FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 december 2003

Betrokkene dodelijk ongeval meldt zich

Een man uit Maastricht heeft zich vandaag bij de politie gemeld, omdat hij vermoedt dat hij gisteren bij een dodelijke aanrijding in Maastricht betrokken was. Hierbij kwam een 64-jarige man uit het Engelse Crayford om het leven.

De Maastrichtenaar heeft verklaard dat hij in het duister over de Cannerweg reed, toen hij een klap tegen zijn auto voelde. Omdat hij het idee had dat hij over een voorwerp of een dier op de weg was gereden, is de man verder gereden. Nadat bekend werd, dat een man bij een aanrijding was omgekomen, heeft de automobilist zich met zijn voertuig bij de politie gemeld. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Graffitispuiter verraden door vergeten gsm

Een 20-jarige man uit Heerlen die een stroomkast in Kerkrade met graffiti heeft bespoten, kon worden opgepakt omdat hij zijn mobieltje had laten liggen.

Via het lijstje met telefoonnummers in het gsm-toestel kwam de politie al gauw achter het nummer van de ouders van de man. Enige tijd later meldde de Heerlenaar zich op het politiebureau. Hij kon daar zowel zijn gsm als zijn proces-verbaal voor vernieling van de stroomkast ophalen.

Janssen terug naar Vitesse

Theo Janssen keert per 1 Januari 2004 terug in het Gelredome. De 22 jarige middenvelder werd aan het begin van dit seizoen verhuurd aan het Belgische RC Genk maar kwam door blessures weinig aan spelen toe.

De Belg Gert Claessens verlaat Vitesse en vertrekt naar RC Genk. Hij tekende een contract bij de Belgische club van 3,5 jaar.
Claessens, die in het seizoen 2000-2001 van het Spaanse Oviedo naar Vitesse kwam, speelt vanaf 1 januari bij de ploeg van trainer Sef Vergoossen.

Kerstboomverbranding loopt uit de hand

DJJ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amsterdam-Noord dreigt de traditionele kerstboomverbranding volledig uit de hand te lopen. De verbranding is verboden en de politie is dan ook vanochtend al met de ME uitgerukt om het 'zerotolerance' beleid uit te voeren. Dit leidde al tot hevige onenigheid met de bewoners. Vier van hen werden opgepakt.

Vorig jaar moest de ME groots uitrukken om de menigte bij de verbranding in bedwang te houden. Het stadsdeel Noord kondigde daarom een verbod af voor dit jaar.

CIA kon afluisteren door tijgerdrollen

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het Directoraat voor Wetenschap en Technologie van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) zijn in een museum in Washington enkele spionagegeheimen van de CIA onthuld.

Zo blijkt dat de CIA tijdens de oorlog in Vietnam gebruik maakte van een microfoontje dat eruit zag als tijgerpoep. De Vietcong raakte zo niet in de verleiding om het voorwerp aan een nadere inspectie te onderwerpen, terwijl de drol exact kon weergeven welke paden de rebellen gebruikten.

Ook worden er onder andere een robot-meerval, een op afstand bestuurbare libel en een camera die op een duif kan worden bevestigd tentoongesteld. Deze waren echter niet allemaal een zo'n groot succes als de poepmicrofoon. Zo konden de duivenmissies pas worden uitgevoerd nadat een camera was ontwikkeld die licht genoeg was voor de vogels. En de libel die zendertjes op de buitenkant van ramen moest bevestigen bleek niet tegen de wind in te kunnen vliegen; het motortje was daarvoor niet sterk genoeg.

De snufjes zijn echter niet voor iedereen te zien. Het museum is alleen toegankelijk voor medewerkers van de CIA en speciale gasten.

Mars Odyssey orbiter maakt foto van landingsplaats Beagle 2

Tim Kraayvanger had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Beagle 2 landingsplaatsNASA heeft foto's vrijgegeven van de landingsplaats van de Europese marslander Beagle 2. De foto's zijn gemaakt vlak voordat de sonde zou landen. Op de foto is de Beagle 2 dan ook niet te zien. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil meer gebruik gaan maken van de Mars Express. Deze kan details van 2 meter groot zien.

Al drie dagen wordt er contact gezocht met de lander. Inmiddels zijn er vier pogingen gedaan om contact te krijgen. Nog steeds wordt de Lovell-telescoop en de Mars Odyssey gebruikt. Ook telescopen in Westerbork worden ingezet om toch iets te horen.

Rotterdam niet langer moordstad één

Rotterdam heeft dit jaar niet de twijfelachtige eer om moordstad nummer één van Nederland te zijn; Amsterdam heeft het stokje overgenomen. In de regio Rotterdam-Rijnmond vielen in 2003 tot nu toe 30 doden, in 2002 waren dat er 42. In de regio Amsterdam waren dat er dit jaar 43 tegen 25 vorig jaar.

Een directe verklaring voor de sterke daling is niet makkelijk te geven. Mogelijk spelen cameratoezicht en preventief fouilleren een rol, maar toeval speelt ook een rol, zo meent het Rotterdamse OM. Amsterdam had bovendien dit jaar te maken met nogal wat afrekeningen in de onderwereld.

In de meeste Rotterdamse zaken is inmiddels een dader opgepakt. Maar in een paar spraakmakende zaken loopt de moordenaar nog vrij rond. Zo is de zaak van de doodgeschoten sneeuwballen gooiende Sedar Soares nog steeds onopgelost. Dat geldt ook voor de dodelijke steekpartij tijdens een beroving in een schoenenzaak, die aan Muhammed Erdogan, zoon van de eigenaar, het leven kostte. De roofmoord op Udo van Aken is eveneens nog onopgelsot.

Opvallend is verder dat er dit jaar drie Rotterdammers zijn doodgeschoten in Amsterdam, waaronder de crimineel Henk Boom ('Schele Henk') en Recep Ormanoglu.

[update] Berlusconi ontkent plan ''aanval Vaticaan''

Tiswatvandaag vertaalde en submitte het volgende bericht:

Volgens de Italiaanse premier Berlusconi waren Rome en het Vaticaan op eerste Kerstdag doelwit van een aanslag. Dit zei hij in een vandaag gepubliceerd interview met de Italiaanse krant Libero.

Berlusconi gaf aan dat hij op kerstavond werd ingelicht over een mogelijke aanslag die zou plaatsvinden met een gekaapt vliegtuig. De dreiging was zo groot dat de premier in Rome bleef om zich met de zaak bezig te houden. Berlusconi gaf geen details omtrent de vermoedelijke planners of de maatregelen die zijn genomen om de aanslag te verhinderen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Vaticaan onthielden zich van commentaar.

Update 17:40

De Italiaanse premier Berlusconi heeft vanmiddag ontkend dat hij in het bewuste interview heeft gezegd dat hij informatie had over een mogelijke aanslag op het Vaticaan.

Berlusconi stelt dat de journalist van de krant uitspraken door elkaar heeft gehaald.

"Kluivert mag weg bij Barça"

Uit een opiniepeiling van de Spaanse krant Mundo Deportivo blijkt dat maar liefst 60 procent van de Barça supporters wil dat de Spaanse voetbalclub in de winterstop een nieuwe spits aantrekt.
Van de 500 ondervraagden wil 42,6 procent het liefst dat Patrick Kluivert vertrekt uit Nou Camp.

De enige voetballer die weinig kritiek krijgt is Ronaldinho. bijna 90 procent van de fans vindt hem de beste speler.
Ook coach Frank Rijkaard krijgt veel kritiek, 37,4 procent van de geïnterviewden wil dat de president van Fc Barcelona, Laporta, per direct een nieuwe coach zoekt.

Om de slechte resultaten te verbeteren, willen de fans nieuwe spelers,maar president Laporta heeft al aangegeven dat dat, gezien de slechte financiële situatie van de topclub, niet gaat.

'Hof ontevreden over rol Balkenende'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bronnen bij het koningshuis en bekenden van prins Friso en Mabel Wisse Smit beweren volgens de Volkskrant dat aan het hof grote onvrede bestaat over de wijze, waarop premier Balkenende de 'zaak Mabel Wisse Smit' heeft aangepakt. De prins en zijn verloofde zouden ''verbijsterd'' zijn dat de minister-president hen heeft neergezet als een stel leugenaars.

Het hof zou Balkenende voor een belangrijk deel verantwoordelijk houden voor het schandaal, zo wordt gedacht. Friso en Mabel vinden niet dat zij hebben gelogen over Mabels vroegere contacten met de crimineel Klaas Bruinsma.

Op 10 oktober verklaarde Balkenende tijdens een persconferentie dat het stel de regering hierover ''onvolledig en onjuist'' heeft ingelicht. Omdat het ''vertrouwen was geschaad'', heeft de regering geen toestemmingswet ingediend. Aan de zijde van het hof wordt de premier ervan verdacht dat hij met zijn harde optreden eerdere uitglijders wilde compenseren.

Prins Friso had een brief geschreven aan de regering waarin het stel spreekt van een 'onvolledigheid' en niet van 'onjuistheid'. Balkenende zou tegen het paar gezegd hebben dat hij blij was met de brief, omdat hij zo wat in handen had om voor hen ''een goed woordje te doen''. Het paar voelde zich na de persconferentie volgens de bronnen verraden toen dat niet gebeurde.

Balkenende is wegens een vakantie niet beschikbaar voor commentaar. In een interview vlak voor kerst met de Telegraaf zei de premier over deze zaak dat hij ''gewoon fair'' is geweest.

[update] Dodental Iran geschat op 25.000

Volgens de Iraanse televisie heeft de aardbeving, die gisteren de provincie Kerman trof, aan zeker 25.000 mensen het leven gekost. Er zouden al 5.000 doden zijn begraven; duizenden anderen liggen nog onder het puin.

Het zwaarst getroffen werd de historische stad Bam die 200.000 inwoners telt. Zo'n 75% van de lemenhuizen is daar ingestort. De aardbeving, 6,3 op de schaal van Richter, sloeg toe om half zes in de ochtend lokale tijd toen bijna iedereen nog lag te slapen. Het historische gedeelte van de stad, dat jaarlijks vele toeristen trok, ligt volledig in puin.

Inmiddels hebben Rusland en Duitsland al reddingsploegen naar het getroffen gebied gestuurd. Ook de VS heeft humanitaire hulp toegezegd. Vanuit Zwitserland zijn reddingshonden gestuurd en België stuurt twee militaire vliegtuigen met hulpmaterieel.

Update 13:00
Het Nederlandse Rode Kruis zal vandaag een reddingsteam met speurhonden naar het zuidoosten van Iran sturen. De hulporganisatie Mensen in Nood heeft 50.000 euro ter beschikking gesteld voor noodhulp. Daarvan worden onder meer dekens, tenten en waterfilters gekocht.

De eerste buitenlandse vliegtuigen met hulpgoederen zijn vanochtend geland bij Kerman, niet ver van Bam. Israël heeft ook hulp aangeboden, maar Iran heeft laten weten Israëlische hulp niet op prijs te stellen.

Update 15:10
Volgens de Iraanse minister van Volksgezondheid, Pezeshkian, kan het doden- en gewondental in de stad Bam oplopen tot een totaal van 70.000. De aardbeving heeft nu aan zeker 20.000 mensen het leven gekost. Ook zijn al 30.000 gewonden geteld.

Het Nederlandse kabinet geeft 500.000 euro voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving. Het geld wordt besteed door het Nederlandse Rode Kruis, dat samenwerkt met de Iraanse Rode Halve Maan.

--
Meer foto's van de situatie ter plaatse en het historische centrum van Bam (september 2003) op de site van CNN

Oliebollen wederom slecht van kwaliteit

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wederom is het slecht gesteld met de kwaliteit van de oliebollen. Volgens de jaarlijkse test van het Algemeen Dagblad verdient slechts één op de drie bakkers een voldoende. Maar één gebakskraam kreeg een 10: die van Richard Visser aan de Heemraadsingel in Rotterdam.

Het AD shopte langs 72 bakkers en kramen in het hele land. Slechts 24 van hen voldeden aan de eisen die het testteam aan een goede oliebol stelt. In tien gevallen voldeden de bollen niet aan de minimale Warenwet-eisen en in één geval waren ze niet eens gaar. Bovendien waren veel oliebollen gebakken in oud vet.

Visser, de Rotterdamse winnaar, werd vorig jaar tweede en streeft doelbewust naar een betere bol. ,,Ik heb het recept iets vereenvoudigd. De kunst van het weglaten heeft blijkbaar gewerkt!''. Bakkerij Slagter uit Coevorden eindigde op de tweede plaats. Oliebollenkraam Henkie uit Gorinchem werd derde.

-
De complete test (login vereist !!).

Achttien doden bij botsing tank en minibus

In Indonesië zijn vandaag zeker achttien doden gevallen bij een botsing tussen een tank en een minibusje. Dit heeft de lokale pers bekend gemaakt.

De bus, met zeventien mensen aan boord, reed in op de tank. Deze kwam net terug van een militaire oefening. De voertuigen stortten in een ravijn. Onder de doden bevinden zich twee militairen, de overige slachtoffers zijn burgers. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. Een onderzoek moet hier meer duidelijkheid over geven.

Ronaldo wil naar Spelen

Voetbalster Ronaldo droomt van olympisch goud. Tijdens vakantie in zijn geboorteland gaf de Braziliaan aan dat hij met het olympisch elftal volgend jaar naar Athene wil.

In het blad O Globo liet Ronaldo weten dat hij erg heeft meegeleefd met de olympische kwalificatie wedstrijden van zijn landgenoten en hij graag bij het olympisch voetbaltoernooi er bij wilt zijn.

Ronaldo was al eerder, in 1996 in Atlanta, deelnemer aan het voetbaltoernooi. Toen werden de Brazilianen uitgeschakeld in de halve finale door de latere winnaar Nigeria.
De inmiddels 27 jarige spits zou door de dispensatieregeling, ieder team mag drie spelers ouder dan 23 jaar inzetten, aan het olympisch toernooi kunnen deelnemen.

'Noord-Korea wil praten over nucleaire zaken'

Noord-Korea wil weer praten over haar omstreden kernwapenprogramma. Het land heeft verklaard te willen participeren met een overleg van zes landen over de nucleaire ambities van het communistische bewind in Pyongyang. Dit meldde de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vandaag voor de televisiezender Phoenix.

Het overleg, wat moet gaan plaasvinden met de Verenigde Staten, Rusland, China, Japan en Zuid-Korea, kwam eerder dit jaar op losse schroeven te staan. De laatste poging om Noord-Korea van gedachten te veranderen dateert van augustus.

Tijdens de eerste top in Peking in augustus werd er geen vooruitgang geboekt. Vele landen hebben sindsdien getracht de diverse partijen nader bij elkaar te brengen, hetgeen niet lukte. Zo werd in oktober bekend dat Noord-Korea niet meer met Japan wilde praten. In april staakte Noord-Korea het overleg met de Verenigde Staten.

Kerstdiner eindigt in de cel

Dat kerst niet altijd, maar soms toch weer wel, tot vrede en verbroedering leidt bleek ook eerste kerstdag in Alkmaar. Een 18-jarige inwoner van die stad belandde in de cel na een uit de hand gelopen meningsverschil na de kerstmaaltijd. De jongen had tijdens het kerstdiner zijn moeder beledigd en kreeg daar knallende ruzie over met zijn ouders. Die liep zo hoog op dat de politie werd gebeld.

De Alkmaarse politie toog naar eigen zeggen met 'de kerstgedachte in het achterhoofd' naar de woning om te bemiddelen. Maar daar aangekomen ging de zoon des huizes ook tegen de agenten wild tekeer. Daarop werd hij aangehouden en in de cel gezet. De ouders deden tegen hun zoon aangifte wegens belediging en mishandeling.

Tweede kerstdag werd hij vrijgelaten en vingen de ouders hun zoon liefdevol weer op.

Zeehond zonder kop gevonden

bordewolf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het strand tussen Heemskerk en Castricum is gisteren een dode zeehond gevonden. Opmerkelijk was dat het dier geen kop had.

Een boswachter van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) heeft het dier voor onderzoek naar de zeehondencrèche in Pieterburen gebracht. Zij hopen de doodoorzaak vast te kunnen stellen.

De zeehond was niet zo groot, vermoedelijk was het nog een jong dier. Het gebeurt wel vaker dat de dieren zonder kop gevonden worden. Het is niet uitgesloten dat een wandelaar de kop eraf heeft gesneden. Een zeehondenschedel is namelijk een geliefd verzamelobject.

Mogelijk veel doden bij bomaanslagen in Irak

Irak In de Iraakse stad Karbala, gelegen ten zuiden van Bagdad, zijn zeker twee mensen om het leven gekomen bij explosies. Enkele bronnen melden dat er mogelijk twintig mensen om het leven zijn gekomen. Bovendien raakten zestig mensen gewond.

Waarschijnlijk was de aanslag gemunt op het hoofdkwartier van de internationale troepenmacht in Irak. Het hoofdkwartier in het gebied, dat onder Pools commando staat, is gevestigd op de campus van de universiteit van Karbala. Niet alleen het hoofdkwartier was doelwit. Zo zijn ook het stadhuis van Karbala en een lokaal politiebureau onder vuur genomen.

"Het gaat om verschillende soorten aanvallen op verschillende plaatsen", zei de Amerikaanse majoor Manos. Eerder deze week waren er al diverse explosies in Bagdad. Of er een mogelijk verband is, wordt nog onderzocht.

16-jarige met levenslang krijgt nieuwe kans

Kaensterle had ons via de newssubmit het volgende vertaald te melden:

De 16-jarige Lionel Tate uit Florida, die levenslang uitzit voor het doden van een 6 jaar oud speelkameraadje toen hij 12 was, krijgt een tweede kans op een plea deal. Als hij pleit schuldig te zijn aan second degree murder wordt hij veroordeeld tot drie jaar in een jeugdgevangenis gevolgd door 1 jaar huisarrest en een proeftijd van tien jaar. Ook moet hij dan psychologisch behandeld worden.

Met deze nieuwe deal zou Tate in januari - hij zit dan drie jaar vast - kunnen vrijkomen, maar het OM zegt dat hij dan over drie maanden wordt vrijgelaten.

In 1999 doodde Lionel Tate - naar zijn advocaten zeggen per ongeluk - de 6-jarige Tiffany Eunick bij het nadoen van worstelwedstrijden die hij op tv had gezien. Lionels moeder wees een plea deal af en zo werd de toen 13-jarige jongen veroordeeld tot levenslang zonder de kans ooit vrij te komen. Deze zaak veroorzaakte destijds wereldwijd opschudding.

Later verklaarde de moeder dat zij niet had begrepen dat Lionel tot levenslang zou worden veroordeeld. Eerder deze maand oordeelde het vierde Court of Appeal van Florida al dat Lionels rechtszaak overmoest omdat hij niet psychisch was onderzocht voor het eerste proces.

Lionel was euforisch toen hij het nieuws hoorde. Ook een aantal bewakers applaudiseerden toen zij het nieuws hoorden. Ondanks Lionels verweer blijft het Openbaar Ministerie erbij dat de dood van het meisje geen ongeluk was.

Iraanse danseres in de cel voor dansen

In Iran is afgelopen week de bekendste danseres van het land samen met 24 van haar studentes opgepakt. Farzaneh Kaboli gaf woensdagavond in het openbaar een voorstelling voor een publiek dat volledig uit vrouwen bestond. Ondanks dat het ministerie van cultuur toestemming had gegeven voor het optreden, greep de politie toch in. De studentes zijn afgelopen donderdag weer vrijgelaten, maar Kaboli zit nog vast.

Dansen is officieel niet verboden in het streng islamitische Iran, maar de conservatieve islamieten in het land zijn er fel op tegen, omdat het moreel verval in de hand zou werken. Illegale video's met volksdansen van Kaboli zijn zeer populair bij vrouwen in Iran.

Vorig jaar werd de Iraanse danser Mohammed Khordadian nog veroordeeld tot 10 jaar celstraf wegens het ''corrumperen van de jeugd''. Khordadian die in de Verenigde Staten woont is overigens inmiddels weer terug in de VS.

Jackson: Ik kan nog steeds met kinderen slapen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Jackson heeft gisteren voor het eerst sinds zijn arrestatie eind november een interview gegeven. Hij deed dat met de Amerikaanse tv-zender CBS, die het vraaggesprek zondag uit zal zenden.

Jackson zegt in dat gesprek dat hij nog altijd vindt dat hij het bed met kinderen kan delen. De zanger acht dat acceptabel omdat hij de kinderen nooit kwaad zou doen.: ,,Ik snij nog liever mijn polsen door dan dat ik kinderen pijn doe.''

-
Nieuws.nl heeft wat meer info over het gesprek.

Postcode Kanjer valt in Kinderdijk

Reya had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Postcode Kanjer van 20,3 miljoen, de hoofdprijs van de Postcode Loterij, is in Kinderdijk gevallen. Alle inwoners van deze plaats die meedoen aan de betreffende loterij winnen op 1 januari een geldbedrag, zo maakte de Postcode Loterij vandaag bekend.

Alle inwoners van het dorp hebben de postcode 2961 in hun lotnummer. De letters die bij de winnende code horen worden pas tijdens de televisieuitzending op 1 januari bekend gemaakt. Deelnemers die alleen de vier goede cijfers hebben, mogen 6,4 miljoen euro verdelen. Onder de deelnemers wier hele postcode juist is, wordt 13,9 miljoen euro verdeeld.

NoordNed controleert gegevens zwartrijders

Saint_One had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Controleurs van trein- en busmaatschappij NoordNed zullen binnenkort makkelijker kunnen vaststellen of een zwartrijder onjuiste adresgegevens opgeeft. Dit zal worden gedaan via een palmtop die is gekoppeld aan een mobiele telefoon en de controleur de mogelijkheid geeft de juistheid van het adres te controleren.

Betrapte zwartrijders moeten normaal gesproken direct een kaartje kopen en een boete betalen. Als zij echter geen of niet genoeg contanten bij zich hebben, wordt een uitstel van betaling uitgeschreven. Dit gebeurt bij NoordNed jaarlijks zo'n 15.000 keer, wat een totaalbedrag aan 500.000 euro oplevert. Aangezien maar in 40 procent van de gevallen betaling volgt, loopt de vervoersmaatschappij uit Friesland en Groningen jaarlijks ongeveer 300.000 euro mis. Met het nieuwe systeem moet dit worden teruggedrongen.

Volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) wordt er ook landelijk een dergelijk systeem ontwikkeld om het zwartrijden terug te dringen. Vanaf volgend jaar krijgen alle NS-medewerkers die met reizigers of met de treinenloop te maken hebben een nieuwe zakcomputer en mobiele telefoon, waarmee de informatie binnen de NS geraadpleegd kan worden.

Vader weet gezin uit brandend huis te redden

Meki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Deurne heeft een 40-jarige man door alert op te treden zijn gezin uit hun brandende woning kunnen redden. Daarbij raakte de man lichtgewond, maar de rest van het gezin bleef ongedeerd. De man moest voor controle naar het ziekenhuis.

Rond elf uur 's avonds brak er in de woning van het gezin brand uit. Iedereen lag op dat moment al te slapen, behalve de vader en dat heeft het gezin hoogstwaarschijnlijk gered.

De woning liep door de brand behoorlijke schade op en is onbewoonbaar verklaard. Naastgelegen woningen liepen wel wat rookschade op, maar de bewoners daarvan konden de kerst gewoon thuis blijven vieren. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, maar de vermoedens richten zich op mankementen in de verwarmingsinstallatie, waardoor de brand zou zijn ontstaan.

Al-Qaeda wilde televisiezender in Nederland

Hankie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al-Qaeda heeft geprobeerd om in Nederland een omroep op te zetten. De organisatie wilde een fundamentalistische zender opzetten dat via de satelliet zou gaan uitzenden. Oprichter was de tweede man van al-Qaeda, Egyptenaar Ayman al-Zawahiri. Hij koos voor Nederland vanwege het liberale klimaat in ons land.

Het station moest tien uur per dag gaan uitzenden en zich richten op de moslims in Europa en het Midden-Oosten. Al-Zawahiri zag het als een tegenhanger van de Arabische zender al-Jazeera. Maar omdat hij gezocht werd is het plan uiteindelijk niet door gegeaan.

Boek Review: Doodstrijd

'Wat ik bedoel, is dat de dader iemand de stuipen op het lijf heeft willen jagen. Dit is niet zomaar een moord. Dit is iets anders. De dader heeft een boodschap afgegeven.'
Een man en een vrouw worden naakt en stijfbevroren aangetroffen. Beiden zijn opgehangen. De pers bestempelt deze moorden al snel als een lynchpartij met racistische motieven, maar bij nader onderzoek blijkt dat hier iets veel weerzinwekkenders achter zit...


Auteur: John Sandford
Titel: Doodstrijd
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Verschenen: November 2003
304 pagina's
Vertaling: Martin Jansen in de Wal

Keroppi en de afschuwelijke huisgenoot

Keroppi en de afschuwelijke huisgenoot

Ergens heb ik het gevoel dat ik al eens eerder op de Fok!weblog een verhaal heb geschreven over dit onderwerp, maar mijn terug-zoek-actie leverde niks op.
Daarom gok ik het er maar op

Het is op een paar dagen na een jaar geleden dat ik het huis uit ging. Ruim 18 lentes jong was ik toen al mijn spullen in tassen werden geladen en naar Utrecht vervoerd werden. Niet alleen mijn ouders, zelfs mijn broertje werd ingezet om alle troep de 4 trappen op te sjouwen naar de bovenste verdieping. Mijn paleisje voor 3,5 maand.
Dat het maar zo'n korte periode was kwam door het feit dat het onderhuur was. Maar in een stad met enorme woningnood ben je blij met alles wat je kan krijgen. D was het een enorme kamer (24 vierkante meter) op slechts 10 minuten fietsen van centrum en faculteit.
De huisgenoten waren helaas niet zo geweldig als de kamer. Lag niet aan de personen maar meer aan de generatiekloof. Was ik een net beginnende springerige eerstejaars, waren zij allemaal afstuderend en minimaal 6 jaar ouder. Alleen de jongen waarmee ik de bovenverdieping deelde, ook in onderhuur, was wat jonger en tevens ook nog eens eerstejaars diergeneeskunde.
En alhoewel iedereen weet dat het ten strengste verboden is om relaties te beginnen met huisgenoten werden wij vriendje/vriendinnetje.

Nu, een jaar later, is de situatie toch wat anders. De jongen in kwestie heeft zijn titel "vriendje" voor "ex" mogen inruilen en ik vertrok na 3,5 maand naar een andere kamer.

Voordat ik mijn huidige kamer kreeg had ik al de nodige hospiteeravonden gehad. Niet altijd even leuk, helemaal niet als je binnenkomt en binnen 3 minuten de situatie hebt overzien en weet "ik wil niet bij deze mensen wonen, en deze mensen willen niet dat ik bij hun ga wonen".
Maar iedereen heeft af en toe recht op een beetje geluk, en ik dus ook. Via een vriendin hoorde ik dat de stichting die de studentenhuisvestiging regelt een project had lopen met tijdelijke kamers. Een simpel concept: flats die leegstaan omdat ze binnenkort gesloopt gaan worden, worden verhuurd aan studenten die tegen een aantrekkelijk bedragje daar "anti-kraak" mogen zitten.
Ik was toen dus ook reuze blij dat ik voor nog geen 160 euro een kamer kreeg aangeboden van 15 vierkante meter plus een enorme huiskamer.
Alleen begreep ik toen des te beter dat het hele hospiteer-ritueel niet voor niets in de loop der jaren is ontstaan. Want ik werd dus met 2 mensen *boem* in een huis geplaatst. En het is dan maar hopen of het een beetje klikt met je huisgenootjes.

Nou ben ik echt niet de moeilijkste, maar de jongen die bij mij in het huis woont is toch wel een geval apart. Zo houdt hij er naast 2 studies (psychologie en filosofie) er nog voldoende tijd op na om bijna dagelijks stoned op de bank te hangen. En of het wat met zijn stonede toestand heeft te maken weet ik niet, maar de muziek moet altijd HARD staan.
Samen met het meisje waarmee ik ook nog woon wisselden we geregeld irritaties uit over de jongen in kwestie uit. Met haar had ik nog meer medelijden, hun kamers zijn slechts met een dun gipswandje gescheiden.
Rond het eind van de zomervakanties dit jaar begonnen opeens de onderhuidse irritaties erg op te lopen. Niet alleen was ik bijzonder "not amused" omdat meneer, al dan niet onder invloed, met stoepkrijt alle wanden van de woonkamer had voorzien van "kunst", hij waagde het ook nog eens om enorm moeilijk te doen over een poster die ik had opgehangen ("ik hou niet zo van posters met mensen erop"). Tel hier een hoop kleinere irritaties over afwas, remsporen en niet schoonmaken bij op en je kunt wel raden dat de sfeer om te snijden was.
Ik besloot dat het niet langer meer kon, schreef een brief aan de heer in kwestie, duwde die in zijn postvakje en wachtte rillend op de confrontatie.
Die kwam natuurlijk, maar hij was uiterst begripvol en de daaropvolgende tijd ging alles eigenlijk naar wens.

Maar ja, net als de voornemens die menigeen aan het begin van het jaar maakt, sluipt op een bepaald moment weer de klad erin. De muziek ging weer steeds harder en bijna dagelijks moest ik de bank uitgraven omdat die bedolven was door zijn troep.
Maar mijn breakpoint kwam toch wel op een rustige zaterdag. Omdat de heer in kwestie over het algemeen in het weekend het huis voor zich alleen heeft, is hij geneigd om dan ook vooral te doen wat hem pleziert. En deze zaterdag (ik was toevallig wel aanwezig) had hij besloten om met vrienden "muziek" te maken.
Nou kan ik jullie wel proberen uit te leggen hoezeer hij bezig is om 'anders' te zijn maar dat gaat toch jullie voorstellingsvermogen te buiten vrees ik.
Zelfs mijn mond viel wijdopen toen ik die bewuste zaterdagmiddag de woonkamer in probeerde te komen.
Nadat ik de deur een stukje had open gekregen (was geblokkeerd door rondslingerende stoelen) had ik het idee dat ik in een dichte mist verzeild was geraakt. Alleen waren dit geen laaghangende wolken van waterdruppeltjes maar van wiet. Vervolgens probeerde ik bij de voorraadkast te komen, om dat te bereiken moest ik over 2 stoelen, 1 stonede jongen, een matras en een hoop troep springen. Irritatie begon op te spelen.
Toen ze daadwerkelijk met muziek maken begonnen, stond ik werkelijk paf. De een roetsjte over de toetsen van een keyboard, de ander sloeg met kettingen tegen metaal, weer een ander was met een basgitaar in de weer en dit geheel werd gecomplementeerd door een luidkeels jammerende ‘zanger’.
Neem van mij aan dat de gebeden uit de minaretten van moskeeën van betere kwaliteit zijn.

Langzaam ging mijn bloed richting kookpunt, en heb begon echt te borrelen toen ik de keukenkastjes open deed en geen enkel schoon bord kon vinden. Het zijn de kleine dingen die je doen knappen...
Woest gooide ik de deur van de woonkamer open en heb minstens 5 minuten met verheven stem (trillend van woede) staan uitleggen dat dit toch geen stijl is! Mijn huisgenoot kon alleen met een stonede glimlach terugkijken. Nog frustrerender!
De vrienden waren wat meer onder de indruk en begonnen al wat stekkertjes los te trekken terwijl ik mijn betoog beëindigde met een (uit de grond van mijn hart) "Ik ben ZO boos".

Toen ik een uur later voorzichtig naar beneden geslopen kwam was de kamer vrij van troep en heren. Het had toch indruk gemaakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
©FOK.nl e.a.