verdachte bedreigde ook hen. De man kon met pepperspray in bedwang worden gehouden en gearresteerd worden.

Duitse deelstaatminister aangevallen met mes

Wackyduck had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Hamburgse deelstaatminister Roger Kusch is aangevallen door een vrouw met een mes. Dit heeft de politie van Hamburg vandaag bekend gemaakt. Kusch, de minister van justitie in de staddeelstaat, komt er openlijk voor uit dat hij homoseksueel is.

De christen-democratische Kusch hield een toespraak in verband met de campagne voor de lokale verkiezingen, toen het voorval gebeurde. Een vrouw stak hem met een zakmes in zijn dijbeen, waarna ze door medewerkers overmeesterd werd. De politicus kon na een behandeling in het ziekenhuis weer terug naar huis. De vrouw zou tijdens de actie beledigingen hebben uitgeroepen betreffende zijn geaardheid.

Moeder gewurgde kleuter overleden

Skwish en edje34 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw die ervan werd verdacht vorig jaar haar 5-jarige zoontje te hebben gewurgd, is eind vorige week overleden. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Een progressieve spierziekte werd de vrouw fataal.

De rechtszaak tegen de vrouw zou 18 februari worden voortgezet nadat deze in november vorig jaar was aangehouden zodat de verdachte psychiatrisch onderzoek kon ondergaan. Haar advocaat liet toen al weten dat de vrouw de spierziekte had. Ze lag aan beademingsapparatuur in het Leids Universitair Medisch Centrum en kon daarom niet worden onderzocht.

Door haar overlijden is de vrouw geen verdachte meer in de zaak en zal het OM niet-ontvankelijk worden verklaard. De vrouw is inmiddels in besloten kring begraven.

Wanhopige asielzoeker drinkt weer

De Iraanse asielzoeker/hongerstaker Mehdy Kavousi uit Zaandijk, beter bekend als de wanhopige asielzoeker, drinkt weer. Bovendien zijn de hechtingen uit zijn oogleden verwijderd. Dat liet een woordvoerder van zijn familie vandaag weten

Uit protest tegen zijn dreigende uitzetting naaide Kavousi zijn ogen en mond dicht. Kavousi is uitgeprocedeerd en moet terug naar Iran. De IraniŽr drinkt inmiddels weer, zodat hij op krachten blijft voor de vervroegde hoorzitting bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over een zogeheten vergunning Verblijf bij Echtgenoot. Deze zal maandag plaatsvinden.

De woordvoerder van zijn familie zegt dat de hoorzitting is vervroegd vanwege de gezondheid van Kavousi. Het vocht dat Kavousi drinkt, is een mengels van water en electroliet. Dit laatste middel moet lever- en nierstoringen voorkomen. De hechtingen zijn eruit gehaald, omdat Kavousi's ogen ontstoken raakten.

Overheidsinstanties en artsen hebben laten weten dat de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van een hongerstaking altijd bij de hongerstaker zelf zal liggen. Zij worden met grote regelmaat geconfronteerd met uitgeprocedeerde asielzoekers, die een hongerstaking als laatste redmiddel zien.

Mehdy Kavousi
Mehdy Kavousi

Al 42 doden bij volksopstand op HaÔti

De volksopstand op HaÔti heeft tot nu toe al aan minstens 42 mensen het leven gekost. De opstandelingen eisen het aftreden van president Aristide.

In elf verschillende steden zijn politiebureaus door burgers aangevallen en zijn er barricades opgeworpen. De politie kon in slechts twee steden de rust enigzins herstellen, dat ging wel gepaard met het nodige geweld.

Door verschillende hulporganisaties is al gewaarschuwd voor een voedselcrisis; door de blokkades bereikt de nodige hulp de bevolking niet meer. De VS heeft Amerikanen opgeroepen om HaÔti, het armste land van Noord- en Zuid-Amerika te verlaten. De regering-Bush weigert vooralsnog om ook daadwerkelijk in te grijpen.

Fraudebestrijder verduisterde miljoenen

mutsz en TvB hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In BelgiŽ blijkt de chef fraudezaken van de Belgische Post de afgelopen tijd zelf een fraudeur geweest te zijn. Hij zou enorme geldbedragen verduisterd hebben. Waarschijnlijk gaat het om een bedrag van 12,5 miljoen euro. Dit geld zou door de man naar een rekening in Monaco zijn weggesluisd.

De 12,5 miljoen euro is inmiddels door de Belgische justitie en de Belgische Post teruggevonden, op twee miljoen euro na. Het Belgische postbedrijf heeft inmiddels een onderzoek gestart naar hoe het mogelijk was dat de man bij zwaar beveiligde gegevens kon komen.

Artiesten luiden noodklok over download

QuietGuy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een brief aan de Tweede Kamer hebben negen artiesten en bands deze week aandacht gevraagd voor het probleem van het illegaal downloaden van nummers. Het gaat om mensen als Frans Bauer, Trijntje Oosterhuis en de band Within Temptation. Allen hebben dit jaar de Gouden Harpen of de Exportprijs gewonnen.

Volgens de schrijvers staat de toekomst van de Nederlandse muziek onder druk. Door digitale technieken kunnen de artiesten hun liedjes sneller en beter bij de fans krijgen, maar de technieken worden ook gebruikt voor illegale activiteiten. Dit heeft volgens de artiesten wereldwijd veel banen in de muzieksector gekost en ertoe geleid dat steeds minder artiesten een kans krijgen om muziek op te nemen en zo bij een groot publiek bekend te worden.

De muzieksector doet van alles om het tij te keren, onder andere door het opzetten van legale diensten. Daarvoor is echter wel een wet nodig, zo stellen de artiesten. Deze wet moet legale diensten een kans geven om succesvol te zijn in een omgeving waarin 'illegaal aanbod hoogtij viert'.

"U vergadert vandaag en morgen over onze toekomst. Over de nieuwe Auteurswet. Wij willen u, vanaf hier, oproepen om onze belangen ťn die van toekomstige artiesten, muzikanten, muziekauteurs, Harpen- en Exportprijswinnaars in het oog te houden," aldus de artiesten in de brief.

De Kamer was gevoelig voor de noodkreet, maar er is geen steun om de handhaving van het auteursrecht in het strafrecht onder te brengen, zoals de muziekindustrie had voorgesteld.

Donner: "cellentekort valt mee"

Vandaag heeft minister Donner van Justitie aan de Tweede Kamer laten weten dat het cellentekort niet zo groot is, als wordt vermoed door de meesten. Volgens Donner is het tekort aan cellen zelfs aan het teruglopen.

Donner liet dit in een reactie aan de Kamer weten, waar de afgelopen tijd veel kritische geluiden waren te horen. De Tweede Kamer drong mede hierdoor aan op het meer inzetten meermanscellen, het ombouwen van legerkazernes en het openen van particuliere gevangenissen.

Volgens Donner zijn de problemen niet het aantal cellen, maar de kosten die worden gemaakt per cel.Cellen die nu opgeleverd worden, kosten circa 135 euro per dag. Nog niet zo lang geleden was dit bijna 300 euro.

Andermaal interland Oranje afgezegd

De oefeninterland van Nederland tegen Zuid-Afrika van 4 juni staat zachtgezegd op losse schroeven. De Zuid-Afrikanen hebben een WK-kwalificatieduel over het hoofd gezien.

De FIFA heeft voor de bewuste datum de kwalificatiewedstrijd Zuid-Afrika - Kaapverdische Eilanden vastgesteld. Het duel met Nederland is voorlopig geannuleerd. Er wordt gekeken naar een later tijdstip (ver na Euro 2004).

Eerder zei Duitsland een oefeninterland af vanwege de loting van Euro 2004. Dit duel is inmiddels verschoven naar 17 augustus 2005 wederom in de Amsterdam ArenA. Op 18 februari treft Oranje nu de VS in Amsterdam.

In de aanloop naar Euro 2004 speelt Oranje verder nog de volgende interlands:

31/3 Nederland - Frankrijk De Kuip 20.30 uur
28/04 Nederland - Griekenland Philips-stadion 20.30 uur

Duitse leraren onwel na eten spacecake

mutsz en Tiswatvandaag hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Taarten verkopen op een school voor een goed doel. Niets mis mee, zo op het eerste gezicht. Dat dachten docenten van een school in de Noord-Duitse stad LŁneburg ook, maar dit bleef niet zonder gevolgen. Zo moesten tien docenten in het ziekenhuis worden opgenomen, nadat ze van een chocoladecake hadden gegeten, waarin marihuana bleek te zitten. Dat liet een gemeentewoordvoerder vandaag weten.

Na het eten van de geestverruimende chocoladecake klaagden de docenten over onder meer over misselijkheid en hallucinaties. De cake was door een onbekende in de lerarenkamer gezet en zonder enige achterdocht werd het baksel helemaal opgesmuld door de docenten. Uit onderzoek bleek later dat er cannabis in het baksel zat.

De leraren waren niet achterdochtig, omdat er op school een project gaande was, waarbij scholieren hun eigen taarten en cakes verkochten voor een goed doel. De opbrengst hiervan ging naar de slachtoffers van de ramp met de kernreactor in Tsjernobyl in 1986.

Pop-up nadert zijn einde

Het grootste Nederlandse webreclamebedrijf Webads wil gaan stoppen met pop-ups. Uit onderzoek is gebleken dat internetters websites met pop-ups vervelend vinden. "Uit dit onderzoek blijkt dat bezoekers websites vermijden als ze weten dat daar pop-ups getoond worden. Bovendien worden pop-ups door 91 procent van de ondervraagden als vervelend of als heel erg vervelend ervaren", aldus een woordvoerder.

Het Amsterdamse bedrijf regelt onder andere de reclame op de FrontPage van FOK!, Startpagina en Telegraaf.nl. Deze laatste wil totaal stoppen met pop-ups en over stappen naar Large Rectangle, de grote vierkanten in beeld met eventueel bewegend beeld.

Een van de redenen om te stoppen met de pop-up is ook de pop-up killer. Zo'n programma om pop-ups te vermijden is op dit moment erg populair. WebAds gaat wel verder met andere reclames, zoals met de Screenad.

Economie NL kromp in 2003 met 0,8%

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat de Nederlandse economie in 2003 met 0,8 procent is gekrompen. Voor het eerst in ruim twintig jaar is het bruto binnenlands product zo sterk gedaald. Alleen in 1958 en 1982 presteerde de econmie nog slechter.

In het laatste kwartaal van 2003 kromp de economie met een half procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2002. Toch was de krimp kleiner dan de kwartalen ervoor. Zo trok de in- en uitvoer van goederen en diensten aan in het laatste kwartaal van 2003.

Het CBS meldt verder dat de eerste tekenen van herstel van de economie inmiddels zichtbaar zijn.

De economische groei in procenten sinds 2002:

2002
Eerste kwartaal -0,1 procent
Tweede kwartaal 0,2 procent
Derde kwartaal 0,7 procent
Vierde kwartaal 0,1 procent

2003
Eerste kwartaal -0,2 procent
Tweede kwartaal -1,2 procent
Derde kwartaal -1,2 procent
Vierde kwartaal -0,5 procent

NAC polst Stekelenburg

NAC Breda overweegt om Maarten Stekelenburg (21) aan te trekken als vervanger voor de vertrekkende keeper GŠbor Babos.

De keeper van Ajax heeft zich bij de Amsterdammers inmiddels een basisplaats verworven. Bogdan Lobont is de eerste keuze van trainer Ronald Koeman, maar hij is geblesseerd. NAC zou de keeper het liefst huren.

Andere kandidaten zijn Geert De Vlieger (Willem II) en Maikel Aerts (RBC Roosendaal).

Vrouw biedt 'broer' aan op internet

Een Canadese vrouw is overspoeld met telefoontjes van mensen die haar broer wilden kopen, nadat ze een naaimachine van het merk Brother in een krantenadvertentie te koop had aangeboden.

Volgens Barbara Bennett stond er in de krant Columbian in de advertentie alleen maar 'BROTHER for sale'. De krant vergat het woord naaimachine toe te voegen. De advertentie stond bij de sectie waarin items tot 50 dollar worden aangeboden.

Volgens Bennet heeft ze meerdere malen bellers moeten vertellen dat het ging om een drukfout. Eťn beller vroeg haar zelfs of er over de prijs van haar broer te onderhandelen was. "Ach, het is wel goed, ik kon wel wat humor gebruiken," aldus de vrouw. "Ik had een kleine hartoperatie op vrijdag, dus het helpt."

Film over The Simpsons in de maak

De Twentieth Century Fox filmstudio's hebben plannen om een bioscoopfilm van de populaire tekenfilmserie 'The Simpsons' te maken. De voorbereidingen bevinden zich pas in de eerste planningsfase, waardoor de film niet voor 2006 in premiŤre zal gaan.

Over een eventuele bioscoopfilm van de The Simpsons wordt al zeker tien jaar gespeculeerd, maar nu lijken de plannen dan toch echt concrete vormen aan te nemen. Zeven auteurs van de televisieserie zijn aangetrokken om mee te schrijven aan het scenario voor de film. Het team wordt geleid door Matt Groening en James Brooks, de bedenkers van The Simpsons.

Buurtsupers verdwijnen door prijzenslag

Albert Heijn De prijzenoorlog tussen de grote supermarktketens dreigt voor de kleinere buurtsupers funest te worden. Dat laat Het Vakcentrum, de overkoepelende organisatie van kleine zelfstandigen, weten.

Momenteel denkt ťťn op de vijf winkeliers dat de continuÔteit van het bedrijf binnen een half jaar gevaar zal lopen. 31 procent verwacht dat dit binnen ťťn jaar zal gebeuren. Dit is, in vergelijking met een onderzoek van vier maanden geleden, een toename van negen procentpunt.

Wanneer de verwachtingen overeen zullen komen met de werkelijkheid, dan telt Nederland binnen ťťn jaar zeshonderd buurtsupers minder. Voor dertig procent van de kleine zelfstandigen zou de prijzenoorlog geen negatieve effecten hebben.

_
De prijzenoorlog zoals deze tot nu toe is verlopen:

ronde 1: AH verlaagt de prijzen van ruim duizend producten. Anderen volgen.
ronde 2: AH verlaagt de prijzen van 300 artikelen, anderen volgen weer.
ronde 3: Super de Boer en Konmar verlagen de prijzen van 250 producten
ronde 4: Edah zet de vierde ronde in, door opnieuw vele artikelen te verlagen in prijs.
ronde 5: AH verlaagt de prijs van 300 producten.
ronde 6: Discounters slaan terug
ronde 7: Albert Heijn komt met een goedkoop zuivelassortiment op de markt.
ronde 8: Diverse supermarkten verlagen de prijzen van vijfhonderd artikelen.

Waterleidingbedrijf vindt oude schedel

seriewoordenaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Leiden hebben medewerkers van het waterleidingbedrijf bij onderhouds-werkzaamheden een eeuwenoude schedel gevonden. De vondst werd gedaan in de Houtstraat, aan de zijkant van het Rijksmuseum van Oudheden.

De plek is door archeologen voorzichtig uitgegraven, hierbij werden ook enkele sleutelbeenderen gevonden. Volgens een eerste schatting zou het gaan om een geraamte uit ongeveer 1350. Op de hoek van de straat staat een oude gevangenis, die tegenwoordig deel uitmaakt van de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Onderzocht wordt of de gevonden botten aan iemand zouden kunnen toebehoren die vroeger op deze plaats terechtgesteld is.

Huurmoordenaar biedt zich aan op eigen website

Een 25-jarige Zuid-Koreaanse student is opgepakt, omdat hij op zijn website aanbood om huurmoorden te plegen. De politie zal de man vervolgen voor samenspanning tot het plegen van moord. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

Volgens de politie had de Zuid-Koreaan (omgerekend) al duizenden euro's ontvangen van mensen die hem wilden inzetten om iemand te vermoorden. De man had geld nodig, omdat hij een lening van twee miljoen won (ongeveer 1340 euro) moest afbetalen en geen werk kon vinden.

Of de man ook echt van plan was om mensen te (laten) vermoorden is niet duidelijk. In ieder geval had hij van ťťn persoon, een 22-jarige vrouw, al een voorschot van tien miljoen won (zo'n 6700 euro) ontvangen om haar ex-vriend en diens vrouw uit de weg te laten ruimen.

Volgens de politie werd de student via zijn website ook benaderd om mee te werken aan onder meer wapensmokkel.

Real Madrid naar bekerfinale

Real Madrid heeft zich gister niet zonder slag of stoot voor de finale van de Copa del Rey weten te plaatsen. Het was over twee duels baas over Sevilla.

Real verdedigde gister een 2-0 voorsprong uit de thuiswedstrijd. Na een minuut stond het in Sevilla echter al 1-0 achter door Antonio Lopez. Er werd vervolgens flink wat afgevochten op het veld. Scheidsrechter Iturralde Gonzalez gaf acht gele en twee rode kaarten. Op slag van rust stuurde hij Zinedine Zidane van het veld. De Fransman had Pablo Alfaro van een elleboogstoot voorzien.

In de rust haalde een woedende technisch directeur Jorge Valdano van Real verhaal bij de scheidsrechter. Spelers van Sevilla hoorden dit en wilden hem vervolgens te lijf gaan. Nadat de boel was gesust met behulp van de politie gingen beide ploegen verder met de tweede helft.

Na enkele minuten ontving Javi Navarro zijn tweede (en makkelijke) gele kaart en konden beide ploegen weer tien tegen tien verder. Sevilla scoorde echter niet meer, waardoor Real de bekerfinale speelt. De tegenstander komt uit de ontmoeting Real Zaragoza - Alaves [2].

[update] Man eist maandsalaris van Patty Brard

De 54-jarige Gouwenaar P. Veugelers heeft het televisieprogramma 'De kat in de zak' ingeschakeld om een maandsalaris van presentatrice Patty Brard te krijgen. Het bedrag werd hem in oktober 2003 beloofd in een uitzending van Noordzee FM. Brard werkte toen als gast-presentatrice bij het radiostation. Presentatrice Chazia Mourali van 'De kat in de zak' (RTL 4) zal de zaak in de uitzending behandelen.

Patty Brard riep in haar uitzending op om sms-jes te sturen naar Noordzee FM om zo te zorgen dat ze bij deze zender kon blijven. "Als zij uiteindelijk de meeste stemmen kreeg, zou ze kunnen blijven als tijdelijke discjockey, verkondigde Brard voor de microfoon. Ze beloofde een naam uit alle reacties te trekken. Die zou 'een compleet maandsalaris' van haar krijgen. Haar mede-presentator die dag, zei nog in de live-uitzending: 'Patty, weet wat je doet'. Want sommige mensen verdienen immers aardig wat. Maar nee hoor, ze hield voet bij stuk. Dus stuurde ik snel een berichtje met haar naam naar de radiozender toe."

Veugelers werd uitverkozen en mocht in Hilversum 1305 euro in ontvangst komen nemen. "We werden met alle egards in de studio behandeld. U bent de grote winnaar uit wel tweeduizend inzenders, klonk het. We kregen een fles champagne, een pak promotiemateriaal van de zender en de belofte dat het ons door Brard beloofde geld snel zou worden overgemaakt."

Maar het geld is nu nog steeds niet binnen. "Ik heb gefaxt, geschreven, gebeld en gemaild. Maar na ontelbare keren van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, boekte ik nog steeds geen resultaat. Niemand die me bij Noordzee FM verder kon helpen. Vreemd, ze kunnen daar de boel toch wel netjes afhandelen. Als Patty achteraf iets heeft geroepen, wat ze niet kan waarmaken, vind ik dat ook niet erg. Ik roep ook wel eens wat. Maar zeg het dan tenminste eerlijk achteraf.", meent de Gouwenaar die Noordzee FM niet meer aanzet.

Op 15 maart zal de zaak in 'De kat in de zak' behandeld worden.

update 14:31 uur
Noordzee FM heeft inmiddels het bedrag overgemaakt aan Dhr. Veugelers. Dat zegt een woordvoerder van het station aan RadioFreak.nl. Dit nadat het televisieprogramma bij de zender langs was geweest.

Originele bericht: 12:20 uur

Euro 2004: het gras groeit niet

De Portugese organisatie van het EK is bang dat er toch nog iets fout gaat. Het gras in de diverse nieuwe stadions wil namelijk niet groeien.

De nieuwe stadions in Porto, Aveiro, Braga en Leiria zijn al klaar, maar het gras weigert er goed te groeien. Experts op het gebied van gras zijn ten einde raad, terwijl de EK-organisatie hoopt op een klein wonder.

Porto-trainer Mourinho over het veld in Porto waar Nederland de eerste groepswedstrijd tegen Duitsland zal spelen: "Het gras is er zo zacht, dat het voor een voetballer aanvoelt als zand." FC Porto blijft daarom voorlopig in het oude Das Antas stadion spelen.

De organisatie heeft nog wel de optie om de gehele 'grasmat' te vervangen door kant en klare plaggen, als in de Amsterdam ArenA werd toegepast. De kosten hiervoor bedragen ťťn miljoen euro. Een opvallend detail is de bouwer van een aantal van de nieuwe stadions in Portugal, namelijk het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam. Toevallig was dit bouwbedrijf ook betrokken bij de bouw van de Amsterdam ArenA.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Winkeldief steelt op het verkeerde moment

sowisow, Lůmywen, snakehunter en gz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Haarlem is gistermiddag een winkeldief gearresteerd die geen slechter moment had kunnen uitkiezen voor zijn illegale onderneming. Op het moment dat de man zijn slag sloeg bij een supermarkt in de Kruisstraat, was er net een delegatie van de politie in de winkel aanwezig.

De agenten waren in de supermarkt ter gelegenheid van een officiŽle uitreiking binnen het project 'Samen Veilig Ondernemen'. De genodigden dachten eerst nog dat de winkeldiefstal in scŤne was gezet toen de man met een volle boodschappentas ter waarde van 100 euro de winkel uit vluchtte. Toen duidelijk werd dat het om een echte diefstal ging, kon de dief snel in de kraag worden gevat.

Euro 2004: het gras groeit niet

De Portugese organisatie van het EK is bang dat er toch nog iets fout gaat. Het gras in verschillende van de nieuwe stadions wil namelijk niet groeien.

De nieuwe stadions in Porto, Aveiro, Braga en Leiria zijn al klaar, maar het gras weigert er goed te groeien. Experts op het gebied van gras zijn ten einde raad, terwijl de EK-organisatie hoopt op een klein wonder.

Porto-trainer Mourinho over het veld in Porto waar Nederland de eerste groepwedstrijd tegen Duitsland zal spelen: "Het gras is er zo zacht, dat het voor een voetballer aanvoelt als zand." FC Porto blijft daarom voorlopig in het oude Das Antas stadion spelen.

De organisatie heeft nog wel de optie om de gehele 'grasmat' te vervangen door kant en klare plaggen, als in de Amsterdam ArenA werd toegepast. De kosten hiervoor bedragen ťťn miljoen euro. Een opvallend detail is de bouwer van een aantal van de nieuwe stadions in Portugal, namelijk het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam. Toevallig was dit bouwbedrijf ook betrokken bij de bouw van de Amsterdam ArenA.

Nieuwe techniek CNN maakt grote tv-ploeg overbodig

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft een nieuwe techniek ontwikkeld, waardoor voor een reportage nog maar ťťn CNN-medewerker nodig is. De nieuwe techniek, het zogenoemde Digital Newsgathering (DNG) systeem, maakt een meerpersoons tv-ploeg overbodig.

Met de nieuwe techniek is het de bedoeling dat een journalist zelf filmt, monteert en uitzendt vanaf locatie. Monteren kan de journalist doen via zijn laptop. Voor archiefbeelden kan de journalist inloggen op een server in Londen en zo materiaal binnenhalen. Via dezelfde computer kan hij de reportage doorstralen naar de studio van CNN, waarna de reportage kan worden uitgezonden.

GroenLinks wil spoeddebat over brief Bernhard

De fractie van GroenLinks in de Eerste Kamer wil dat er een spoeddebat met premier Balkenende komt over de open brief van prins Bernhard. Deze brief werd vorig week in de Volkskrant gepubliceerd.

In de brief leverde prins Bernhard felle kritiek op publicisten die volgens hem beledigende onwaarheden vertellen over hemzelf en zijn familie. Met de brief wilde de 92-jarige Bernard de reputatie van zijn ouders ''recht aan doen'' en onwaarheden over zijn eigen leven weerleggen. Prins Bernhard zei zich jarenlang machteloos te hebben gevoeld, omdat hij als lid van het Koninklijk Huis moest zwijgen.

Eerste-Kamerlid Platvoet van GroenLinks wil door middel van een spoeddebat meer opheldering over de ministeriŽle verantwoordelijkheid van Balkenende voor de uitspraken van prins Bernhard. Volgende week dinsdag zal de senaat beslissen of er daadwerkelijk en wanneer er een spoeddebat komt.

-
De complete brief van de prins.

58 illegalen opgepakt in de Bijlmer

Bij een grootscheepse actie in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost, zijn door de politie 58 illegalen gearresteerd. De actie begon woensdagmiddag en ging door tot twee uur 's nachts. Dit maakte de politie vandaag bekend.

Doel van de actie, die plaatsvond onder de naam 'Spirit 7', was het oppakken van illegalen op die overlast veroorzaakten of zich in het criminele circuit bevonden. De politie liet weten dat alle arrestanten vermoedelijk afkomstig zijn uit West-Afrika.

Met groepjes agenten tegelijk werden een aantal woningen en illegale cafťs doorzocht, waar de vreemdelingen zich zouden bevinden. Daarbij trof de politie in ťťn woning 2,5 kilo harddrugs aan. De arrestanten zitten vast en zullen binnenkort per vliegtuig worden uitgezet naar het land van herkomst.

IsraŽl verhoogt staat van paraatheid

In heel IsraŽl is vandaag de staat van paraatheid verhoogd, na dreigementen van de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Volgens Hamas moet IsraŽl rekening houden met talrijke aanslagen, om zo de dood van vijftien Palestijnen in de Gazastrook te doen vergelden.

Gisteren kwamen de vijftien Palestijnen om het leven tijdens confrontaties met het IsraŽlische leger. "We hebben extra manschappen gemobiliseerd, wegblokkades opgeworpen en voeren controles uit, vooral in gevoelige gebieden zoals commerciŽle centra, markten en scholen", zo laat een woordvoerder van de politie weten. Op diverse plaatsen in de grootste steden zijn barricades opgeworpen om zo al het verkeer aan te kunnen houden voor een grondig onderzoek.

Ook vandaag kwam het tot schermutselingen tussen de Palestijnen en het IsraŽlische leger. Tijdens een IsraŽlische militaire operatie, in de buurt van Ramallah op de Westoever, werd door het IsraŽlische leger een lid van Hamas doodgeschoten. Volgens het leger werd de 24-jarige Sami Arar al sinds het uitbreken van de intifada in september 2000 gezocht.

Ook Kluivert meldt zich af

Bondscoach Dick Advocaat en Willem van Hanegem kunnen naast Phillip Cocu nu ook over Patrick Kluivert niet beschikken in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten van 18 februari.

Kluivert meldde zich af met een knieblessure. Hij raakte twee weken geleden geblesseerd in het bekerduel van FC Barcelona tegen Real Zaragoza. De aanvaller speelde sinds 19 mei 2002 elke interland. Destijds was ook de VS de tegenstander waartegen hij ontbrak.

Advocaat maakt vrijdag zijn selectie bekend.

"Saddam was stoned bij inval Koeweit"

DaCode had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens een voormalige medewerker van Saddam Hoessein was de afgezette Iraakse dictator zo 'stoned als een garnaal' toen hij in 1990 besloot om buurland Koeweit binnen te vallen. Het binnenvallen van Koeweit leidde uiteindelijk tot de Golfoorlog.

"Saddam zat volkomen onder de verdovende middelen. Zijn verslaving begon in 1959, met marihuana. Nadat hij de macht had overgenomen, schakelde hij soms over op heroÔne", vertelde Issam Rashid Walid. "Hij besliste om Koeweit binnen te vallen omdat hij niet in zijn gewone doen was: hij was gedrogeerd en de drugs deden hem het overzicht verliezen."

De Mol verkoopt aandelen United

Manchester United is niet langer voor een klein deel van John de Mol. De mediatycoon verkocht deze week zijn aandeel in de club van 4,1% aan de Ieren John Magnier en JP McManus. Zij betaalden De Mol circa 30 miljoen euro.

De Mol kocht in oktober vorig jaar het aandeel in de club als investering. "We hebben de aandelen gekocht toen we vonden dat ze ondergewaardeerd waren. We menen nu dat ze overgewaardeerd zijn. We hebben ons belang niet rechtstreeks verkocht, maar met tussenkomst van een bank", aldus een woordvoerder De Mols investeringsmaatschappij Talpa Capital.

De kopers breidden met de aankoop hun belang in de club uit tot vrijwel 29%. Magnier en McManus hebben een appeltje te schillen met manager Alex Ferguson en hopen zo meer invloed te krijgen om hem er uit te werken. Eerder ontketenden ze een mediaoorlog door hem van duistere transferpraktijken te beschuldigen.

De machtsstrijd binnen de Engelse club heeft vooralsnog geen invloed op de resultaten. Al meent PSV-voorzitter Harrie van Raaij wel dat er al iets veranderd is bij de club. "De onderhandelingen over de transfers van Stam en Van Nistelrooy verliepen anders dan die van Robben". De voorzitter zou eerder dit seizoen een principeakkoord voor een transfer ter waarde van 15 miljoen euro hebben gehad met de vertrokken directeur Peter Kenyon.

Begrafenisondernemer vermoordt tante

degruiter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een begrafenisondernemer uit Japan heeft zijn 71-jarige tante met een golfclub doodgeslagen, zodat zijn bedrijf eindelijk weer eens een uitvaart kon verzorgen.

De 42-jarige man had samen met zijn vader een uitvaartonderneming en een slijterij. Aangezien zijn vader ziek is, is het bedrijf feitelijk gesloten. De man was echter van mening dat de onderneming weer een uitvaart kon gebruiken en sloeg zijn tante dood. Alle goede bedoelingen ten spijt werd de uitvaart van de vermoorde vrouw door een concurrerende onderneming verzorgd.

De man heeft de moord bekend en zegt spijt te hebben van zijn daad.

'Pluto' overleden in Disney World

bianca, Mkleinman64 en r00terr0r hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Disney World in de Amerikaanse staat Florida is gisteren een gekostumeerde medewerker van het attractiepark om het leven gekomen. De man droeg ten tijde van het ongeval zijn Pluto-pak.

De 38-jarige Javier Cruz kwam in het 'backstage'-gebied tussen twee paradeplatforms klem te zitten en overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De man speelde al jaren Pluto tijdens de parades. Kort geleden viel Mickey Mouse ook al van een paradeplatform af en kwam bijna bekneld te zitten.

Van Haaren lang uitgeschakeld

Feyenoord-verdediger Ramon van Haaren (31) heeft gister in het duel met AZ de kniebanden van zijn rechterknie ingescheurd. Hij is derhalve zeker vier tot zes weken uit de roulatie.

Van Haaren kampte eerder dit seizoen eveneens met een blessure aan de knie. Hij wordt al sinds zijn overstap van Roda JC naar Feyenoord veel geplaagd door blessures (hamstring, spier, knie). Ditmaal verdraaide hij zijn knie ongelukkig in een duel ploeggenoot Patrick Paauwe, die op zijn onderbeen viel. Het was dezelfde knie als eerder dit seizoen, maar volgens trainer Bert van Marwijk is dit een nieuwe blessure.

Contract voor Beckham jr.

De vierjarige zoon van David Beckham, Brooklyn, heeft nu al een contract getekend bij Tottenham Hotspur.

In Engeland kunnen kinderen normaal zich pas aansluiten bij een voetbalvereniging als ze zes zijn, maar voor Brooklyn Beckham wordt een uitzondering gemaakt. Hij zou nu al zo goed zijn dat hij met hogere leeftijdsgroepen mee kan.

Brooklyn trainde al twee keer mee met de jeugd bij de Spurs. Tijdens die trainingen wordt slechts op basisactiviteiten getraind, maar volgens omstanders toont Brooklyn nu al talent. Ook vader Beckham is vroeger bij de Spurs begonnen, voordat hij naar Manchester United ging.

David en Victoria Beckham wilden het wel geheim houden dat hun zoontje was begonnen met voetballen. Ouders van andere kinderen met wie Brooklyn samenspeelt vonden het echter wel nodig de pers in te lichten.

Kinderen beschieten auto met luchtdrukpistool

sowisow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier jongens zijn gisteren in Den Haag aangehouden, nadat ze een auto hadden beschoten met een luchtdrukpistool. Ze konden gepakt worden doordat de bestuurder van de auto de knapen, in de leeftijd van elf tot veertien jaar, achtervolgde.

De 57-jarige automobilist stond voor een stoplicht te wachten, toen hij door vermoedelijk vijf jongens werd beschoten. De man, die niet gewond raakte, zette de achtervolging in en waarschuwde de politie. In het Sluysplantsoen konden vier jongens worden aangehouden.

De kinderen, die ook snoepjes naar de auto gegooid zouden hebben, zijn in het bijzijn van hun ouders stevig toegesproken. Het is nog onduidelijk waarom ze de auto beschoten.

Prins Bernhard belt briefschrijfster op

petra76 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse Loes Zweerus heeft deze week naar aanleiding van de open brief van prins Bernhard een brief geschreven aan de Volkskrant. Hier heeft prins Bernhard gisterochtend op gereageerd.

In haar brief schreef de koffiehuis-bazin dat ze het niet juist vond dat Bernhard schreef over "de leugen" dat hij in 1937 een ongeluk veroorzaakt had. In 1937 knalde hij op de vrachtwagen van Zweerus' vader. In een biografie van Bernhard kreeg Zweerus de schuld van het ongeval. Later rehabiliteerde de prins Zweerus' vader. Bernhard had namelijk zelf het ongeluk veroorzaakt en er was dus geen sprake van een "leugen".

De prins heeft Zweerus niet zijn excuses aangeboden. Wel hebben ze samen een "gezellig gesprek" gehad.

Tevredenheid over Minardi PS04B

Bij het team van Minardi zijn ze zeer tevreden over hoe de PS04B zich heeft gehouden.

Tijdens de eerste testdagen van de Minardi PS04B deden zich geen grote technische problemen voor. Paul Stoddart verklaarde: "Betrouwbaarheid is waar alle teams in 2004 naar streven, dus de resultaten van deze test zijn zeer positief." De test van dinsdag met Baumgartner verliep al goed en met een snelle rondetijd.

Gisteren wist Gianmaria Bruni nog anderhalve seconde van die rondetijd af te halen. Hij reed een rondetijd van 1:09.627 en reed in totaal 64 ronden. Daarmee reed de Minardi in twee dagen bijna twee volle raceafstanden.

Bruni was erg tevreden na zijn test: "Ik denk dat het een positieve test was. Het nieuwe chassis is erg goed, en ik ben blij met de kleine vernieuwingen die het team op de PS04B heeft aangebracht. We waren, zoals op het programma van vandaag stond, in staat om een aantal bruikbare bandenvergelijkingen toe doen, en ik ben tevreden over mijn snelste tijd."

Minardi zal volgende week voor de laatste keer voor het begin van het seizoen nog testen op het circuit van Imola.

RBC verlengt contracten

RBC Roosendaal verlengt de contracten met Molenaar, Hellemons en Luijten.

Volgens technisch directeur Rob Meppelink wordt het contract van Robert Molenaar automatisch verlengd: "Want volgens een clausule in zijn contract zou dat gebeuren als hij een aantal wedstrijden zou spelen dit seizoen. Nou, dat aantal is hij nu al gepasseerd."

Met Erik Hellemons wil de club een jaar door en de speler heeft aangegeven dit ook te willen. Hellemons vertelde: "Zoals het er nu naar uitziet, ben ik in elk geval ook volgend jaar nog als speler actief. In mijn contract staat als voorwaarde gesteld dat ik twintig wedstrijden of zo zou moeten spelen, nou daar ben ik nu al bijna aan. Voor 1 maart moet de zaak in elk geval beklonken zijn."

Ramon Luijten speelt op dit moment op huurbasis voor RBC Roosendaal. Nu is hij met RBC akkoord over een contract voor nog anderhalf seizoen.

De Graaf, Ikedia, Youssouf en Razic blijven in ieder geval ook volgend seizoen actief in Roosendaal. Daarmee is een leegloop voorkomen. Of er nog onderhandeld gaat worden over een langer verblijf van Bjorn Daelemans en Pablo NiŮo in Roosendaal, is onzeker: "Daar zal ook de nieuwe trainer zich over uit moeten spreken.", aldus Rob Meppelink.

Invallen in Heerhugowaardse kampen

In het Noord-Hollandse Heerhugowaard heeft de politie gisteren invallen gedaan op drie woonwagenkampen. Ongeveer 45 politiemensen troffen op de woonlocaties aan de Koperwiek, de Diamant en de Van Veenweg in totaal 3.100 hennepplanten aan. De meeste kwekerijen waren ingericht in schuurtjes achter de woonwagens. In ťťn geval was een wagen compleet als hennepkwekerij ingericht.

De stroom werd in een aantal gevallen illegaal afgetapt, maar soms ook gewoon via de meter afgenomen. Het ongewoon hoge stroomgebruik op sommige adressen was de directe aanleiding voor de politie-actie.

De invallen hebben niet tot ongeregeldheden geleid. De tien bewoners, bij wie planten zijn aangetroffen, worden gehoord. Buiten de wietplanten zijn zaken als assimilatielampen, filters, een aggregaat en ventilatoren afgevoerd.

Politicus (B) betaalde jaren geen belasting

De minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Daniel Ducarme, heeft de afgelopen vijf jaar geen belasting betaald. De Belgische politicus diende zijn aangiftes van 1999, 2001, 2002 en 2003 nooit in en zijn aangifte van 2000 met vijf maanden vertraging.

Het totaalbedrag aan niet betaalde belastingen over 1999, 2000 en 2001 bedraagt zo'n 184.000 euro. Ook moet hij nog minstens 56.300 euro aan een controlekantoor betalen. Ducarme heeft met de belastingdienst en het controlekantoor een overeenkomst gesloten, hij zal aan hen respectievelijk 5.000 en 3.000 euro per maand overmaken.

De minister-president heeft vanwege deze affaire besloten zijn ontslag in te dienen en stapt op als regeringsleider.

Deurzakker gewond afgevoerd van feest

petra76 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De DeurzakkersHet jubileumfeest van de Brabantse groep de 'Deurzakkers' is gisteravond vervelend begonnen. Zanger Clemens van Bracht (links op de foto) moest het feest per ambulance verlaten nadat hij door een glazen schuifpui was gelopen.

De Deurzakkers zijn vooral bekend van hun hits 'Zak eens lekker door' en 'Het feest kan beginnen, want wij zijn binnen!'. In hotel Prinsen in Vlijmen vierden ze gisteren hun dertigjarig bestaan. Vlak nadat de groep aangekomen was, gebeurde het ongeluk.

Het feest ging wel aangepast door aangezien Van Bracht enkel een snijwond in zijn been had die in het ziekenhuis gehecht moest worden.

Hillary Clinton is een stoere man

De vrouw van de voormalige Amerikaanse president Clinton, Hillary Clinton, staat in de Top 25 van stoerste mannen die het blad 'Men's Journal' opgesteld heeft. Clinton staat op de laatste plaats, vlak na de menselijke 'crash test-dummy' Rusty Haight, die beroepsmatig al 740 auto-ongelukken meegemaakt heeft.

Het is voor de eerste keer dat een vrouw in de Top 25 staat. Volgens woordvoerder Tom Foster is de vermelding als een compliment bedoeld. "Als je ziet wat ze allemaal heeft doorstaan en waar ze voor staat, dan spreekt haar vermelding voor zich. Wie zou er een loopje met haar durven nemen?"

Nummer ťťn op de lijst is de footballspeler Brett Favre. Ook acteur Mel Gibson, minister van Defensie Donald Rumsfeld en rapper 50Cent hebben een vermelding gekregen. De complete lijst is op de site van Men's Journal te vinden.


Hillary Clinton: Eťn van de stoerste mannen van Amerika

Veiliger pistool moet eigenaar herkennen

tolgashakur had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Belgische onderzoekers zijn bezig om een veiliger pistool te ontwerpen. Het vuurwapen moet de handgreep van de eigenaar herkennen, zodat alleen hij ermee kan schieten. Als anderen het wapen vastpakken, zal het blokkeren.

De handgreep van de eigenaar wordt onder meer aan de stevigheid van de handdruk herkend. Het pistool moet een uitkomst zijn voor agenten die worden beroofd van hun eigen wapen. De Belgische wapenfabriek FN is, op een verzoek uit de Verenigde Staten, met de ontwikkeling bezig.

NieuwRechts wil VVD'er aanklagen

VerheijenDe politieke partij van Michiel Smit, NieuwRechts, overweegt aangifte te doen tegen de lokale VVD-politicus Mark Verheijen uit Venlo. Verheijen, fractievoorzitter van de Venlose VVD, zei afgelopen weekend op de regionale Limburgse tv NieuwRechts een ,,verwerpelijke partij'' te vinden, ''die inspeelt op nationaal socialistisch gedachtegoed en rassenhaat''.

Namens het bestuur van NieuwRechts laat partijsecretaris Marc Bajema weten de uitlatingen ongegrond te vinden: ''NieuwRechts is een politieke partij die streeft naar het behoud van de Nederlandse cultuur. Dat is in mijn optiek totaal iets anders dan rassenhaat. Ik begrijp zijn opmerkingen sowieso niet. NieuwRechts staat voor gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en individuele vrijheid. Dat moet Verheijen niet vreemd in de oren klinken, hij zou zich in de achtergrond van zijn eigen partij moeten verdiepen''. Verheijen kan onder een rechtszaak uit komen, zegt Bajema. ''Als hij met ons een inhoudelijke discussie wil aangaan, zullen we geen aangifte doen. Dat hebben we hem ook in een brief laten weten.''

Verheijen zegt wel een discussie te willen aangaan, maar blijft achter zijn beschuldigingen staan. ''Hun site is heel fatsoenlijk, maar ik ken ook het verleden van Smit. Zaken die ik in de rechtszaal goed kan onderbouwen. Dus een gang naar de rechter vrees ik in elk geval niet''.

Vodafone introduceert UMTS-netwerk

FLaPPie HeT KoNijN, MSK en Wu Witte hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Telecombedrijf Vodafone start vanaf aanstaande maandag als eerste Nederlandse mobiele operator met UMTS-diensten. Voor de zakelijke klant komt de 'UMTS Mobile Connect Card', die je aan je laptop kunt aansluiten. Met een snelheid van 384 kb/s is het dan mogelijk op internet te gaan.

Tot nu toe was de toegang op internet via de mobiele telefoon alleen mogelijk met GPRS. Met UMTS kan dat tien keer sneller. Nadeel is wel dat GPRS over het bestaande GSM-netwerk loopt. Voor UMTS is een volledig nieuw netwerk nodig. 25 procent van Nederland, voornamelijk de randstad en Brabant, is op dit moment door Vodafone gedekt. Buiten dat gebied schakelt de telefoon weer automatisch over op het GPRS netwerk.

Vodafone heeft eerst het netwerk getest met een aantal zakelijke klanten. "Uit de reacties van onze gebruikerspanels kwam vooral sterk naar voren hoe de datakaart invloed heeft gehad op de manier waarop zij hun werk en leven organiseren", zo zegt David Jones, Chief Executive Officer van Vodafone Nederland.

Samenwerking Willem II en Arsenal?

Willem II is met Arsenal in gesprek over een eventuele samenwerking.

Nadat eerder het gerucht ging dat Chelsea op zoek was naar een Nederlandse satellietclub, komt nu het bericht over gesprekken tussen Willem II en Arsenal. Arsenal heeft al een samenwerkingsverband met de Belgische club Beveren, maar plukt daar voorlopig nog weinig vruchten van.

In een eventuele samenwerking zou Willem II fungeren als een club waar jongere spelers zouden kunnen doorgroeien totdat ze rijp zijn voor het eerste elftal van Arsenal. Willem II zou technische ondersteuning krijgen en goedkoop aan talentvolle spelers kunnen komen. In hoeverre de plannen al echt concreet zijn, is voorlopig onbekend.

Button kandidaat bij Williams

De BBC meldt dat Jenson Button de grootste kandidaat is om volgend jaar bij Williams te gaan rijden.

Met het vertrek van Juan Pablo Montoya bij Williams komt daar een plekje vrij. Naast Button zouden ook Giancarlo Fisichella en Mark Webber kandidaten zijn.

Tussen de zaakwaarnemers van Button en Williams zouden al de eerste gesprekken zijn gevoerd. Button staat echter nog tot 2006 onder contract bij BAR en BAR-baas David Richards heeft al gezegd Button absoluut niet te laten gaan.

Patrick Head, technisch directeur van Williams, ziet desondanks Jenson Button zeker als kandidaat: "Zoals David Richards een aantal keren heel duidelijk heeft gezegd, heeft Jenson een vrij sterke contractuele verbintenis met BAR. Rijders willen een goede auto en het geld dat ze menen te moeten verdienen. Als dat bij BAR voorhanden is, heeft hij natuurlijk weinig reden om te vertrekken. Maar als hij beschikbaar was, dan zou hij hoog op de lijst staan."

Bahrein schrapt 'tentsteden'

Bahrein heeft een nieuw plan voor 'tentsteden' in de woestijn om bijna 2.000 Formule 1-fans in onder te brengen met zeker ťťn jaar uitgesteld.

Volgens het hoofd van het project was er niet genoeg tijd om alles voor april rond te krijgen. Dan wordt de allereerste race in het Midden Oosten verreden. Volgens hem zal het plan volgend jaar wel worden uitgevoerd.

Volgens het plan, dat was bedacht vanwege het tekort aan hotelkamers in het kleine land, zouden vijf afzonderlijke tentkampen worden opgericht waar honderden mensen zouden kunnen verblijven. Ook was aan inwoners van Bahrein gevraagd om F1-bezoekers in hun huis te laten overnachten, maar ook dat plan is wegens tijdsgebrek op de lange baan geschoven.

"Consument heeft geen recht op thuiskopie"

WaSTeiL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Velen zien een kopie van zaken als een muziekcd of een computerspel als hun goed recht. Volgens minister Donner van Justitie is dit echter niet het geval en zijn anti-kopieerbeveiligingen derhalve ook niet in strijd met de Nederlandse auteursrechtenwet. Dat zei de minister woensdagmiddag bij de behandeling van aanpassingen aan deze wet.

"Er is geen sprake van een absoluut consumentrecht. Een privťkopie hoeft niet mogelijk te zijn. Deze wet geeft de gebruiker niet het recht om te kopiŽren", aldus Donner, die dan ook geen verbod wil instellen op de beveiligingen die nu kopieren tegengaan. Wel moeten fabrikanten kopers laten weten dat er op hun product een beveiliging zit, zodat men op basis daarvan kan bepalen of men tot aanschaf overgaat.

De linkse oppositie is voor een verbod op de anti-kopieerbeveiliging, die volgens Kees Vendrik van GroenLinks voor veel mensen problemen oplevert. "Voor miljoenen consumenten betekenen de anti-kopieerbeveiligingen dat ze geen cd's kunnen afspelen op hun apparatuur. Het is uw verantwoordelijkheid om voorzieningen te treffen zodat er geen inbreuk wordt gemaakt op de rechten van de consument."

"Vmbo is een zinkend schip"

_ToM_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het vmbo is een zinkend schip en moet worden afgeschaft. Dat stelt hoogleraar onderwijskunde John Peters van de RUG, verwijzend naar de moord op een docent bij het Terra College voor vmbo in Den Haag. Volgens hem is deze moord namelijk het topje van de ijsberg. "Er komt zoveel ellende samen in het vmbo, het is een kwestie van tijd voordat zich opnieuw incidenten voordoen."

De Nederlandse overheid heeft het onderwijsbeleid volgens Peters bijna drie decennia laten 'zwabberen', vooral in het zogenaamde eerstefaseonderwijs. Na mislukkingen als de middenschool en de basisvorming werd het volgens hem door het op een hoop gooien van mavo, lbo en speciaal onderwijs alleen nog maar erger.

Peters zet meerdere problemen waarmee de gemiddelde vmbo-school in Nederland te kampen heeft snel op een rij. Zo is de uitval van scholieren enorm hoog; dertig procent haalt de eindstreep niet. Daarbij ziet hij een kwalitatief probleem: door het samenvoegen van mavo-scholieren, kinderen met leerproblemen, achterstandsjongeren en allochtonen ontstaat een moeras waarin zelfs de scholieren die wel enig perspectief hebben worden weggezogen.

"Het vmbo is ten dode opgeschreven," zegt Peters. Dat komt volgens hem omdat de overheid niet aan de oorzaken van problemen werkt, maar continu symptomen bestrijdt. "Met campagnes voor docenten en scholieren, veiligheidspoortjes, kluisjes of bijspijkercursussen loop je altijd achter de feiten aan." Volgens hem moet er meer aandacht komen voor de combinatie van leerlingen en zouden de strenge exameneisen moeten worden afgeschaft.

Problemen in het vmbo kunnen nadrukkelijk niet alleen worden toegeschreven aan scholieren stelt Peters. "Jongeren veranderen, dat staat vast. Daar moeten we het onderwijs op aanpassen. We hebben een systeem uit het verleden, gebaseerd op de gedachte dat je het beste in kinderen moet stoppen. Dat past niet meer in deze tijd, je moet juist proberen het beste uit ze te halen."

Game Review: Dungeons & Dragons Heroes

Publisher:Atari
Developer:Atari
Website:Dungeons & Dragons Heroes
Platform:XBox


"Dungeons and Dragons" is bij de meeste mensen vooral bekend van de table-topspellen. Er zijn echter ook console- en computerspellen die dit type regels gebruiken. Enkele voorbeelden zijn de arcadegames D&D: Tower of Doom en D&D: Shadow Over Mystara, ook uitgebracht op de Sega Saturn, en het PC-spel (later ook uitgebracht op de GBA) Eye of the Beholder.

Veel moderne RPG's voor PC en console zijn gebaseerd op de regels uit Dungeons & Dragons: onder andere de Forgotten Realms wereld (bekend van Baldur's Gate, NeverwinterNights en Icewind Dale) en Planescape (Planescape Torment). Aangezien ik aan die spellen veel plezier heb beleefd kocht ik, toen ik een spel voor de XBOX zag liggen met de titel D&D Heroes, deze dan ook blind...

6 Apache-helikopters naar Afghanistan

Er gaan binnenkort zes Apache-helikopters naar Afghanistan om daar beveiligings- en verkenningsvluchten uit te gaan voeren. Dat heeft de Tweede Kamer besloten. Alleen de SP was tegen de inzet.

Aanvankelijk was er enige terughoudendheid van partijen omdat de helikopters ook kunnen worden ingezet buiten de hoofdstad Kabul. In die gebieden is een militaire operatie gevaarlijker. Minister Kamp heeft de bezorgde partijen echter verzekerd dat dergelijke vluchten slechts incidenteel zullen worden uitgevoerd, met toestemming van de Defensiestaf.

De helikopters zullen alleen ingezet worden ter ondersteuning van de stabilisatiemacht ISAF en niet voor de Amerikaanse jacht op al-Qaeda.

Motorrijder door fortuin geraakt

Familieleden van een slachtoffer van ontvoering hebben meer dan 600.000 dollar bovenop een motorrijder gegooid, toen ze het losgeld vanaf een viaduct naar de ontvoerders wierpen. Het incident vond plaats in Taiwan.

Het geld, dat was verpakt in twee nylonzakken, landde op de 57-jarige Lu Fang-nan, toen hij onder het viaduct doorreed. Een familielid van het slachtoffer bracht het geld echter precies op de manier die in de instructies van de kidnappers stond beschreven.

"Wat heeft dit met mij te maken? Waarom werd ik geraakt?, aldus Lu tegen verslaggevers. De man, die zich later moest laten behandelen voor een gezwollen en gekneusd linkerbeen, reed van de plek des onheils weg zonder zich te realiseren dat hij door zoveel geld was geraakt.

De politie is inmiddels een aantal verdachten van de ontvoering op het spoor, het slachtoffer is inmiddels vrijgelaten.

Man in cel na moord op zwaan

In Groot-BrittanniŽ moet een man de cel in wegens de moord op een zwaan. Dat heeft een rechtbank woensdag besloten. De rechter vond de daad zo gruwelijk dat de man drie maanden gevangenisstraf heeft gekregen.

Op 15 december vorig jaar zagen ruim honderd mensen in een park in het Britse Exeter hoe de 41-jarige man de zwaan wurgde. Daarna sloeg hij het dier een aantal maal keihard op een betonnen pad in het park. Volgens de officier van justitie was Barnett op dat moment dronken, maar de advocaat van de man bestrijdt dat. De man, die schizofreen is, zou zijn pillen niet hebben ingenomen.

"Wereld riskeert zelfvernietiging"

Als de wereld de verspreiding van kernwapens niet tegengaat kan dat tot de vernietiging van de aarde leiden. Dat schrijft het hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), El-Baradei, in een ingezonden brief in de New York Times.

Volgens El-Baradei is de technologie voor het maken van kernwapens tegenwoordig via een wereldwijd netwerk te koop, terwijl dit vroeger vrijwel niet kon. "Uiteindelijk, onontkoombaar, zullen terroristen toegang krijgen tot dergelijke materialen en technologie, of zelfs tot echte wapens. Als de wereld niet van koers verandert, riskeren we zelfvernietiging," aldus El-Baradei.

Ecclestone: kosten drastisch verlagen

De Formule 1 moet de kosten naar beneden brengen, anders overleeft de sport het niet. Dat is de luid en duidelijke boodschap van F1-baas Bernie Ecclestone. Hij deed zijn uitspraken gisteravond in Londen.

Volgens Ecclestone moeten teams samen de regels veranderen zodat de bedragen die momenteel door teams worden gespendeerd veel lager worden. Doet men dit niet, dan zullen grote autoproducenten de sport mogelijk verlaten.

"Als we de kosten niet dramatisch verlagen kunnen de huidige autofabrikanten in de Formule 1 die aan de top staan zeggen 'We hebben genoeg uitgegeven, we stoppen ermee'," aldus Ecclestone. "We moeten dit jaar met ideeŽn komen, zo simpel is het."

Volgens Bernie is de huidige situatie in de Formule 1, waarbij minder dan de helft van de teams ook daadwerkelijk kans heeft op een overwinning, een resultaat van de hoge kosten. Het is nu volgens hem voor een team als Jordan onmogelijk te concurreren met een team als McLaren.

"De enige manier waarmee je dit ooit kunt veranderen is het verlagen van de kosten waardoor teams aan het eind van de grid aan kunnen sluiten bij de betere teams," aldus Ecclestone. De uitgaven van een team als McLaren sluiten dan meer aan bij die van Jordan.

Ecclestone denk dat een verlaging van de kosten onder andere kan worden bereikt door een vermindering van motorprestaties en motorcapaciteit. De teams met een groot budget staan echter in de weg als het gaat om veranderingen. Zij zullen, zolang ze zelf geld hebben, volgens de F1-baas niet geinteresseerd zijn in een aanpassing van de regels.

Eerste F1-bolide Senna te koop

Fans van wijlen Ayrton Senna kunnen binnenkort de bolide kopen waarin de Braziliaanse coureur zijn debuut in de Formule 1 heeft gemaakt. De zal het voertuig laten veilen.

In 1984 debuteerde Senna in een Toleman-Hart. De auto werd ook nog eens tweede op het circuit van Monte-Carlo. De coureur pakte in totaal 41 overwinningen en werd drie keer wereldkampioen.

Tijdens de Grand Prix van San Marino dit jaar is het tien jaar geleden dat Ayrton Senna overleed. De coureur verongelukte in 1994 tijdens de race op dat circuit. Hij werd 34 jaar.

Ecclestone: RšikkŲnen wordt kampioen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt dat McLaren-coureur Kimi RšikkŲnen dit jaar wereldkampioen zal worden. Dat zegt hij in een interview met Autosport.

"Ik zou mijn geld op Kimi als kampioen zetten," aldus Ecclestone, die verwacht dat RšikkŲnen in het kampioenschap vooral tegenstand gaat krijgen van Michael Schumacher en Juan-Pablo Montoya. Volgens Bernie is Fernando Alonso een coureur die dit jaar juist het meeste uit ongewone racesituaties kan halen om zo een overwinning in de wacht te slepen.

Ecclestone deed ook nog zijn woordje over de banden, waar Michelin volgens hem bij droog weer beter presteert dan Bridgestone. Dat is een serieus probleem voor Ferrari, zo liet de F1-baas weten.

Webber niet blij met puntensysteem

De Australische coureur Mark Webber is niet blij met het aangepaste puntensysteem in de Formule 1.

Webber is het eens met regerend wereldkampioen Michael Schumacher die stelt dat hij met zijn zes overwinningen vorig jaar het kampioenschap met gemak had moeten winnen. Nu had Kimi RšikkŲnen, die slechts ťťn race wist te winnen, tot de laatste race toe nog kans op de titel. Volgens Webber is dat 'een beetje raar'.

Door het nieuwe systeem, dat vorig jaar werd ingesteld, hebben de middelmatige teams meer kans om punten te krijgen. Het aantal rijders dat per race punten krijgt is verhoogt van zes naar acht en daarbij zit er minder ruimte tussen de punten van de nummer ťťn en twee van een race. Dit moet een spannender kampioenschap opleveren.

'Schokkende' invloed roken op voortplanting

The_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Roken schaadt bijna alle aspecten van seksuele gezondheid, de gezondheid van het voortplantingsstelsel en dat van het kind. Dat blijkt uit een onderzoek dat door de British Medical Association is gedaan. Woensdag werden de resultaten hiervan bekendgemaakt.

De cijfers wijzen uit dat roken bij zowel mannen als vrouwen ernstige gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid. Alleen al in Groot-BrittanniŽ zijn 120.000 mannen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar impotent door de gewoonte. Ook levert het een verhoogd risico op om een miskraam te krijgen of een doodgeboren baby te baren. Ieder jaar zijn er 5.000 miskramen aan roken toe te schrijven.

Daarnaast hebben vrouwen die tijdens de zwangerschap roken drie keer meer kans op een baby die bij de geboorte ondergewicht heeft. Ieder jaar krijgen rokende moeders samen 14.000 kinderen met ondergewicht, waarbij het kind een verhoogde kans heeft op een slechte gezondheid inclusief hartziekten en diabetes.

"De mate waarin roken schade veroorzaakt aan voortplantings- en kindergezondheid is schokkend," aldus Vivienne Nathanson, hoofd wetenschap en ethiek van het BMA. "Het staat door de lange beschrijving van schrikbarende effecten vast dat er iets gedaan moet worden."

De organisatie wil dat harde maatregelen worden getroffen door de Britse overheid, waaronder een verbod op roken in openbare ruimtes en bescherming van zwangere vrouwen tegen het meeroken.

Meer informatie uit het rapport is op de website van New Scientist terug te lezen.

Griek ontdekt eigen vrouw op pornosite

Bedrogen worden is nooit leuk, maar om dan ook nog eens je geliefde op het internet de liefde te zien bedrijven met een ander is nog veel erger. Het overkwam een 30-jarige Griekse manager, die op een website terechtkwam waar een pornovideo van zijn vrouw stond.

Volgens de politie is de website gemaakt door een groep jongeren. Zij hadden de vrouw naar een huis in Athene gelokt en de vrijpartij opgenomen met verborgen camera's. Uiteindelijk hadden zij de video online gezet.

Dit gebeurt overigens, helaas voor de ontdekkers, vaker. Zo berichtten we al eerder over een Japanner die zijn vrouw op een pornovideo herkende en over een Italiaan die ontdekte dat zijn vrouw een baantje bij een sekslijn had toen hij zelf om een 'hete huisvrouw' belde.

Jordan doet Jos Verstappen een nieuw bod

gerard-joling had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is weer nieuwe hoop voor Jos Verstappen en al zijn fans. Teambaas Eddie Jordan heeft woensdagmiddag namelijk toenadering gezocht tot de coureur en zijn sponsors. Hij heeft daarbij Verstappen iets meer salaris en de sponsors betere voorwaarden in het vooruitzicht gesteld. Verstappen en zijn management willen niets over de toenadering zeggen.

Vorige week werden de onderhandelingen nog afgebroken, volgens Jordan door het team zelf omdat Verstappen te veel geld eiste. Het team stelde toen dat de gesprekken definitief waren beŽindigd, maar lijkt hier nu op terug te komen. Het nieuwe bod bereikt echter nog niet de wens van de Limburgse coureur, die nu weer de enige kandidaat voor het stoeltje lijkt.

De toenadering van Jordan komt nadat het team had onderhandeld met de Italiaanse coureur Giorgio Pantano. Die zei dat hij 5 miljoen dollar van sponsors mee kon krijgen, maar kon voor de gestelde deadline van woensdagmiddag tegen twaalven niet met een bankgarantie komen. Toen bleek dat de betalingstermijn niet werd gehaald, kon de 25-jarige coureur meteen vertrekken van de baan waar hij samen met Jordancoureur Nick Heidfeld aan het testen was.

Meer F1nieuws vind je op de FOK!F1manager

Marsrover Beagle 2 officieel verloren

Tim Kraayvanger had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Beagle 2, de marsrobot die op 25 december had moeten landen op de planeet Mars is woensdag door de ruimtevaartorganisatie ESA officieel verloren verklaard. Ondanks diverse communicatiepogingen was er sinds de afdaling niets meer van het voertuig vernomen. Een onderzoek zal moeten uitwijzen wat er mis is gegaan.

De Beagle 2 zou op Mars zoeken naar tekenen van leven. De robot werd middels een parachute op het Marsoppervlak neergelaten en zou daar monsters van de grond gaan onderzoeken op biologische activiteit. Daarnaast kon het apparaat foto's nemen, geologische informatie verzamelen en het weer bestuderen, waaronder de temperatuur, luchtdruk en wind.

Vrouw overlijdt na botsing metro

Beelzebubu had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 19-jarige vrouw in New York is dinsdag aangereden door een metro nadat ze op het spoor was gesprongen om haar telefoon op te rapen die ze even daarvoor had laten vallen. Lina Villegas zag de metro aankomen, maar ze kon niet op tijd terug op het perron klimmen, zo heeft de politie laten weten.

Volgens de politie geeft dit ongeluk aan hoe gevaarlijk het is om op het spoor te lopen. "Zelfs al is de aandrang nog zo groot om naar beneden te klimmen als je iets hebt laten vallen, je moet dat nooit doen", aldus woordvoerster Deirdre Parker.

Kinderen geŽlektrocuteerd door haarfŲhn

Een spelletje met een haarfŲhn heeft dinsdagavond in de Franse stad Cannes aan drie jonge kinderen het leven gekost. De kinderen, 2, 3 en 5 jaar, speelden met het apparaat toen zij in bad zaten. De fŲhn viel in het water en de kinderen werden geŽlektrocuteerd.

Volgens de autoriteiten was de moeder van twee van de kinderen op het moment van het ongeluk niet in de badkamer aanwezig. Het derde kind was een nichtje van de twee. De moeder is met een shock in een ziekenhuis opgenomen.

Gloeivisjes voorlopig niet in Europa te koop

Genetische gemodificeerde 'gloeivisjes' uit Amerika mogen niet in Europa op de markt worden gebracht. De ontwikkelaar van de visjes, Yorktown Technologies heeft niet de juiste vergunning aangevraagd die nodig is voor de import van genetisch gemanipuleerde dieren. De GloFish, zoals de officiŽle naam luid, zijn zebravisjes die zijn verrijkt met genen van kwallen of zeeanemonen waardoor ze fluorescerende eigenschappen hebben gekregen.


de genetisch gemanipuleerde zebravisjes

Het genetisch manipuleren van dieren voor commerciŽle doeleinden is een omstreden aangelegenheid. In een commentaar op de zaak noemde europarlementslid De Roo, van Groen Links, het veranderen van genen alleen voor de fun "stuitend en onwenselijk". Yorktown Technologies zegt daarentegen dat er geen ethische grenzen overschreden worden omdat de visjes geen schade van hun nieuwe eigenschappen ondervinden.

Met dank aan Modafinil voor de tip.

Nieuw bod Jordan aan Verstappen

Mork_Van_Ork wist ons vandaag het volgende te melden:

Er is weer nieuwe hoop voor Jos Verstappen en al zijn fans. Teambaas Eddie Jordan heeft woensdagmiddag namelijk toenadering gezocht tot de coureur en zijn sponsors.

Hij heeft daarbij Verstappen iets meer salaris en de sponsors betere voorwaarden in het vooruitzicht gesteld. Verstappen en zijn management willen niets over de toenadering zeggen.

Vorige week werden de onderhandelingen nog afgebroken, volgens Jordan door het team zelf omdat Verstappen teveel geld eiste. Het team stelde toen dat de gesprekken definitief waren beŽindigd, maar lijkt hier nu op terug te komen. Het nieuwe bod bereikt echter nog niet de wens van de Limburgse coureur, die nu weer de enige kandidaat voor het stoeltje lijkt.

De toenadering van Jordan komt nadat het team had onderhandeld met de Italiaanse coureur Giorgio Pantano. Die zei dat hij 5 miljoen dollar van sponsors mee kon krijgen, maar kon voor de gestelde deadline van woensdagmiddag tegen twaalven niet met een bankgarantie komen. Toen bleek dat de betalingstermijn niet werd gehaald, kon de 25-jarige coureur meteen vertrekken van de baan waar hij samen met Jordancoureur Nick Heidfeld aan het testen was.

Celstraf voor matige oplichters

Een man die verdacht werd van het in scŤne zetten van een overval op een buurtwinkel in het plaatsje Myrtle Creek, Amerika, is veroordeeld tot een kleine maand cel. De zaak van zijn handlanger, een personeelslid van de winkel, moet nog voorkomen.

De 'overval' vond een maand geleden plaats toen winkelbediende Kevin Harris de alarmcentrale belde met het verhaal dat hij net was overvallen door een gemaskerde man met een groot mes. De overvaller, Dean McCormack, zou Harris hebben opgewacht toen hij de vuilnis buiten zette en hem daarna, onder bedreiging van het mes, in de koeler hebben opgesloten.

Toen de politie echter de opname van de beveiligingscamera bekeek klopte er niet zo veel meer van Harris' verhaal. Op de video was te zien dat Harris voordat hij de vuilnis buiten zette, het geld al uit de kassa had gehaald en het netjes op de toonbank klaar had gelegd. Toen hij even later samen met de overvaller in beeld verscheen, bleek ook niet dat de bandiet Harris voor zich uit had geduwd, zoals 'het slachtoffer' tegen de politie had beweerd. Op de beelden liep de overvaller zelfs voorop, met de rug naar Harris toe.

Geconfronteerd met deze feiten bekende Harris en vertelde dat hij voor zijn medewerking 250 dollar van McCormack had gekregen. Hij had daarna voor honderd dollar drugs gekocht die hij weer met winst had willen doorverkopen. De rest van het geld had hij gebruikt voor benzine, sigaretten, eten, spullen om te kunnen vissen en een video van "Dirty Dancing" voor zijn vriendin. Naast de celstraf moet McCormack 2.600 dollar schadevergoeding aan de eigenaar van de winkel betalen. Indien Harris veroordeeld wordt hangt hem hetzelfde boven het hoofd.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.