16-jarige met levenslang krijgt nieuwe kans

Kaensterle had ons via de newssubmit het volgende vertaald te melden:

De 16-jarige Lionel Tate uit Florida, die levenslang uitzit voor het doden van een 6 jaar oud speelkameraadje toen hij 12 was, krijgt een tweede kans op een plea deal. Als hij pleit schuldig te zijn aan second degree murder wordt hij veroordeeld tot drie jaar in een jeugdgevangenis gevolgd door 1 jaar huisarrest en een proeftijd van tien jaar. Ook moet hij dan psychologisch behandeld worden.

Met deze nieuwe deal zou Tate in januari - hij zit dan drie jaar vast - kunnen vrijkomen, maar het OM zegt dat hij dan over drie maanden wordt vrijgelaten.

In 1999 doodde Lionel Tate - naar zijn advocaten zeggen per ongeluk - de 6-jarige Tiffany Eunick bij het nadoen van worstelwedstrijden die hij op tv had gezien. Lionels moeder wees een plea deal af en zo werd de toen 13-jarige jongen veroordeeld tot levenslang zonder de kans ooit vrij te komen. Deze zaak veroorzaakte destijds wereldwijd opschudding.

Later verklaarde de moeder dat zij niet had begrepen dat Lionel tot levenslang zou worden veroordeeld. Eerder deze maand oordeelde het vierde Court of Appeal van Florida al dat Lionels rechtszaak overmoest omdat hij niet psychisch was onderzocht voor het eerste proces.

Lionel was euforisch toen hij het nieuws hoorde. Ook een aantal bewakers applaudiseerden toen zij het nieuws hoorden. Ondanks Lionels verweer blijft het Openbaar Ministerie erbij dat de dood van het meisje geen ongeluk was.