71-jarige invalide in cel na doden crimineel

De invalide garagehouder Cees Gardien (71) uit Leidschendam is door justitie in de cel gezet, omdat hij de illegaal in ons land verblijvende Turkse crimineel Yacup Yuruyucu heeft doodgeschoten. De garagehouder, die eerder slachtoffer was van drie andere overvallen en negen inbraken, wordt beticht van doodslag.

Op 15 december in de vroege ochtend werd Gardien, toen hij de krant uit de brievenbus haalde, in het pikkedonker plotsklaps omringd door vijf met messen en vuurwapens gewapende overvallers die bivakmutsen droegen. "Ze schreeuwden: 'Dit is een overval!' Ik probeerde weg te komen, maar verstapte me. Omdat ik doodsbenauwd was, haalde ik in een flits de trekker over. Ik zag de overvallers wegrennen en ben mijn zaak binnengestrompeld. Ik heb snel de rolluiken laten zakken, want ik was verschrikkelijk bang." De enige kogel die Gardien afvuurde, raakte Yuruyucu in de rechterzij.

De advocaat van de garagehouder is woedend over de detentie van zijn cliënt. "Het gaat om een zieke man op leeftijd die allerlei ellende achter de rug heeft en in grote angst leeft. Hij werd plotseling omringd door vijf zeer gewelddadige kerels en had geen alternatief. Mijn cliënt heeft gehandeld uit noodweer en heeft voorkomen dat de criminelen zijn zieke vrouw kwaad konden doen. Cees Gardien dient gewoon vrij te komen", zo stelt de raadsman.

Gardien beweegt zich vanwege zijn ziekte vrijwel uitsluitend in een rolstoel. Hij lijdt aan keelkanker en suikerziekte. Het OM in Den Haag wil alleen kwijt dat het de betrokkenheid van Gardien bij de schietpartij onderzoekt. Verder wil justitie niets zeggen. Twee van de overvallers zijn overigens ook gearresteerd.